Swego czasu zostałem mistrzem solonego karmelu. Słynnym mistrzem, który wymieniał płynny bursztyn na inne dobroci jak domowa konfitura z utartych płatków róży czy świeżo sfermentowany crème fraîche. Przerobiłem tyle przepisów na ten pyszny sos, że nie wyobrażam sobie, ile cukru, śmietany i masła z solą skosztowałem podczas samych testów. Finalny efekt jest czystą perfekcją, która obowiązkowo figuruje w moim rozkosznym menu. Niezastąpiony do ulubionych deserów: lodów, gofrów, serników, babeczek, kremów tortowych lub po prostu do porannego jogurtu. Koniecznie zróbcie i zamknijcie szczelnie, bo już w wkrótce na łamach bloga znajdzie się przepis, w którym będziecie mogli go spektakularnie wykorzystać.
Caramel au beurre salé – rozkoszny solony karmel
Na około 250 g karmelu
150 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
40 g płynnego miodu lub syropu klonowego
40 g masła
½ łyżeczki soli
Wsyp połowę cukru do czystego rondla i wlej 2 – 3 łyżki wody (do zwilgotnienia całego cukru). Postaw na dużym lub średnim ogniu i zostaw, aż się roztopi. Nie mieszaj, tylko delikatnie poruszaj rondlem.
Kiedy karmel nabierze ciemnorudego odcienia, zdejmij rondel z ognia i dodaj resztę składników. Uważaj, żeby nie nachylać się nad rondlem, bo karmel intensywnie paruje i bulgocze. Zakręć rondlem i zmniejsz ogień do średniej temperatury, Gotuj 3 – 4 minut lub do temperatury 120 stopni.
Zdejmij z ognia i zostaw na parę minut do ostygnięcia, zanim przelejesz do szklanego słoika. W lodówce można go przechowywać kilka miesięcy, nabierze twardszej konsystencji stałej. Jeśli chcesz go podgrzać, możesz to zrobić w mikrofali przez kilkanaście sekund lub ogrzewając słoiczek w garnku z gorącą wodą.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
18 komentarzy
Wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej musi smakować. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Trzeba spróbować! 😀
Koniecznie spróbuję!
😍
Jest fantastyczny, warto go mieć w lodówce 😊
Mam jedno pytanie, ponieważ w przepisie jest mowa o roztopieniu połowy cukru – co z pozostałą połową? Dodać ją gdy pierwsza się roztopi?
Druga połowa wraz z resztą składników: masłem, śmietanką, miodem i solą 🙂
Dziękuję. Wczoraj wypróbowałam przepis i musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkiego łyżeczką. Cudo! 😋
tak to działa, lekarstwo na wszytsko haha
Troszkę sfajczyłam na początku cukier, ale w końcu praktyka czyni mistrza, haha! 😜
To następnym razem będzie idealny już 🙌💃
Czy to ma być taka rzadsza śmietanka 30% czy ta gęsta 36%?
rzadka 30%
Jeśli ktoś przypadkiem dodał wszystkie składniki od razu na raz, to wiedzcie, że i tak wyjdzie XDDD
#chujowapanidomu
Przekonałaś mnie do tego przepisu momentalnie, dziękuję XD
Cześć, jeśli karmel zgęstniał w słoiku to znaczy że za długo go gotowałam?
Tak, był za długo gotowany
Może być cukier Demerara?
Jak dokładnie długo taki karmel może stać?