Lepsza Parmigiana

Lepsza, bo szybsza i mniej tłusta, a przy tym skrywająca całą feerię smaków. Parmigiana to moje ulubione włoskie danie, ale oczywiście muszę robić je po swojemu.

Temu przepisowi daleko do tradycyjnej receptury. Parmigiana, którą prawdopodobnie znacie to plastry smażonego bakłażana zapieczone w formie wraz z sosem pomidorowym i mozzarellą. Rzecz absolutnie pyszna, lecz dość ciężka. Jakiś czas temu byłem na kolacji u znajomego, który podał podobne danie – o innej formie. Jego bakłażany były pieczone wraz z piekielnie ostrym sosem oraz mieszanką kilku serów w tym fety. Przygotowywał je z przepisu Ixty Belfrage z książki “Mezcla”. Postanowiłem potraktować to jako inspirację i stworzyć nową “parmigiane”. Na miarę naszych czasów (i moich kubków smakowych).

Lepsza Parmigiana

Lepsza Parmigiana
3 jako danie główne 6 jako dodatek
3 duże bakłażany (około 1.4 kg)
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin + 3 łyżki
1 mała biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki płatków chili
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
¼ szklanki (60 ml) bulionu warzywnego lub wody
½ łyżeczki cukru
2 kulki (2 x 125 g) mozzarelli, porwanej na małe kawałki
1 mała kostka (100 g) fety, pokruszonej
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30%
3 łyżki orzeszków piniowych
1 łyżka zaataru
sól morska drobnoziarnista
oliwa extra virgin

1. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Przekrój bakłażany na pół, a następnie natnij ich wnętrze w kartkę o głębokości około ½ cm. Przełóż je na blachę, natrzyj ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej i ¼ szklanki (60 ml) oliwy. Piecz przekrojoną stroną do góry, aż się całkowicie pociemnieją, a nawet lekko przypalą, około 40 minut.

3. W międzyczasie przygotuj czerwony sos, rozgrzej na umiarkowanej mocy pozostałe 3 łyżki oliwy na dużej patelni. Smaż cebulę wraz z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, aż się zeszklą, 4 – 5 minut. Dodaj kmin rzymski, wędzoną paprykę i płatki chili. Smaż, mieszając, jeszcze minutę, aż aromat przypraw się uwolni. Dodaj pokrojone pomidory i ¼ szklanki (60 ml) bulionu warzywnego lub wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż sos przejdzie smakiem, a cebula zmięknie, około 10 minut. Zblenduj sos na gładko. Dodaj cukier, spróbuj i dopraw solą, jeśli potrzeba.

4. W misce wymieszaj mozzarellę, fetę i śmietankę. W innej – orzeszki piniowe, za’atar i ¼ łyżeczki soli morskiej.

5. Wyłóż na każdą połówkę bakłażana sos, a następnie mieszankę serów i pinie. Piecz, aż ser się rozpuści, około 8 minut. Podawaj z sałatą w rześkim winegrecie.

Rady/porady
Jeśli nie masz zataru, zastąp go prowizoryczną mieszanką ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki tymianku i ½ łyżeczki białego sezamu.

Przepis na szybki rześki winegret: wymieszaj 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, ½ łyżeczki miodu i ½ łyżeczki musztardy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lepsza Parmigiana
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Matylda Gruszka 7 marca, 2024 - 8:27 am

Mam te książkę, ale jakoś ciężko mi niej korzystać, pomimo że gotuje 30 latt dla mnie jest chyba za profesjonalną.

Reply
rozkoszny 7 marca, 2024 - 2:00 pm

fakt, jest tam dużo skomplikowanych przepisów, ale można też po prostu zainspirować się ideą i zrobić po swojemu (dużo prościej) jak ja tutaj 🙂

Reply
Damian 1 kwietnia, 2024 - 3:39 pm

Przecież Pana przepisy są proste.

Reply
Zem 3 maja, 2024 - 3:08 pm

To było o Ixty Belfrage “Mezcla”.

Reply
Ola 10 marca, 2024 - 5:46 pm

Szybka, lekka, pyszna parmigiana! Upieczenie bakłażanów tym sposobem, to bardzo dobry pomysł!
Rozkoszny, dzięki za przepis 🙂

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 10:59 am

służę!

Reply
Justyna 12 marca, 2024 - 8:33 pm

Czym można zastąpić zaatar? Na mojej szwajcarskiej wsi prędzej znajdę złotego Graala niż zaatar 😂

Reply
rozkoszny 15 marca, 2024 - 10:58 am

patrz „Rady/porady”

Reply
Anna 16 marca, 2024 - 9:10 pm

Niebo w gebie! ❤️

Reply
rozkoszny 17 marca, 2024 - 3:29 pm

<3

Reply
Iwona 21 marca, 2024 - 4:40 pm

U nas już 2x po prostu pyszne !

Reply
rozkoszny 21 marca, 2024 - 5:41 pm

<3

Reply
Bernadetta 22 marca, 2024 - 3:05 pm

Niebo w gębie! Użyłam batata zamiast bakłażana, wyszło niebiańsko dobre 😉

Reply
Monika Michalska 6 kwietnia, 2024 - 3:33 pm

Właśnie przyrządziłam, coś niesamowitego ,pyszna ! Już poleciłam wszystkim !!!

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2024 - 4:27 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Katarzyna 14 maja, 2024 - 7:42 pm

Wyszło przepysznie! Dzięki!

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 12:09 pm

<3

Reply
Kasia 20 maja, 2024 - 8:58 pm

Fajnie wyważony smak, dobra kompozycja, orzeszki w zatarze pięknie to danie wykańczają. Zdecydowanie do powtórzenia 🙂

Reply
Justyna 19 października, 2024 - 9:29 am

Ja to danie kocham, dzisiaj robię po raz kolejny tj razem dla znajomych- będę się chwalić:)

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:16 pm

<33

Reply
ag 23 października, 2024 - 2:38 pm

a mozna orzszki pini czyms zastapic?

Reply
rozkoszny 23 października, 2024 - 7:38 pm

Tak, migdałami lub słonecznikiem

Reply

Leave a Comment