Burgery z pulled jackfruit, czyli wegański szarpany chlebowiec BBQ

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to zabawa kosztująca dużo czasu. W przeciwieństwie do pulled jackfruit, szarpanego chlebowca, którego przygotowanie trwa zaledwie kwadrans. Sam owoc chlebowca nie ma konkretnego smaku, jedynie włóknistą strukturę imitującą mięso. Natomiast z łatwością go absorbuje.

Jackfruit potrzebuje wyrazistego smaku, który całkowicie go zdominuje, dlatego na początek przygody z tym owocem proponuję podkręcony przyprawami sos BBQ. Przeplata się w nim słodycz, ostrość, dymn i smaki przywołujące na myśl Bliski Wschód. Jako dopełnienie: coleslaw. Ale z czerwonej kapusty, z limonką i roślinnym majonezem – tak, żeby już było całkowicie wegańsko.

Niestety jackfruit jest trudno dostępny, nawet we większy miastach, więc proponuję zamiast jeździć od sklepu do sklepu, zamówić go po prostu przez internet. Ja używam tego.

Burgery z pulled jackfruit, czyli wegański szarpany chlebowiec BBQ 1

Burgery z pulled jackfruit, czyli wegański szarpany chlebowiec BBQ
4 porcje
Sos BBQ
¼ szklanki (60 g) ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sriracha
1 łyżka octu ryżowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry

Pulled jackfruit
1 puszka (540 g) chlebowca w zalewie, całego lub szarpanego (może występować w nazwie anglojęzycznej jackfruit)
2 łyżki oliwy

Coleslaw z czerwonej kapusty
¼ małej czerwonej kapusty
1 łyżka majonezu roślinnego lub klasycznego
1 łyżka soku z limonki
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatki
4 bułek do burgerów
awokado
piklowana cebula
sałata rzymska

1. Zacznij od przygotowania sosu BBQ. Umieść wszystkie składniki w małym garnku i zagotuj. Gotuj na małym ogniu kilka minut, do momentu rozpuszczenia się cukru.

2. Przepłucz na sitku chlebowca. Rozgrzej na patelni oliwę. Przesmaż jackfruit, 2 – 3 minuty, aby pozbyć się smaku puszki. Jeśli używasz całego, rozgnieć go za pomocą tłuczka do ziemniaków. Zalej chlebowca sosem BBQ. Gotuj jeszcze minutę lub dwie, aby przesiąkł dokładnie smakiem. Pulled jackfruit gotowy!

3. W międzyczasie przygotuj coleslaw. Wydrąż twardy środek kapusty, wyrzuć go. Resztę poszatkuj na bardzo cienkie pióra. W misce wymieszaj majonez z sokiem z limonki. Dopraw solą oraz pieprzem. Obtocz w sosie czerwoną kapustę.

4. Bułki do burgerów zgrilluj na suchej patelni. Nadziewaj je szarpanym chlebowcem, coleslawem z czerwonej kapusty i dowolnymi dodatkami. Ja lubię kilka plastrów sałaty rzymskiej, miękkie awokado i czasami piklowaną czerwoną cebulę.

Rady/porady
Jackfruit najłatwiej dostać, zamawiając go przez internet.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Burgery z pulled jackfruit, czyli wegański szarpany chlebowiec BBQ 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment