Tacos z lepkim halloumi i salsą mango

Tacos przenoszące do innego wymiaru. To feeria smaków: słodkie, rześkie, lekko ostre i lepkie. Poznajcie tacos z lepkim halloumi i salsą mango.

Te tacos to kosmicznie pyszne doznanie. Danie z rodzaju robisz je i widzisz pierścionek zaręczynowy na swoim palcu. Składają się z trzech elementów: piklowanej na szybko czerwonej cebulki w soku z limonki, słodko-kwaśnej salsie mango tak pysznej, że można oszaleć i halloumi podsmażonym, aż stanie się miękkie, a następnie obtoczone miodem i chrupiącym chili. Wystarczy wyłożyć je na ciepłych plackach tortilli, a potem wgryzać się, przenosząc kubki smakowe do innego wymiaru.

Tacos z lepkim halloumi i kolendrową salsą mango

Tacos z lepkim halloumi i salsą mango
4 porcje
Piklowana cebula
½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie pióra
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 limonka

Salsa mango
2 limonki
50 g kolendry
2 łyżki oliwy extra virgin
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę

Lepkie halloumi
2 łyżki oliwy extra virgin
2 kostki (2 x 220 g) halloumi
2 łyżki miodu
2 łyżki chrupiącego chili w oleju
12 pszennych tortilli do tacos + małe awokado

1. Najpierw przygotuj cebulkę: Przełóż cebulkę do małej miski wraz z solą. Wyciśnij na nią cały sok z limonki, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 20 minut, aby jeśli się zapiklowała. Jeśli masz czas, zrób to z kilkugodzinnym wyprzedzeniem.

2. Przygotuj salsę: Zetrzyj skórkę z jednej limonki do średniej miski. Do pojemnika blendera z ostrzem “S” przełóż kolendrę wraz z oliwą, sokiem z obydwu limonek i ¼ łyżeczki soli. Zblenduj, aż salsa się połączy. Przełóż ją do miski ze skórką limonkową i dodaj mango. Wymieszaj do połączenia.

3. Przygotuj halloumi: Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy na umiarkowanym ogniu. Smaż halloumi, aż się zarumieni i zmięknie, po 3 minuty na stronę. Zmniejsz ogień i dodaj miód wraz z chrupiącym chili w oleju. Delikatnie wymieszaj do połączenia się glazury. Obtocz w niej halloumi i zdejmij patelnię z ognia.

4. Składanie tacos: na suchej mocno rozgrzanej patelni podgrzej tortille, po kilkanaście sekund na stronę. Na każdą tortille wyłóż po łyżce salsy mango, lepkie halloumi, plastrami awokado i piklowaną czerwoną cebulkę. Podawaj od razu, bo najlepiej smaku, gdy halloumi rozpływa się na języku, szczypiąc go swoją ostrą słodyczą.

Rady/porady
Jeśli nie lubicie kolendry, możecie zastąpić ją mieszanką bazylii i natki pietruszki, ale sceptycy kolendry, którzy próbowali te tacos, byli zachwyceni. Dajcie tej salsy szansę!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tacos z lepkim halloumi i kolendrową salsą mango
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Ann 26 kwietnia, 2025 - 1:52 pm

Hej! Jakie tortille do tacos polecasz kupić?;)

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:49 pm

używałem tutaj te od PocoLoco – nie są wybitne, dość grube, ale dają rade przy tak dobrym „farszu” 🙂

Reply
Kasia 12 maja, 2025 - 9:58 pm

To rewelacyjne danie. Wszystko mi tu grało doskonale. Na pewno powtórzę!

Reply
KasiaM 26 kwietnia, 2025 - 9:27 pm

Polecasz jakieś konkretne tortille do tacos? 🥹

Reply
K 27 kwietnia, 2025 - 11:52 am

Czym zastąpić salsę mango? Wiem, że to podstawa tego przepisu ale nie jestem w stanie znieść nawet tego zapachu. A bardzo chciałabym ten pierścionek… hahah

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:47 pm

Bez mango się nie obejdzie :3

Reply
Arek 28 kwietnia, 2025 - 12:58 pm

50g kolendry? Czy 5? 😅

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2025 - 6:45 pm

50g!

Reply
Olga 28 kwietnia, 2025 - 9:51 pm

Nie znalazłam w sklepie chilli w oleju 🙁 jaką mogę zastosować alternatywę? + czy obronią się na zimno?

Reply
Kinga 3 maja, 2025 - 3:46 pm

Jest w lidlu. Minus jest tylko taki ze słoiczek nie zużyjesz na raz, a można go przechowywać w lodówce tylko 3 dni po otwarciu. Więc trzeba się nastawić na dwie-trzy serie takich tacos.

Reply
Jan 29 kwietnia, 2025 - 9:25 am

Jakiego chili w oleju używasz?

Reply
Najedzona 30 kwietnia, 2025 - 7:33 pm

Kolejny przepis zaraz po klopsikach który jest przepyszny!
Uwielbiam, Uwielbiam!

Reply
rozkoszny 6 maja, 2025 - 1:40 pm

<3

Reply
Kinga 3 maja, 2025 - 3:48 pm

Nie przepadam za kolendrą, a tu takie zaskoczenie! Poezja smaków!!! Przepyszne i takie kolorowe 🥰

Reply
rozkoszny 6 maja, 2025 - 1:50 pm

a nie mówiłem!

Reply
kamila 3 maja, 2025 - 10:08 pm

Rewelka! I w prostocie przygotowania i w smaku. Wejdzie na stałe do repertuaru obiadowego. Dzięki 😀

Reply
Basia 4 maja, 2025 - 3:02 pm

Petarda! Eksplozja odświeżających smaków! Dobrze, że kupiłam więcej halloumi, bo wjechała podwójna porcja 😀

Reply
rozkoszny 6 maja, 2025 - 1:48 pm

slayyy

Reply
Doris 5 maja, 2025 - 10:09 pm

To jest przepyszne! Zrobilam w tortilli z braku tacos, ale liczy się wnętrze😍

Reply
Renata 9 maja, 2025 - 8:29 pm

Pyszne, dodałam też świeżego pomidora 😊😊 dziękuję za kolejny wspaniały przepis 😊

Reply
Antonina 10 maja, 2025 - 1:57 pm

Te tacos to jedno z lepszych dań które zrobiłam , wszystkie smaki dają odświeżający i przepyszny efekt to kolejny twój przepis który będę bardzo często powtarzać i cieszyć się smakiem🤌🏻🌮

Reply
rozkoszny 14 maja, 2025 - 6:59 pm

ciesze się!

Reply

Leave a Comment