Bułeczki w wydaniu lux. Po brzegi wypełnione musem z rabarbaru, z lekkim jak puch maślanym ciastem, do którego lepi się cały urodzaj lśniących waniliowych ciapek.
Czekałem rok, że zrobić ten przepis. Końcem czerwca 2023 roku wylądowałem w kopenhaskiej piekarnik Juno the Bakery, gdzie uśmiechnęły się do mnie lśniące od waniliowego masła bułeczki wypełnione rabarbarem i waniliowym kremem. To była miłość od pierwszego kęsa. Totalnie zawróciły mi w głowie. Delikatne, maślane, kwaśne, ale i lepkie słodyczy. Jednym słowem: rozkoszne.
Po powrocie z Kopenhagi było już za późno w rabarbarowym sezonie, aby opracowywać recepturę w zaciszu własnej kuchni, więc kiełkowa w moim serduchu cały rok. Nadeszła wiosna, kilka prób, zmian kierunkowych. Pominąłem przekładanie ciasta masłem i waniliowy krem, zamiast tego wpakowałem więcej rabarbaru, masełko upchnąłem już podczas wyrabiania ciasta, a na sam koniec bułeczki posmarowałem waniliowym syropem. Tak powstały – moim skromnym zdaniem – drożdżówki, które mogą stawać w szranki z jagodziankami. Dacie się skusić?
Waniliowe bułeczki z rabarbarem
10 sporych bułeczek
Ciasto
3 ½ szklanki (450 g) mąki pszennej (najlepiej typ 550)
⅓ szklanki (80 g) cukru
1 opakowanie (7 g) drożdży instant
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¾ szklanki (180 ml) mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka, jedno z nich na glazurę
150 g masła, w temperaturze pokojowej
Mus rabarbarowy
500 g rabarbaru, pokrojonego na 2-cm kawałki
⅓ szklanki (80 g) cukru
Syrop
⅓ szklanki (80 g) cukru
¼ szklanki (60 ml) wody
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżka soku z cytryny
⅛ łyżeczki soli morskiej
1. Przygotuj ciasto drożdżowe: Wymieszaj mąkę z cukrem, drożdżami i solą. Dodaj mleko, śmietanę, ekstrakt waniliowy i jedno jajko. Wyrabiaj przez około 8 minut, aż ciasto będzie stosunkowo gładkie. Zacznij stopniowo dodawać masło, kawałek po kawałku. Wyrabiaj jeszcze około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Miskę owiń folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 1 ½ godziny.
2. Przygotuj mus rabarbarowy: Przełóż rabarbar wraz z cukrem i 3 łyżkami wody do dużego garnka. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie, około 15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 10 równych części. Każdą zroluj w pasek o długości około 15 cm. Zwiń paski w ślimaka, zrób otwór w środku o wielkości około 2 cm i wypełnij go czubatą łyżką musu rabarbarowego. Powtórz z resztą kawałków ciasta. Przełóż bułeczki na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
4. Zblenduj pozostałe jajko z 1 łyżką wody. Posmaruj nim bułeczki. Przykryj je ściereczką kuchenną i odstaw do podwojenia objętości, około ½ godziny.
5. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza (termoobieg). Piecz bułeczki, aż się zezłocą, około 20 minut. Jeśli twój piekarnik nierówno grzeje, obróć blachy w połowie pieczenia.
6. W międzyczasie przygotuj syrop waniliowy: przełóż cukier, wodę i ziarenka wanilii do małego garnka. Zagotuj i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 1 – 2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny oraz sól.
7. Posmaruj świeżo upieczone bułeczki syropem waniliowym i zajadaj się bez opamiętania.
Rady/porady
Jeśli masz czas, przygotuj ciasto dzień wcześniej. Niech wyrasta w lodówce przez 8 – 12h. Taka powolna fermentacja sprawi, że ciasto drożdżowe dłużej zachowa świeżość.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
42 komentarze
Wyglądają cudownie!
Tylko czym zastąpić mleko i śmietanę żeby wyeliminować białko mleka krowiego 🙈
Czy mleko owsiane i jogurt wegański dadzą radę?
Tak, myślę, że dadzą radę. Gorzej z likwidacją masełka…
Mieszkam w Rzymie, gdzie rabarbar jest niezwykle trudno dostać, a nawet gdyby, to tutaj sezon już raczej na truskawki, ba, nawet pierwsze lokalne, blade arbuzy się pojawiły. 😉 Jakie inne owoce nadawałyby się Twoim zdaniem na mus, bez zaburzenia równowagi smakowej?
Szedłbym w truskawki!
Co można dodać do środka zamiast rabarbaru? 😀
Truskawki, też w formie musu, ale podkręcone cytryną
Po wyciągnięciu z lodówki (po 9 h) ciasto prawie wcale bie uroslo.. robiłam już w normalny sposób z tego przepisu i było super. Znalazłam info ze musi później stać 1-2 h i się grzać przed pieczeniem ? Jest to dość istotne i popsuło mi cały poranny plan szkoda ze nie ma takiego info tutaj dla laików jak ja….
