Owoce ze straganów uginającymi się pod ich ciężarem, zapieczone z miodem na rozpływającą się w ustach formę, i oczywiście posypane obficie pełnoziarnistą kruszonką z płatkami owsianymi. Której i tak będzie za mało.
Deser na śniadanie, a może śniadanie na deser? Z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy z lodami waniliowymi? Jeden krok i cały charakter owoców może się zmienić. Ja osobiście lubię je piec rano, jak jestem jeszcze zaspany i półprzytomnie dobieram owoce, które pozostały z wczorajszych (przedwczorajszych) zakupów. Potem wracam po pierzynę i w spokoju czekam na moje leniwe, weekendowe śniadanie.
Można użyć wszystkiego co jest dostępne we wrześniu: od maliny, borówek, brzoskwiń, śliwek do już jesiennych jabłek i gruszek. Należy pamiętać, że ilość mąki ziemniaczanej i miodu jest orientacyjna, podałem ją uśrednioną. Owoce jagodowe będą potrzebować więcej słodyczy oraz spoiwa w formie skrobi niż np. gruszki i śliwki. Jednak ten deser zawsze się udaje i zawsze będzie rozkoszny.
Do kruszonki użyłem płatków owsianych i mieszanki mąki pszennej jasnej z pełnoziarnistą. Czuj się swobodnie w jej dobieraniu, całą ilość mąki mogą stanowić drobno zmielone płatki owsiane, mąki bezglutenowe czy nawet tylko pełnoziarnista (lub pszenna jasna). Każdy ma swój smak, dobierz go pod siebie.
Owoce pod pełnoziarnistą kruszonką:
2 – 3 porcje
500 g owoców (jeżeli z pestkami, to zważone już po ich usunięciu)*
50 g miodu (2 łyżki)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
¾ szklanki mąki dowolnej (najlepiej ½ pszennej lub orkiszowej + ¼ pełnoziarnistej)
¼ szklanki płatków owsianych
50 g cukru brązowego (4 łyżki)
szczypta soli
75 g masła, zimnego
Zacznij od przygotowania kruszonki. Mąki (pszenną i pełnoziarnistą), płatki owsiane, szczyptę soli i cukier wymieszaj w misce, dodaj masło w kawałeczkach. Za pomocą rąk rozcieraj masło razem z mąką, aż się połączy. Możemy też to zrobić za pomocą rozdrabniacza. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania owoców lub na 10 – 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Większe owoce jak brzoskwinie, śliwki czy gruszki pokrój na kawałki. Wraz z owocami jagodowymi włóż je do naczynia żaroodpornego, polej 2 łyżkami miodu i skrobią ziemniaczaną, wymieszaj. Wyjmij kruszonkę z zamrażarki i posyp nią owoce, najlepiej dużymi kawałkami.
Piecz około 40 minut, do momentu aż kruszonka się zarumieni, a owoce będą “bulgotać”. Podawaj z jogurtem greckim, śmietaną lub lodami, ewentualnie jeszcze ze świeżymi owocami dla kontrastu.
* nektarynki, brzoskwinie, czereśnie, borówki amerykańskie, maliny, truskawki, jeżyny, jagody, jabłka, gruszki, śliwki i morele – jeśli mrożone, piecz 5 minut dłużej
Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
16 komentarzy
Czekałam na ten przepis, wszystko mam. Będe robić <3
Koniecznie 😊❤️
A ja dzisiaj nieświadomie zrobiłam dokładnie to samo do kawki 😉 moze to ta pogoda… pozdrawiam i podziwiam
bo teraz właśnie najlepszy czas na takie dobrocie, bratnia duszo <3
Fantazja! Zdrowsza wersja mojego ulubionego deseru😊
Zdrowsza, a i równie pyszna 😊😊😊
Czy banany się nadadzą?
Poza tym to przepyszny blog 😉
Dzięki niemu mam ochotę coraz to wcześniej wstawać by przygotowywać te rozkoszne pyszności. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę 😋 Myślę, że banany będą ok. Choć nie próbowałem, daj znać jeśli zrobisz
Właśnie jestem w trakcie przygotowywania, mam nadzieję, że wyjdzie rozkosznie!
Będzie pysznie 😋🍴
Omamo!
Właśnie zabieram się za to na kolację!!
Siedzi w piekarniku, trzymajcie kciuki.
Aaaaaaaaa, najlepszy przepis na świecie ❤️
Zarumieniłem się jak kruszonka w piekarniku 🙈🍴
To jest coś PRZErozkosznego! Robię ten przepis już 4 raz, za każdym razem wychodzi innaczej gdyż zawsze mam inne owoce <3 przepiękny przepis na umilenie sobie pochmurnego i zimnego dnia!
<3