Orzechowy jabłecznik z kardamonem

To jabłecznik z rodzaju niedorzecznie szybkich, ale spektakularnie zachwycających. Część mąki zastępują zmielone uprażone orzechy, a zamiast cynamonem – baśniowo pachnie kardamonem. Niby mała zmiana, a przenosi w zupełnie inny wymiary rozkoszy.

Jabłecznik inny niż wszystkie, ale banalnie prosty. Można tutaj żonglować możliwościami. Zamiast orzechów laskowych – włoskie. Zamiast kardamonu – przypraw korzenna. A jabłek? Oczywiście gruszki. Hop do pieca i zanurzcie się w tej przyjemności.

Orzechowy jabłecznik z kardamonem

Orzechowy jabłecznik z kardamonem
tortownica 23 cm
200 g masła, stopionego i przestudzonego
120 g orzechów laskowych, prażonych i blanszowanych + kilka na wierzch
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) cukru białego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ⅓ szklanki (180 g) mąki pszennej
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 kwaśne jabłka takich jak Granny Smith, Szara Reneta, czy Ligol, pokrojonych w plasterki
2 łyżki cukru trzcinowego

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Tortownicę 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Przełóż orzechy do malaksera lub blendera. Zblenduj ja na mąkę.

3. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ekstraktem na puszystą, jasną masę, 2 – 3 minuty. Wlej masło, połącz. Dodaj mąkę, mielony kardamon, proszek do pieczenia, sól i zblendowane orzechy. Delikatnie wymieszaj jedynie do połączenia.

4. Przełóż masę do tortownicy. Na wierzch wyłóż plastry jabłka, obsyp je cukrem trzcinowym. Piecz, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie suchy, 35 – 40 minut. Wystudź podawaj!

Rady/porady
Masło można dodatkowo podgotować na palone masełko, aby podbić orzechowy smak.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Orzechowy jabłecznik z kardamonem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

38 komentarzy

Martyna 2 listopada, 2024 - 11:28 am

Czy można dać orzechy włoskie?

Reply
Julia 2 listopada, 2024 - 4:29 pm

Tak (jest napisane we wstępie do przepisu)

Reply
Marta 2 listopada, 2024 - 12:37 pm

Jaka mąka bezglutenowa zamiast pszennej?

Reply
Ela 2 listopada, 2024 - 6:29 pm

Też jestem ciekawa, czy można zrobić w wersji bezglutenowej.

Reply
rozkoszny 6 listopada, 2024 - 4:59 pm

Tak, można dodać mieszankę mąk bezglutenowych do wypieków

Reply
Magda 10 listopada, 2024 - 2:22 pm

Dodaj Mix typ B Schara. Zamieniam czesto w ciescie cytrynowym – wiadomo, nie jest tak elastyczne jak sponge 😉 ale bardzo daje rade. Generalnie ten mix to moj zamiennik na wiekszosc wypiekow. I udają się :-).

Reply
Magda 10 listopada, 2024 - 2:23 pm

Oczywiscie chodzilo mi o ciasto pomaranczowe ;-). Pomylka – bo wlasnie jestem w trakcie wyciskania cytryn 😅.

Reply
Robur 3 listopada, 2024 - 2:24 pm

Tylko ryżowa Melvit, przychodzi mi do głowy

Reply
Kasia 2 listopada, 2024 - 2:51 pm

Jak zrobić takie orzechy ? Czy kupić gotowe ?

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2024 - 5:31 pm

Można kupić – można uprażyć w piekarniku (10-15 min e 190 C), a potem rozetrzeć między ręcznikiem papierowym, pozbywając się skórki

Reply
Ula 3 listopada, 2024 - 5:23 pm

Są też takie obrane i podprazone w lidlu

Reply
Aga 2 listopada, 2024 - 4:50 pm

W pierwszym zdaniu wkradł się błąd (jest „na” zamiast „niż”)

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2024 - 5:30 pm

dzięki!

