Pudding ryżowy z flambirowanym bananem

Kontrast śmietankowego ryżu, lepkiego banana i zimnych lodów. Rozgrzewające, ale jednak rześkie. Poznajcie wegański pudding ryżowy z flambirowanym bananem

Trwa Veganuary, styczeń, który jest czasem postanowień i zmian na lepsze. W tym przypadku – ograniczenie spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych. O ile, mięsa w mojej diecie nie ma dużo. To jednak mam słabość do nabiału, serniczków i innych deserów na bazie jajek, śmietany czy masła. Dzisiejsza przyjemność nie zawiera ich wcale. Jest całkiem zdrowa, a przy tym nie mniej rozkosznie obezwładniająca.

Pudding ryżowy z flambirowanym bananem 1

Wegański pudding ryżowy z flambirowanym bananem
4 porcje
½ szklanki (100 g) ryżu krótkoziarnistego np. do sushi, paelli czy risotto
2 szklanki (500 ml) napoju owsianego
1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego z puszki
1 limonka
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
2 banany, pokrojone w grube plastry
¼ szklanki (60 ml) ciemnego rumu
4 gałki wegańskich lodów waniliowych gładkich lub z dodatkami
sól morska drobna

Do średniego rondla przełóż ryż, napój owsiany, mleczko kokosowe i ⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Z limonki wytnij 3 plastry skórki o długości 2-3 cm. Wrzuć je do rondla. Zagotuj i gotuj na małym ogniu, bardzo często mieszając (to ważne! Dzięki mieszaniu pudding będzie kremowy), aż będzie gęsty, 35 – 40 minut. Dodaj 1 łyżkę syropu z agawy.

Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj banana wraz z pozostałymi 2 łyżkami syropu z agawy. Smaż go, aż lekko się skarmelizuje. Wlej rum, który zacznie intensywnie parować. Od razu ostrożnie podpal alkohol za pomocą długiej zapałki lub zapalniczki. Jeśli nie chcesz tego robić, możesz pominąć ten krok. Gdy płomień zgaśnie, zdejmij patelnię z ognia.

Pudding przełóż do miseczek. Na środek każdego włóż po gałce lodów. Przybierz flambirowanym bananem i sosem z patelni. Zetrzyj skórkę limonkową. Podawaj od razu.

Rady/porady
Czasami, jak mam ochotę na coś słodkiego na szybko, robię flambiruję tak banany i zjadam je jedynie z lodami.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pudding ryżowy z flambirowanym bananem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

7 komentarzy

marta 5 stycznia, 2024 - 3:40 pm

ŁAŁ! Co prawda przepis dotyczy puddingu ryżowego, ale coś czuję, że te banany odmienią na zawsze życie moich owsianek!

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2024 - 11:29 am

ten banan może być do owsianek, lodów, naleśników, czy tostów francuskich!

Reply
Mateusz 6 stycznia, 2024 - 10:30 am

Aaaale to było dobre 🙂
Limonka zrobiła robotę!

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2024 - 11:30 am

cieszę się!

Reply
Karolina 7 stycznia, 2024 - 3:15 pm

Mam nadzieję, że to nie zbrodnia, że zrobiłam według Twojego rozkosznego przepisu wersję niewegańską (masło, miód) – to też było pyszne 😅

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2024 - 11:31 am

grunt, że wegetariańsko! :p

Reply
Agnieszka 20 stycznia, 2024 - 2:31 pm

Przepyszny deser , koniecznie spróbujecie tego przepisu 😋

Reply

Leave a Comment