Jedną z rzeczy, która najczęściej jem, gdy upały skutecznie zniechęcają do ciepłego posiłku, jest wietnamska sałatka bun z makaronem ryżowym, toną ziół, chrupiącym tofu i hipnotyzująco pysznym sosem nước chấm ze składników, które na pewno już macie w swojej spiżarni.
Obok zupy pho, sałatka bun jest jednym z najpopularniejszych dań w wietnamskich restauracjach i barach w Polsce (pewnie też na świcie). O ile chłodniejszymi miesiącami chętniej sięgam po rozgrywającą zupę pho, tak gdy nadchodzi lato wraz niemiłosiernymi upałami, bun staje się moim sprzymierzeńcem i towarzyszem codzienności. To bardzo proste danie, które szybko się przygotowuje, a satysfakcja z jego jedzenia jest ohhh rozkoszna.
Przepis na sos nuoc cham, czyli tzw. sos do maczania (zaprzyjaźnią się z nim też sajgonki) pochodzi od weteranki i mistrzyni kuchni wietnamskiej Andrey Nguyen, a dokładniej jej książki “Ever-Green Vietnamese”. Zmodyfikowałem go jedynie pod moje preferencje smakowe, dodając kruszone chili, trawę cytrynową i więcej limonki. Bajka, bajka, bajka!
Wietnamska sałatka bun z chrupiącym tofu na upały
2 porcje
Sałatka
1 kostka (180 g) tofu naturalnego lub wędzonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g cienkiego makaronu ryżowego
½ ogórka (90 g) szklarniowego, pokrojonego w słupki
3 rzodkiewki, pokrojonej w cienkie plastry
1 główka sałaty rzymskiej
1 szklanka (30 g) mieszanki posiekanych ziół takich jak mięta, kolendra, tajska bazylia
¼ szklanki (45 g) smażonej szalotki
½ szklanki (30 g) orzeszków ziemnych, prażonych
olej roślinny, do smażenia
Sos Nuoc Cham (Nước chấm)
½ szklanki (120 ml) wody
2 łyżki płynnego miodu
2 ½ łyżki octu ryżowego jasnego lub jabłkowego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki sosu rybnego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty praskę
1 łyżeczkę kruszonego chili
1 źdźbło trawy cytrynowej (opcjonalnie)
1. Pokrój tofu na 2 – 3 cm kostkę. Przełóż je do miski, obsyp mąką ziemniaczaną i dokładnie obtocz.
2. Rozgrzej około ¼ szklanki oleju na dużej patelni na dużym ogniu. Smaż tofu z każdej strony, po około 2 – 3 minuty, obracając je pojedynczo za pomocą pałeczek lub szczypiec (będą lepić się do siebie jak zakochańce w parku!), aż nabierze lekko rumianego koloru. Odłóż na talerz. Dopraw solą morską.
3. Namocz makaron ryżowy, przepłukujące go. Ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie, około 5 minut. Przelej lodowatą wodą, by zatrzymać proces gotowania.
4. W międzyczasie pokrój warzywa i przygotuj sos. W misce wymieszaj wodę, miód, ocet, sok z limonki, sos rybny, czosnek , chili i trawę cytrynową jeśli używasz. Sosy rybne różnią się od siebie skłonnością, więc ewentualnie dopraw sos większą jego ilością.
5. Do szerokich i głębokich talerzy przełóż makaron ryżowy, ułóż obok, ogórka, rzodkiewkę, mieszankę ziół oraz tofu. Polej sosem nuoc cham i posyp prażoną szalotką oraz orzeszkami.
Rady/porady
Jeśli nie chcesz smażyć tofu, możesz je piec w 220 stopniach (góra – dół) przez około 20 minut. Sos można przygotować z 2 – 3 dniowym wyprzedzeniem. Schłodzony smakuje jeszcze lepiej!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
14 komentarzy
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną?
skrobią kukurydzianą
a czym zastąpić sos rybny, jestem na wsi, daleko od sklepu..
To dość istotny składnik. Można kombinować z moczeniem nori w wodzie wymieszanej z sosem sojowym
moje nowe ulubione danie 🙂 na upały w sam raz, proste w wykonaniu 🙂
cieszę się!
Rozkoszniaczku sałatka jest mega pyszna prawie bym miskę zjadła ja zrobiłam w wersji wege zamiast sosu rybnego dałam sojowy jak zawsze polecasz i wyszło tez mega pozdrawiam
Niebo w gębie, czułam się jakbym siedziała przy stoliku w pewnej warszawskiej albo gdyńskiej wietnamskiej knajpie. Satysfakcja ogromna, że samemu zrobione, a tym większa, że składniki „zielone” w większości z własnej grządki. Do powtarzania milion razy, tak jak wegańskie z truskawkami:)
Cieszę się!
Jak się używa tej nieszczęsnej trawy cytrynowej? Kupiłam takie coś w markecie ostatnio i nie do końca kumam.
Już nigdy nie spojrzę tak samo na Wietnamską sałatkę bun z tofu tak samo odkąd znam ten przepis. Teraz takie pyszności wiem jak zrobić sama w domu! Dzięki, wyszło super. Jak zawsze 🙂 Z Twoimi przepisami jest tak, że mogę robić w ciemno i zawsze super wychodzą.
bardzo się cieszę!
czy tę sałatkę podajemy na zimno?
Tak!