Prosty makaron w sosie kokosowo-limonkowym ze szparagami

Nic nie koi zmysłów tak dobrze jak miska gorącego makaronu jedzonego w towarzystwie najbliższych. Przez ostatnie tygodnie moja dieta mogłaby składać się praktycznie i wyłącznie z klusek.

Wydawało mi się, że przez ostatnie tygodnie przetestowałem już każdą możliwą wariację makaronu. Przyszedł jednak sezon na szparagi. I wszystko zaczęło się od nowa.

Cytrusowe smaki przypominają mi o włoskich wakacjach na Wybrzeżu Amalfitańskim, które dobre kilka lat temu spędziłem z mamą. Kwarantanna sprzyja powrotom do tych pięknych wspomnień, szczególnie że przebywam teraz w domu rodzinnym. Na Capri jedliśmy makaron al limone, w minimalistycznym sosie cytrynowym. Postanowiłem zrobić coś co znowu przeniesie nas w te upalne sierpniowe dni spędzane na szwendaniu się po gwarnych uliczkach włoskiego miasteczka. Postawiłem jednak na bardziej egzotyczną, lżejszą limonkę i szparagi, bo teraz wszystko z nimi smakuje lepiej.

Mama była zachwycona już od pierwszego kęsa. To są smaki, które bardzo lubi: subtelne, lekkie, kremowe, stonowane. Jak to w moim przypadku bywa musiałem przepis przetestować jeszcze kilka razy żonglując proporcjami i składnikami, aby ostateczna wersja była absolutna. Makaron wyszedł prze-pysz-ny. To powiew świeżości, której teraz tak potrzebujemy.

Prosty makaron w sosie kokosowo-limonkowym ze szparagami 1

Prosty makaron w sosie kokosowo-limonkowym ze szparagami
2 porcje
½ pęczka (250 g) szparagów zielonych
1 limonka
½ szklanki (120 ml) mleczka kokosowego, plus do serwowania
2 łyżki zimnego masła
200 g makaronu spaghetti
⅓ szklanki parmezanu
świeżo mielony pieprz, sól

1. Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparagi. Pokrój je na 2cm kawałki.

2. Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża odkrój 3 cm skórki z limonki. Pokrój ją na cienkie paski. Z reszty limonki zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, odmierz 1 łyżeczkę. Wyciśnij 1 łyżkę soku, odłóż na bok.

3. Do średniego garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj skórkę z limonki, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum. Cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj masło kawałek po kawałku. Każdy kawałek po wcześniejszym rozpuszczeniu poprzedniego. W ten sposób tworzy się emulsja.

4. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (ma być naprawdę al dente, będzie jeszcze gotowany w sosie). Minutę przed końcem dodaj szparagi. Odmierz ½ szklanki wody, w której gotuje się makaron. Resztę odcedź. Makaron wraz z szparagami i ⅓ szklanki zachowanej wody dodaj do sosu koksowo-limonkowego. Może Ci się wydawać, że sos jest zbyt płynny i przypomina zupę, ale ten jeszcze bardzo mocno zgęstnieje.

5. Zacznij dodawać parmezan, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Wraz z gotowaniem sos będzie gęstniał. Wyłącz ogień. Dodaj 1 łyżkę soku z limonki, dopraw solą oraz pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzić większą ilością wody.

6. Przełóż do miseczek. Podawaj z posiekaną skórką limonki i odrobiną mleczka kokosowego.

Rady/porady
Smak makaron jest lekki i subtelny. Jeśli chcecie nadać mu więcej wigoru, tuż przed podaniem wymieszajcie go z pęczkiem posiekanej kolendry.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Prosty makaron w sosie kokosowo-limonkowym ze szparagami 2

Prosty makaron w sosie kokosowo-limonkowym ze szparagami 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

64 komentarze

Adam 21 maja, 2020 - 3:03 pm

Powiem krótko: FENOMENALY.
Poza sezonem, na jakie warzywa postawić?

Reply
rozkoszny 21 maja, 2020 - 6:01 pm

Cukinia, groszek będą super!

Reply
Emanuel 20 czerwca, 2023 - 1:57 pm

Witam , a co z pokrojna limonka na paski nigdzie jej nie ma w przepisie tylko sok i skorka

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2023 - 11:12 am

Podajemy na wierzchu

Reply
Aga 23 maja, 2020 - 5:34 pm

To danie jest obłędne!!! Bardzo delikatne i „gładkie”. Rewelacyjne połączenie smaków.

Reply
rozkoszny 24 maja, 2020 - 1:34 pm

Bardzo się cieszę, że tak smakuje! ^^

Reply
Ola 25 maja, 2020 - 11:43 pm

Czy szparagi nie będą twarde jesli gotujemy je tylko przez minute a pozniej podgrzewamy z sosem?

