Tacos przenoszące do innego wymiaru. To feeria smaków: słodkie, rześkie, lekko ostre i lepkie. Poznajcie tacos z lepkim halloumi i salsą mango.
Te tacos to kosmicznie pyszne doznanie. Danie z rodzaju robisz je i widzisz pierścionek zaręczynowy na swoim palcu. Składają się z trzech elementów: piklowanej na szybko czerwonej cebulki w soku z limonki, słodko-kwaśnej salsie mango tak pysznej, że można oszaleć i halloumi podsmażonym, aż stanie się miękkie, a następnie obtoczone miodem i chrupiącym chili. Wystarczy wyłożyć je na ciepłych plackach tortilli, a potem wgryzać się, przenosząc kubki smakowe do innego wymiaru.

Tacos z lepkim halloumi i salsą mango
4 porcje
Piklowana cebula
½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie pióra
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 limonka
Salsa mango
2 limonki
50 g kolendry
2 łyżki oliwy extra virgin
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę
Lepkie halloumi
2 łyżki oliwy extra virgin
2 kostki (2 x 220 g) halloumi
2 łyżki miodu
2 łyżki chrupiącego chili w oleju
12 pszennych tortilli do tacos + małe awokado
1. Najpierw przygotuj cebulkę: Przełóż cebulkę do małej miski wraz z solą. Wyciśnij na nią cały sok z limonki, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 20 minut, aby jeśli się zapiklowała. Jeśli masz czas, zrób to z kilkugodzinnym wyprzedzeniem.
2. Przygotuj salsę: Zetrzyj skórkę z jednej limonki do średniej miski. Do pojemnika blendera z ostrzem “S” przełóż kolendrę wraz z oliwą, sokiem z obydwu limonek i ¼ łyżeczki soli. Zblenduj, aż salsa się połączy. Przełóż ją do miski ze skórką limonkową i dodaj mango. Wymieszaj do połączenia.
3. Przygotuj halloumi: Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy na umiarkowanym ogniu. Smaż halloumi, aż się zarumieni i zmięknie, po 3 minuty na stronę. Zmniejsz ogień i dodaj miód wraz z chrupiącym chili w oleju. Delikatnie wymieszaj do połączenia się glazury. Obtocz w niej halloumi i zdejmij patelnię z ognia.
4. Składanie tacos: na suchej mocno rozgrzanej patelni podgrzej tortille, po kilkanaście sekund na stronę. Na każdą tortille wyłóż po łyżce salsy mango, lepkie halloumi, plastrami awokado i piklowaną czerwoną cebulkę. Podawaj od razu, bo najlepiej smaku, gdy halloumi rozpływa się na języku, szczypiąc go swoją ostrą słodyczą.
Rady/porady
Jeśli nie lubicie kolendry, możecie zastąpić ją mieszanką bazylii i natki pietruszki, ale sceptycy kolendry, którzy próbowali te tacos, byli zachwyceni. Dajcie tej salsy szansę!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

22 komentarze
Hej! Jakie tortille do tacos polecasz kupić?;)
używałem tutaj te od PocoLoco – nie są wybitne, dość grube, ale dają rade przy tak dobrym „farszu” 🙂
To rewelacyjne danie. Wszystko mi tu grało doskonale. Na pewno powtórzę!
Polecasz jakieś konkretne tortille do tacos? 🥹
Czym zastąpić salsę mango? Wiem, że to podstawa tego przepisu ale nie jestem w stanie znieść nawet tego zapachu. A bardzo chciałabym ten pierścionek… hahah
Bez mango się nie obejdzie :3
50g kolendry? Czy 5? 😅
50g!
Nie znalazłam w sklepie chilli w oleju 🙁 jaką mogę zastosować alternatywę? + czy obronią się na zimno?
Jest w lidlu. Minus jest tylko taki ze słoiczek nie zużyjesz na raz, a można go przechowywać w lodówce tylko 3 dni po otwarciu. Więc trzeba się nastawić na dwie-trzy serie takich tacos.
Jakiego chili w oleju używasz?
Kolejny przepis zaraz po klopsikach który jest przepyszny!
Uwielbiam, Uwielbiam!
<3
Nie przepadam za kolendrą, a tu takie zaskoczenie! Poezja smaków!!! Przepyszne i takie kolorowe 🥰
a nie mówiłem!
Rewelka! I w prostocie przygotowania i w smaku. Wejdzie na stałe do repertuaru obiadowego. Dzięki 😀
Petarda! Eksplozja odświeżających smaków! Dobrze, że kupiłam więcej halloumi, bo wjechała podwójna porcja 😀
slayyy
To jest przepyszne! Zrobilam w tortilli z braku tacos, ale liczy się wnętrze😍
Pyszne, dodałam też świeżego pomidora 😊😊 dziękuję za kolejny wspaniały przepis 😊
Te tacos to jedno z lepszych dań które zrobiłam , wszystkie smaki dają odświeżający i przepyszny efekt to kolejny twój przepis który będę bardzo często powtarzać i cieszyć się smakiem🤌🏻🌮
ciesze się!