Nic nie koi zmysłów tak dobrze jak miska gorącego makaronu jedzonego w towarzystwie najbliższych. Przez ostatnie tygodnie moja dieta mogłaby składać się praktycznie i wyłącznie z klusek.
Wydawało mi się, że przez ostatnie tygodnie przetestowałem już każdą możliwą wariację makaronu. Przyszedł jednak sezon na szparagi. I wszystko zaczęło się od nowa.
Cytrusowe smaki przypominają mi o włoskich wakacjach na Wybrzeżu Amalfitańskim, które dobre kilka lat temu spędziłem z mamą. Kwarantanna sprzyja powrotom do tych pięknych wspomnień, szczególnie że przebywam teraz w domu rodzinnym. Na Capri jedliśmy makaron al limone, w minimalistycznym sosie cytrynowym. Postanowiłem zrobić coś co znowu przeniesie nas w te upalne sierpniowe dni spędzane na szwendaniu się po gwarnych uliczkach włoskiego miasteczka. Postawiłem jednak na bardziej egzotyczną, lżejszą limonkę i szparagi, bo teraz wszystko z nimi smakuje lepiej.
Mama była zachwycona już od pierwszego kęsa. To są smaki, które bardzo lubi: subtelne, lekkie, kremowe, stonowane. Jak to w moim przypadku bywa musiałem przepis przetestować jeszcze kilka razy żonglując proporcjami i składnikami, aby ostateczna wersja była absolutna. Makaron wyszedł prze-pysz-ny. To powiew świeżości, której teraz tak potrzebujemy.
Prosty makaron w sosie kokosowo-limonkowym ze szparagami
2 porcje
½ pęczka (250 g) szparagów zielonych
1 limonka
½ szklanki (120 ml) mleczka kokosowego, plus do serwowania
2 łyżki zimnego masła
200 g makaronu spaghetti
⅓ szklanki parmezanu
świeżo mielony pieprz, sól
1. Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparagi. Pokrój je na 2cm kawałki.
2. Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża odkrój 3 cm skórki z limonki. Pokrój ją na cienkie paski. Z reszty limonki zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, odmierz 1 łyżeczkę. Wyciśnij 1 łyżkę soku, odłóż na bok.
3. Do średniego garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj skórkę z limonki, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum. Cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj masło kawałek po kawałku. Każdy kawałek po wcześniejszym rozpuszczeniu poprzedniego. W ten sposób tworzy się emulsja.
4. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (ma być naprawdę al dente, będzie jeszcze gotowany w sosie). Minutę przed końcem dodaj szparagi. Odmierz ½ szklanki wody, w której gotuje się makaron. Resztę odcedź. Makaron wraz z szparagami i ⅓ szklanki zachowanej wody dodaj do sosu koksowo-limonkowego. Może Ci się wydawać, że sos jest zbyt płynny i przypomina zupę, ale ten jeszcze bardzo mocno zgęstnieje.
5. Zacznij dodawać parmezan, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Wraz z gotowaniem sos będzie gęstniał. Wyłącz ogień. Dodaj 1 łyżkę soku z limonki, dopraw solą oraz pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzić większą ilością wody.
6. Przełóż do miseczek. Podawaj z posiekaną skórką limonki i odrobiną mleczka kokosowego.
Rady/porady
Smak makaron jest lekki i subtelny. Jeśli chcecie nadać mu więcej wigoru, tuż przed podaniem wymieszajcie go z pęczkiem posiekanej kolendry.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
64 komentarze
Powiem krótko: FENOMENALY.
Poza sezonem, na jakie warzywa postawić?
Cukinia, groszek będą super!
Witam , a co z pokrojna limonka na paski nigdzie jej nie ma w przepisie tylko sok i skorka
Podajemy na wierzchu
To danie jest obłędne!!! Bardzo delikatne i „gładkie”. Rewelacyjne połączenie smaków.
Bardzo się cieszę, że tak smakuje! ^^
Czy szparagi nie będą twarde jesli gotujemy je tylko przez minute a pozniej podgrzewamy z sosem?
Szparagi nie potrzebują więcej! Ta chwila podgrzewania z sosem to nie taka chwila, bo trwa z kilka minut. Akurat tyle, żeby szparagi złapały idealną konsystencję 🙂
Ale tak poza przepisem, młode zielone szparagi zazwyczaj gotuję 1 1/2 – 2 min
W którym momencie dodajemy makaron i szparagi do sosu?
Punkt 4
Panie Rozkoszny! Poprosilam o przygotowanie mi z okazji dnia matki Panskiego dania. Coz napisac… rewelacja! To jest BOSKIE ROZKOSZNE I REWELACYJNE
Bardzo się cieszę, i wszystkiego dobrego życzę! 🙂
Cześć! Czy zamiast limonki można użyć cytryny? 🙂
Tak, ale moim zdaniem z limonką jest znacznie lepszy
Cudowne danie. Trafiłam niedawno z tiktoka i jestem zakochana. Stanowczo moje ulubione w sezonie szparagowym. Ten sos to mistrzostwo!