Reply
rozkoszny 26 maja, 2020 - 12:15 am

Szparagi nie potrzebują więcej! Ta chwila podgrzewania z sosem to nie taka chwila, bo trwa z kilka minut. Akurat tyle, żeby szparagi złapały idealną konsystencję 🙂
Ale tak poza przepisem, młode zielone szparagi zazwyczaj gotuję 1 1/2 – 2 min

Reply
Kasia 20 maja, 2022 - 7:39 am

W którym momencie dodajemy makaron i szparagi do sosu?

Reply
rozkoszny 20 maja, 2022 - 10:23 am

Punkt 4

Reply
Halina 26 maja, 2020 - 1:12 pm

Panie Rozkoszny! Poprosilam o przygotowanie mi z okazji dnia matki Panskiego dania. Coz napisac… rewelacja! To jest BOSKIE ROZKOSZNE I REWELACYJNE

Reply
rozkoszny 26 maja, 2020 - 2:07 pm

Bardzo się cieszę, i wszystkiego dobrego życzę! 🙂

Reply
Monika 27 maja, 2020 - 4:52 pm

Cześć! Czy zamiast limonki można użyć cytryny? 🙂

Reply
rozkoszny 27 maja, 2020 - 5:12 pm

Tak, ale moim zdaniem z limonką jest znacznie lepszy

Reply
Paula 29 kwietnia, 2024 - 6:25 pm

Cudowne danie. Trafiłam niedawno z tiktoka i jestem zakochana. Stanowczo moje ulubione w sezonie szparagowym. Ten sos to mistrzostwo!

Kamil 26 maja, 2020 - 5:15 pm

Panie Rozkoszny, to jak jest z tą wodą którą mamy odmierzyć z gotującego się makaronu – 1/2 czy 1/3 .? 🤔

Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 26 maja, 2020 - 5:52 pm

Odmierzamy 1/2 szklanki a dodajemy 1/3 szklanki (reszta na wszelki wypadek, jeśli trzeba byłoby rozrzedzić)

Reply
Anna 26 maja, 2020 - 5:51 pm

Najlepszy makaron jaki jadłam w tym sezonie szparagowym! PS limonka robi robotę 🙂

Reply
rozkoszny 26 maja, 2020 - 5:53 pm

Bardzo się cieszę! 🙂

Reply
Wiola 15 maja, 2022 - 3:38 pm

Trochę się pogubiłam w tym przepisie… parmezan dodajemy do sosu, a później dopiero łączymy ten sos z makaronem, czy najpierw makaron do sosu a później dodajemy parmezan i gotujemy kilka minut 🤤🧐

Reply
rozkoszny 16 maja, 2022 - 1:33 pm

Skąd pomysł, że parmezan przed makaronem. Najpierw 4 potem dopiero 5 🙂

Reply
Anna 29 maja, 2020 - 10:37 am

Zdaje sobie sprawę, że to bardzo nieprofesjonalne pytanie, ale ile to właściwie jest łyżka masła? ;P tak mniej więcej na gramy-zawsze mam z tym z problem

Reply
rozkoszny 29 maja, 2020 - 12:35 pm

około 15 g

Reply
Maja 1 czerwca, 2020 - 3:58 pm

Przepyszny! Obawiałam się, że będzie zbyt łagodny, delikatny, ale z limonkową nutą jest perfekcyjny 🙂

Reply
Nat 2 czerwca, 2020 - 10:08 pm

Zrobiłam już al limone tyle razy, że marzyłam o nowej wersji ❤️

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2020 - 11:27 pm

oto i ona <3

Reply
Marzena 20 czerwca, 2020 - 3:14 pm

Sceptycznie podeszłam do ochów i achow, w końcu tu tylko kilka składników, a wyszło rewelacyjnie!!!

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2020 - 5:13 pm

Bardzo się cieszę <3

Reply
Magda 23 czerwca, 2020 - 11:53 pm

Moja Mama tez jadła i bardzonjej smakowało. To jest jedno z jej ostatnich dań. Teraz już smakuje niebieskie lukrecje. Dziękuję za ten wspaniały smak tu na ziemi!

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2020 - 9:20 am

❤️

Reply
Bożena 22 marca, 2021 - 4:06 pm

Zrobiłam wcześniej wersję oryginalną, a dzisiaj z bobem zamiast szparagów. Obie rewelacyjne i w obu zielona, świeża kolendra robi robotę! Dziękuję, Panie Michale:)

Reply
Zuzanna 16 maja, 2021 - 1:37 pm

Ten przepis to wszystko czego potrzebowałam tej wiosny. Obłędny smak! Najchętniej jadłabym codziennie. No i wreszcie nie rozgotowałam szparagów 😀

Reply
rozkoszny 16 maja, 2021 - 2:38 pm

cieszę się! nie żałuj sobie haha

Reply
Maria 24 maja, 2021 - 4:56 pm

Spaghetti obowiązkowe czy penne też się nada?

