Krem z białej czekolady jak z Charlotte

Bajeczny krem, z którym każda kanapka smakuje jak najbardziej wyrafinowany francuski przysmak. Trudno mu się oprzeć.

Ponoć mam silną wolę i jestem asertywny. Mówię stanowcze „nie” i potrafię kontrolować samego siebie, także w kuchni i przy stole. Zawsze istnieje wyjątek od reguły, a brak jakichkolwiek zasad i granic ma formę białego, bardzo słodkiego kremu o waniliowym, ciągnącym zapachu. Osoby na diecie lub liczące kalorie proszę o zaprzestanie czytania i przeniesienie się na inny post. Beztroscy i lubiący robić sobie (i innym) dobrze zostają.

W jednej bardzo osławionej i niemal legendarnej piekarnio-kawiarni serwują zestaw śniadaniowy o tytule pochodzącym od nazwy boulangerie – Charlotte. W składzie: koszyczek pieczywa z croissantem, gorący napój i dowolna konfitura lub czekolada. Uwielbiam tę malinową, ale zawsze nie mogąc się zdecydować, z czym zjeść rogalika. Zazwyczaj łączę konfiturę z kremem z białej czekolady.

Długo się zastanawiałem, co jest sekretem tego nieziemskiego kremu. Niebezpiecznie się stało, odkąd posiadam wiedzę jak takie cudo samodzielnie przygotować. Słoiczek w lodówce grozi regularnymi wizytami, jedna za drugą, z łyżeczką w dłoni i niemożliwą chęcią na więcej.

Krem idealnie sprawdzi się jako nadzienie brioszek z malinami. Rozkosz…

Krem z białej czekolady jak z Charlotte 4

Krem z białej czekolady jak z Charlotte
200 g słodzonego mleka skondensowanego (zagęszczonego)
200 g niesłodzonego mleka skondensowanego (zagęszczonego)
1 laska wanilii
300 g dobrej jakości białej czekolady
100 g masła, miękkiego

Mleko słodzone i niesłodzone wlej do rondelka z grubym dnem, wyskrob i dodaj nasionka wanilii oraz połamaną w kosteczkę czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż czekolada się roztopi. Gotuj 5 minut, mieszając łyżką co chwilę. Dodaj masło, zdejmij z ognia wymieszaj, aby składniki się połączyły. Mocno ubij mikserem przez minutę, wprowadź do masy jak najwięcej powietrza. Ostudź i przełóż do słoika. Włóż do lodówki, krem się schłodzi i zastygnie. Teoretycznie wytrzyma tydzień – ale na pewno zniknie szybciej. Skoro masz już krem, koniecznie zrób brioszki z malinami!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Krem z białej czekolady jak z Charlotte 5 Krem z białej czekolady jak z Charlotte 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

53 komentarze

halewska 22 lutego, 2017 - 9:20 pm

nie moge tego zrobic bo nie przestane tego jesc 🙁

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2017 - 9:29 pm

Tak będzie 😏

Reply
K 31 marca, 2017 - 3:25 pm

Potwierdzone info, nie można przestać!

Reply
rozkoszny 31 marca, 2017 - 3:27 pm

😌💞

Reply
OlaS 15 maja, 2017 - 8:24 pm

Troszkę zmodyfikowałam przepis i dodałam jeszcze skórkę cytryny! Przepyszne wyszło, chociaż miałam nadzieję, że będzie bardziej gęste. Ale i tak polecam!

Reply
rozkoszny 15 maja, 2017 - 9:09 pm

Dzięki! 🙂 Bardzo gęste wychodzi przy użyciu tylko słodzonego mleka skondensowanego, tak robiłem na początku, ale w podanej wersji jest mniej słodkie i bardziej praktyczne mi się wydaje. Ale jak gęste to spróbuj tylko ze słodzonym!

Reply
ala62 15 sierpnia, 2017 - 10:59 am

jak z Charlotte wyszło 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 11:07 am

cieszę się 🙂

Reply
Potr 15 sierpnia, 2017 - 11:01 am

bardzo dobra z kwaśną konfiturą 🙂

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2017 - 11:07 am

oo tak, przyda się coś kwaśnego do tak słodkiego kremu 🙂

Reply
Z 5 września, 2017 - 12:28 pm

Ile ilościowo mniej więcej wychodzi tego kremu? Na jaki słoiczek? 🙂

Reply
rozkoszny 5 września, 2017 - 12:51 pm

Jeden duży, lub dwa standardowe. Czyli całkiem sporo 🙂

Reply
natalia 8 stycznia, 2018 - 3:29 pm

Ma ktos moze przepis na konfiture albo krem z czekolady mlecznej z charlotte?? Bylabym wdzieczna <3

Reply
rozkoszny 8 stycznia, 2018 - 6:43 pm

Jeśli chodzi o konfiturę, to prosze spróbować ten przepis, ale bez wody różanej i płatków różanych (choć będzie wtedy jeszcze smaczniejsza!):
http://rozkoszny.pl/konfitura-malinowo-rozana/

Reply
Agata 9 lipca, 2018 - 10:29 am

Czy polecasz czekoladę konkretnej marki?

