Tarta z kremem cytrynowym i malinami

Złote, maślane ciasto, lekko piankowy krem o przyjemnie kwaśnym smaku cytrynowym, a na to maliny. Poproszę jeszcze jeden kawałek.

Wiedziałem, że coś takiego zrobię w domu po jeden z wizyt w Lukullusie. W letniej ofercie mają tartoletkę pavlovej z kremem cytrynowym, malinami i bezikami. Moja wersja jest zupełnie inna, ale nieskromnie powiem, że równie (jak nie bardziej sic!) pyszna. Krem zrobiłem na bazie lemon curd i mascarpone, wyszedł bardziej cytrusowy (choć bez werbeny cytrynowej). Usztywniłem go także żelatyną, stąd taka lekko piankowa konsystencja. Pominąłem beziki, bo zależało mi na mniej słodkim efekcie, ale jeśli masz na nie ochotę to śmiało.

Ostatnio robiłem tę tartę dwa razy. Raz na urodziny taty, a drugi raz na spotkanie rodzinne. Za każdym razem ze wszystkich słodkości, pod którymi ciężarem uginał się stół ta tarta cieszyła się największą popularnością. Nie ma czemu się dziwić. Nie jest za słodka, wręcz bardziej kwaskowa, dzięki kremowi cytrynowemu i dużej ilości malin. Do tego wszystkiego maślany spód, który chrupie i rozpływa się w ustach. Chyba nikt jej się nie oprze.

Tarta z kremem cytrynowym i malinami 4

Tarta z kremem cytrynowym i malinami:
forma 22 – 24 cm
Ciasto
200 g mąki pszennej
⅓ łyżeczki soli
40 g cukru
120 g masła, zimnego
2 żółtka “zerówki”

Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub robota kuchennego na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i zagnieć do połączenia. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na godzinę.

Formę na tartę – najlepiej z wyjmowanym dnem – natłuść masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż je do formy bez papieru. Ciasto ponakłuwaj widelcem po całej powierzchni, zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 30 minut lub 10 minut w zamrażarce. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 – 20 minut, do zarumienienia się ciasta.

Krem cytrynowy:
250 g mascarpon
300 g lemon curd, z tego przepisu
2 ½ łyżeczki żelatyny

250 g malin świeżych

Żelatynę zalej 50 ml letniej wody. Odstaw na 10-15 minut do zastygnięcia. Po tym czasie podgrzej na małej mocy palnika – żelatyna nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości. Przestudź.

Mascarpone i lemon curd umieść w misce robota i zmiksuj do połączenia. Łyżkę masy wymieszaj z przygotowaną, już lekko przestudzoną żelatyną. Potem wymieszaj z kolejną łyżką masy. Wlej do reszty kremu i zmiksuj. Wyłóż na tartę i ozdób ją malinami. Tartę schłodź w lodówce przez min. godzinę.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tarta z kremem cytrynowym i malinami 5 Tarta z kremem cytrynowym i malinami 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Kasia 27 sierpnia, 2018 - 2:14 pm

Czy tartę z kremem można chłodzić długo, np. przez dobę czy jest ryzyko, że rozmoknie przez krem? 🙂

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2018 - 2:17 pm

Spokojnie, krem ma piankową konsystencję, więc spód nie namoknie 🍴

Reply
Aga 27 maja, 2020 - 7:15 pm

Hej Rozkoszny!
Pierwszy etap – lemon curd – wyszedl cudownie. Teraz pytanko – czy zelatyne mozna zastapic agar agar?

Reply
rozkoszny 27 maja, 2020 - 9:20 pm

Jak najbardziej!

Reply
Marta 6 lipca, 2020 - 4:38 pm

Hej, czy taki krem będzie dobry do przełożenia biszkoptu?

Reply
rozkoszny 6 lipca, 2020 - 6:42 pm

Myślę, że będzie ok

Reply
Ola 15 sierpnia, 2020 - 12:30 pm

Dzień dobry 😁a można zrobić z ryżowa mąka ?

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2020 - 6:28 pm

mogą być bezglutenowe mąki, ale postawiłbym na mieszankę kilku!

Reply

Leave a Comment