Wegański mus czekoladowy z aquafaby

Nie wylewaj zalewy po ciecierzycy. To aquafaba, z której możesz zrobić niesamowicie eteryczny mus czekoladowy. O tym, że jest wegański będziesz wiedzieć tylko ty.

Mus czekoladowy to bardzo seksi deser. Często przygotowuję go na bazie solonego karmelu, ale zdarza mi się też ukręcić tę wegańską wersję, jako sposób na zminimalizowanie strat w żywności. Dlaczego miałbym wylewać aquafabę po ciecierzycy skoro jej sposobem można się czekoladowo rozpieścić?

Trzeba pamiętać kilka rzeczy. Do aquafaby należy dodać szczyptę soli i chlust octu lub soku z cytryny. Ten pierwszy składniki pomoże w pierwszej fazie ubić się zalewie. Natomiast ten drugi ustabilizuje pianę, która będzie przypominać zupełnie jak ta z białek.

Mus czekoladowy warto podkręcić jakimś intrygującym smakiem. Może być to odrobina płatków chili podskakujących na języku, orzechy jako kontrast dla czekoladowego aksamitu, woda różana (oh tak) lub klasyczna sól morska, która sprawia, że każdy deser jest wydaje się bardziej wyrafinowany.

Wegański mus czekoladowy z aquafaby 1

Wegański mus czekoladowy z aquafaby
2 – 4 porcje
Przepis podstawowy
150 g aquafaby, czyli wody po odsączeniu ciecierzycy (z jednej puszki o pojemności 400 g)
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
3 łyżki cukru drobnego
180 g deserowej czekolady 70%

Opcjonalne dodatki
⅓ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka wody różanej
½ łyżeczki soli morskiej
½ szklanki posiekanych orzechów laskowych
owoce, do podania

1. Aquafabę wraz z octem i solą przełóż do miski miksera. Ubiaja około 8 minut, aż powstanie biała piana. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj jeszcze 5 minut, aż aquafaba mocno zgęstnieje, zupełnie jak piana z białek na bezę. Jeśli twoja aquafaba potrzebuje więcej czasu, aby stać się sztywna – ubijaj tyle ile trzeba. Nie ma ryzyka “przebicia” piany.

2. W międzyczasie czekoladę roztop w kąpieli wodnej na małej mocy palnika. Jeśli zrobisz to na dużym ogniu, czekolada zacznie się zbrylać. Ostudź całkowicie.

3. Pianę z aquababy wymieszaj z ostudzoną czekolada w trzech turach, robiąc to bardzo delikatnie – najlepiej silikonową szpatułką. Jeśli chcesz podkręcić smak musu, to jest ten moment. Wraz z pianą dodaj chili, wodę różaną lub sól morską. W przypadku orzechów laskowych wmieszaj je jednym, dwoma ruchami uż po dodaniu całej piany.

4. Mus czekoladowy przełóż do pucharków. Schładzaj w lodówce przez 1 – 2 godziny. Podawaj z owocami i dodatkami, jeśli masz ochotę: solą morską, płatkami chili lub różanymi.

Rady/porady
Jeśli mus ma być wegański, trzeba dopilnować, żeby użyta czekolada nie zawierała mleka.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Wegański mus czekoladowy z aquafaby 2
Wegański mus czekoladowy z aquafaby 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

29 komentarzy

Daria 8 lipca, 2021 - 10:32 am

Dzień dobry!
Czy nada się woda po gotowaniu ciecierzycy? Jeśli tak, to o czym trzeba pamiętać? Czy może w tej wodzie być trochę sody po gotowaniu ciecierzycy (ciecierzyca do past, hummusu)? Czy musi mieć odpowiednią „gęstość”, nie być „rozwodniona” poprzez zbyt duży stosunek wody do ilości ciecierzycy?

Reply
Paulina 9 lipca, 2021 - 6:21 am

Musisz taką wodę po ugotowaniu strączków zredukować na małym ogniu. Z sodą bym uważała. Nie jestem pewna czy dobrze się później ubije.
Co do redukcji to w internecie spokojnie znajdziesz odpowiednie wskazówki i proporcje dla domowej aquafaby :)))

Reply
Daria 21 lipca, 2021 - 8:58 am

Dziękuję Paulina!!!

Reply
Anna 12 lipca, 2021 - 2:38 pm

Czy cytryna/ocet są niezbędne? Trochę irytuje mnie lekko kwaśny smak.

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2021 - 2:03 pm

Tutaj smak kwaśny nie jest odczuwalny. Stabilizują one jedynie mus

Reply
Daria 21 lipca, 2021 - 8:57 am

Dziękuję Paulina!!!

Reply
Malwina 25 sierpnia, 2021 - 11:43 pm

Też nie byłam pewna tego składnika, ale dodałam sok z cytryny i zdecydowanie zrobił robotę 😉

Reply
Edyta 17 lipca, 2021 - 2:06 pm

Spróbowałam „na surowo” i wyszło mi strasznie słone, mimo proporcji z przepisu. Jakieś podejrzenia, dlaczego tak się stało?

Reply
rozkoszny 17 lipca, 2021 - 5:15 pm

Później dodaniem czekolady piana będzie słona. Późnej smak się wyrówna

Reply
Kasia 21 lipca, 2021 - 7:43 pm

Cześć Rozkoszny 🙂 zrobiłam mus i muszę przyznać że jest obłędny! Jednak dla mnie odrobinę za słodki. Czy można zmniejszyć ilość cukru np. do jednej łyżki, czy wtedy piana będzie mniej sztywna?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2021 - 3:01 pm

Cześć! Cukier stabilizuje pianę, więc raczej sięgnąłbym po czekoladę o wyżej zawartości kakao, by zrównoważyć słodycz czekoladową goryczką

Reply
Asia 24 lipca, 2021 - 2:09 pm

Gdzie w internecie mogę kupić dobrą wodę różaną ? Macie jakieś przetestowane sklepy ?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2021 - 3:03 pm

np. Kuchnie Świata

Reply
Dorota 25 lipca, 2021 - 9:10 pm

Ile mniej więcej można taki mus przechowywać w lodówce? Zrobiłam wieczorem z połowy porcji, ale jestem w domu jedyną amatorką czekolady, więc jak zjem jutro wszystko na raz to moje biodra się nie pozbierają 😅

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2021 - 3:06 pm

Z mojego doświadczenia wynika, że nie dłużej niż 12h, bo później traci na konsystencji

Reply
Natalia 13 sierpnia, 2022 - 5:05 pm

Ja nie wiem, ale u mnie ten mus stał spokojnie tydzień i wręcz miałam wrażenie, że z dnia na dzień robił się tylko lepszy i lepszy (konsystencja się nie zmieniała, był pięknie ubity, ale nadal puszysty) 🙂

Reply
Dominika 31 lipca, 2021 - 8:58 pm

Czy zamiast czekolady można dodać karob mielony? Jestem uczulona na kakao 🙄

Reply
rozkoszny 1 sierpnia, 2021 - 11:51 am

myślę, że można próbować

Reply
Daria 11 sierpnia, 2021 - 11:28 am

Robiłam dwa razy. Za pierwszym razem idealnie (na pralinach znanej firmy chyba 80% plus trochę mlecznej, bo nie miałam gorzkiej 70%), za drugim inna czekolada 70% firmy Wa… i klops. Po dodaniu roztopionej czekolady, rozwarstwiła się jak straciatella i wybiło tłuszcz. Dlaczego?

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 12:03 am

raczej nie winiłbym marki, wolniej topiłbym czekoladę następnym razem

Reply
Malwina 25 sierpnia, 2021 - 11:46 pm

Wyszedł idealnie, u mnie w wersji ze szczyptą cynamonu i rozgniecionymi malinami na górze.
Robiłam podejścia do musów z aguafaby i zwykle coś mi nie pasowało, ale cieszę się, że spróbowałam Twojego przepisu, bo jest świetny!
Jak zawsze rozkosznie (:

Reply
rozkoszny 26 sierpnia, 2021 - 2:55 pm

cieszę się <3

Reply
Agnieszka 27 sierpnia, 2021 - 5:19 am

Czy mozna uzyc aquafabe w proszku? Jesli tak, to czy mam dodac wode?

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2021 - 1:35 pm

nigdy nie używałem

Reply
Teresa 2 października, 2021 - 3:53 am

Robiłam wiele razy, wg tego przepisu lub zmodyfikowane dodatkiem gęstej części mleka kokosowego. Problem w tym, że zawsze robię tak samo, wiele razy wychodziło wspaniałe a ostatnio dwa razy zc rzędu mus opadł i zrobił się rzadki. W czasie mieszania widać wręcz było, jak powietrze z piany ucieka. Jaka może być przyczyna?

Reply
rozkoszny 3 października, 2021 - 1:44 pm

Szczerze powiedziawszy, trudno mi powiedzieć, bo nigdy tak mi się nie zdarzyło. Dodajesz ocet?

Reply
Maja 16 lipca, 2022 - 8:59 pm

Czy jest możliwość użycia wody po czerwonej fasoli zamiast po ciecierzycy?

Reply
Ross 10 października, 2022 - 8:54 pm

Jaka minimalna temperatura czekolady ma być?

Reply
Manda 10 grudnia, 2022 - 1:15 pm

Mój mus niestety za każdym razem przy dodawaniu czekolady opada i robi się mocno płynny. Wręcz słyszę strzelające i uciekające bąbelki powietrza… W dodatku czekolada nie chce się dobrze wmieszać. Już nie wiem jak połączyć pianę z czekoladą aby było ok 🙁

Reply

Leave a Comment