Sos ponzu to jeden z najpiękniejszych japońskich sosów. Jest głęboko umamiczny, ale jednocześnie lekki i rześki od cytrusowych soków. Idealny dodatek do w zasadzie wszystkiego – choćby do smażonych szparagów. Z japońskiego “ponzu” można przetłumaczyć jako “uderzenie”. To uderzenie zachwycającego smaku.
Przed moją podróżą do Japonii, sos ponzu był mi znany w zasadzie jedynie w formie gotowego sosu Kikkomana, który jednak nie robi na mnie wielkiego wrażenia (zostaję przy ich tradycyjnym sosie sojowym). Pierwszy zachwyt sosem ponzu przeżyłem w Tempura Matus, rodzinnej restauracji w Kioto, które serwuje wybitną kuchnię kaiseki. Trwał sezon na yuzu, więc kucharze obficie go używali, doprawiając dania i sosy. W tym ponzu, który zaserwowano do sashimi, surowych plastrów ryby.
Był lekki, słony, kwaśny, cytrusowy, odrobinę gorzki. Zalewał język swoją rześkością, a ciało przechodził lekki dreszczyk rozkoszy. Zapytałem, co skrywa ich receptura na ponzu. – Sos sojowy, ocet ryżowy, sok yuzu, cebulka dymka – odparł szybko kucharz. Tyle, i aż tyle.
W Polsce sok yuzu można kupić przez internet w formie butelkowanej, ale można też zastąpić go mieszanką cytryny, limonki i pomarańczy.
Szparagi i cytrusowy sos ponzu
2 – 4 porcje
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
2 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny + skórka do podania
1 łyżka soku z limonki + skórka do podania
1 łyżeczka soku z pomarańczy + skórka do podania
½ cebuli z dymki, posiekanej drobno
uprażony sezam
sól morska
1. Odetnij twarde końce szparagów. Przekrój je w poprzek.
2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na mocnym ogniu. Wrzuć szparagi, posól i smaż, aż się mocno zarumienią i zmiękną, 4 – 5 minut.
3. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, miód, sok z cytryny, limonki i pomarańczy oraz posiekaną dymkę.
4. Przełóż szparagi na duży talerz, polej go sosem ponzu. Posyp startą skórką cytrusów i sezamem. Podawaj na ciepło lub zimno. Szparagi w ponzu świetnie smakują w towarzystwie ryżu i upieczonego tofu.
Rady/porady
Jeśli chcesz, aby Twój sos ponzu zyskał jeszcze bardziej japońskiego i wyjątkowego smaku, zastąp sok z cytryny i limonki sokiem yuzu, który można kupić online.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny