Dlaczego ludzie nie lubią selera naciowego? Nie wiem, aczkolwiek może mieć to konotację z majonezowymi sałatkami, w których bywa, że pływa. Lepiej podać go z równie chrupiącym i aromatycznym koprem włoskim, smażonymi migdałami i sporą dawką pecorino, lub innego sera o pieprzowych nutach.
To sałatka z edycji: Zimą też może być świeżo i chrupiąco. To dwa czynniki, które najlepiej opisują tę sałatkę. Zachęcam do eksperymentów. Co prawda, koper włoski jest nie do zastąpienia (te cudowne anyżkowe nuty, ah!), ale można także pomyśleć o wersji z białą rzodkwią lub startym selerem. Pecorino to przyjmie słona i pieprzna opcja, ale tak naprawdę można pójść w jeszcze bardziej konkretne sery: fetę, ser kozi, roquefort lub gorgonzolę.
Sałatka z selera naciowego, kopru włoskiego i pecorino
2 – 4 porcje
1 limonka
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwa z oliwek
5 gałązek selera naciowego
1 koper włoski
½ jabłka
½ szklanki (80 g) migdałów, smażonych i solonych
pecorino, wedle uznania
sól morska, świeżo mielony pieprz
1. W dużej misce wymieszaj sok z limonki, miód i olej rzepakowy. Szczodrze posól.
2. Seler naciowy pokrój na plasterki, zachowując listki do dekoracji. Koper włoski poszatkuj na cienkie plasterki. Jabłko pokrój na plasterki. Migdały posiekaj. Przełóż wszystko do miski z sosem, wymieszaj.
3. Przełóż na talerze, zetrzyj pecorino – jak lubię dużo, ale warto ser podać obok, aby każdy mógł dozować go wg własnych preferencji. Skrop olejem, dopraw pieprzem. Podawaj jako samodzielne danie z kawałkiem pieczywa i kieliszkiem białego wina, lub jako dodatek.
Rady/porady
Pecorino nie zamieniałbym na parmezan – ten jest za delikatny. Lepiej sięgnąć po fetę, ser kozi, roquefort lub gorgonzolę.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
6 komentarzy
W małej ilości seler naciowy jest świetnym dodatkiem. Ale ja ogólnie bardzo lubię go jako przekąskę do różnego rodzaju dipów i sosów.
Tutaj jest go całkiem sporo!
Czy pecorino to ten Romano super słony, czy toscano też będzie ok?
tak, jest bardzo słony
To jest moja „najulubieńsza” sałatka spośród wszystkich sałatek. Przygotowuję ją bardzo często, jako zdrową kolację, jako danie dla gości… Bardzo dziękuję za ten przepis.
cieszę się, że aż tak posmakowała <3