Hot halloumi pita

Hot halloumi. Lepkie, gorące, totalnie wciągające. Idealne na letnie dni, gdy jest tak ciepło, że koszula lepi się do piersi.

Zawsze kochałem halloumi, ale w Atenach już zupełnie przepadłem. Miałem wrażenie, że Greccy kochają je nawet bardziej niż fetę – widniało praktycznie w menu każdej knajpy. Najbardziej smakowało mi w owocowych słodko-kwaśnych sosach lub z chili i miodem. W tej drugiej opcji często serwowane jest w picie, z sosem i owocem granatu. To hot halloumi.

Hot halloumi pita

Hot halloumi pita
4 porcje
½ szklanki (130 g) jogurtu greckiego
1 ogórek małosolny, starty na grubych oczkach
2 łyżki koperku, posiekanego drobno
3 łyżki oliwy extra virgin
2 kostki (2 x 220 g) halloumi
1 łyżeczka kruszonego chili
2 łyżki miodu
4 małe pity
4 łyżki pestek granatu (można dodać też czerwoną porzeczkę)
kolendra lub mięta, do podania

Wymieszaj jogurt grecki, starty na tarce ogórek małosolny i koper. Dopraw solą oraz pieprzem

Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Pokrój halloumi na 1-cm plastry. Smaż, aż się zarumieni i miękkie, 3 – 4 minuty na stronę. Dodaj płatki chili, a następnie miód. Smaż, obracając halloumi za pomocą szczypiec, aż oblepi się miodem, 2 – 3 minuty. Zdejmij z ognia.

Zwilż lekko pity i podgrzej je w tosterze lub na suchej patelni. Posmaruj na nich sos, wyłóż usmażone halloumi, a następnie pestki granatu i posiekaną kolendrę.

Rady/porady
Jeśli nie lubisz ostrego, zmniejsz ilość chili do ½ łyżeczki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Hot halloumi pita
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Klaudia 16 lipca, 2024 - 9:55 pm

Hej, a czy podpowiesz jakąś alternatywę dla kopru? Pozdrawiam 🤗

Reply
rozkoszny 17 lipca, 2024 - 4:28 pm

W przepisie nie ma kopru 😀

Reply
Kate 18 lipca, 2024 - 10:15 pm

Jest, do sosu. 🙂

Reply
Gosia 19 lipca, 2024 - 3:27 pm

Wymieszaj jogurt grecki, starty na tarce ogórek małosolny i koper. 🤣

Reply
Asia 22 lipca, 2024 - 11:44 am

Jest koperek 🧐 czy miałeś na myśli kolendrę?

Reply
Ka. 17 lipca, 2024 - 8:16 pm

Jest w sosie z jogurtem podajesz to na tiktoku

Reply
Ola 18 lipca, 2024 - 8:05 pm

Proszę o przepis na domowe pity albo polecenie jakiś zjadliwych gotowych 🙂

Reply
Mag 18 lipca, 2024 - 10:25 pm

Hey 👋 a co można dodać na pity z halloumi zamiast granata zeby pasowało i było fajne ?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2024 - 7:09 pm

moim zdaniem jeżyna i porzeczka najlepiej się tutaj odnajdą

Reply
Agnieszka 19 lipca, 2024 - 6:00 am

Lepiej sprawdzi się pita kupna czy domowa?
Jeśli domowa można prosić przepis?

Reply
Edyta 23 lipca, 2024 - 7:56 pm

A tofu zamiast halloumi będzie ok?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2024 - 7:06 pm

Jasne!

Reply
Majka 24 lipca, 2024 - 4:47 pm

Genialne śniadanie ❤️ Mistrzowski przepis 🏆 Będę powtarzać.

Reply
Gosia 25 lipca, 2024 - 8:24 pm

Są dwie łyżki koperku, chyba o to chodziło;)

Reply
Gabi 2 sierpnia, 2024 - 10:05 pm

Niebo w gębie! Przed chwilą było jedzone 🤤

Reply
Daria 31 sierpnia, 2024 - 7:07 pm

Czy ewentualnie marakuja zamiast granatu by pasowała ?

Reply
rozkoszny 2 września, 2024 - 5:54 pm

jasne!

Reply
Agata 12 września, 2024 - 1:02 pm

Człowieku! obłędne to jest ! mój mąż każe mi robić codziennie 😀 połączenie słoengo halloumi, słodko-ostrej marynaty, i kwaśnej posypki to jest jakaś explozja dla kubkow smakowych. kłaniam się w pas za ten i wszystkie inne przepisy 🙂

Reply

Leave a Comment