Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake to propozycja dla głodnych i zabieganych – warto mieć ją w repertuarze.
Stir-fry, mieszaj-smaż, czyli technika szybkiego smażenia na dużym ogniu. Najczęściej na woku, który jest do tego predysponowany, ale zwykła patelnia też się sprawdzi. To naprawdę wybawienie w gonitwie zaczynającej się w poniedziałek, a kończącej na piątku. Jedynie co trzeba pamiętać to przygotowanie mise en place, czyli wszystkich składników przed rozpoczęciem gotowania. Wtedy pójdzie gładko, szybko, jak po maśle.
![Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake 1 Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake 1](https://www.rozkoszny.pl/wp-content/uploads/2023/01/DSC01318-Duzy-706x1024.jpg)
Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake
2 porcje
1 szklanka (10 g) suszonych grzybów shiitake
200 g makaronu Chow mein
½ czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
½ marchewki, pokrojonej w słupki
1 szalotka, poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
3 cm imbiru, pokrojonego drobno
1 łyżeczka płatków chili
Sos
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka wody
prażony sezam, do podania
kolendra, do podania
1. Grzyby shiitake zalej wrzącą wodą. Odstaw do napęcznienia, na około 15 minut. Odcedź i przekrój grzybki na połówki.
2. Przygotuj wszystkie składniki – mise en place! Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą. Wymieszaj składniki sosu.
3. Rozgrzej mocno wok lub dużą patelnię wraz z 3 łyżkami oleju. Smaż paprykę i marchewkę, aż staną się chrupiące na brzegach, około 6 minut. Zdejmij je z patelni. Ostudź odrobinę wok.
4. Podsmaż szalotkę, czosnek, imbir, chili wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, aż zmiękną i się szeklą, około 5 minut. Dodaj grzyby, usmażone warzywa i makaron. Przemieszaj i wlej przygotowany sos. Smaż, mieszając, jeszcze minutę lub dwie, aż wszystko się połączy i będzie gorące. Podawaj z sezamem i kolendrą.
Rady/porady
Warzywami można dowolnie żonglować. W sezonie sprawdzą się szparagi, brokuł, cukinia, czy nawet rzodkiewki.
Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów shiitake. To świetny bulion lub baza sosu!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób
Wasz,
Rozkoszny
![Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake 2 Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake 2](https://www.rozkoszny.pl/wp-content/uploads/2023/01/DSC01327-Duzy-712x1024.jpg)
15 komentarzy
Czuję z Tobą totalne kulinarne połączenie! Znów tego samego dnia robię danie, do którego przepis ląduje chwilę później na blogu. Nauczona na twoich azjatyckich specjałach zrobiłam podany sos już 'na wyczucie’. U mnie chiński makaron bez grzybów, za to z porem. Dziękuję za kulinarne podróże, moja kuchnia smakuje rozkosznie!
<3
Jaki olej sezamowy używasz? zzsezamu prażonego czy nieprażonego?
Prażonego
Przepyszne 🙂 Ląduje w moim tygodniowym menu jako pewnik, na najbliższy czas.
Cieszę się!
Czy użycie octu jabłkowego zamiast ryżowego w tym przepisie to świętokradztwo?
Zawsze warto próbować 🙂
Czy na pewno jest podana dobra waga grzybków czy ja mam zepsuta wagę? 10g suszonych to wg niej 4 grzybki 😀
10 g to jedna szklanka i całej opakowanie zrzynków od House of Asia!
Dodałam kurczaczka, szpinak i było przepyszne. Dzięki za kolejny super przepis. 😊
Hej, a czy sam sos, bez dodatkó, może postać kilka dni zamknięty w jakimś słoiczku? Zrobiony 'na później’? 🙂
Tak, może!
Czy mogą być grzyby mun albo shitake z puszki zamiast suszonych ?
Tak