Pieczone bataty w miso i granatem

Te bataty mógłbym jeść bez końca. Pieczone, z uzależniającym sosem miso i granatem co chrupie pod zębem.

Z batatów można robić oczywiście frytki – takie klasyczne czy obtoczone skarmelizowanym parmezanem – ale można też piec je przepołowione jako imponujące danie kolacyjne. Z świdrującym kubki smakowe sosem miso i chrupiącym granatem. Kilka lat temu dzieliłem się z wami przepisem podanym połączeniem, ale bataty były z pary, a w sosie bardziej kremowym i orzechowym. Wybierzcie wasze ulubione!

Pieczone bataty w miso i granatem

Pieczone bataty w miso i granatem
4 porcje
3 – 4 bataty, wyszorowane i przepołowione na połówki
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki jasnej pasty miso
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka wody
3 łyżki pestek z granatu
kolendra do podania (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

2. Natrzyj bataty 2 łyżkami oliwy i sporą szczyptą soli. Ułóż je rozcięciem do dołu i piecz, aż będą miękkie, a spód się zarumieni, około 40 minut.

3.,W misce wymieszaj pastę miso, czosnek, syrop klonowy, sok z limonki, olej sezamowy, wodę i pozostałą 1 łyżkę oliwy.

4. Ułóż upieczone bataty rozcięciem do góry na półmisku. Polej sosem miso i posyp granatem oraz kolendrą, jeśli używasz. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.

Rady/porady
Sos miso będzie pasować do wszelkich pieczonych warzyw: marchewki, brukselki, pietruszki czy kalafiora.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pieczone bataty w miso i granatem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Dana Annab 12 lutego, 2025 - 10:09 pm

to wygląda smakowicie

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2025 - 6:07 pm

a jak smakuje!

Reply
Robert 16 lutego, 2025 - 3:46 pm

Zrobione, zjedzone, ekstremalnie pozytywne doznania smakowe i wizualne. Eksplozywne danie!!!

Reply
rozkoszny 16 lutego, 2025 - 4:46 pm

cieszę się!

Reply
Jacek 18 lutego, 2025 - 4:38 pm

ja dziś zrobiłem. fajnie smakuje

Reply
Agnieszka 24 lutego, 2025 - 8:46 am

Wyszły super, będa grane często 🙂

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:42 pm

cieszę się!

Reply
Sylwia 7 marca, 2025 - 7:00 pm

OBŁĘDNE. Dziękuję za przepis!

Reply
rozkoszny 9 marca, 2025 - 5:29 pm

<3

Reply
Basia P. 16 marca, 2025 - 10:15 pm

Pyszne!!! Wchodzą na stałę do menu imprezowego!

Reply
A 19 marca, 2025 - 4:51 am

cześć! przepis wygląda obłędnie, ale niestety na mojej małej afrykańskiej wyspie nie jestem w stanie zdobyć pasty miso. czy mogę ją czymś zastąpić, aby ten przepis nie stracił na unikalności? dzięki <3

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:51 pm

to podstawowy, tytułowy składnik, więc niestety nie

Reply
A 19 marca, 2025 - 4:53 am

ah i jeszcze jedno pytanko – czy syrop klonowy mogę zastąpić agave? dzięki!

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:51 pm

Tak

Reply
Nina 9 kwietnia, 2025 - 12:13 pm

Czy gdyby ułożyć je na labnehu to byłoby dobre połączenie?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2025 - 12:38 pm

Tak!

Reply
Dorota 12 kwietnia, 2025 - 2:47 pm

Czy ten przepis wyjdzie na grillu zamiast w piekarniku?

Reply

Leave a Comment