Waniliowe bułeczki z rabarbarem

Bułeczki w wydaniu lux. Po brzegi wypełnione musem z rabarbaru, z lekkim jak puch maślanym ciastem, do którego lepi się cały urodzaj lśniących waniliowych ciapek.

Czekałem rok, że zrobić ten przepis. Końcem czerwca 2023 roku wylądowałem w kopenhaskiej piekarnik Juno the Bakery, gdzie uśmiechnęły się do mnie lśniące od waniliowego masła bułeczki wypełnione rabarbarem i waniliowym kremem. To była miłość od pierwszego kęsa. Totalnie zawróciły mi w głowie. Delikatne, maślane, kwaśne, ale i lepkie słodyczy. Jednym słowem: rozkoszne.

Po powrocie z Kopenhagi było już za późno w rabarbarowym sezonie, aby opracowywać recepturę w zaciszu własnej kuchni, więc kiełkowa w moim serduchu cały rok. Nadeszła wiosna, kilka prób, zmian kierunkowych. Pominąłem przekładanie ciasta masłem i waniliowy krem, zamiast tego wpakowałem więcej rabarbaru, masełko upchnąłem już podczas wyrabiania ciasta, a na sam koniec bułeczki posmarowałem waniliowym syropem. Tak powstały – moim skromnym zdaniem – drożdżówki, które mogą stawać w szranki z jagodziankami. Dacie się skusić?

Waniliowe bułeczki z rabarbarem

Waniliowe bułeczki z rabarbarem
10 sporych bułeczek
Ciasto
3 ½ szklanki (450 g) mąki pszennej (najlepiej typ 550)
⅓ szklanki (80 g) cukru
1 opakowanie (7 g) drożdży instant
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¾ szklanki (180 ml) mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka, jedno z nich na glazurę
150 g masła, w temperaturze pokojowej

Mus rabarbarowy
500 g rabarbaru, pokrojonego na 2-cm kawałki
⅓ szklanki (80 g) cukru

Syrop
⅓ szklanki (80 g) cukru
¼ szklanki (60 ml) wody
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżka soku z cytryny
⅛ łyżeczki soli morskiej

1. Przygotuj ciasto drożdżowe: Wymieszaj mąkę z cukrem, drożdżami i solą. Dodaj mleko, śmietanę, ekstrakt waniliowy i jedno jajko. Wyrabiaj przez około 8 minut, aż ciasto będzie stosunkowo gładkie. Zacznij stopniowo dodawać masło, kawałek po kawałku. Wyrabiaj jeszcze około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Miskę owiń folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 1 ½ godziny.

2. Przygotuj mus rabarbarowy: Przełóż rabarbar wraz z cukrem i 3 łyżkami wody do dużego garnka. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie, około 15 minut. Odstaw do wystygnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 10 równych części. Każdą zroluj w pasek o długości około 15 cm. Zwiń paski w ślimaka, zrób otwór w środku o wielkości około 2 cm i wypełnij go czubatą łyżką musu rabarbarowego. Powtórz z resztą kawałków ciasta. Przełóż bułeczki na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.

4. Zblenduj pozostałe jajko z 1 łyżką wody. Posmaruj nim bułeczki. Przykryj je ściereczką kuchenną i odstaw do podwojenia objętości, około ½ godziny.

5. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza (termoobieg). Piecz bułeczki, aż się zezłocą, około 20 minut. Jeśli twój piekarnik nierówno grzeje, obróć blachy w połowie pieczenia.

6. W międzyczasie przygotuj syrop waniliowy: przełóż cukier, wodę i ziarenka wanilii do małego garnka. Zagotuj i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 1 – 2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny oraz sól.

7. Posmaruj świeżo upieczone bułeczki syropem waniliowym i zajadaj się bez opamiętania.

Rady/porady
Jeśli masz czas, przygotuj ciasto dzień wcześniej. Niech wyrasta w lodówce przez 8 – 12h. Taka powolna fermentacja sprawi, że ciasto drożdżowe dłużej zachowa świeżość.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Waniliowe bułeczki z rabarbarem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

42 komentarze

Monika 23 maja, 2024 - 10:39 am

Wyglądają cudownie!
Tylko czym zastąpić mleko i śmietanę żeby wyeliminować białko mleka krowiego 🙈
Czy mleko owsiane i jogurt wegański dadzą radę?