Panie Rozkoszny, to jak jest z tą wodą którą mamy odmierzyć z gotującego się makaronu – 1/2 czy 1/3 .? 🤔
Pozdrawiam
Odmierzamy 1/2 szklanki a dodajemy 1/3 szklanki (reszta na wszelki wypadek, jeśli trzeba byłoby rozrzedzić)
Najlepszy makaron jaki jadłam w tym sezonie szparagowym! PS limonka robi robotę 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂
Trochę się pogubiłam w tym przepisie… parmezan dodajemy do sosu, a później dopiero łączymy ten sos z makaronem, czy najpierw makaron do sosu a później dodajemy parmezan i gotujemy kilka minut 🤤🧐
Skąd pomysł, że parmezan przed makaronem. Najpierw 4 potem dopiero 5 🙂
Zdaje sobie sprawę, że to bardzo nieprofesjonalne pytanie, ale ile to właściwie jest łyżka masła? ;P tak mniej więcej na gramy-zawsze mam z tym z problem
około 15 g
Przepyszny! Obawiałam się, że będzie zbyt łagodny, delikatny, ale z limonkową nutą jest perfekcyjny 🙂
Zrobiłam już al limone tyle razy, że marzyłam o nowej wersji ❤️
oto i ona <3
Sceptycznie podeszłam do ochów i achow, w końcu tu tylko kilka składników, a wyszło rewelacyjnie!!!
Bardzo się cieszę <3
Moja Mama tez jadła i bardzonjej smakowało. To jest jedno z jej ostatnich dań. Teraz już smakuje niebieskie lukrecje. Dziękuję za ten wspaniały smak tu na ziemi!
❤️
Zrobiłam wcześniej wersję oryginalną, a dzisiaj z bobem zamiast szparagów. Obie rewelacyjne i w obu zielona, świeża kolendra robi robotę! Dziękuję, Panie Michale:)
Ten przepis to wszystko czego potrzebowałam tej wiosny. Obłędny smak! Najchętniej jadłabym codziennie. No i wreszcie nie rozgotowałam szparagów 😀
cieszę się! nie żałuj sobie haha
Spaghetti obowiązkowe czy penne też się nada?
też się nada!
Wykonałam danie wg Pana przepisu…obłędnie smakuje, „receptura” nie jest czasochłonna, co też poczytuję na plus. Wspaniały pomysł, gratuluję i nieodmiennie pozostaję w zachwycie nad Pana talentem do komponowania dań…czyżby jakieś szamańskie sztuczki ? 😌
czary! haha
Perfekcyjne. Nic dodać, nic ująć.
<3
genialny przepis. zrobiłam w opcji z makaronem z zielonego groszku i płatkami drożdzowymi zamiast parmezanu. sztos! wielkie dzięki!
<33
Czy krewetki będą dobrze współgrać z makaronem?😊
bardzo!
Jesli zamiast szparagow uzywam cukinie i dodam tez krewetki, to kiedy i w jakiej formie dodac te dwa skladniki do sosu? Z gory dziekuje!
Najlepiej najlepiej podsmażyć je wcześniej na oliwie z czosnkiem i dodać na końcu
Moja narzeczona wysłała mi wczoraj linka z przepisem. Trochę nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad i po sprawdzeniu stanu spiżarki uznałem, że to chyba odpowiedni moment. Samo przygotowanie banalnie proste, w smaku jest bardzo ciekawe, ale uprzedzam, że jak ktoś nie lubi nuty cytrusów to może nie podejść. Proporcje idealne, a jak dotąd mleczko kokosowe często lądowało w curry lub zupach tajskich. Jestem na TAK!!! A narzeczona jak wróciła z dyżuru nie mogła wyjść z wrażenia, że takie rozkosznoszci czekają w domu :))
Smacznego dla was!
Czy można użyć czegoś zamiast masła? Jestem
absolutnie zafascynowana tym przepisem, ale niestety musiałam wykluczyć z diety nabiał..
można pominąć, dodając później mniej wody, ale sos nie będzie aż tak aksamitny
O mamo! To jest rewalcyjne! Dziękuję bardzo Panie Rozkoszny!
Super, że smakuje!
A jak wybrać dobre szparagi? Ostatnio kupiłam i śmierdziały… rybą? :C Będę wdzięczna za rady.
Muszą być jędrne, mocno zielone i o neutralnym, lekko siarkowym zapachu – ale na pewno nie rybim
Czy parmezan można zastąpić płatkami drożdżowymi?
Tak, można
Co można zamienić zamiast mleczka kokosowego?
To tytułowy składnik… Można zamienić na kremówkę, ale będzie to już inne danie
Hej, czy mogę zrobić to danie „na zapas” i odgrzać następnego dnia?
Nie polecałbym
Zmieniłam mleczko kokosowe na mleko kokosowe + mleczko owsiane i też wyszło pycha! Niestety w biedronce nie było mleczka kokosowego :c
Czy zamiast parmezanu można użyć grana padano? 🙂
Siii
Fantastycznie wyszło z makaronem ryżowym i kolendrą. Polecam! Dzięki za przepis Rozkoszny! <3
<3