Francuska tarta z jabłkami i solonym karmelem

Ta tarta łączy wszystkie elementy, które tak kuszą w chwilach słabości – maślany spód lekki jak piórko, gęsty, lekko słony karmel, w którym zatopione są jabłka. Oraz szybkość przygotowania, która niebezpiecznie sprawia, że ta przyjemność jest zawsze na wyciągnięcie ręki.  Nie sposób się oprzeć.

Po pierwszym kęsie przeszły mnie dreszcze. Okruszki maślanego ciasta rozsypały się dookoła, karmel oblepił paluchy. Najbardziej zaskakująca była lekkość. Cienkie plasterki jabłek podrasowane bursztynowym złotem łaskotały zmysły, ale jakby nie wypełniały żołądka. Drugi kawałek, trzeci, ręka sięga po czwarty i tylko chęć odłożenia tej przyjemność na później powstrzymała mnie przed kolejną dokładką. Chyba nie wspomniałem, że były tu też lody.

To mój pierwszy wypiek jabłkowy w tym sezonie i zupełnie nie wiem, dlaczego zwlekałem z tym tak długo. Wiedziałem za to, że musi to być coś wyjątkowego i szybkiego zarazem. Ostatnim ciastem jabłkowym, który się z Wami dzieliłem był najprostszy maślany jabłecznik. Zyskał on sporą rzesze fanów, więc poprzeczka została postawiona wysoko.

To klasyczne, niezawodne połączenie wymagające trzech komponentów: kwaskowatych jabłek, solonego karmelu (to prostsze niż myślisz) i ciasta francuskiego, który jest tutaj największym ułatwieniem, jak i utrudnieniem zarazem. Znalezienie ciasta francuskiego na maśle nie jest takie proste. W Hiszpanii popularna jest włoska marka Buitoni, która ma w swojej ofercie ciasto francuskie na maśle, perfekcyjnie listkujące. Jeśli kiedyś wpadnie Wam w oko, wieźcie od razu dwa. W Polsce zdarza się, że ten “ekskluzywny” maślany składnik pojawi się w dyskontach, ale radziłbym raczej szukać w sieciach o francuskich korzeniach: Auchan i Carrefour. La Feuilletée, pur beurre – tego będziecie szukać.

Francuska tarta z jabłkami i solonym karmelem 2

Francuska tarta z jabłkami i solonym karmelem
12 kawałków
Tarta
4 kwaśne jabłka (około 800 g)
½ cytryny
2 łyżki (30 g) masła
1 ciastko francuskie na maśle (260 g)

Solony karmel
⅓ szklanki (70 g) cukru
1 łyżka wody
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
3 łyżki kremówki
¼ łyżeczki soli

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki. Ciasto francuskie przełóż na blachę, rozwałkuj odrobinę, powiększając płat o 1 – 2 cm.

2. Wyłóż jabłka na ciasto wg własnej fantazji. Ja zdałem się mozaikę – płaty ciasta, nachodzące na siebie i tworzące okręgi. Pozostaw odrobinę marginesu, którym nakryj jabłka – tarta wychodzi bardziej elegancka. Skrop jabłka sokiem z cytryny. Masło pokrój w małe kosteczki. Rozłóż na tarcie. Piecz około 30 minut, do miękkości jabłek i zarumienienia ciasta. Po upieczeniu nie wyłączaj piekarnika.

3. W międzyczasie przygotuj karmel. Wsyp połowę cukru do czystego rondla zwilż łyżką wody. Skarmelizuj cukier na średnim ogniu, Nie mieszaj, delikatnie poruszaj rondlem razie potrzeby.

4. Kiedy karmel nabierze ciemnorudego koloru, zdejmij rondel z ognia i dodaj resztę składników. Uważaj, żeby nie nachylać się nad rondlem, bo karmel intensywnie paruje i bulgocze. Zakręć rondlem i ponownie gotuj, do powstania klarownego, ciemnobrązowego karmelu. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż tarta się upiecze. Jeśli w międzyczasie karmel zacznie zastygać, odrobinę go podgrzej.