Reply
rozkoszny 9 lipca, 2018 - 6:18 pm

Milka lub Wedel będą ok. Ważne, aby ich nie mieszać, bo się rozwarstwią

Reply
Emi 17 października, 2018 - 5:10 am

Hej, czy ten krem nada się jako nadzienie do makaroników po ostudzeniu? Czy może jednak byc za rzadka? Ewentualnie jeśli chciałabym aby krem był rzadszy ale nie bardziej słodki to czy mogę zmniejszyć ilość mleka skondensowanego słodzonego? 🙂

Reply
rozkoszny 17 października, 2018 - 5:13 am

Krem nada się do przełożenia. Po schłodzeniu mocno tężeje, więc konsystencja jest w naszej gestii. Jeśli chodzi o gęstość, zmniejszonym ilość czekolady, bo to ona tutaj zagęszcza 🍴

Reply
Beata 14 czerwca, 2019 - 2:27 pm

Ta kostka białej czekolady w locie 😉 !
piękny, prawdziwy, rustykalny klimat zdjęć.

Reply
rozkoszny 14 czerwca, 2019 - 2:38 pm

Dziękuję!

Reply
Ania 18 marca, 2020 - 4:11 pm

Hmm, a co myślisz drogi Rozkoszny, gdyby tak dodać 400 ml mleka niesłodzonego i zero słodzonego? Możliwe żeby było za mało słodkie? Nie żebym liczyła kalorie ale staram się w kwarantannie ograniczyć wychodzenie do sklepu 😉

Reply
rozkoszny 18 marca, 2020 - 5:28 pm

Cześć, nie chodzi o słodkość, a konsystencję – może wyjść za rzadkie odrobinę. Dorzuciłbym więcej czekolady jeśli masz

Reply
Ania 18 marca, 2020 - 6:07 pm

Tak też zrobilam, nie mogąc doczekac sie odpowiedzi 🙈😁 dam znać, jak wyjdzie. Obawiam sie tylko, że przez brak cukru z mleka słodzonego będę miała wymówke, żeby dodawać 2 razy więcej kremu do owsianki 😋🤣

Reply
Grzegorz Mazur 10 czerwca, 2020 - 2:34 pm

Zrobiłem tylko ze słodkim mlekiem i esencją waniliową. Cudowny dodatek to truskawek, ciastek, croissantów zwłaszcza. :3 Ba, nawet bezy były z nim dobre. Teraz czas na wersje z gorzkiej czekolady. :3 *slurp*

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2020 - 11:15 pm

Z gorzkiej czekolady też jest boski!

Reply
Sanaya 28 czerwca, 2020 - 6:44 pm

Robiłam już parę razy – moja siostra jest wielką fanką, zawsze jeden słoik stawiam na stole, a drugi daję na drogę. Ta konsystencja mnie absolutnie urzeka – to, że można go z taką łatwością rozsmarować nawet na miękkiej, świeżej bułce bez walki. Ba, da się go nawet jeść palcem ze słoika – tak, jest tak dobry, że się zdarzyło. Słodki, nieprzyzwoity, pyszny.

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2020 - 8:40 pm

Potwierdzam te wędrówki do lodówki…

Reply
Marta 24 września, 2020 - 12:42 pm

Czy taką czekoladę można zapasteryzować?

Reply
rozkoszny 24 września, 2020 - 6:06 pm

Niestety nie próbowałem, ale myślę, że można próbować (choć na pewno straci trochę na puszystości)

Reply
Asia 7 listopada, 2020 - 5:16 pm

Ile czasu mozna przechowywać taki krem w lodówce?

Reply
Zuzia 18 grudnia, 2020 - 10:21 am

żeby trochę zagęścić dodałam mleka w proszku na sam koniec podczas ubijania. konsystencja idealna 💗 może komuś się przyda! 🙂

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2020 - 7:42 pm

toż to on bardzo gęstnieje po leżakowaniu w lodówce!

