Lepsza, bo szybsza i mniej tłusta, a przy tym skrywająca całą feerię smaków. Parmigiana to moje ulubione włoskie danie, ale oczywiście muszę robić je po swojemu.
Temu przepisowi daleko do tradycyjnej receptury. Parmigiana, którą prawdopodobnie znacie to plastry smażonego bakłażana zapieczone w formie wraz z sosem pomidorowym i mozzarellą. Rzecz absolutnie pyszna, lecz dość ciężka. Jakiś czas temu byłem na kolacji u znajomego, który podał podobne danie – o innej formie. Jego bakłażany były pieczone wraz z piekielnie ostrym sosem oraz mieszanką kilku serów w tym fety. Przygotowywał je z przepisu Ixty Belfrage z książki “Mezcla”. Postanowiłem potraktować to jako inspirację i stworzyć nową “parmigiane”. Na miarę naszych czasów (i moich kubków smakowych).

Lepsza Parmigiana
3 jako danie główne 6 jako dodatek
3 duże bakłażany (około 1.4 kg)
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin + 3 łyżki
1 mała biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki płatków chili
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
¼ szklanki (60 ml) bulionu warzywnego lub wody
½ łyżeczki cukru
2 kulki (2 x 125 g) mozzarelli, porwanej na małe kawałki
1 mała kostka (100 g) fety, pokruszonej
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30%
3 łyżki orzeszków piniowych
1 łyżka zaataru
sól morska drobnoziarnista
oliwa extra virgin
1. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przekrój bakłażany na pół, a następnie natnij ich wnętrze w kartkę o głębokości około ½ cm. Przełóż je na blachę, natrzyj ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej i ¼ szklanki (60 ml) oliwy. Piecz przekrojoną stroną do góry, aż się całkowicie pociemnieją, a nawet lekko przypalą, około 40 minut.
3. W międzyczasie przygotuj czerwony sos, rozgrzej na umiarkowanej mocy pozostałe 3 łyżki oliwy na dużej patelni. Smaż cebulę wraz z czosnkiem i ¼ łyżeczki soli, aż się zeszklą, 4 – 5 minut. Dodaj kmin rzymski, wędzoną paprykę i płatki chili. Smaż, mieszając, jeszcze minutę, aż aromat przypraw się uwolni. Dodaj pokrojone pomidory i ¼ szklanki (60 ml) bulionu warzywnego lub wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż sos przejdzie smakiem, a cebula zmięknie, około 10 minut. Zblenduj sos na gładko. Dodaj cukier, spróbuj i dopraw solą, jeśli potrzeba.
4. W misce wymieszaj mozzarellę, fetę i śmietankę. W innej – orzeszki piniowe, za’atar i ¼ łyżeczki soli morskiej.
5. Wyłóż na każdą połówkę bakłażana sos, a następnie mieszankę serów i pinie. Piecz, aż ser się rozpuści, około 8 minut. Podawaj z sałatą w rześkim winegrecie.
Rady/porady
Jeśli nie masz zataru, zastąp go prowizoryczną mieszanką ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki tymianku i ½ łyżeczki białego sezamu.
Przepis na szybki rześki winegret: wymieszaj 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, ½ łyżeczki miodu i ½ łyżeczki musztardy.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

22 komentarze
Mam te książkę, ale jakoś ciężko mi niej korzystać, pomimo że gotuje 30 latt dla mnie jest chyba za profesjonalną.
fakt, jest tam dużo skomplikowanych przepisów, ale można też po prostu zainspirować się ideą i zrobić po swojemu (dużo prościej) jak ja tutaj 🙂
Przecież Pana przepisy są proste.
To było o Ixty Belfrage “Mezcla”.
Szybka, lekka, pyszna parmigiana! Upieczenie bakłażanów tym sposobem, to bardzo dobry pomysł!
Rozkoszny, dzięki za przepis 🙂
służę!
Czym można zastąpić zaatar? Na mojej szwajcarskiej wsi prędzej znajdę złotego Graala niż zaatar 😂
patrz „Rady/porady”
Niebo w gebie! ❤️
<3
U nas już 2x po prostu pyszne !
<3
Niebo w gębie! Użyłam batata zamiast bakłażana, wyszło niebiańsko dobre 😉
Właśnie przyrządziłam, coś niesamowitego ,pyszna ! Już poleciłam wszystkim !!!
bardzo się cieszę!
Wyszło przepysznie! Dzięki!
<3
Fajnie wyważony smak, dobra kompozycja, orzeszki w zatarze pięknie to danie wykańczają. Zdecydowanie do powtórzenia 🙂
Ja to danie kocham, dzisiaj robię po raz kolejny tj razem dla znajomych- będę się chwalić:)
<33
a mozna orzszki pini czyms zastapic?
Tak, migdałami lub słonecznikiem