Reply
Aga 2 listopada, 2024 - 5:28 pm

Miałam w planach słoną szarlotkę, ale gdy zobaczyłam nowy przepis, zmieniłam zdanie. U mnie mniej cukru, poza tym wszystkie składniki takie same. Wyszło super! Dziękuję!

Reply
rozkoszny 2 listopada, 2024 - 5:30 pm

Cieszę się!

Reply
agata 2 listopada, 2024 - 8:25 pm

czy orzechy włoskie też trzeba uprażyć?

Reply
Magda 6 listopada, 2024 - 7:22 pm

Gotowe! Udekorowałam słonym karmelem i siekanymi migdałami 🙂 pycha 🙂

Reply
Zuza 7 listopada, 2024 - 11:29 am

Czy zmienienie masła na olej kokosowy żeby było wegańsko jest akceptowalne?

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2024 - 6:00 pm

powinno być ok

Reply
kaja 7 listopada, 2024 - 2:11 pm

Czy mogę zastąpić kardamon cynamonem?

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2024 - 6:00 pm

Tak 😉

Reply
MONIKA 8 listopada, 2024 - 11:32 am

Cześć 🙂 CZy zamiast cukru białego można użyć np. ksylitolu?

Reply
Julia 10 listopada, 2024 - 2:30 pm

Czy jeśli zamiast zmielonych orzechów dam więcej mąki to ciasto wyjdzie?

Reply
Julia 10 listopada, 2024 - 2:32 pm

Czy jeśli zamiast zmielonych orzechów dam więcej mąki to ciasto wyjdzie? Albo co dać w zamian tylko nie żadne inne orzechy

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2024 - 6:02 pm

Lepiej zrobić inny jabłecznik z bloga

Reply
Ania 14 listopada, 2024 - 5:05 pm

Dostałam kiedyś ogromny słój masła z orzechów laskowych: czy mogłabym zamiast mąki z orzechów masło? Wiem, że to kompletnie zmienia koncepcję ale nie bardzo mam gdzie tego masła użyć. Może gdybym wtedy dodała mąki migdałowej zamiast orzechowej + masło orzechowe?

Reply
Dora 12 stycznia, 2025 - 12:35 pm

Takie masło super smakuje na wierzchu brownie jeśli masz za dużo 😉 przed pieczeniem rozsmarowujesz je w esy floresy i daje fajne przełamanie słodyczy.

Reply
Martyna 15 listopada, 2024 - 11:21 pm

Czy jabłka można zastąpić śliwkami?

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2024 - 6:03 pm

Tak

Reply
Ilona 17 listopada, 2024 - 7:05 pm

Czy dobrze widzę, że jabłka dajemy ze skórką?

Reply
rozkoszny 18 listopada, 2024 - 2:18 pm

Tak

Reply
Agata 30 listopada, 2024 - 5:07 pm

Czy na tortownicę 26 cm zwiększyć składniki i o ile?

Reply
Kamila 7 grudnia, 2024 - 9:52 pm

Bardzo dobre ciasto! ☺️
Zamiast orzechów laskowych dodałam włoskie, a zamiast kardamonu cynamon bo takie składniki akurat w domu miałam. Przepis zostaje zemną.
Dziękuję Rozkoszny ☺️

Reply
rozkoszny 10 grudnia, 2024 - 11:45 pm

super!

Reply
Weronika 8 grudnia, 2024 - 1:52 pm

Czy to normalne że ciasto wyszło strasznie suche? Czy przyczyną może być dodatnie erytrytolu zamiast cukru?

Reply
Maja 11 grudnia, 2024 - 7:57 pm

Czy można dać same pistacje?

Reply
Kasia 27 grudnia, 2024 - 5:35 pm

Dlaczego moje wyszło okropnie suche? 🙁

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2025 - 7:05 pm

Może zbyt dłiugo w piekarniku?

Reply

Leave a Comment