Reply
Alicja 18 grudnia, 2020 - 5:22 pm

Szanowny Panie Rozkoszny,
pytanie, które spędza mi sen z powiek! Pytanie odnośnie mleka zagęszczonego niesłodzonego. Sięgnąłeś po te z kartonika, czy z puszki? Od kilku dni poszukuję tego w puszce i niestety poszukiwania jak dotąd kończyły się fiaskiem. Pamiętam natomiast, jeszcze ze starych czasów – a jestem już starym człowiekiem – że to puszkowane mleko miało zupełnie inną konsystencję niż kartonowe. Jak to jest? Jakie mleko stanowiło bazę pod Twoją płynną definicję szczęścia??
Z uściskiem dłoni!

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2020 - 7:44 pm

Z kartonika!

Reply
Ania 22 lutego, 2021 - 10:36 am

tego nie da się przestać jeść!
zrobiłam od razu z białej i gorzkiej czekolady, bo kupując puszkę i kartonik mleka jest go sporo 😀
mam plan zapasteryzować słoiczki, oby mi się to udało! 🙂

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2021 - 1:53 pm

a nie mówiłem! 😀

Reply
Daria 11 marca, 2021 - 12:54 pm

A czy można dać mniej czekolady 200g ?

Reply
rozkoszny 11 marca, 2021 - 5:30 pm

można, ale konsystencja nie będzie się zgadzać

Reply
Agata 20 marca, 2021 - 3:01 pm

Nie spodziewałam się ze będzie AŻ TAK dobry 🤤

Reply
rozkoszny 20 marca, 2021 - 5:42 pm

<3

Reply
Izabela 22 maja, 2021 - 6:49 am

Kilkukrotne próby przyrządzania owego kremu w garnku (z grubym dnem) bezpośrednio na palniku kończyło się przypalaniem od spodu. Próba ratowania przekładając do nowego garnka, minimalna moc palnika, mieszanie non stop -to samo. Teraz robię w kąpieli wodnej. W końcu mam krem bez przypaleń, o gładkiej, kremowej barwie. Piszę, może ktoś tez ma taki problem 🙂 Takie rozwiązanie super się sprawdza 😀

Reply
rozkoszny 22 maja, 2021 - 10:08 am

dzięki za info dla innych!

Reply
Sara 23 maja, 2021 - 12:37 pm

Kupilam dzis ich sloiczek kremu z bialej czekolady i skladzie nie ma mleko slodzonego/nieslodzonego tylko mleko w proszku i zwykle mleko 3.2% jak zmodyfikować ten przepis znajec te skladniki ?

Reply
rozkoszny 23 maja, 2021 - 8:30 pm

Nie modyfikować, ten przepis jest lepszy 🙂

Reply
Kamila 3 grudnia, 2021 - 7:06 pm

Ja też kupiłam ich słoiczek i szczerze powiem dobry, ale szału nie ma, trochę nawet zalatuje sztucznością w smaku, na pewno więcej nie kupię…Ale Twój przepis to niebo…Coś wspaniałego, cieszę się, że go odkryłam, zreszta inne przepisy też są genialne.

Reply
Kasia 10 lutego, 2022 - 10:00 pm

Kochani, pro tip: jak zamienicie masło na nierafinowany olej kokosowy, to wyjdzie wam krem Rafaello :))

Reply
Kamila 25 lutego, 2022 - 4:03 pm

Czy ten krem będzie dobry do nadziania pączków? 😊

Reply
Ola 5 grudnia, 2022 - 12:14 am

Hej, jaką objętość miał słoik o którym piszesz w przepisie? Chciałabym przygotować taki krem dla przyjaciół w prezencie, ale nie potrafię sobie wyobrazić ile wyjdzie z 1 porcjj. 🙂

Reply
Marta 2 kwietnia, 2023 - 11:16 am

Ten krem z bialej czekolady jest obledy 🥰 konsystencja po lezakowaniu w lodowce idealna 😍 no nie da sie przestac jesc tego jesc 🙈

Reply
Magda 10 grudnia, 2023 - 5:25 pm

Czy aby móc się dłużej delektować to można zamknąć ten smakołyk w mniejszych słoiczkach i pasteryzować ?

Reply
Marta 4 lutego, 2024 - 7:05 pm

Szukając nadzienia do pączków trafiłam na ten przepis. Co myślisz o tym zestawieniu? Czy zostawiając krem w temp pokojowej będzie na tyle płynny, że nada się nim naszprycować pączki? 🙂

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2024 - 6:18 pm

on jest raczej dość gęsty

Reply
Jessica 6 stycznia, 2025 - 3:38 pm

A czy jest szansa że pojawi się przepis na konfiturę z pomarańczy jak z Charlotte? 🙏♥️

Reply

Leave a Comment