Reply
rozkoszny 23 maja, 2024 - 2:19 pm

Tak, myślę, że dadzą radę. Gorzej z likwidacją masełka…

Reply
Rzymianka 23 maja, 2024 - 11:12 am

Mieszkam w Rzymie, gdzie rabarbar jest niezwykle trudno dostać, a nawet gdyby, to tutaj sezon już raczej na truskawki, ba, nawet pierwsze lokalne, blade arbuzy się pojawiły. 😉 Jakie inne owoce nadawałyby się Twoim zdaniem na mus, bez zaburzenia równowagi smakowej?

Reply
rozkoszny 23 maja, 2024 - 2:17 pm

Szedłbym w truskawki!

Reply
Aleksandra 23 maja, 2024 - 11:35 am

Co można dodać do środka zamiast rabarbaru? 😀

Reply
rozkoszny 23 maja, 2024 - 2:17 pm

Truskawki, też w formie musu, ale podkręcone cytryną

Reply
Paula 15 czerwca, 2024 - 8:33 am

Po wyciągnięciu z lodówki (po 9 h) ciasto prawie wcale bie uroslo.. robiłam już w normalny sposób z tego przepisu i było super. Znalazłam info ze musi później stać 1-2 h i się grzać przed pieczeniem ? Jest to dość istotne i popsuło mi cały poranny plan szkoda ze nie ma takiego info tutaj dla laików jak ja….

Reply
Iza 23 maja, 2024 - 12:20 pm

Jaki typ mąki zastosować, i czy to ma znaczenie dla tego przepisu. Jaki Ty zastosowałeś?

Reply
rozkoszny 23 maja, 2024 - 2:18 pm

Najlepiej typ 550

Reply
Nathan 23 maja, 2024 - 2:19 pm

Co jak mam tylko świeże drożdże?

Reply
rozkoszny 23 maja, 2024 - 2:24 pm

Proszę dodać 3x więcej – można zrobić wcześniej rozczyn, aby sprawdzić, czy działają

Reply
Alicja 2 czerwca, 2024 - 12:10 pm

Chciałabym zrobić je w wersji z kremem waniliowym. Czy myślisz że jeśli po prostu położę pod owoce własnoręcznie zrobiony budyń to będzie w porządku?

Reply
Natalia 23 maja, 2024 - 3:57 pm

Jeśli zostawię do wyrośnięcia w lodówce, ile czasu trzymać w temperaturze pokojowej zanim zabiorę się za formowanie bułeczek?

Reply
rozkoszny 23 maja, 2024 - 7:01 pm

Można od razu formować bułeczki

Reply
Doro 23 maja, 2024 - 8:10 pm

Uwielbiam duńske cukiernie. Z ich Danish pastry z dżemem migdałami i budyniem ,migdałami, napoleńskimi kawałkami, z tą bitą śmietaną – opcja wege chyba nie zadziała. \ciebie Rozkoszny też uwielbiam. Już wiele wypróbowałam i tylko z krupniku nie byłam zadowolona. Ale tak właśnie z krupnikiem zawsze miałam. W sobotę biorę się za ten obiecujący wypiek i zdam reacje. Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 24 maja, 2024 - 6:40 pm

<3

Reply
Agnieszka 23 maja, 2024 - 9:42 pm

Czy ciasto wyjdzie j, eśli nie mam robota kuchennego ? Czy może być ciężko?

Reply
rozkoszny 24 maja, 2024 - 6:40 pm

Dasz radę, ale wyrabianie trochę potrwa

Reply
Patrycja 24 maja, 2024 - 10:41 am

o ja cię, koniecznie muszę wypróbować, wanilia będzie też idealna do aromatu

Reply
rozkoszny 24 maja, 2024 - 6:40 pm

Idealne zestawienie!

Reply
Beata 24 maja, 2024 - 12:54 pm

Czy na mące orkiszowej tez wyjdą?

