Jeśli szukasz roślinnego, sycącego dania bogatego w białko i moc smaków, powinieneś się tu zatrzymać. Szarpane tofu po tajsku to danie do zrobienia w 15 minut, a do tego spełniające wszystkie te kryteria. Tofu ścierane jest na tarce, a następnie krótko podsmażane z całą gamą dodatków, aż stanie się puszyste i absolutnie pyszne.
Tak, tak, też nie lubiłem kiedyś tofu. Przecież jest absolutnie bez smaku, prawda? Jednak ma ono to do siebie, że można przetworzyć je na mnóstwo sposobów, nadając mu pożądany smak. Jest jak gąbka absorbująca aromaty. Ostatnio udało się trochę podrasować PR tofu za sprawą przepisu zmieniającego życie. Czas na kolejne propozycje.
Na szarpane tofu natknąłem się kilka lat temu na blogu Heidi Swanson, a później w książce Melissy Clarke “Dinner”, która podaje je po tajsku. Wyjątkowo lubię tę wersję. Zaadaptowałem ją, dodając imbir, olej sezamowy i miętę. To lekkie danie pełne kontrastów. Idealne na obiad w towarzystwie ryżu jaśminowego lub jedzone jako niezależny, pełnoprawny posiłek – jako proteinową sałatkę.
Szarpane tofu z brukselką po tajsku
1 – 2 porcje
1 kostka (180 g) twardego tofu, osuszonego
sok i skórka z ½ limonki
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju sezamowego, do podania
3 łyżki oleju rzepakowego
200 g brukselki, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
2 cm imbiru, obranego i poszatkowanego
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżki orzechów ziemnych, posiekanych
mięta, do podania
1. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Za pomocą ręcznika papierowego dokładnie wysusz tofu. W małej misce wymieszaj sok i skórkę z limonki, cukier trzcinowy, sos rybny i olej sezamowy.
2. Rozgrzej olej na dużej patelni o nieprzywieralnym dnie. Smaż brukselkę, aż lekko zmięknie i się mocno zarumieni, 4 – 5 minut. Dodaj, czosnek, imbir, chili i ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż jeszcze minutę, aż uwolnią aromaty. Wsyp szarpane tofu wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, przemieszaj. Smaż, aż nabierze temperatury i puszystości, 1 – 2 minuty. Wlej przygotowany sos. Przemieszaj i odstaw z ognia.
3. Dodaj orzeszki ziemne. Podawaj jako sałatkę (jedna sycąca porcja) lub danie główne w towarzystwie puszystego ryżu jaśminowego (dwie porcje). Skrop olejem sezamowym i posyp miętą.
Rady/porady
Danie nie jest wegetariańskie przez dodatek sosu rybnego. Jeśli jednak chcesz, by Twój obiad był w 100% roślinny zastąp go sosem sojowym lub nie-rybnym. Smak nie będzie jednak ten sam.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
45 komentarzy
Mam od dzieciństwa jakiś uraz do brukselki i nie jestem gotowa na nią jeszcze. Czy jakiś inny dodatek zamiast brukselki by tu pasował? Muszę zrobić to danie
Brokuł!
Zrobiłam z brokułem. Pycha i myśle ze całkiem spoko na wynos do pracy
Czy brokuł ma być lekko podgotowany czy na patelnię od razu go?
Od razu
Czy da się czymś zastąpić sos rybny? 🙂
Tak jak piszę we wpisie – sosem sojowym
Można by jeszcze spróbować dodać algi nori, dają wspaniały rybny smak i aromat
Mamma mia!! Dodałam nori!! Plus 10 do przepisu!
Czy tofu może być wędzone czy to zepsuje smak i nie pasuje do tej kompozycji?
Jest to opcja do eksperymentów, ale akurat w wydaniu tajskim średnio będzie pasować – najwyżej, że wymieszane pół na pół ze zwykłym
Coś skaszanilam chyba. Jest b dobre ale suche…z brokułem robiłam
Czy sól morską dodajemy 2 razy po 1/4 łyżeczki, czy to błąd w tekście? 😊
Tak, dodajemy dwa razy po 1/4 łyżeczki
zrobilam dzisiaj z brokulem, bede wracac baaaardzo czesto. dziekuje, wspaniałe!!!!
cieszę się <3
Tylko ze w Thailand to raczej brukselek nie jedza😃
To nie jest tajskie danie, tylko „po tajsku” w kontekście smaków i aromatów
Nie miałam brukselki, ale dałam jarmuż i wyszło GENIALNE. Wiem, że nie takie jak mam być, ale pokonało mój jarmużosceptycyzm 🙂
Super!
mrożona brukselka się nada?
Co może być zamiast oleju sezamowego?
można ewentualnie pominąć
zamieniłam płatki chili na świeżą tajską papryczkę i miętę na kolendrę – mega! 🙂
bosko!
Idealnie sprawdziło się do domowych bao ze świeżymi chrupiącymi warzywami ♥
bosko!
Czym mogę zastąpić olej sezamowy? Ewentualnie czy brak tego składnika bardzo istotnie wpłynie na smak potrawy?
Aha, wezmę sobie czyjś przepis, zmienię olej z orzeszków na sezamowy, dymkę i bazylię na miętę, dodam imbir, resztę zostawię kropka w kropkę jak było (nawet kolejność składników!) i voila! Nowy przepisik gotowy
Piszę przecież we wstępie, że to zaadaptowany przepis Heidi Swanson i Melissy Clarke. Nie jest on kropka w kropkę, bo zmieniłem jego profil smakowy i proporcje tofu do warzyw.
Jakie to jest pyszne 🤩🤩🤩 wchodzi na stałe do menu! Zjadłam całą porcję na raz, to chyba odrobinę za dużo… Ale nie mogłam się powstrzymać!
Warto mieć w repertuarze!
kurcze myślę sobie no nie brukselka i tofu czy to się może udac no w wydaniu Rozkosznego okazuje się że tak swietny dobór przypraw i sosu i mamy arcydzieło ..pychota dziekuje Michał za ten przepis długo szukałam czegoś dobrego z brukselką pozdrawiam i czekam na kolejne Twoje mega przepisy
Przepyszne! zamiast sosu rybnego dodałam właśnie sojowy
co tu tyle brukselkowych sceptyków? halo! 😀 pieczona lub smażona jest dobra! tej rozgotowanej mowimy nie ;D
Prawda!
Super przepis! Robiłam z brukselka, ale tez pół na pół z baby broccoli 🥦 i wyszło przepyszne!!
<3
Przepis nie jest wegański (sos rybny), ale jest jak najbardziej wegetariański.
Przepis z sosem rybnym nie jest wegetariański. Wegetarianie nie jedzą ryb. W poradach jest to opisane i są podane zamienniki dla wegetarian.
No po prostu mega. Zamiast brukselki, której niestety nadal nie zdzierżę, dałam kalafiora i trochę zeszklonej na oleju cebulki i wyszło pycha. Plus szczypta wędzonej papryki na koniec. Polecam!
Super!
Robię to danie przynajmniej raz w miesiącu (od razu większa porcja na kilka dni) lub nawet częściej – UWIELBIAM!!!!!
Super, cieszę się!
Dla mnie jednak brukselka nawet w tej formie nie jest ulubiona opcja. Natomiast wszystkie dodatki super i pomysl na szarpane tofu genialny. Bede wykorzystywac w przyszlosci, ale bez brukselki 🙂