Granolowe owocowe batoniki (do podjadania)

To trochę granolowe batoniki pełne orzecha i płatków owsianych chrupiących pod zębem, trochę owoce pod kruszonką, a trochę ciasto wypchane truskawkami do rozpuku.

Są takie momenty, kiedy wszystko, czego potrzeba, to kawałek ciasta do ręki. Takiego, które można ukroić w zgrabny prostokąt, zabrać na wycieczkę, zjeść w biegu albo pod kołdrą z ulubioną książką. I wtedy sięgacie po te batoniki do podjadania pełne rabarbaru, truskawek i przyjemności.

Granolowe owocowe batoniki (do podjadania)

Granolowe owocowe batoniki (do podjadania)
10 porcji
Nadzienie owocow
300 g rabarbaru, pokrojonego na 2-cm kawałki
sok i skórka z 1 pomarańczy
¼ szklanki (50 g) cukru
200 g truskawek, przekrojonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto granolowe
1 ½ szklanki (180 g) mąki pszennej
1 ½ szklanki (120 g) płatków owsianych
1 szklanka (150 g) orzechów laskowych
½ szklanki (100 g) cukru trzcinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
200 g masła, roztopionego

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół).

2. W średnim garnku wymieszaj rabarbar, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Gotuj, aż rabarbar zmięknie, a soki się zredukują, około 10 minut. Dodaj truskawki i gotuj jeszcze 10 min. W małej miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Dodaj do owoców, wymieszaj i zagotuj.

3. W dużej misce połącz mąkę, płatki, orzechy, cukier, sól i proszek. Dodaj masło i wymieszaj do połączenia w mokrą masę.

4. Blaszkę o wymiarach 17 × 28 cm lub tortownicę 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ⅔ masy i dociśnij ją do dna, tworząc spód. Na ciasto wylej owoce i posyp je resztą ciasta. Ot tak, jakbyś robił kruszonkę, ale trochę niechlujnie. W tej niechlujności jest urok.

5. Piecz, aż brzegi będą bulgotać, a góra się zarumieni, 40 – 50 minut. Jeśli zależy ci na zgrabnych kawałkach, wystudź ciasto całkowicie i schłodź je w lodówce, ale moim zdaniem absolutnie najlepiej smakuje na ciepło.

Rady/porady
Możesz zamienić truskawki i rabarbar na maliny, jagody, jeżyny, porzeczki czy brzoskwinie. Albo dać mrożone! Trzeba jedynie dostosować ilość cukru i mąki od ich słodyczy i ilości puszczonego soku.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Granolowe owocowe batoniki (do podjadania)
Granolowe owocowe batoniki (do podjadania)
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Monika 24 maja, 2025 - 5:37 pm

Cześć! Czy wyjdzie coś z tego jeśli zastąpię masło olejem kokosowym? 😬

Reply
rozkoszny 26 maja, 2025 - 9:23 am

Hej, tak, wyjdzie

Reply
Kasia 27 maja, 2025 - 7:58 pm

Czy mogę orzechy laskowe zamienić na jakieś inne orzechy? Włoskie, nerkowce?

Reply
rozkoszny 28 maja, 2025 - 3:49 pm

Włoskie

Reply
Ola 25 maja, 2025 - 9:15 pm

To jest pyszne, połączenie rabarbaru truskawek, pomarańczy i to masełko… coś wspaniałego

Reply
rozkoszny 26 maja, 2025 - 9:26 am

<3

Reply
Natalia 29 maja, 2025 - 1:56 pm

To moje nowe ulubione śniadanie na słodko😉( i bez aż tak dużych wyrzutów sumienia), co prawda trochę zmodyfikowałam, bo miałam orzechy włoskie akurat i dałam mąkę pełnoziarnistą, a na górę garść słonecznika. Widzę tu pole do dużej różnorodności smaków, na pewno będę jeszcze nie raz wracała do przepisu, bo sezon na krajowe owoce dopiero się zaczyna…

Reply
rozkoszny 30 maja, 2025 - 1:33 pm

bosko!

Reply

Leave a Comment