Nie wiem, co lepsze. Kremowy sos na bazie parmezanu i kurek otaczający kluski czy mrożona posypka z oliwek i pistacji, która nie dość, że przyjemnie słona i chrupiąca, to błogo rozpływa się na języku niczym najlepsze lody.
Uwielbiam carbonare z kurkami i kaparami, ale te leśne grzyby mają tak wiele zastosowań w kuchni, że grzechem byłoby nie rotować nimi w różnych konstelacjach makaronowych. Tutaj proponuję kremowy sos inspirowany fettuccine alfredo: bez śmietanki, a za to z dużą ilością parmezanu. Prawdziwą gwiazdą jest jednak mrożona posypka z oliwek i pistacji, którą będziecie chcieli posypywać nie tylko te kluski.
Kremowy makaron z kurkami i mrożonymi oliwkami
2 porcje
½ szklanki (90 g) wydrylowanych zielonych oliwek
¼ szklanki (40 g) niesolonych prażonych pistacji
200 g kurek
2 łyżki mąki pszennej
200 g makaronu
3 łyżki oliwy extra virgin
½ białej cebuli, poszatkowanej drobno
2 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plastry
¼ szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina
1 szklanka (115 g) startego parmezanu
3 łyżki zimnego masła
sól morska, świeżo mielony pieprz
1. Przygotuj posypkę: Za pomocą ręcznika papierowego osusz oliwki, przełóż je na talerzyk i włóż do zamrażarki, aby całkowicie zamarzły, na 1 – 2 godziny.
2. Tuż przed podaniem makaronu wyjmij oliwki z zamrażarki i przełóż do blendera wraz z pistacjami. Zblenduj pulsacyjnie, aby rozdrobnić je na kawałki wielkości grubych okruchów.
3. Przygotuj makaron: Przełóż kurki do dużej miski. Obtocz je w mące, a następnie zalej zimną wodą. Cały brud powinien opaść na dno miski. Za pomocą łyżki cedzakowej, odcedź kurki i dokładnie je osusz na ręczniku papierowym.
4. Ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie według czasu na opakowaniu. Zachowaj ½ szklanki (80 ml) wody makaronowej.
5. Na średniej mocy rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą, 4 – 5 minuty. Dodaj kurki i smaż jeszcze 4 – 5 minuty, aż zmiękną. Zwiększ ogień, wlej wino i odparuj je.
6. Zmniejsz ogień znowu na umiarkowany. Wlej zachowaną wodę makaronową. Zacznij dodawać masło, łyżka po łyżce, cały czas mieszając, aby sos się emulsyfikował. Zmniejsz ogień na mały. Zacznij dodawać parmezan w 4 partiach, cały czas mieszając do jego rozpuszczenia. Dodaj ugotowany makaron. Gotuj, aż sos zgęstnieje i oblepi kluski.
7. Podawaj kurkowy makaron z mrożoną posypką oliwkową i wciągaj kluski, jakby świata miało nie być.
Rady/porady
Poza sezonem kurkowym, można użyć suszonych borowików uprzednio namoczonych w wodzie. Zamiast pistacji, sprawdzą się też tutaj migdały.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
20 komentarzy
Czy można ominąć wino?
Tak, można
Czym zastąpić wino?
Można pominąć, jeśli są przeciwskazania zdrowotne
Czy zamiast zielonych oliwek nadadzą się też czarne lub kalamata?
Tak, aczkolwiek zielone bardziej tu pasują
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😉 Było przepyszne, dziekuje i pozdrawiam 🥰
To było niesamowicie pyszne!!!
Bardzo się cieszę <3
Przepyszny 😋
<3
kiedy solimy i pieprz
Kolejny świetny przepis, wyszło przepyszne<3 Bardzo polecam i dziękuję!
Smacznego!
Drogi Rozkoszny:)
Czy zamiast klasycznego makaronu, można użyć takiego z soczewicy bądź ciecierzycy?:)
To było pyszne!
Ja nie gotuje ale na kurki się skusiłam i wiesz..było warto 🙂
Niestety jak robię ten makaron (pyszny) to ser mi się robi „zglucony”, co może być tego przyczyną? Temperatura zła? A może to, że daję nieco mniej masła niż w przepisie żeby było lżej?
Pomocy bo ogólnie przepis świetny ale ten ser niestety nie wychodzi jak powinien, dzięki z góry!
A jakiego sera używasz? Tutaj musi być to długodojrzewający parmezan
Mi nie wyszło blendowanie (góra była zblendowana, a dół pozostawał „gruby”), więc przełożyłam do torebki foliowej i rozbiłam tłuczkiem do mięsa 🙂 wyszło idealnie.