Letnie cacio e pepe z bobem, pieprzem i tymiankiem

Lato wymaga niezobowiązujących lekkich i szybkich posiłków. Takich jak to frywolne cacio e pepe z solidną dawką bobu, sera i pieprzu, szczypiącego język jeszcze długo po konsumpcji.

Cacio e pepe to rzymska klasyka, oznaczająca po prostu “ser i pieprz”. Basta. Puryści krzywią się na przepisy z dodatkiem masła, ale my tu dobrze wiemy, co daniom robi najlepiej. Burro e basta.

Zresztą to danie o czymś innym. O bobie, który czasami warto zjeść inaczej niż wprost z garnka. Musi być zieloniutki, al dente, tak że ochoczo będzie wyskakiwać z łupinek w nasze objęcia. Makaron ugotujemy w wodzie pobobowej, bo ta jest kwintesencją sosu, który rozkosznie oblepi kluski. Zresztą, co ja będę gadał. Zapraszam do frywolnej konsumpcji.

Letnie cacio e pepe z bobem, pieprzem i tymiankiem 4

Letnie cacio e pepe z bobem, pieprzem i tymiankiem
2 porcje
1 ½ szklanki (250 g) bobu
200 g makaronu
2 łyżki masła
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (najlepiej w moździerzu) + do podania
½ łyżeczki świeżego tymianku + do podania
2/3 szklanki (60 g) parmezanu + do podania
sok z połowy cytryny
sól morska

1. Ugotuj bób al dente w dużej ilości dobrze osolonej wodzie, 6 – 8 minut. Bób musi być jędrny, w przeciwnym razie w dalszych etapach rozpadnie się.  Przelej ugotowany bób zimną wodą, a następnie wyjmij go ze skórek.

2. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź, nie wylewaj wody, w której się gotował.

3. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj pieprz i 1 łyżkę masła. Smaż około, 30 sekund, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj listki tymianku, przemieszaj. Wlej 1 szklankę (250 ml) wody po makaronie, zagotuj. Dodaj pozostałą 1 łyżkę masła, cały czas mieszając trzepaczką, dopóki się nie połączy z skrobiową wodą, tworząc emulsję.

4. Na patelnię przełóż ugotowany makaron. Zacznij dodawać ser, w trzech turach. Gotuj, mieszając, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, około 8 minut. W razie potrzeby dodaj więcej makaronowej wody. Wmieszaj przygotowany wcześniej bób. Skrop sokiem z cytryny. Podawaj natychmiast, z odrobiną sera i tymianku. Ciesz się latem w całej jego okrasie.

Rady/porady
1. Woda, w której gotujesz makaron musi być solidnie osolona. Nie szczypta, nie dwie, więcej! Ona ma być po prostu słona jak paluszki. Zasada ta zawsze obowiązuje, ale w przypadku tego przepisu szczególnie, gdyż woda jest podstawą sosu cacio e pepe, a jak dobrze wiemy sól, obok masła, jest drugim najważniejszym nośnikiem smaku.
2. Bób można zastąpić zieloną fasolką szparagową, też będzie fajnie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Letnie cacio e pepe z bobem, pieprzem i tymiankiem 5 Letnie cacio e pepe z bobem, pieprzem i tymiankiem 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

39 komentarzy

Magdalena 8 lipca, 2019 - 6:33 pm

Ależ to musi wyśmienicie smakować!

Reply
rozkoszny 8 lipca, 2019 - 7:53 pm

Koniecznie spróbuj 😋👌

Reply
CookUp 30 lipca, 2019 - 8:40 am

Dolce far niente! <3 Ten makaron wygląda i smakuje tak, jak spokojny wieczór we Włoszech – koniecznie przy długim stole i z mnóstwem przyjaciół wokół. Taki, podczas którego absolutnie nie trzeba się spieszyć, za to należy zjeść bardzo dużo! 😉

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2019 - 2:13 pm

A ja właśnie siedzę w słonecznej Italii, buziaki!

Reply
MP 16 czerwca, 2020 - 4:21 pm

spałaszowane – palce lizać!

