Wiśniowe ciasto z sezamem i limonką

Lekkie jogurtowe ciasto pachnące sezamem i limonką, w którym zanurzone są kwaśne wisienki. Czego chcieć więcej? Do upieczenia na każdą okazję.

Umówmy się, ciasta jogurtowe bywają po prostu nudne. Nie mam nic do prostoty, a wręcz ją uwielbiam, ale idea słodkiego, prawdopodobnie suchego, placka bez wigoru, średnio mnie kręci. Lubię eksperymentować w tej materii. Wy zresztą chyba też, bo ciasto kurkumowe z karmelizowanymi cytrynami podbiło wasze serduszka w czasie kwarantanny. Tym razem postawiłem na sezam i limonkę. Nie są to przytłaczające smaki. Jedynie podkreślają jedzącemu, że ciasto, które w tym momencie spożywa jest bardziej wyjątkowe niż można by się tego spodziewać.

Wiśniowe ciasto z sezamem i limonką 1

Wiśniowe ciasto z sezamem i limonką
keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
¼ szklanki (35 g) sezamu, uprażonego
3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
1 łyżka skórki z limonki (z około jednej)
1 łyżka soku z limonki
2 jajka z wolnego wybiegu
¾ szklanki (170 g) jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
¼ szklanki (60 ml) oleju rzepakowego
2 łyżki oleju sezamowego
200 g drylowanych wiśni lub malin
2 łyżki sezamu, na wierzch
1 łyżka miodu

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i uprażonym sezamem. W osobnej, większej misce rozetrzyj między palcami cukier ze skórką z limonki, aż się zazieleni i zacznie wydawać odurzająco rześkie zapachy (nie da się tego pominąć). Dodaj jajka, połącz mikserem. Następnie: sok z limonki i jogurt. Drobnym strumieniem wlej olej rzepakowy i sezamowy, cały czas mieszając.

3. Suche składniki wmieszaj do mokrych. Przełóż połowę masy do przygotowanej foremki. Wyłóż połowę wiśni i przykryj resztą ciasta. Udekoruj pozostałymi owocami. Posyp sezamem i polej miodem.

4. Piec około 50 min, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Studź minimum 30 minut w foremce. Swietnie smakuje na piknikach lub jako fancy podróżny prowiant.

Rady/porady
Ciasto zachowa świeżość do 3 – 4 dni owinięte folią i przechowywane w temperaturze pokojowej.
Jeśli oczekujesz mocno cytrusowego ciasta (a nie jedynie nut, podkreślających resztę), to zwiększ ilość skórki dwukrotnie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Wiśniowe ciasto z sezamem i limonką 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

39 komentarzy

Dorota 27 lipca, 2021 - 10:18 am

A czy można w prodiżu upiec ?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2021 - 6:54 pm

Nigdy nie uzywałem

Reply
Mari 27 lipca, 2021 - 6:09 pm

Czy cytryna zamiast limonki da radę?:) I czy jest szansa pominąć albo zastąpić czymś olej sezamowy? Wiśnie już powoli mają dość i uznałam ten przepis za znak z niebios, ale do sklepu nie ma już niestety czasu pójść (zwłaszcza takiego, w którym można dostać olej sezamowy) 😉

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2021 - 6:55 pm

Można poczynić te zamiany, ale ciasto na pewno będzie mniej aromatyczne

Reply
Anita 9 sierpnia, 2021 - 2:21 pm

A można pominąć/zastąpić olej sezamowy ?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 10:32 am

można pominąć, ale pozbawimy ciasto wtedy jednego z pierwiastków, który sprawia, że jest tak wyjątkowe

Reply
Aga 29 lipca, 2021 - 1:45 pm

Pyszne!!!! ❤️😋❤️

Reply
rozkoszny 29 lipca, 2021 - 2:28 pm

cieszę się, że smakuje ^^

Reply
Monika 29 lipca, 2021 - 3:26 pm

Hej:) A poza sezonem można mrożone wiśnie? 🙂

Reply
rozkoszny 29 lipca, 2021 - 5:52 pm

hej, tak!

Reply
Ania 13 sierpnia, 2021 - 8:46 am

A czy w tedy wiśnie rozmrażamy?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 10:29 am

nie trzeba

Reply
Gosia 31 lipca, 2021 - 6:33 pm

Czy jogurt grecki może być prosto z lodówki?

Reply
rozkoszny 1 sierpnia, 2021 - 11:51 am

najlepiej, by był w temperaturze pokojowej

Reply
Gosia 1 sierpnia, 2021 - 9:42 am

Cukier z jajkami tylko łączymy krótko mikserem albo łyżka, nie ubijamy ?

