Rach-ciach i nożyczkowe kluski gotowe. Dodatki dowolne, ale aż grzechem jest nie spróbować roślinnego mielonego w sosie z chrupiącego chili.
Nie potrafię wyrazić słowami, ile satysfakcji sprawia mi przyrządzanie tego dania. Po pierwsze, krojenie ciasta nożyczkami wprost do wody, by chwile później wyłowić piękne kluseczki napawa mnie dumą, że coś tak pysznego można zrobić tak prosto i szybko. Po drugie, te glutenowe kąski otacza roślinne mielone w sosie z chrupiącego chili, który aż surfuje na kubkach smakowych, dostarczając niezapomnianych doznań. Każdy wie, kto zrobił TE wontony.
Nożyczkowe kluski z roślinnym mielonym i rzodkiewkami w sosie z chrupiącego chili
2 porcje
Kluski
2 szklanki (240 g) mąki pszennej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
½ szklanki (120 ml) wody
1 łyżka oliwy lub oleju
Sos
3 łyżki oleju roślinnego (np. ryżowego lub rzepakowego)
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku, pokrojone cienko
½ pęczka rzodkiewek (około 200 g), przekrojone na ćwiartki
200 g roślinnego mielonego
2 łyżki chrupiącego chili w oleju (np. lao gan ma)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu ryżowego
uprażony sezam, do podania
mięta, do podania
1. Wymieszaj mąkę i sól w misce. Wlej wodę i olej, wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia, a następnie wyjmij ciasto na blat i zacznij je wyrabiać, aż stanie się jędrne, około 5 minut. Jeśli ci się wyjątkowo nie chce, możesz też zrobić to w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto owiń ręcznikiem kuchennym i odstaw, by zmiękło, na 10 – 15 minut. Ciasto podziel na dwie części, zroluj je w gruby rulon o szerokości około 4 cm.
2. Zagotuj szczodrze osoloną wodę w garnku. Wprost do garnka tnij ciasto ostrymi nożyczkami, tworząc kluski o grubości około 1 cm. Gotuj, aż po wypłynięciu na powierzchnię staną się miękkie (ale wciąż al dente!), około 6 minut. Nożyczkowe kluski najlepiej gotować w dwóch partiach. Zachowaj trochę wody po ich gotowaniu.
3. W międzyczasie, rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż imbir wraz z czosnkiem, aż zaczną lekko nabierać koloru, 2 – 3 minuty. Dodaj rzodkiewki, a następnie roślinne mielone. Smaż, aż roślinne mięso się zetnie, a rzodkiewki stracą na kolorze, około 7 minut.
4. W międzyczasie, przygotuj sos z chrupiącego chili. Wymieszaj chrupiące chili w oleju z sosem sojowym, olejem sezamowym, cukrem pudrem i octem ryżowym.
5. Gdy roślinne mięso się zetnie, dodaj ugotowane nożyczkowe kluski wraz z przygotowanym sosem i 3 łyżkami wody po gotowaniu klusek. Mieszaj do zgrabnego połączenia się składników.
6. Podawaj z sezamem oraz miętą i chwal się dookoła, że samemu zrobiłeś kluski!
Rady/porady
Najbardziej smakują mi tu rzodkiewki, ale można zastąpić dowolnym warzywami sezonowymi, które będą chrupać pod zębami, np. marchewką czy szparagami.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
22 komentarze
Jakie roślinne mielone polecasz żeby miało fajna konsystencje i pasowało smakiem?
Tutaj używałem one day more i wyszło idealnie, można było się oszukać, że to faktyczne mięso
A np. rozdrobnione tofu dałoby radę?
Tak, ale z roślinnym mięsem smaczniejsze moim zdaniem
Jakie roślinne mleko sprawdzi się najbardziej?
Chodziło oczywiście o mieso
Czy te kluseczki nadadzą się także do włoskich sosów czy raczej pasują do azjatyckich połączeń?
Totalnie się nadadzą!
W jaki sposób można zastąpić chrupiące chili w oleju?
Zrobiłam! Przepyszne!!! A do tego łatwe i szybkie:)
cieszę się, że smakuje!
Dzień dobry, czy ten posiłek można przygotować na dwa dni? Staramy się oszczędzać czas i energię. Przygotować dwa razy więcej ciasta, dwa razy więcej sosu i po prostu drugiego dnia dorobić kluseczki i wymieszać z pozostałym sosem?
Można!
Hej, są może gotowe kluseczki, żeby choć trochę przypominały te robione?
Czy może być mięso zamiast roślinnej jego wersji?
Lepiej dla zdrowia własnego i planety sięgnąć po roślinną alternatywę! 🙂
Zrobiłam dzisiaj z rozdrobnionymi roślinnymi „mielonymi” i było obłędne!
Czy jak kluski wyszły twarde jak kamień to znaczy, ze następnym razem dłużej je gotować?😬
Tak!
Kocham tę wersję przepisu z kluseczkami. U mnie najlepiej sprawdza się kalarepka zamiast rzodkiewek, i na pewno zrobię kiedyś ze szparagami.
Myśle ze można byłoby też do dania dodać liście rzodkiewek. Kiedyś smażyłam i wychodziły bardzo fajne.
Dzięki za przepis.
Uwielbiam ten przepis! A w chrupiącym chilli się po prostu zakochałam. Jem je nawet na chlebie 🙃 idę po szparagi-tej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