Lato wymaga niezobowiązujących lekkich i szybkich posiłków. Takich jak to frywolne cacio e pepe z solidną dawką bobu, sera i pieprzu, szczypiącego język jeszcze długo po konsumpcji.
Cacio e pepe to rzymska klasyka, oznaczająca po prostu “ser i pieprz”. Basta. Puryści krzywią się na przepisy z dodatkiem masła, ale my tu dobrze wiemy, co daniom robi najlepiej. Burro e basta.
Zresztą to danie o czymś innym. O bobie, który czasami warto zjeść inaczej niż wprost z garnka. Musi być zieloniutki, al dente, tak że ochoczo będzie wyskakiwać z łupinek w nasze objęcia. Makaron ugotujemy w wodzie pobobowej, bo ta jest kwintesencją sosu, który rozkosznie oblepi kluski. Zresztą, co ja będę gadał. Zapraszam do frywolnej konsumpcji.
Letnie cacio e pepe z bobem, pieprzem i tymiankiem
2 porcje
1 ½ szklanki (250 g) bobu
200 g makaronu
2 łyżki masła
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (najlepiej w moździerzu) + do podania
½ łyżeczki świeżego tymianku + do podania
2/3 szklanki (60 g) parmezanu + do podania
sok z połowy cytryny
sól morska
1. Ugotuj bób al dente w dużej ilości dobrze osolonej wodzie, 6 – 8 minut. Bób musi być jędrny, w przeciwnym razie w dalszych etapach rozpadnie się. Przelej ugotowany bób zimną wodą, a następnie wyjmij go ze skórek.
2. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź, nie wylewaj wody, w której się gotował.
3. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj pieprz i 1 łyżkę masła. Smaż około, 30 sekund, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj listki tymianku, przemieszaj. Wlej 1 szklankę (250 ml) wody po makaronie, zagotuj. Dodaj pozostałą 1 łyżkę masła, cały czas mieszając trzepaczką, dopóki się nie połączy z skrobiową wodą, tworząc emulsję.
4. Na patelnię przełóż ugotowany makaron. Zacznij dodawać ser, w trzech turach. Gotuj, mieszając, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, około 8 minut. W razie potrzeby dodaj więcej makaronowej wody. Wmieszaj przygotowany wcześniej bób. Skrop sokiem z cytryny. Podawaj natychmiast, z odrobiną sera i tymianku. Ciesz się latem w całej jego okrasie.
Rady/porady
1. Woda, w której gotujesz makaron musi być solidnie osolona. Nie szczypta, nie dwie, więcej! Ona ma być po prostu słona jak paluszki. Zasada ta zawsze obowiązuje, ale w przypadku tego przepisu szczególnie, gdyż woda jest podstawą sosu cacio e pepe, a jak dobrze wiemy sól, obok masła, jest drugim najważniejszym nośnikiem smaku.
2. Bób można zastąpić zieloną fasolką szparagową, też będzie fajnie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
39 komentarzy
Ależ to musi wyśmienicie smakować!
Koniecznie spróbuj 😋👌
Dolce far niente! <3 Ten makaron wygląda i smakuje tak, jak spokojny wieczór we Włoszech – koniecznie przy długim stole i z mnóstwem przyjaciół wokół. Taki, podczas którego absolutnie nie trzeba się spieszyć, za to należy zjeść bardzo dużo! 😉
A ja właśnie siedzę w słonecznej Italii, buziaki!
spałaszowane – palce lizać!
<3
O mamuśku, jakie to jest pyszne!
Sam makaron to idealna baza, można kombinować i podmieniać bób na inne warzywa i tak będzie genialne! <3
dokładnie <3
Coś wspaniałego – dziękuję za przepis. PYCHA:)))
bardzo się cieszę!
Robię ten makaron chyba z trzydziesty raz, jest super! Często podmieniam też bób na szparagi
bardzo się cieszę <3
Pyszne!
<3
Nie mogę przestać robić odkąd zaczął sie sezon bobowy :p ten makaron jest przepyszny!
uzależnia haha
Pyszne i proste w wykonaniu. Ja to kupuję 🙂
Cieszę się 🙂
A jaki makaron najlepszy?
Kolejny przepis, który jest znakomity i prosty..
Czy w punkcie 4 nie ma błędu? Ugotowany makaron gotować z sosem na patelni jeszcze przez 8 minut? 😯 Nie rozgotuje się?
Właśnie tego mi było trzeba! Bób w lodówce, ja na zakupach i myślę co tu zrobić rodzinie szybkiego poza samym bobem. Oh Boy!
Służę!
Bardzo fajny przepis. Bałam się że jak zwykle przy cacio e pepe ser się źle rozpuści, ale wszystko wyszło lepiej niż myślałam! <3
Trikiem jest duża ilość wody, mały ogień i cierpliwość!
P.Y.C.H.AAAA
<3
Czy zamiast tymianku świeżego może być suszony w proszku?
świeży nie do porobienia
Ja spróbowałam bo też nie mam i wyszło pysznie 🥰 nawet z suszonym tymiankiem i na makaronie bez glutenu ☺️ przepis cudowny 🤗
Przepis jest trochę niejasny, najpierw mówi o ugotowaniu makaronu w wodzie z bobu a później żeby makaron gotować w międzyczasie (gotowania bobu). Można prosić o wyjaśnienie?
Zaktualizuj stronę!
w jaki sposób zaktualizować stronę? 😀
Co można rozkosznego zamiast tymianku?
Rozmaryn da radę!
Może być szałwia zamiast tymianku?
Robiłam z szałwią i wyszło wspaniałe!
Zrobiłam …..obiad dla siebie ….dobrze ,ze chociaż jeden kęs udało mi sie wrzucić do buzi 🤣 resztę zjadła moja 4 letnia córcia . Pychota ❤️
Byłoby lepsze, jakbym jednak nie posoliła wody w ogóle – ser i tak jest mega słony, wyszło turbo za słone jak dla mnie… Ale poza tym super :p następnym razem wiem, co robić