Sałatka z selera naciowego, kopru włoskiego i pecorino

Dlaczego ludzie nie lubią selera naciowego? Nie wiem, aczkolwiek może mieć to konotację z majonezowymi sałatkami, w których bywa, że pływa. Lepiej podać go z równie chrupiącym i aromatycznym koprem włoskim, smażonymi migdałami i sporą dawką pecorino, lub innego sera o pieprzowych nutach.

To sałatka z edycji: Zimą też może być świeżo i chrupiąco. To dwa czynniki, które najlepiej opisują tę sałatkę. Zachęcam do eksperymentów. Co prawda, koper włoski jest nie do zastąpienia (te cudowne anyżkowe nuty, ah!), ale można także pomyśleć o wersji z białą rzodkwią lub startym selerem. Pecorino to przyjmie słona i pieprzna opcja, ale tak naprawdę można pójść w jeszcze bardziej konkretne sery: fetę, ser kozi, roquefort lub gorgonzolę.

Sałatka z selera naciowego, kopru włoskiego i pecorino 1

Sałatka z selera naciowego, kopru włoskiego i pecorino
2 – 4 porcje
1 limonka
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwa z oliwek
5 gałązek selera naciowego
1 koper włoski
½ jabłka
½ szklanki (80 g) migdałów, smażonych i solonych
pecorino, wedle uznania
sól morska, świeżo mielony pieprz

1. W dużej misce wymieszaj sok z limonki, miód i olej rzepakowy. Szczodrze posól.

2. Seler naciowy pokrój na plasterki, zachowując listki do dekoracji. Koper włoski poszatkuj na cienkie plasterki. Jabłko pokrój na plasterki. Migdały posiekaj. Przełóż wszystko do miski z sosem, wymieszaj.

3. Przełóż na talerze, zetrzyj pecorino – jak lubię dużo, ale warto ser podać obok, aby każdy mógł dozować go wg własnych preferencji. Skrop olejem, dopraw pieprzem. Podawaj jako samodzielne danie z kawałkiem pieczywa i kieliszkiem białego wina, lub jako dodatek.

Rady/porady
Pecorino nie zamieniałbym na parmezan – ten jest za delikatny. Lepiej sięgnąć po fetę, ser kozi, roquefort lub gorgonzolę.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sałatka z selera naciowego, kopru włoskiego i pecorino 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Julia Zapłocka 24 lutego, 2020 - 11:57 am

W małej ilości seler naciowy jest świetnym dodatkiem. Ale ja ogólnie bardzo lubię go jako przekąskę do różnego rodzaju dipów i sosów.

Reply
rozkoszny 24 lutego, 2020 - 7:20 pm

Tutaj jest go całkiem sporo!

Reply
Kasia 23 lutego, 2021 - 6:43 pm

Czy pecorino to ten Romano super słony, czy toscano też będzie ok?

Reply
rozkoszny 24 lutego, 2021 - 12:07 pm

tak, jest bardzo słony

Reply
Dominika 17 grudnia, 2021 - 5:27 pm

To jest moja „najulubieńsza” sałatka spośród wszystkich sałatek. Przygotowuję ją bardzo często, jako zdrową kolację, jako danie dla gości… Bardzo dziękuję za ten przepis.

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2021 - 6:35 pm

cieszę się, że aż tak posmakowała <3

Reply

Leave a Comment