Reply
rozkoszny 24 maja, 2021 - 8:29 pm

też się nada!

Reply
Monika 30 maja, 2021 - 2:07 pm

Wykonałam danie wg Pana przepisu…obłędnie smakuje, „receptura” nie jest czasochłonna, co też poczytuję na plus. Wspaniały pomysł, gratuluję i nieodmiennie pozostaję w zachwycie nad Pana talentem do komponowania dań…czyżby jakieś szamańskie sztuczki ? 😌

Reply
rozkoszny 31 maja, 2021 - 3:30 pm

czary! haha

Reply
Małgosia 30 maja, 2021 - 6:15 pm

Perfekcyjne. Nic dodać, nic ująć.

Reply
rozkoszny 31 maja, 2021 - 3:31 pm

<3

Reply
magda 31 maja, 2021 - 6:22 pm

genialny przepis. zrobiłam w opcji z makaronem z zielonego groszku i płatkami drożdzowymi zamiast parmezanu. sztos! wielkie dzięki!

Reply
rozkoszny 31 maja, 2021 - 8:49 pm

<33

Reply
Ola 28 czerwca, 2021 - 10:51 am

Czy krewetki będą dobrze współgrać z makaronem?😊

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2021 - 10:59 am

bardzo!

Reply
Marta Szablewska-Smole 29 czerwca, 2021 - 5:24 pm

Jesli zamiast szparagow uzywam cukinie i dodam tez krewetki, to kiedy i w jakiej formie dodac te dwa skladniki do sosu? Z gory dziekuje!

Reply
rozkoszny 30 czerwca, 2021 - 11:11 am

Najlepiej najlepiej podsmażyć je wcześniej na oliwie z czosnkiem i dodać na końcu

Reply
Joszek 30 czerwca, 2021 - 10:14 pm

Moja narzeczona wysłała mi wczoraj linka z przepisem. Trochę nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad i po sprawdzeniu stanu spiżarki uznałem, że to chyba odpowiedni moment. Samo przygotowanie banalnie proste, w smaku jest bardzo ciekawe, ale uprzedzam, że jak ktoś nie lubi nuty cytrusów to może nie podejść. Proporcje idealne, a jak dotąd mleczko kokosowe często lądowało w curry lub zupach tajskich. Jestem na TAK!!! A narzeczona jak wróciła z dyżuru nie mogła wyjść z wrażenia, że takie rozkosznoszci czekają w domu :))

Reply
rozkoszny 30 czerwca, 2021 - 11:50 pm

Smacznego dla was!

Reply
Dorota 4 lipca, 2021 - 10:42 pm

Czy można użyć czegoś zamiast masła? Jestem
absolutnie zafascynowana tym przepisem, ale niestety musiałam wykluczyć z diety nabiał..

Reply
rozkoszny 5 lipca, 2021 - 2:20 pm

można pominąć, dodając później mniej wody, ale sos nie będzie aż tak aksamitny

Reply
acajou 12 maja, 2022 - 5:06 pm

O mamo! To jest rewalcyjne! Dziękuję bardzo Panie Rozkoszny!

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:07 am

Super, że smakuje!

Reply
Marta 13 maja, 2022 - 10:44 am

A jak wybrać dobre szparagi? Ostatnio kupiłam i śmierdziały… rybą? :C Będę wdzięczna za rady.

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:10 am

Muszą być jędrne, mocno zielone i o neutralnym, lekko siarkowym zapachu – ale na pewno nie rybim

Reply
Sonia 13 maja, 2022 - 5:45 pm

Czy parmezan można zastąpić płatkami drożdżowymi?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:12 am

Tak, można

Reply
Sabina Styranka 13 maja, 2022 - 8:17 pm

Co można zamienić zamiast mleczka kokosowego?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:12 am

To tytułowy składnik… Można zamienić na kremówkę, ale będzie to już inne danie

Reply
Maggys 17 maja, 2022 - 9:08 pm

Hej, czy mogę zrobić to danie „na zapas” i odgrzać następnego dnia?

Reply
rozkoszny 20 maja, 2022 - 10:24 am

Nie polecałbym

Reply
Karolina 19 maja, 2022 - 1:59 pm

Zmieniłam mleczko kokosowe na mleko kokosowe + mleczko owsiane i też wyszło pycha! Niestety w biedronce nie było mleczka kokosowego :c

Reply
Ewelina 22 maja, 2022 - 11:37 pm

Czy zamiast parmezanu można użyć grana padano? 🙂

Reply
rozkoszny 24 maja, 2022 - 4:09 pm

Siii

Reply
Kasia 28 maja, 2022 - 2:06 pm

Fantastycznie wyszło z makaronem ryżowym i kolendrą. Polecam! Dzięki za przepis Rozkoszny! <3

Reply
rozkoszny 28 maja, 2022 - 3:54 pm

<3

Reply

Leave a Comment