Szarpane tofu z brukselką po tajsku

Jeśli szukasz roślinnego, sycącego dania bogatego w białko i moc smaków, powinieneś się tu zatrzymać. Szarpane tofu po tajsku to danie do zrobienia w 15 minut, a do tego spełniające wszystkie te kryteria. Tofu ścierane jest na tarce, a następnie krótko podsmażane z całą gamą dodatków, aż stanie się puszyste i absolutnie pyszne.

Tak, tak, też nie lubiłem kiedyś tofu. Przecież jest absolutnie bez smaku, prawda? Jednak ma ono to do siebie, że można przetworzyć je na mnóstwo sposobów, nadając mu pożądany smak. Jest jak gąbka absorbująca aromaty. Ostatnio udało się trochę podrasować PR tofu za sprawą przepisu zmieniającego życie. Czas na kolejne propozycje.

Na szarpane tofu natknąłem się kilka lat temu na blogu Heidi Swanson, a później w książce Melissy Clarke “Dinner”, która podaje je po tajsku. Wyjątkowo lubię tę wersję. Zaadaptowałem ją, dodając imbir, olej sezamowy i miętę. To lekkie danie pełne kontrastów. Idealne na obiad w towarzystwie ryżu jaśminowego lub jedzone jako niezależny, pełnoprawny posiłek – jako proteinową sałatkę.

szarpane tofu

Szarpane tofu z brukselką po tajsku
1 – 2 porcje
1 kostka (180 g) twardego tofu, osuszonego
sok i skórka z ½ limonki
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju sezamowego, do podania
3 łyżki oleju rzepakowego
200 g brukselki, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
2 cm imbiru, obranego i poszatkowanego
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżki orzechów ziemnych, posiekanych
mięta, do podania

1. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Za pomocą ręcznika papierowego dokładnie wysusz tofu. W małej misce wymieszaj sok i skórkę z limonki, cukier trzcinowy, sos rybny i olej sezamowy.

2. Rozgrzej olej na dużej patelni o nieprzywieralnym dnie. Smaż brukselkę, aż lekko zmięknie i się mocno zarumieni, 4 – 5 minut. Dodaj, czosnek, imbir, chili i ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż jeszcze minutę, aż uwolnią aromaty. Wsyp szarpane tofu wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, przemieszaj. Smaż, aż nabierze temperatury i puszystości, 1 – 2 minuty. Wlej przygotowany sos. Przemieszaj i odstaw z ognia.

3. Dodaj orzeszki ziemne. Podawaj jako sałatkę (jedna sycąca porcja) lub danie główne w towarzystwie puszystego ryżu jaśminowego (dwie porcje). Skrop olejem sezamowym i posyp miętą.

Rady/porady
Danie nie jest wegetariańskie przez dodatek sosu rybnego. Jeśli jednak chcesz, by Twój obiad był w 100% roślinny zastąp go sosem sojowym lub nie-rybnym. Smak nie będzie jednak ten sam.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

szarpane tofu
szarpane tofu po tajsku

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

40 komentarzy

Kasia 11 stycznia, 2022 - 11:23 am

Mam od dzieciństwa jakiś uraz do brukselki i nie jestem gotowa na nią jeszcze. Czy jakiś inny dodatek zamiast brukselki by tu pasował? Muszę zrobić to danie

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2022 - 3:35 pm

Brokuł!

Reply
Kasia 23 stycznia, 2022 - 2:45 pm

Zrobiłam z brokułem. Pycha i myśle ze całkiem spoko na wynos do pracy

Reply
Sylwia 17 maja, 2022 - 10:18 am

Czy brokuł ma być lekko podgotowany czy na patelnię od razu go?

Reply
rozkoszny 17 maja, 2022 - 11:29 am

Od razu

Reply
Kat 11 stycznia, 2022 - 3:37 pm

Czy da się czymś zastąpić sos rybny? 🙂

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2022 - 4:00 pm

Tak jak piszę we wpisie – sosem sojowym

Reply
Anna 14 marca, 2022 - 5:58 pm

Można by jeszcze spróbować dodać algi nori, dają wspaniały rybny smak i aromat

Reply
Kasia 11 stycznia, 2022 - 3:57 pm

Czy tofu może być wędzone czy to zepsuje smak i nie pasuje do tej kompozycji?