Jaki typ mąki zastosować, i czy to ma znaczenie dla tego przepisu. Jaki Ty zastosowałeś?
Najlepiej typ 550
Co jak mam tylko świeże drożdże?
Proszę dodać 3x więcej – można zrobić wcześniej rozczyn, aby sprawdzić, czy działają
Chciałabym zrobić je w wersji z kremem waniliowym. Czy myślisz że jeśli po prostu położę pod owoce własnoręcznie zrobiony budyń to będzie w porządku?
Jeśli zostawię do wyrośnięcia w lodówce, ile czasu trzymać w temperaturze pokojowej zanim zabiorę się za formowanie bułeczek?
Można od razu formować bułeczki
Uwielbiam duńske cukiernie. Z ich Danish pastry z dżemem migdałami i budyniem ,migdałami, napoleńskimi kawałkami, z tą bitą śmietaną – opcja wege chyba nie zadziała. \ciebie Rozkoszny też uwielbiam. Już wiele wypróbowałam i tylko z krupniku nie byłam zadowolona. Ale tak właśnie z krupnikiem zawsze miałam. W sobotę biorę się za ten obiecujący wypiek i zdam reacje. Pozdrawiam
<3
Czy ciasto wyjdzie j, eśli nie mam robota kuchennego ? Czy może być ciężko?
Dasz radę, ale wyrabianie trochę potrwa
o ja cię, koniecznie muszę wypróbować, wanilia będzie też idealna do aromatu
Idealne zestawienie!
Czy na mące orkiszowej tez wyjdą?
Nie, raczej nie. Orkisz ma mniej glutenu tak potrzebnego ciastu drożdżowemu
Wychodzi! wszystko robię na mące orkiszowej typ 700 🙂 zachowuje się jak pszenna tortowa. Pozdrawiam
A czy ten syrop jest aż tak konieczny? 😅 Spróbowałam musu rabarbarowego i już jest dla mnie za słodko, muszę go naprawić cytryną. Trochę się obawiam tej glazury na koniec.
Hmm, na pewno dobrze domierzyłaś rabarbar? Mus powinien wyjść dość kwaśny. To drożdżówka, więc nawet z słodkim owocami i syropem nie będzie przesadnie słodko 🙂
Na pewno, ale niestety kupiłam taki już zwiędły i może przez mniejszą ilość soku był wyjściowo mniej kwaśny. No cóż, spróbuję jedną po upieczeniu i zobaczę na ile mnie zachwycą takie bez glazury, najwyżej szybko dorobię syrop.
A czy wyjdzie, jeśli dam ksylitol/erytryrol zamiast cukru?
Obawiam się, że słodzików nie możemy dodawać do ciasta drożdżowego – drożdże rosną, karmiąc się cukrem
Czy mogę prosic o informację ile dać drożdży zwykłych, bo nie mam instant?
3x więcej
Chciałabym wykonać ten przepis już jutro, ale mam tylko mąkę typ 65. Czy też może być skoro ma dobrą zawartość glutenu ?
Z góry dziękuję!
Będzie ok!
Czy można zastąpić laskę wanilii ekstraktem waniliowym?
tak, ale wiadomo – z laską dużo smaczniej i lux
Niestety nie mam laski wanilii, a w wiejskim sklepiku jej nie dostanę… Czym ją lepiej zastąpić – cukrem z ziarnami wanilii czy ekstraktem z wanilii? Pozdrawiam!
Można zastąpić obydwoma składnikami
One mają wyrastać po uformowaniu aż poltorej godziny?
Błąd – 30 min!
Dodałam całą łyżeczkę soli zamiast połowy i zrobiłam bez nadzienia, po prostu okrąglutkie. Na drugi dzień od upieczenia wciąż są miękkie w środku, ale podpieczenie w tosterze daje im prawdziwe drugie życie. W tej wersji pasują świetnie na bułeczki do hotdogów i domyślam się też, że hamburgerów, jeśli ktoś ma zamerykanizowane gusta i nie przeszkadza mu słodsze pieczywo do słonych nadzień. Następnym razem będę próbować albo z dłuższym pieczeniem albo z silniejszą mąką, bo chwilę po upieczeniu bułeczki zapadły się pod własnym ciężarem. Bardzo cenny przepis podstawowy, będę powtarzać!
Czy ciasto w lodówce może wyrastać 14h? Trochę za szybko dziś się za nie zabrałam i zastanawiam się, czy muszę wstawać o świcie 😀 pozdrawiam
Wyszły obłędne <3
Mam pytanie! Ciasto wyrosło wyjątkowo dobrze, ale jednak kiedy (próbowałam) zwijać je w ślimaki, cofało się/nie utrzymywało kształtu. Co muszę zrobić następnym razem?