Gdybym miał wybrać deser, który potrafi mnie wzruszyć, to byłby to ten flan. Z jednej strony kremowy, subtelny, z pełnią waniliowego smaku. Z drugiej zaś – słodki, dymny i gęsty od rozkoszy palonego karmelu. To mleczna droga ku kulinarnemu spełnieniu.
Flan, crème caramel, czy custard pudding – nazw jest wiele, ale sprowadzają się do jednego deseru. Opartego na mleku, jajkach i cukrze. Niby nic wyszukanego, ale tworzącego taką ambrozję. Flan to świetny pomysł na deser wieńczący kolację dla znajomych. Koniecznie z odwracaniem formy jako częścią show – ochy i achy gwarantowane!
Flan z palonym karmelem
forma 20 – 23 cm
¾ szklanki (150 g) cukru, podzielonego
1 laska wanilii
3 duże jajka
3 żółtka z dużych jajek
2 szklanki (500 ml) mleka pełnotłustego
1 szklanki (240 g) śmietanki 30%
⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza (góra-dół).
2. Przesyp ½ szklanki (100 g) cukru do średniego rondla. Skrop go 2 – 3 łyżkami wody. Gotuj na umiarkowanym ogniu, aż cukier się skarmelizuje i upłynni, tworząc ciemnobursztynowy kolor powoli łapiący odcień czerni, 6 – 8 minut. Flan wybornie smakuje, gdy karmel jest lekko palony, bardziej niż byłoby to akceptowalne w przypadku innych deserów.
3. Momentalnie przelej karmel do naczynia żaroodpornego (najlepiej szklanego), poruszając nim, aby karmel przykleił się do całego naczynia. Karmel natychmiast zastygnie. Jeśli nie udało Ci się równo rozprowadzić karmelu, nic się nie martw. Podczas pieczenia i tak się roztopi, wypełniając luki.
4. Odetnij końcówki laski wanilii. Przetnij ją na pół, rozpłaszcz. Za pomocą płaskiej części noża, przesuń po lasce wanilii, zbierając ziarenka wanilii
5. Ubij jajka z żółtkami i pozostałą ¼ szklanki (50 g) cukru. Dodaj ziarenka wanilii, dokładnie wymieszaj. Wlej mleko i śmietankę.
6. Dużą blachę do pieczenia wyłóż materiałowym ręcznikiem kuchennym (dzięki niemu forma nie będzie “pływała” w kąpieli wodnej). Ułóż na nim formę z flanem. Przełóż do piekarnika i wlej zagotowaną wodę z czajnika do dużej formy tak, aby sięgała połowy wysokości flanu. Piecz, aż wierzch flanu będzie ścięta (wciąż będzie dygotać), 35 – 40 minut.
7. Wystudź, a następnie przełóż na minimum 3h do lodówki.
8. Za pomocą nożyka, podważ boki flanu. Przykryj go paterą lub talerzem do serwowania. Dynamicznym ruchem odwróć flam “do góry nogami”. Zdejmij formę, wylewając resztę karmelu na boki.
Rady/porady
Flanowi można nadać wiele oblicz smakowych. Pomarańcz, woda różana, lawenda, kardamon, kawa… Ale moim zdaniem najlepiej smakuje w klasycznej, waniliowej wersji.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
15 komentarzy
Czy można użyć mleka roślinnego zamiast pełnotłustego?
nie będzie to to samo, ale sięgnąłbym po tłuste mleko roślinne jako niemleko alpro
Mam piekarnik parowy – czy pieczenie z dodatkiem pary może zastąpić kąpiel wodną? Do czego tutaj służy kąpiel wodna?
niestety nie próbowałem
Nada się ceramiczne naczynie żaroodporne? Jest trochę grubsze, czy w związku z tym powinnam wydłużyć czas pieczenia? 🙂
będzie okej!
Dodałam składniki w ilościach podanych w przepisie, niestety mija 45 minuta pieczenia a ciasto jest rzadkie. Czy to normalne że jest takie lejące się?
w zależności od wielkości jajek, flan może potrzebować więcej czasu
Czy taki dlań można mrozić?
Flan oczywiście miało być;)
Czy jest opcja zrobić flan samym wrzątkiem (wymieniając go)???
Czy karmel powinien przykryć ścianki do jakiejś wysokości, czy tylko spód?
nie jest to istotne, bo i tak się roztopi podczas pieczenia
A flan z kawą jak zrobić?
Kolejne moje pytanie na tym blogu, zbywane milczeniem ;(