Reply
rozkoszny 16 czerwca, 2020 - 5:56 pm

<3

Reply
Marta 29 lipca, 2020 - 8:31 am

O mamuśku, jakie to jest pyszne!
Sam makaron to idealna baza, można kombinować i podmieniać bób na inne warzywa i tak będzie genialne! <3

Reply
rozkoszny 29 lipca, 2020 - 11:22 am

dokładnie <3

Reply
Darek 4 sierpnia, 2020 - 2:07 pm

Coś wspaniałego – dziękuję za przepis. PYCHA:)))

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2020 - 2:30 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Karo 20 maja, 2021 - 8:47 pm

Robię ten makaron chyba z trzydziesty raz, jest super! Często podmieniam też bób na szparagi

Reply
rozkoszny 21 maja, 2021 - 11:51 am

bardzo się cieszę <3

Reply
Agnieszka Ostrowska 4 lipca, 2021 - 3:48 pm

Pyszne!

Reply
rozkoszny 4 lipca, 2021 - 8:03 pm

<3

Reply
Jess 30 lipca, 2021 - 12:13 pm

Nie mogę przestać robić odkąd zaczął sie sezon bobowy :p ten makaron jest przepyszny!

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2021 - 7:12 pm

uzależnia haha

Reply
Ewelina 27 maja, 2022 - 6:06 am

Pyszne i proste w wykonaniu. Ja to kupuję 🙂

Reply
rozkoszny 27 maja, 2022 - 11:13 am

Cieszę się 🙂

Reply
Katarzyna 25 czerwca, 2023 - 11:00 am

A jaki makaron najlepszy?

Reply
Ruta 1 lipca, 2023 - 4:06 pm

Kolejny przepis, który jest znakomity i prosty..

Reply
Dorka 4 lipca, 2023 - 12:16 pm

Czy w punkcie 4 nie ma błędu? Ugotowany makaron gotować z sosem na patelni jeszcze przez 8 minut? 😯 Nie rozgotuje się?

Reply
Magdalena 4 lipca, 2023 - 11:56 pm

Właśnie tego mi było trzeba! Bób w lodówce, ja na zakupach i myślę co tu zrobić rodzinie szybkiego poza samym bobem. Oh Boy!

Reply
rozkoszny 5 lipca, 2023 - 9:02 pm

Służę!

Reply
Paulina 6 lipca, 2023 - 8:43 am

Bardzo fajny przepis. Bałam się że jak zwykle przy cacio e pepe ser się źle rozpuści, ale wszystko wyszło lepiej niż myślałam! <3

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2023 - 3:16 pm

Trikiem jest duża ilość wody, mały ogień i cierpliwość!

Reply
Ewelina 7 lipca, 2023 - 5:07 pm

P.Y.C.H.AAAA

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2023 - 3:17 pm

<3

Reply
Honka 7 lipca, 2023 - 5:31 pm

Czy zamiast tymianku świeżego może być suszony w proszku?

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2023 - 3:18 pm

świeży nie do porobienia

Reply
Natalia 23 lipca, 2023 - 2:56 pm

Ja spróbowałam bo też nie mam i wyszło pysznie 🥰 nawet z suszonym tymiankiem i na makaronie bez glutenu ☺️ przepis cudowny 🤗

Reply
k 9 lipca, 2023 - 6:14 pm

Przepis jest trochę niejasny, najpierw mówi o ugotowaniu makaronu w wodzie z bobu a później żeby makaron gotować w międzyczasie (gotowania bobu). Można prosić o wyjaśnienie?

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2023 - 3:19 pm

Zaktualizuj stronę!

Reply
b 27 lipca, 2023 - 5:33 pm

w jaki sposób zaktualizować stronę? 😀

Reply
Mia 10 lipca, 2023 - 12:42 am

Co można rozkosznego zamiast tymianku?

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2023 - 3:20 pm

Rozmaryn da radę!

Reply
Aleksandra 11 lipca, 2023 - 6:58 pm

Może być szałwia zamiast tymianku?

Reply
Ola 16 lipca, 2023 - 5:33 pm

Robiłam z szałwią i wyszło wspaniałe!

Reply
Ula 11 lipca, 2023 - 11:17 pm

Zrobiłam …..obiad dla siebie ….dobrze ,ze chociaż jeden kęs udało mi sie wrzucić do buzi 🤣 resztę zjadła moja 4 letnia córcia . Pychota ❤️

Reply
Nina 11 czerwca, 2024 - 5:13 pm

Byłoby lepsze, jakbym jednak nie posoliła wody w ogóle – ser i tak jest mega słony, wyszło turbo za słone jak dla mnie… Ale poza tym super :p następnym razem wiem, co robić

Reply

Leave a Comment