Wietnamska sałatka bun z chrupiącym tofu na upały

Jedną z rzeczy, która najczęściej jem, gdy upały skutecznie zniechęcają do ciepłego posiłku, jest wietnamska sałatka bun z makaronem ryżowym, toną ziół, chrupiącym tofu i hipnotyzująco pysznym sosem nước chấm ze składników, które na pewno już macie w swojej spiżarni.

Obok zupy pho, sałatka bun jest jednym z najpopularniejszych dań w wietnamskich restauracjach i barach w Polsce (pewnie też na świcie). O ile chłodniejszymi miesiącami chętniej sięgam po rozgrywającą zupę pho, tak gdy nadchodzi lato wraz niemiłosiernymi upałami, bun staje się moim sprzymierzeńcem i towarzyszem codzienności. To bardzo proste danie, które szybko się przygotowuje, a satysfakcja z jego jedzenia jest ohhh rozkoszna.

Przepis na sos nuoc cham, czyli tzw. sos do maczania (zaprzyjaźnią się z nim też sajgonki) pochodzi od weteranki i mistrzyni kuchni wietnamskiej Andrey Nguyen, a dokładniej jej książki “Ever-Green Vietnamese”. Zmodyfikowałem go jedynie pod moje preferencje smakowe, dodając kruszone chili, trawę cytrynową i więcej limonki. Bajka, bajka, bajka!

Wietnamska sałatka bun z chrupiącym tofu na upały

Wietnamska sałatka bun z chrupiącym tofu na upały
2 porcje
Sałatka
1 kostka (180 g) tofu naturalnego lub wędzonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g cienkiego makaronu ryżowego
½ ogórka (90 g) szklarniowego, pokrojonego w słupki
3 rzodkiewki, pokrojonej w cienkie plastry
1 główka sałaty rzymskiej
1 szklanka (30 g) mieszanki posiekanych ziół takich jak mięta, kolendra, tajska bazylia
¼ szklanki (45 g) smażonej szalotki
½ szklanki (30 g) orzeszków ziemnych, prażonych
olej roślinny, do smażenia

Sos Nuoc Cham (Nước chấm)
½ szklanki (120 ml) wody
2 łyżki płynnego miodu
2 ½ łyżki octu ryżowego jasnego lub jabłkowego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki sosu rybnego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty praskę
1 łyżeczkę kruszonego chili
1 źdźbło trawy cytrynowej (opcjonalnie)

1. Pokrój tofu na 2 – 3 cm kostkę. Przełóż je do miski, obsyp mąką ziemniaczaną i dokładnie obtocz.

2. Rozgrzej około ¼ szklanki oleju na dużej patelni na dużym ogniu. Smaż tofu z każdej strony, po około 2 – 3 minuty, obracając je pojedynczo za pomocą pałeczek lub szczypiec (będą lepić się do siebie jak zakochańce w parku!), aż nabierze lekko rumianego koloru. Odłóż na talerz. Dopraw solą morską.

3. Namocz makaron ryżowy, przepłukujące go. Ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie, około 5 minut. Przelej lodowatą wodą, by zatrzymać proces gotowania.

4. W międzyczasie pokrój warzywa i przygotuj sos. W misce wymieszaj wodę, miód, ocet, sok z limonki, sos rybny, czosnek , chili i trawę cytrynową jeśli używasz. Sosy rybne różnią się od siebie skłonnością, więc ewentualnie dopraw sos większą jego ilością.

5. Do szerokich i głębokich talerzy przełóż makaron ryżowy, ułóż obok, ogórka, rzodkiewkę, mieszankę ziół oraz tofu. Polej sosem nuoc cham i posyp prażoną szalotką oraz orzeszkami.

Rady/porady
Jeśli nie chcesz smażyć tofu, możesz je piec w 220 stopniach (góra – dół) przez około 20 minut. Sos można przygotować z 2 – 3 dniowym wyprzedzeniem. Schłodzony smakuje jeszcze lepiej!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Wietnamska sałatka bun z chrupiącym tofu na upały
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

14 komentarzy

Weronika 8 czerwca, 2023 - 9:01 pm

Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną?

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2023 - 11:16 am

skrobią kukurydzianą

Reply
Ruta 9 czerwca, 2023 - 2:59 pm

a czym zastąpić sos rybny, jestem na wsi, daleko od sklepu..

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2023 - 7:13 pm

To dość istotny składnik. Można kombinować z moczeniem nori w wodzie wymieszanej z sosem sojowym

Reply
Dara 13 czerwca, 2023 - 5:12 pm

moje nowe ulubione danie 🙂 na upały w sam raz, proste w wykonaniu 🙂

Reply
rozkoszny 13 czerwca, 2023 - 8:05 pm

cieszę się!

Reply
Eleonora 14 czerwca, 2023 - 1:09 pm

Rozkoszniaczku sałatka jest mega pyszna prawie bym miskę zjadła ja zrobiłam w wersji wege zamiast sosu rybnego dałam sojowy jak zawsze polecasz i wyszło tez mega pozdrawiam

Reply
maria 26 czerwca, 2023 - 12:32 pm

Niebo w gębie, czułam się jakbym siedziała przy stoliku w pewnej warszawskiej albo gdyńskiej wietnamskiej knajpie. Satysfakcja ogromna, że samemu zrobione, a tym większa, że składniki „zielone” w większości z własnej grządki. Do powtarzania milion razy, tak jak wegańskie z truskawkami:)

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2023 - 11:20 am

Cieszę się!

Reply
Edde 11 sierpnia, 2023 - 5:06 pm

Jak się używa tej nieszczęsnej trawy cytrynowej? Kupiłam takie coś w markecie ostatnio i nie do końca kumam.

Reply
Katarzyna 20 maja, 2024 - 11:45 am

Już nigdy nie spojrzę tak samo na Wietnamską sałatkę bun z tofu tak samo odkąd znam ten przepis. Teraz takie pyszności wiem jak zrobić sama w domu! Dzięki, wyszło super. Jak zawsze 🙂 Z Twoimi przepisami jest tak, że mogę robić w ciemno i zawsze super wychodzą.

Reply
rozkoszny 20 maja, 2024 - 6:13 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Joanna 5 czerwca, 2024 - 8:28 pm

czy tę sałatkę podajemy na zimno?

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2024 - 3:30 pm

Tak!

Reply

Leave a Comment