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2022 - 4:00 pm

Jest to opcja do eksperymentów, ale akurat w wydaniu tajskim średnio będzie pasować – najwyżej, że wymieszane pół na pół ze zwykłym

Reply
Marta 15 stycznia, 2022 - 4:36 pm

Coś skaszanilam chyba. Jest b dobre ale suche…z brokułem robiłam

Reply
Kasia 11 stycznia, 2022 - 7:08 pm

Czy sól morską dodajemy 2 razy po 1/4 łyżeczki, czy to błąd w tekście? 😊

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2022 - 5:11 pm

Tak, dodajemy dwa razy po 1/4 łyżeczki

Reply
ana 11 stycznia, 2022 - 11:01 pm

zrobilam dzisiaj z brokulem, bede wracac baaaardzo czesto. dziekuje, wspaniałe!!!!

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2022 - 5:13 pm

cieszę się <3

Reply
Anna Fydrych 12 stycznia, 2022 - 2:07 am

Tylko ze w Thailand to raczej brukselek nie jedza😃

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2022 - 5:15 pm

To nie jest tajskie danie, tylko „po tajsku” w kontekście smaków i aromatów

Reply
Basia 12 stycznia, 2022 - 1:26 pm

Nie miałam brukselki, ale dałam jarmuż i wyszło GENIALNE. Wiem, że nie takie jak mam być, ale pokonało mój jarmużosceptycyzm 🙂

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2022 - 5:15 pm

Super!

Reply
Alek 13 stycznia, 2022 - 9:11 am

mrożona brukselka się nada?

Reply
kannakarolina@gmail.com 13 stycznia, 2022 - 10:57 am

Co może być zamiast oleju sezamowego?

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2022 - 11:03 am

można ewentualnie pominąć

Reply
Magda 13 stycznia, 2022 - 1:49 pm

zamieniłam płatki chili na świeżą tajską papryczkę i miętę na kolendrę – mega! 🙂

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2022 - 5:57 pm

bosko!

Reply
Anna 14 stycznia, 2022 - 2:55 pm

Idealnie sprawdziło się do domowych bao ze świeżymi chrupiącymi warzywami ♥

Reply
rozkoszny 14 stycznia, 2022 - 4:35 pm

bosko!

Reply
Ola 14 stycznia, 2022 - 5:56 pm

Czym mogę zastąpić olej sezamowy? Ewentualnie czy brak tego składnika bardzo istotnie wpłynie na smak potrawy?

Reply
M 14 stycznia, 2022 - 9:54 pm

Aha, wezmę sobie czyjś przepis, zmienię olej z orzeszków na sezamowy, dymkę i bazylię na miętę, dodam imbir, resztę zostawię kropka w kropkę jak było (nawet kolejność składników!) i voila! Nowy przepisik gotowy

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:50 pm

Piszę przecież we wstępie, że to zaadaptowany przepis Heidi Swanson i Melissy Clarke. Nie jest on kropka w kropkę, bo zmieniłem jego profil smakowy i proporcje tofu do warzyw.

Reply
Ela 14 stycznia, 2022 - 10:19 pm

Jakie to jest pyszne 🤩🤩🤩 wchodzi na stałe do menu! Zjadłam całą porcję na raz, to chyba odrobinę za dużo… Ale nie mogłam się powstrzymać!

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:51 pm

Warto mieć w repertuarze!

Reply
Eleonora 18 stycznia, 2022 - 4:46 pm

kurcze myślę sobie no nie brukselka i tofu czy to się może udac no w wydaniu Rozkosznego okazuje się że tak swietny dobór przypraw i sosu i mamy arcydzieło ..pychota dziekuje Michał za ten przepis długo szukałam czegoś dobrego z brukselką pozdrawiam i czekam na kolejne Twoje mega przepisy

Reply
Ania 21 stycznia, 2022 - 12:35 pm

Przepyszne! zamiast sosu rybnego dodałam właśnie sojowy

Reply
gab 21 stycznia, 2022 - 11:54 pm

co tu tyle brukselkowych sceptyków? halo! 😀 pieczona lub smażona jest dobra! tej rozgotowanej mowimy nie ;D

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2022 - 12:45 pm

Prawda!

Reply
Sara 28 stycznia, 2022 - 5:19 am

Super przepis! Robiłam z brukselka, ale tez pół na pół z baby broccoli 🥦 i wyszło przepyszne!!

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2022 - 5:43 pm

<3

Reply
Anna 6 marca, 2022 - 4:42 pm

Przepis nie jest wegański (sos rybny), ale jest jak najbardziej wegetariański.

Reply
Dora 15 kwietnia, 2022 - 1:19 pm

No po prostu mega. Zamiast brukselki, której niestety nadal nie zdzierżę, dałam kalafiora i trochę zeszklonej na oleju cebulki i wyszło pycha. Plus szczypta wędzonej papryki na koniec. Polecam!

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2022 - 3:14 pm

Super!

Reply

Leave a Comment