Reply
rozkoszny 24 maja, 2024 - 6:41 pm

Nie, raczej nie. Orkisz ma mniej glutenu tak potrzebnego ciastu drożdżowemu

Reply
Agata 20 czerwca, 2024 - 10:37 am

Wychodzi! wszystko robię na mące orkiszowej typ 700 🙂 zachowuje się jak pszenna tortowa. Pozdrawiam

Reply
Monia 25 maja, 2024 - 12:27 pm

A czy ten syrop jest aż tak konieczny? 😅 Spróbowałam musu rabarbarowego i już jest dla mnie za słodko, muszę go naprawić cytryną. Trochę się obawiam tej glazury na koniec.

Reply
rozkoszny 25 maja, 2024 - 2:22 pm

Hmm, na pewno dobrze domierzyłaś rabarbar? Mus powinien wyjść dość kwaśny. To drożdżówka, więc nawet z słodkim owocami i syropem nie będzie przesadnie słodko 🙂

Reply
Monia 25 maja, 2024 - 2:26 pm

Na pewno, ale niestety kupiłam taki już zwiędły i może przez mniejszą ilość soku był wyjściowo mniej kwaśny. No cóż, spróbuję jedną po upieczeniu i zobaczę na ile mnie zachwycą takie bez glazury, najwyżej szybko dorobię syrop.

Reply
Marta 27 maja, 2024 - 6:46 pm

A czy wyjdzie, jeśli dam ksylitol/erytryrol zamiast cukru?

Reply
rozkoszny 30 maja, 2024 - 10:01 am

Obawiam się, że słodzików nie możemy dodawać do ciasta drożdżowego – drożdże rosną, karmiąc się cukrem

Magdalena 25 maja, 2024 - 1:24 pm

Czy mogę prosic o informację ile dać drożdży zwykłych, bo nie mam instant?

Reply
rozkoszny 25 maja, 2024 - 2:23 pm

3x więcej

Reply
Emilia 27 maja, 2024 - 10:39 am

Chciałabym wykonać ten przepis już jutro, ale mam tylko mąkę typ 65. Czy też może być skoro ma dobrą zawartość glutenu ?
Z góry dziękuję!

Reply
rozkoszny 30 maja, 2024 - 9:12 am

Będzie ok!

Reply
Ola 28 maja, 2024 - 11:29 am

Czy można zastąpić laskę wanilii ekstraktem waniliowym?

Reply
rozkoszny 30 maja, 2024 - 10:01 am

tak, ale wiadomo – z laską dużo smaczniej i lux

Reply
Natalia 29 maja, 2024 - 5:02 pm

Niestety nie mam laski wanilii, a w wiejskim sklepiku jej nie dostanę… Czym ją lepiej zastąpić – cukrem z ziarnami wanilii czy ekstraktem z wanilii? Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 30 maja, 2024 - 10:01 am

Można zastąpić obydwoma składnikami

Reply
Renata 29 maja, 2024 - 7:48 pm

One mają wyrastać po uformowaniu aż poltorej godziny?

Reply
rozkoszny 30 maja, 2024 - 9:12 am

Błąd – 30 min!

Reply
cel 30 maja, 2024 - 11:33 am

Dodałam całą łyżeczkę soli zamiast połowy i zrobiłam bez nadzienia, po prostu okrąglutkie. Na drugi dzień od upieczenia wciąż są miękkie w środku, ale podpieczenie w tosterze daje im prawdziwe drugie życie. W tej wersji pasują świetnie na bułeczki do hotdogów i domyślam się też, że hamburgerów, jeśli ktoś ma zamerykanizowane gusta i nie przeszkadza mu słodsze pieczywo do słonych nadzień. Następnym razem będę próbować albo z dłuższym pieczeniem albo z silniejszą mąką, bo chwilę po upieczeniu bułeczki zapadły się pod własnym ciężarem. Bardzo cenny przepis podstawowy, będę powtarzać!

Reply
Zuzia 31 maja, 2024 - 6:36 pm

Czy ciasto w lodówce może wyrastać 14h? Trochę za szybko dziś się za nie zabrałam i zastanawiam się, czy muszę wstawać o świcie 😀 pozdrawiam

Reply
Natalia 3 czerwca, 2024 - 8:25 am

Wyszły obłędne <3

Reply
Emilia 30 czerwca, 2024 - 2:38 pm

Mam pytanie! Ciasto wyrosło wyjątkowo dobrze, ale jednak kiedy (próbowałam) zwijać je w ślimaki, cofało się/nie utrzymywało kształtu. Co muszę zrobić następnym razem?

Reply

Leave a Comment