5. Upieczoną tartę delikatnie posmaruj karmelem, jabłka jak i brzegi. Ponownie zapiecz, około 6 minut, do zabulgotania karmelu. Podawaj od razu z, o mój boże, lodami waniliowymi.

Rady/porady
1. Ciasto francuskie na maśle robi różnicę, jeśli już takowe znajdziesz, kup od razu dwa – ta tarta szybko doczeka się powtórki.
2. Tarta najlepiej smakuje w dzień przygotowania, a już zdecydowanie tuż po upieczeniu. Z lodami waniliowymi.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Francuska tarta z jabłkami i solonym karmelem 3

fot. Michał Korkosz

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Monia 27 listopada, 2019 - 9:26 pm

Jakiej wielkości blachę wziąć do tego przepisu? Czy jabłek nie trzeba odsądzać z soku ?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2019 - 9:49 pm

Najlepiej największą, jaką dysponujesz – z wyposażenia piekarnika. Nie, nie trzeba odsączać. 🙂

Reply
Julka 17 marca, 2020 - 8:12 pm

ciasto francuskie Frosty ma dobry skład, jest na maśle 🙂 jest oczywiście droższe niż te z kiepskim składem ale raczej nie warto się zastanawiać 😉

Reply
rozkoszny 17 marca, 2020 - 8:19 pm

zdecydowanie nie warto, bierz tylko to z masełkiem!

Reply
Kasia 5 kwietnia, 2020 - 12:42 pm

Hej, w ktorym momencie dodac miod do karmelu?

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2020 - 2:35 pm

Wraz ze śmietanką!

Reply
Dorota Bździak 11 listopada, 2020 - 7:57 pm

Czy karmel będzie twardy i chrupiący?
Czy mogę przygotować tartę na 3h przed podaniem?

Reply
rozkoszny 11 listopada, 2020 - 10:57 pm

Nie będzie twady. Można przygotować z wyprzedzeniem

Reply
Ewa 16 listopada, 2020 - 5:33 pm

Przepyszne! Robiłam na własnym cieście francuskim, więc zajęło mi to trochę więcej czasu, ale było warto! Niesamowity smak, o czym świadczy to, że godzinę po upieczeniu nie zostało po tarcie ani okruszka…

Reply
rozkoszny 16 listopada, 2020 - 7:47 pm

chapeau bas za własne ciasto francuskie!

Reply
Asia 21 lutego, 2021 - 8:43 pm

Byla dzis na deser. Z lodami waniliowymi. Pyyycha. Nasz Senior poprosił o 2 dokladki. To jest najwyzsza forma uznania. Pozdrowienia od całej Rodziny ale zwlaszcza od Seniora .

Reply
Karo 27 lutego, 2021 - 7:25 pm

Super przepis ale fajny by było jak byś jeszcze podał ustawienia piekarnika, wspomnienie 200C to chyba trochę za mało. Mój piekarnik ma tyle ustawień że nie wiem na którym to przygotowywać. Zauważylam że w twoich przepisach właśnie nie podajesz ustawien piekarnika a przydałoby się.

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2021 - 12:29 pm

Jeśli przepis nie podaje specyficznych ustawień piekarnika np. termoobieg, to znaczy, że ustawiamy klasycznie góra-dół

Reply
Oliwia 6 marca, 2021 - 1:09 pm

Świetny przepis!

Reply
rozkoszny 6 marca, 2021 - 2:03 pm

dziękuję <3

Reply
W. 8 marca, 2021 - 6:40 am

Dzień dobry! Chciałabym wykonać ciasto, ale mam jedną wątpliwość – przy etapie karmelu podane jest, aby dodać do garnka połowę cukru i ją skarmelizować z wodą. Czy pozostałą część dodajemy wraz ze śmietanką i masłem? Robiłam wcześniej sama karmel i zawsze cukier dodawałam cały na start 🙂 Czy ta metoda coś zmienia w smaku karmelu?
Będę wdzięczna za wskazówkę.
Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 8 marca, 2021 - 11:13 am

Tak, dodajemy wraz ze śmietanką i masłem, dzięki tej metodzie cukier nie będzie się zbrylać (roztopi się)

Reply

Leave a Comment