Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake

Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake to propozycja dla głodnych i zabieganych – warto mieć ją w repertuarze.

Stir-fry, mieszaj-smaż, czyli technika szybkiego smażenia na dużym ogniu. Najczęściej na woku, który jest do tego predysponowany, ale zwykła patelnia też się sprawdzi. To naprawdę wybawienie w gonitwie zaczynającej się w poniedziałek, a kończącej na piątku. Jedynie co trzeba pamiętać to przygotowanie mise en place, czyli wszystkich składników przed rozpoczęciem gotowania. Wtedy pójdzie gładko, szybko, jak po maśle.

Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake 1

Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake
2 porcje
1 szklanka (10 g) suszonych grzybów shiitake
200 g makaronu Chow mein
½ czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
½ marchewki, pokrojonej w słupki
1 szalotka, poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
3 cm imbiru, pokrojonego drobno
1 łyżeczka płatków chili

Sos
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka wody
prażony sezam, do podania
kolendra, do podania

1. Grzyby shiitake zalej wrzącą wodą. Odstaw do napęcznienia, na około 15 minut. Odcedź i przekrój grzybki na połówki.

2. Przygotuj wszystkie składniki – mise en place! Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą. Wymieszaj składniki sosu.

3. Rozgrzej mocno wok lub dużą patelnię wraz z 3 łyżkami oleju. Smaż paprykę i marchewkę, aż staną się chrupiące na brzegach, około 6 minut. Zdejmij je z patelni. Ostudź odrobinę wok.

4. Podsmaż szalotkę, czosnek, imbir, chili wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, aż zmiękną i się szeklą, około 5 minut. Dodaj grzyby, usmażone warzywa i makaron. Przemieszaj i wlej przygotowany sos. Smaż, mieszając, jeszcze minutę lub dwie, aż wszystko się połączy i będzie gorące. Podawaj z sezamem i kolendrą.

Rady/porady
Warzywami można dowolnie żonglować. W sezonie sprawdzą się szparagi, brokuł, cukinia, czy nawet rzodkiewki.
Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów shiitake. To świetny bulion lub baza sosu!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób

Wasz,
Rozkoszny

Smażony chiński makaron chow mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami shiitake 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

15 komentarzy

Marysia 19 stycznia, 2023 - 12:01 pm

Czuję z Tobą totalne kulinarne połączenie! Znów tego samego dnia robię danie, do którego przepis ląduje chwilę później na blogu. Nauczona na twoich azjatyckich specjałach zrobiłam podany sos już 'na wyczucie’. U mnie chiński makaron bez grzybów, za to z porem. Dziękuję za kulinarne podróże, moja kuchnia smakuje rozkosznie!

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2023 - 1:14 pm

<3

Reply
Marek 25 stycznia, 2023 - 9:45 am

Jaki olej sezamowy używasz? zzsezamu prażonego czy nieprażonego?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2023 - 5:21 pm

Prażonego

Reply
Beata 31 stycznia, 2023 - 2:21 pm

Przepyszne 🙂 Ląduje w moim tygodniowym menu jako pewnik, na najbliższy czas.

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2023 - 10:28 am

Cieszę się!

Reply
Magda 6 lutego, 2023 - 1:10 pm

Czy użycie octu jabłkowego zamiast ryżowego w tym przepisie to świętokradztwo?

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2023 - 10:31 am

Zawsze warto próbować 🙂

Reply
Kasia 8 lutego, 2023 - 6:03 pm

Czy na pewno jest podana dobra waga grzybków czy ja mam zepsuta wagę? 10g suszonych to wg niej 4 grzybki 😀

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2023 - 6:26 pm

10 g to jedna szklanka i całej opakowanie zrzynków od House of Asia!

Reply
Magdalena 5 czerwca, 2023 - 2:53 pm

Dodałam kurczaczka, szpinak i było przepyszne. Dzięki za kolejny super przepis. 😊

Reply
Kasia 5 lutego, 2024 - 5:31 pm

Hej, a czy sam sos, bez dodatkó, może postać kilka dni zamknięty w jakimś słoiczku? Zrobiony 'na później’? 🙂

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2024 - 6:18 pm

Tak, może!

Reply
Anja 14 stycznia, 2025 - 6:42 pm

Czy mogą być grzyby mun albo shitake z puszki zamiast suszonych ?

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2025 - 6:35 pm

Tak

Reply

Leave a Comment