Smakuje klasycznie i elegancko – wanilią, która podkreśla wyjątkowy smak jagód leśnych. Śpieszcie się, bo lato tak szybko odchodzi.
Lato zamknięte w słoiku, a dokładnie to najlepsza część lata: wspomnienie jagodzianek i zbierania jagód w lesie. Brudnych palców, które wcale nie są sine, a purpurowe od podjadania. Zawsze moje konfitury podkręcam jakimś dodatkiem a to morelę lawendą, a to malinę różą. Jagody mają jedno słuszne towarzystwo – wanilię. Jeśli nie macie na stanie lasek wanilii (najlepiej zamawiać przez internet, dużo taniej), to zastąpcie je cukrem waniliowym, podmieniając część klasycznego. Nie odpowiadam za plamy, które spowoduje konfitura spływająca z waszej maślanej chałki.
Konfitura jagodowa z wanilią:
5-6 słoiczków
1 kg jagód
300 g cukru
ziarenka z 1-2 lasek wanilii (lub 50 g cukru waniliowego)
1 łyżeczka pektyny
1 łyżeczka masła
Jagody przebierz i wymieszaj z cukrem, pektyną, ziarenkami wanilii i pustymi laskami wanilii. Odstaw na 30 minut.
Zagotuj wszystko, dodaj łyżeczkę masła i od momentu zawrzenia gotuj 10 minut. Wyjmij laski wanilii, a konfiturę przelej do wyparzonych słoiczków. Zakręć mocno i odstaw na ściereczkę do góry nogami. Pozostaw do wystygnięcia.
Smakuj lato i nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
5 komentarzy
Czy mogę użyć borówki zamiast jagód? Dzięki za przepis!
Tak, oczywiście 😋🍴
A czy mogę użyć wiśni zamiast jagód? 🙂
można!
Czym zastąpić albo czy można pominąć peptynę?