Te bataty mógłbym jeść bez końca. Pieczone, z uzależniającym sosem miso i granatem co chrupie pod zębem.
Z batatów można robić oczywiście frytki – takie klasyczne czy obtoczone skarmelizowanym parmezanem – ale można też piec je przepołowione jako imponujące danie kolacyjne. Z świdrującym kubki smakowe sosem miso i chrupiącym granatem. Kilka lat temu dzieliłem się z wami przepisem podanym połączeniem, ale bataty były z pary, a w sosie bardziej kremowym i orzechowym. Wybierzcie wasze ulubione!

Pieczone bataty w miso i granatem
4 porcje
3 – 4 bataty, wyszorowane i przepołowione na połówki
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki jasnej pasty miso
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka wody
3 łyżki pestek z granatu
kolendra do podania (opcjonalnie)
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Natrzyj bataty 2 łyżkami oliwy i sporą szczyptą soli. Ułóż je rozcięciem do dołu i piecz, aż będą miękkie, a spód się zarumieni, około 40 minut.
3.,W misce wymieszaj pastę miso, czosnek, syrop klonowy, sok z limonki, olej sezamowy, wodę i pozostałą 1 łyżkę oliwy.
4. Ułóż upieczone bataty rozcięciem do góry na półmisku. Polej sosem miso i posyp granatem oraz kolendrą, jeśli używasz. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.
Rady/porady
Sos miso będzie pasować do wszelkich pieczonych warzyw: marchewki, brukselki, pietruszki czy kalafiora.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

17 komentarzy
to wygląda smakowicie
a jak smakuje!
Zrobione, zjedzone, ekstremalnie pozytywne doznania smakowe i wizualne. Eksplozywne danie!!!
cieszę się!
ja dziś zrobiłem. fajnie smakuje
Wyszły super, będa grane często 🙂
cieszę się!
OBŁĘDNE. Dziękuję za przepis!
<3
Pyszne!!! Wchodzą na stałę do menu imprezowego!
cześć! przepis wygląda obłędnie, ale niestety na mojej małej afrykańskiej wyspie nie jestem w stanie zdobyć pasty miso. czy mogę ją czymś zastąpić, aby ten przepis nie stracił na unikalności? dzięki <3
to podstawowy, tytułowy składnik, więc niestety nie
ah i jeszcze jedno pytanko – czy syrop klonowy mogę zastąpić agave? dzięki!
Tak
Czy gdyby ułożyć je na labnehu to byłoby dobre połączenie?
Tak!
Czy ten przepis wyjdzie na grillu zamiast w piekarniku?