Dźwięk bulgoczącej się konfitury z płatków róży, w której zatopione są połówki już miękkich jabłek. Zapach maślanego ciasta, które listkuje się na dziesiątki warstw i kruszy, pozostawiając po sobie ślady rozkoszy. Nie sposób im się oprzeć. Należy więc wbić zęby w kawałek jeszcze ciepłego ciasta i poczuć na ciele dreszcze spowodowane różanym zawrotem głowy.
Zrobienie ciasta ogranicza się do bezproblemowego zmiksowania składników, schłodzenia i rozwałkowania. Urokiem galette jest jej niedoskonałość, więc jeśli coś nie będzie równe, to nawet lepiej. Dodatek serka kremowego dodatkowo ułatwia pracę z ciastem i sprawia, że pięknie listkuje się po upieczeniu. A więc pozostaje jeszcze rozsmarować konfiturę z płatków róży, obrać i pokroić jabłka oraz nieśpiesznie upiec. Czy to wszystko nie brzmi rozkosznie?
Galette z jabłkami i konfiturą z płatków róży:
9 porcji
Ciasto:
160 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
130 g serka kremowego typu philadelphia
110 g masła, zimnego
Nadzienie:
4-5 jabłek, małych
160 g konfitury z płatków róży
2 łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów
1 jajko + 1 łyżka mleka
cukier, najlepiej gruboziarnisty
suszone płatki róży, do posypania
Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski blendera stacjonarnego z ostrzem i połącz. Ewentualnie podsyp mąką, jeśli ciasto będzie zbytnio się kleiło. Możesz też to zrobić robotem kuchennym lub mikserem. Włóż do lodówki na 2h lub 20 min do zamrażarki, jeśli Ci się śpieszy.
Jabłka obierz, przekrój na pół i wydrąż trzon. Pokrój na plaster, zachowując kształt jabłka.
Ciasto rozwałkuj na papierze obsypanym mąką na prostokąt o wielkości około 25 cm x 35 cm. Zachowując około 3-4 cm marginesu, obsyp ciasto mielonymi migdałami lub bułką tartą. Rozsmaruj konfiturę różaną, pozostawiając 1 łyżkę (bardziej płynną część konfitury w miarę możliwości). Ułóż na cieście jabłka koło siebie. Zawiń marginesy ciasta na jabłka. Włóż galette do lodówki na minimum 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp je cukrem, najlepiej gruboziarnistym. Jabłka posmaruj pozostawioną konfiturą. Piecz około 35 minut – pilnuj ciasta, żeby się nie spiekło, ale spód powinien być całkowicie zarumieniony. Pod koniec pieczenia (około 5 – 10 minut przed końcem) można przykryć ciasto folią aluminiową lub najlepiej włączyć opcję grzałki dolnej. Wyjmij z piekarnika i obsyp suszonymi płatkami róży. Wystudź przed krojeniem, choć trochę.
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny