To jabłecznik z rodzaju niedorzecznie szybkich, ale spektakularnie zachwycających. Część mąki zastępują zmielone uprażone orzechy, a zamiast cynamonem – baśniowo pachnie kardamonem. Niby mała zmiana, a przenosi w zupełnie inny wymiary rozkoszy.
Jabłecznik inny niż wszystkie, ale banalnie prosty. Można tutaj żonglować możliwościami. Zamiast orzechów laskowych – włoskie. Zamiast kardamonu – przypraw korzenna. A jabłek? Oczywiście gruszki. Hop do pieca i zanurzcie się w tej przyjemności.
Orzechowy jabłecznik z kardamonem
tortownica 23 cm
200 g masła, stopionego i przestudzonego
120 g orzechów laskowych, prażonych i blanszowanych + kilka na wierzch
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) cukru białego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ⅓ szklanki (180 g) mąki pszennej
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 kwaśne jabłka takich jak Granny Smith, Szara Reneta, czy Ligol, pokrojonych w plasterki
2 łyżki cukru trzcinowego
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Tortownicę 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przełóż orzechy do malaksera lub blendera. Zblenduj ja na mąkę.
3. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ekstraktem na puszystą, jasną masę, 2 – 3 minuty. Wlej masło, połącz. Dodaj mąkę, mielony kardamon, proszek do pieczenia, sól i zblendowane orzechy. Delikatnie wymieszaj jedynie do połączenia.
4. Przełóż masę do tortownicy. Na wierzch wyłóż plastry jabłka, obsyp je cukrem trzcinowym. Piecz, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie suchy, 35 – 40 minut. Wystudź podawaj!
Rady/porady
Masło można dodatkowo podgotować na palone masełko, aby podbić orzechowy smak.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
38 komentarzy
Czy można dać orzechy włoskie?
Tak (jest napisane we wstępie do przepisu)
Jaka mąka bezglutenowa zamiast pszennej?
Też jestem ciekawa, czy można zrobić w wersji bezglutenowej.
Tak, można dodać mieszankę mąk bezglutenowych do wypieków
Dodaj Mix typ B Schara. Zamieniam czesto w ciescie cytrynowym – wiadomo, nie jest tak elastyczne jak sponge 😉 ale bardzo daje rade. Generalnie ten mix to moj zamiennik na wiekszosc wypiekow. I udają się :-).
Oczywiscie chodzilo mi o ciasto pomaranczowe ;-). Pomylka – bo wlasnie jestem w trakcie wyciskania cytryn 😅.
Tylko ryżowa Melvit, przychodzi mi do głowy
Jak zrobić takie orzechy ? Czy kupić gotowe ?
Można kupić – można uprażyć w piekarniku (10-15 min e 190 C), a potem rozetrzeć między ręcznikiem papierowym, pozbywając się skórki
Są też takie obrane i podprazone w lidlu
W pierwszym zdaniu wkradł się błąd (jest „na” zamiast „niż”)
dzięki!
Miałam w planach słoną szarlotkę, ale gdy zobaczyłam nowy przepis, zmieniłam zdanie. U mnie mniej cukru, poza tym wszystkie składniki takie same. Wyszło super! Dziękuję!
Cieszę się!
czy orzechy włoskie też trzeba uprażyć?
Gotowe! Udekorowałam słonym karmelem i siekanymi migdałami 🙂 pycha 🙂
Czy zmienienie masła na olej kokosowy żeby było wegańsko jest akceptowalne?
powinno być ok
Czy mogę zastąpić kardamon cynamonem?
Tak 😉
Cześć 🙂 CZy zamiast cukru białego można użyć np. ksylitolu?
Czy jeśli zamiast zmielonych orzechów dam więcej mąki to ciasto wyjdzie?
Czy jeśli zamiast zmielonych orzechów dam więcej mąki to ciasto wyjdzie? Albo co dać w zamian tylko nie żadne inne orzechy
Lepiej zrobić inny jabłecznik z bloga
Dostałam kiedyś ogromny słój masła z orzechów laskowych: czy mogłabym zamiast mąki z orzechów masło? Wiem, że to kompletnie zmienia koncepcję ale nie bardzo mam gdzie tego masła użyć. Może gdybym wtedy dodała mąki migdałowej zamiast orzechowej + masło orzechowe?
Takie masło super smakuje na wierzchu brownie jeśli masz za dużo 😉 przed pieczeniem rozsmarowujesz je w esy floresy i daje fajne przełamanie słodyczy.
Czy jabłka można zastąpić śliwkami?
Tak
Czy dobrze widzę, że jabłka dajemy ze skórką?
Tak
Czy na tortownicę 26 cm zwiększyć składniki i o ile?
Bardzo dobre ciasto! ☺️
Zamiast orzechów laskowych dodałam włoskie, a zamiast kardamonu cynamon bo takie składniki akurat w domu miałam. Przepis zostaje zemną.
Dziękuję Rozkoszny ☺️
super!
Czy to normalne że ciasto wyszło strasznie suche? Czy przyczyną może być dodatnie erytrytolu zamiast cukru?
Czy można dać same pistacje?
Dlaczego moje wyszło okropnie suche? 🙁
Może zbyt dłiugo w piekarniku?