To danie, które rozkłada na łopatki nawet największy wege sceptyków. Steki z selera z sosem café de paris to połączenie nowoczesnej lekkości z bogactwem tradycyjnej kuchni francuskiej rodem z paryskiego bistro.
Jak je tylko zobaczyłem, wiedziałem, że to będzie gra warta świeczki. Strona 60, książka “Smak” Yotama Ottolenghiego i Ixta Belfrage. Jedna z trzech propozycji na pieczonego selera w całości. Z rozpędu upiekłam ich kilka i przetestowałem wszystkie receptury, zaczynając od selerowych tacos z daktylowym bbq (przepis pojawi się w wiosennym „Przekroju”, w którym będę pisać o seksi kapuście). Jednak największe wrażenie zrobił na mnie ten taplający się w ziołowym sosie brzmiącym jak historia wyjęta z Le fabuleux destin d’Amélie Poulain.
Muszę tutaj zaznaczyć, że nie jestem fanem bulwy selera. Zdaje sobie sprawę, że skrywa potężny ładunek umami, ale raczej spycham go na brzeg talerza, gdy się w ogóle na nim znajdzie. Wyjątkiem jest wersja pieczona w całości, gdy koncentruje swoje smaki podczas wielogodzinnej piekarnikowej kuracji. Tak przygotowany seler dudni w smaku. Wystarczy go pokroić na kliny, skropić sokiem z cytryny i kilkoma ziarenkami soli, a stanie się wyjątkowym doznaniem.
Jednak sos café de paris wznosi go na nowy poziom smaku, nadając francuskiego szyku. To danie na niedzielny obiad, elegancką randkę, a nawet święta. Wujek z wrażenia na pewno spadnie z krzesła.
Przepis zaadaptowałem pod mój smak i preferencje, trochę negując istotę egzystencji sosu café de paris, który oryginalnie jest rozwarstwiony. Rozkoszne efekty znajdziecie poniżej!

Steki z selera z sosem café de paris
4 porcje
Pieczony seler
2 duże bulwy selera, wyszorowane
4 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
Sos café de paris
100 g masła
1 szalotka, posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 – 4 fileciki anchois w oliwie lub ewentualnie 1 łyżeczka pasty miso
½ łyżeczki garam masala
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka mielonej gorczycy lub ewentualnie 1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka listków tymianku
½ szklanki (110 ml) śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki soku z cytryny
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Bulwy selera nakłuj ostrym nożem z każdej strony, około 40 razy – dzięki temu puszą soki podczas pieczenia. Przełóż je do brytfanki. Nasmaruj oliwą i solą. Piecz około 2 – 2 ½ godziny, podlewając selera co około 20 minut zebranym sokami, aż będzie całkowicie miękki, mocno zarumieniony i puści ciemną maź.
2. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Wystudzonego selera pokrój na steki o grubości około 2 cm. Ułóż je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj sokami z wcześniejszego pieczenia lub oliwą i miodem. Piecz około 10 minut, aż się zarumienią.
3. W międzyczasie przygotuj sos café de paris. Pierwsze siedem składników sosu przełóż do małego garnka wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej. Zagotuj, i gotuj jeszcze około 5 minut, aż szalotka będzie szklista. Dodaj kapary i zioła. Odstaw z ognia na 1 – 2 minuty.
4. Wróć z garnkiem na ogień, gdy tylko zobaczysz bąbelki oznaczające wrzenie, zacznij dodawać kremówkę, cały czas mieszając sos trzepaczką – w ten sposób będzie go emulsyfikować, nadając mu gładkość. Zdejmij z ognia, dodaj soku z cytryny i sporo świeżo mielonego pieprzu.
5. Steki z selera podawaj z sosem café de paris, pieczonymi frytkami i prostą sałatą w winegrecie, tak jakby było to paryskie bistro.
Rady/porady
Przygotowanie tego dania można rozłożyć sobie w czasie, piekąc selera nawet 2 dni wcześniej.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

30 komentarzy
Dzień dobry, około ile waży jedna duża bulwa selera? 1,5 kg? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
Dzień dobry, tyle ważą dwie duże sztuki
Hej, czy selera można zastąpić innym warzywem ?
Pozdrawiam serdecznie !
Można, sos nada się do wielu warzyw, ale ten niesamowity efekt tylko z selerem 🙂
Czy masło Oraz śmietanę w sosie, można zastąpić mlekiem/śmietanka kokosowa, tak aby danie było wegańskie?
można spróbować, ale efekt na pewno będzie znacznie inny
Pytanko. Jeśli pieczemy selera np 2 dni wcześniej to jak go przechowywać a potem odgrzać?
Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięty. Potem kroimy i postępujemy jak w przepisie
Robiłam, zweganizowałam, dodając osełkę roślinną, roślinną śmietankę ze słonecznika i miso. To wszystko było tak pyszne, że nawet mój zatwardziały mięsożerca zjadł bez mrugnięcia okiem! 🙂
Dzień dobry, jaka pasta miso będzie odpowiednia do tego przepisu?
Dzień dobry, jasna
czy kapary sa mocno wyczuwalne w sosie? Mój 43letni niejadek będzie marudził?
Nie 🙂
Seler jest przepyszny – właśnie zjedliśmy z mężem na niedzielny obiad. Twój każdy kolejny przepis to dla mnie HIT!!
Zrobiłam i okazało się , że nawet Ci którzy mięso uwielbiają stwierdzili , że pyszne i nie spodziewali się , że to seler może być taki smaczny.
Super ^^
Totalnie nie puścił soków mimo nacięć 🤔
Może za mało oliwy albo za krótko pieczone?
być może oliwy , fakt
Cześć,
czy piekąc w piekarniku parowym też powinienem podlewać selera co 20 minut? Czy sama opcja pary wystarczy?
Zrobione i zjedzone🙂 Fajnie smakowało! 🙂
Upieczone. Zjedzone. Wyszły bosskie. Połączenie pieczonego selera z sosem café de paris daje rosssskoszny efekt. Żałuję jedynie, że upiekłem tylko 3 selery.
„A nie mówiłem?” 😀
Czym można zastąpić masło oraz śmietankę?
Hejo! Czy do tego dania będzie pasować purée ziemniaczano-porowe? 🙂
Hej, jak najbardziej!
Mój sos ma kolor brązowy jak pieczarkowy…to chyba od papryki oraz anchois które są tez takie brązowe…nie zgęstniał tak pięknie jak Twój:( a seler puścił maź ale soku nie pomimo 2,5h pieczenia i nasmarowania oliwa prosto z Krety:(
Możliwe też, że szalotka została przypalona, wtedy sos wyjdzie ciemniejszy. Należy go gotować dłużej, by osiągnął bardziej gęsta konsystencję.
Sos rewelacyjny, ale niestety mimo nacięć i oliwy mój seler nie puścił soków, a jedynie sporo dymu 🙁 Co poszło nie tak?
Nic a nic? Może więcej nacięć?