Reply
rozkoszny 1 sierpnia, 2021 - 11:52 am

tylko do połączenia – mikserem lub trzepaczką

Reply
Misia 2 sierpnia, 2021 - 12:32 pm

Wygląda przepysznie 🙂

Reply
rozkoszny 2 sierpnia, 2021 - 7:26 pm

dziękuję!

Reply
Kasia 4 sierpnia, 2021 - 5:53 pm

A u mnie niestety wyszedl zakalec jakiego w zyciu nie widzialam 😟 wielka szkoda bede probowac dalej Moze dlatego ze pieklam w tortownicy z podwojnej ilosci

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2021 - 8:04 pm

Jeśli ilość ciasta była niedostosowana odpowiednio do wielkości formy to szanse na zakalec były duże 🙁

Reply
Ewa 11 sierpnia, 2021 - 9:52 am

Oleju sezamowego nie można podgrzewać. Jaki proponujesz zamiennik?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 10:35 am

To są bardzo małe ilości na całe ciasto, które jednak dodają mnóstwo smaku! Nie dajmy się zwariować 🙂

Reply
Michalina 15 sierpnia, 2021 - 1:30 pm

Ciasto wygląda przepysznie, gdybym nie była na diecie to z chęcią bym je upiekła. Niestety muszę wytrwać w moich postanowieniach 😉 Może kiedyś wypróbuję przepis na jakąś szczególną okazję, pozdrawiam.

Reply
Iza 10 września, 2021 - 8:46 pm

Ciasto jest fantastyczne! Upieklam juz 2gi raz i znowu sie udalo :-). Mam tylko pytanie czy pieczesz z termoobiegiem? Bo piekac tylko gora/dol musze go trzymac w piekarniku prawie 1,5 godziny…

Reply
rozkoszny 11 września, 2021 - 1:51 pm

Piekę góra-dół. Na pewno sięgnęłaś po odpowiednią foremkę?

Reply
IZA 11 września, 2021 - 10:37 pm

Foremka odpowiedniej wielkosci (zgodnie ze wskazowkami). Nie wiem czy ma to znaczenie, ze silikonowa. Moze nastepnym razem podkrece temperature do 190 🙂 i zobacze co bedzie…

Reply
Justa 15 września, 2021 - 11:15 am

Czy zamiast wiśni/malin można dodać śliwki?

Reply
rozkoszny 16 września, 2021 - 7:42 pm

można!

Reply
Hania 26 listopada, 2021 - 7:47 pm

Czy zamiast wiśni można dodać owoce granatu?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2021 - 5:25 pm

Hmm, można spróbować, ale szczerze to nigdy nie piekłem owoców granatu

Reply
Joanna 3 marca, 2022 - 2:53 pm

Olej rzepakowy taki zwykły, do smażenia, czy zimno tłoczony?
A nie lepsze masełko? 🙂

Reply
rozkoszny 4 marca, 2022 - 12:39 pm

Można użyć masła, ale z olejem ciasto wyjdzie bardziej miękie

Reply
Ola 26 marca, 2022 - 2:47 pm

Czy zamiast jogurtu greckiego można użyć zwykłego gęstego jogurtu ?

Reply
Marta 12 lipca, 2022 - 1:18 pm

Ciasto jest cudowne, przepyszne! Jeszcze ciepłe zniknęło całe (a tylko dwóch domowników…) Dziękuję za przepis!

Reply
Agnieszka 28 lipca, 2022 - 9:54 am

Jaką mąkę polecasz jeśli chce się zrobić w wersji bezglutenowej? Mąka ryżowa będzie ok?

Reply
Dora 18 września, 2022 - 1:30 pm

No jakiś hit po prostu! Zrobiłam z borówkami amerykańskimi z braku wiśni i 2/3 cukru i wyszło niesamowicie! Ten zapach cytrusowo-sezamowy!!! Tak proste a tak zachwycające ❤️

Reply
rozkoszny 23 września, 2022 - 11:07 am

Super, cieszę się!

Reply
BASIA 31 października, 2023 - 4:39 pm

Czy maślanka zamiast jogurtu zaszkodzi ciastu, czy bez większego znaczenia? Mam aktualnie w lodówce tylko maślankę, a ciasto musi dziś trafić do pieca😄

Reply
Beata 3 listopada, 2023 - 8:47 am

Ciasto smakowało cudownie. Moi goście byli zachwyceni. Panie Michale, na Pana blog trafiłam dzięki angielskiej wersji Pana książki, którą przypadkiem odkryłam i którą dostał w prezencie mój syn. Wraz w przyjaciółmi lepią teraz pierogi w jego studenckim mieszkaniu tu w Niemczech. Ostatnio widziałam też wersję niemiecką. Myślę, że ktoś z moich niemieckich przyjaciół dostanie ją po choinkę. Cudowne zdjęcia, fajne przepisy, lekkie pióro. Gratuluję i serdecznie pozdrawiam.

Reply

Leave a Comment