Nożyczkowe kluski z roślinnym mielonym i rzodkiewkami w sosie z chrupiącego chili

Rach-ciach i nożyczkowe kluski gotowe. Dodatki dowolne, ale aż grzechem jest nie spróbować roślinnego mielonego w sosie z chrupiącego chili.

Nie potrafię wyrazić słowami, ile satysfakcji sprawia mi przyrządzanie tego dania. Po pierwsze, krojenie ciasta nożyczkami wprost do wody, by chwile później wyłowić piękne kluseczki napawa mnie dumą, że coś tak pysznego można zrobić tak prosto i szybko. Po drugie, te glutenowe kąski otacza roślinne mielone w sosie z chrupiącego chili, który aż surfuje na kubkach smakowych, dostarczając niezapomnianych doznań. Każdy wie, kto zrobił TE wontony.

Nożyczkowe kluski z roślinnym mielonym i rzodkiewkami w sosie z chrupiącego chili 1

Nożyczkowe kluski z roślinnym mielonym i rzodkiewkami w sosie z chrupiącego chili
2 porcje
Kluski
2 szklanki (240 g) mąki pszennej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
½ szklanki (120 ml) wody
1 łyżka oliwy lub oleju

Sos
3 łyżki oleju roślinnego (np. ryżowego lub rzepakowego)
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku, pokrojone cienko
½ pęczka rzodkiewek (około 200 g), przekrojone na ćwiartki
200 g roślinnego mielonego
2 łyżki chrupiącego chili w oleju (np. lao gan ma)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu ryżowego
uprażony sezam, do podania
mięta, do podania

1. Wymieszaj mąkę i sól w misce. Wlej wodę i olej, wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia, a następnie wyjmij ciasto na blat i zacznij je wyrabiać, aż stanie się jędrne, około 5 minut. Jeśli ci się wyjątkowo nie chce, możesz też zrobić to w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto owiń ręcznikiem kuchennym i odstaw, by zmiękło, na 10 – 15 minut. Ciasto podziel na dwie części, zroluj je w gruby rulon o szerokości około 4 cm.

2. Zagotuj szczodrze osoloną wodę w garnku. Wprost do garnka tnij ciasto ostrymi nożyczkami, tworząc kluski o grubości około 1 cm. Gotuj, aż po wypłynięciu na powierzchnię staną się miękkie (ale wciąż al dente!), około 6 minut. Nożyczkowe kluski najlepiej gotować w dwóch partiach. Zachowaj trochę wody po ich gotowaniu.

3. W międzyczasie, rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż imbir wraz z czosnkiem, aż zaczną lekko nabierać koloru, 2 – 3 minuty. Dodaj rzodkiewki, a następnie roślinne mielone. Smaż, aż roślinne mięso się zetnie, a rzodkiewki stracą na kolorze, około 7 minut.

4. W międzyczasie, przygotuj sos z chrupiącego chili. Wymieszaj chrupiące chili w oleju z sosem sojowym, olejem sezamowym, cukrem pudrem i octem ryżowym.

5. Gdy roślinne mięso się zetnie, dodaj ugotowane nożyczkowe kluski wraz z przygotowanym sosem i 3 łyżkami wody po gotowaniu klusek. Mieszaj do zgrabnego połączenia się składników.

6. Podawaj z sezamem oraz miętą i chwal się dookoła, że samemu zrobiłeś kluski!

Rady/porady
Najbardziej smakują mi tu rzodkiewki, ale można zastąpić dowolnym warzywami sezonowymi, które będą chrupać pod zębami, np. marchewką czy szparagami.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Nożyczkowe kluski z roślinnym mielonym i rzodkiewkami w sosie z chrupiącego chili 2
Nożyczkowe kluski z roślinnym mielonym i rzodkiewkami w sosie z chrupiącego chili 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Magdalena 8 listopada, 2022 - 10:28 am

Jakie roślinne mielone polecasz żeby miało fajna konsystencje i pasowało smakiem?

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2022 - 11:16 am

Tutaj używałem one day more i wyszło idealnie, można było się oszukać, że to faktyczne mięso

Reply
Gaba 8 listopada, 2022 - 5:32 pm

A np. rozdrobnione tofu dałoby radę?

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2022 - 11:18 am

Tak, ale z roślinnym mięsem smaczniejsze moim zdaniem

Reply
Paulina 8 listopada, 2022 - 6:43 pm

Jakie roślinne mleko sprawdzi się najbardziej?

Reply
Paulina 8 listopada, 2022 - 6:44 pm

Chodziło oczywiście o mieso

Reply
Anna 8 listopada, 2022 - 10:14 pm

Czy te kluseczki nadadzą się także do włoskich sosów czy raczej pasują do azjatyckich połączeń?

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2022 - 11:17 am

Totalnie się nadadzą!

Reply
Karolina 10 listopada, 2022 - 2:14 pm

W jaki sposób można zastąpić chrupiące chili w oleju?

Reply
Aga 10 listopada, 2022 - 3:42 pm

Zrobiłam! Przepyszne!!! A do tego łatwe i szybkie:)

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2022 - 5:04 pm

cieszę się, że smakuje!

Reply
Antoni 11 listopada, 2022 - 7:24 am

Dzień dobry, czy ten posiłek można przygotować na dwa dni? Staramy się oszczędzać czas i energię. Przygotować dwa razy więcej ciasta, dwa razy więcej sosu i po prostu drugiego dnia dorobić kluseczki i wymieszać z pozostałym sosem?

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2022 - 5:05 pm

Można!

Reply
Anna 14 listopada, 2022 - 2:17 pm

Hej, są może gotowe kluseczki, żeby choć trochę przypominały te robione?

Reply
Jolanta 15 listopada, 2022 - 12:24 pm

Czy może być mięso zamiast roślinnej jego wersji?

Reply
rozkoszny 16 listopada, 2022 - 9:59 pm

Lepiej dla zdrowia własnego i planety sięgnąć po roślinną alternatywę! 🙂

Reply
Gosia 22 listopada, 2022 - 1:46 pm

Zrobiłam dzisiaj z rozdrobnionymi roślinnymi „mielonymi” i było obłędne!

Reply
Emi 2 marca, 2023 - 3:56 pm

Czy jak kluski wyszły twarde jak kamień to znaczy, ze następnym razem dłużej je gotować?😬

Reply
rozkoszny 10 marca, 2023 - 5:58 pm

Tak!

Reply
Undula 13 marca, 2023 - 5:11 pm

Kocham tę wersję przepisu z kluseczkami. U mnie najlepiej sprawdza się kalarepka zamiast rzodkiewek, i na pewno zrobię kiedyś ze szparagami.

Reply
Ewa 19 maja, 2023 - 4:56 pm

Myśle ze można byłoby też do dania dodać liście rzodkiewek. Kiedyś smażyłam i wychodziły bardzo fajne.
Dzięki za przepis.

Reply
Paula 10 czerwca, 2023 - 2:22 pm

Uwielbiam ten przepis! A w chrupiącym chilli się po prostu zakochałam. Jem je nawet na chlebie 🙃 idę po szparagi-tej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂

Reply

Leave a Comment