Lekkie jogurtowe ciasto pachnące sezamem i limonką, w którym zanurzone są kwaśne wisienki. Czego chcieć więcej? Do upieczenia na każdą okazję.
Umówmy się, ciasta jogurtowe bywają po prostu nudne. Nie mam nic do prostoty, a wręcz ją uwielbiam, ale idea słodkiego, prawdopodobnie suchego, placka bez wigoru, średnio mnie kręci. Lubię eksperymentować w tej materii. Wy zresztą chyba też, bo ciasto kurkumowe z karmelizowanymi cytrynami podbiło wasze serduszka w czasie kwarantanny. Tym razem postawiłem na sezam i limonkę. Nie są to przytłaczające smaki. Jedynie podkreślają jedzącemu, że ciasto, które w tym momencie spożywa jest bardziej wyjątkowe niż można by się tego spodziewać.
Wiśniowe ciasto z sezamem i limonką
keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
¼ szklanki (35 g) sezamu, uprażonego
3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
1 łyżka skórki z limonki (z około jednej)
1 łyżka soku z limonki
2 jajka z wolnego wybiegu
¾ szklanki (170 g) jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
¼ szklanki (60 ml) oleju rzepakowego
2 łyżki oleju sezamowego
200 g drylowanych wiśni lub malin
2 łyżki sezamu, na wierzch
1 łyżka miodu
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i uprażonym sezamem. W osobnej, większej misce rozetrzyj między palcami cukier ze skórką z limonki, aż się zazieleni i zacznie wydawać odurzająco rześkie zapachy (nie da się tego pominąć). Dodaj jajka, połącz mikserem. Następnie: sok z limonki i jogurt. Drobnym strumieniem wlej olej rzepakowy i sezamowy, cały czas mieszając.
3. Suche składniki wmieszaj do mokrych. Przełóż połowę masy do przygotowanej foremki. Wyłóż połowę wiśni i przykryj resztą ciasta. Udekoruj pozostałymi owocami. Posyp sezamem i polej miodem.
4. Piec około 50 min, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Studź minimum 30 minut w foremce. Swietnie smakuje na piknikach lub jako fancy podróżny prowiant.
Rady/porady
Ciasto zachowa świeżość do 3 – 4 dni owinięte folią i przechowywane w temperaturze pokojowej.
Jeśli oczekujesz mocno cytrusowego ciasta (a nie jedynie nut, podkreślających resztę), to zwiększ ilość skórki dwukrotnie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
39 komentarzy
A czy można w prodiżu upiec ?
Nigdy nie uzywałem
Czy cytryna zamiast limonki da radę?:) I czy jest szansa pominąć albo zastąpić czymś olej sezamowy? Wiśnie już powoli mają dość i uznałam ten przepis za znak z niebios, ale do sklepu nie ma już niestety czasu pójść (zwłaszcza takiego, w którym można dostać olej sezamowy) 😉
Można poczynić te zamiany, ale ciasto na pewno będzie mniej aromatyczne
A można pominąć/zastąpić olej sezamowy ?
można pominąć, ale pozbawimy ciasto wtedy jednego z pierwiastków, który sprawia, że jest tak wyjątkowe
Pyszne!!!! ❤️😋❤️
cieszę się, że smakuje ^^
Hej:) A poza sezonem można mrożone wiśnie? 🙂
hej, tak!
A czy w tedy wiśnie rozmrażamy?
nie trzeba
Czy jogurt grecki może być prosto z lodówki?
najlepiej, by był w temperaturze pokojowej
Cukier z jajkami tylko łączymy krótko mikserem albo łyżka, nie ubijamy ?
tylko do połączenia – mikserem lub trzepaczką
Wygląda przepysznie 🙂
dziękuję!
A u mnie niestety wyszedl zakalec jakiego w zyciu nie widzialam 😟 wielka szkoda bede probowac dalej Moze dlatego ze pieklam w tortownicy z podwojnej ilosci
Jeśli ilość ciasta była niedostosowana odpowiednio do wielkości formy to szanse na zakalec były duże 🙁
Oleju sezamowego nie można podgrzewać. Jaki proponujesz zamiennik?
To są bardzo małe ilości na całe ciasto, które jednak dodają mnóstwo smaku! Nie dajmy się zwariować 🙂
Ciasto wygląda przepysznie, gdybym nie była na diecie to z chęcią bym je upiekła. Niestety muszę wytrwać w moich postanowieniach 😉 Może kiedyś wypróbuję przepis na jakąś szczególną okazję, pozdrawiam.
Ciasto jest fantastyczne! Upieklam juz 2gi raz i znowu sie udalo :-). Mam tylko pytanie czy pieczesz z termoobiegiem? Bo piekac tylko gora/dol musze go trzymac w piekarniku prawie 1,5 godziny…
Piekę góra-dół. Na pewno sięgnęłaś po odpowiednią foremkę?
Foremka odpowiedniej wielkosci (zgodnie ze wskazowkami). Nie wiem czy ma to znaczenie, ze silikonowa. Moze nastepnym razem podkrece temperature do 190 🙂 i zobacze co bedzie…
Czy zamiast wiśni/malin można dodać śliwki?
można!
Czy zamiast wiśni można dodać owoce granatu?
Hmm, można spróbować, ale szczerze to nigdy nie piekłem owoców granatu
Olej rzepakowy taki zwykły, do smażenia, czy zimno tłoczony?
A nie lepsze masełko? 🙂
Można użyć masła, ale z olejem ciasto wyjdzie bardziej miękie
Czy zamiast jogurtu greckiego można użyć zwykłego gęstego jogurtu ?
Ciasto jest cudowne, przepyszne! Jeszcze ciepłe zniknęło całe (a tylko dwóch domowników…) Dziękuję za przepis!
Jaką mąkę polecasz jeśli chce się zrobić w wersji bezglutenowej? Mąka ryżowa będzie ok?
No jakiś hit po prostu! Zrobiłam z borówkami amerykańskimi z braku wiśni i 2/3 cukru i wyszło niesamowicie! Ten zapach cytrusowo-sezamowy!!! Tak proste a tak zachwycające ❤️
Super, cieszę się!
Czy maślanka zamiast jogurtu zaszkodzi ciastu, czy bez większego znaczenia? Mam aktualnie w lodówce tylko maślankę, a ciasto musi dziś trafić do pieca😄
Ciasto smakowało cudownie. Moi goście byli zachwyceni. Panie Michale, na Pana blog trafiłam dzięki angielskiej wersji Pana książki, którą przypadkiem odkryłam i którą dostał w prezencie mój syn. Wraz w przyjaciółmi lepią teraz pierogi w jego studenckim mieszkaniu tu w Niemczech. Ostatnio widziałam też wersję niemiecką. Myślę, że ktoś z moich niemieckich przyjaciół dostanie ją po choinkę. Cudowne zdjęcia, fajne przepisy, lekkie pióro. Gratuluję i serdecznie pozdrawiam.