Nie wylewaj zalewy po ciecierzycy. To aquafaba, z której możesz zrobić niesamowicie eteryczny mus czekoladowy. O tym, że jest wegański będziesz wiedzieć tylko ty.
Mus czekoladowy to bardzo seksi deser. Często przygotowuję go na bazie solonego karmelu, ale zdarza mi się też ukręcić tę wegańską wersję, jako sposób na zminimalizowanie strat w żywności. Dlaczego miałbym wylewać aquafabę po ciecierzycy skoro jej sposobem można się czekoladowo rozpieścić?
Trzeba pamiętać kilka rzeczy. Do aquafaby należy dodać szczyptę soli i chlust octu lub soku z cytryny. Ten pierwszy składniki pomoże w pierwszej fazie ubić się zalewie. Natomiast ten drugi ustabilizuje pianę, która będzie przypominać zupełnie jak ta z białek.
Mus czekoladowy warto podkręcić jakimś intrygującym smakiem. Może być to odrobina płatków chili podskakujących na języku, orzechy jako kontrast dla czekoladowego aksamitu, woda różana (oh tak) lub klasyczna sól morska, która sprawia, że każdy deser jest wydaje się bardziej wyrafinowany.
Wegański mus czekoladowy z aquafaby
2 – 4 porcje
Przepis podstawowy
150 g aquafaby, czyli wody po odsączeniu ciecierzycy (z jednej puszki o pojemności 400 g)
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
3 łyżki cukru drobnego
180 g deserowej czekolady 70%
Opcjonalne dodatki
⅓ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka wody różanej
½ łyżeczki soli morskiej
½ szklanki posiekanych orzechów laskowych
owoce, do podania
1. Aquafabę wraz z octem i solą przełóż do miski miksera. Ubiaja około 8 minut, aż powstanie biała piana. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj jeszcze 5 minut, aż aquafaba mocno zgęstnieje, zupełnie jak piana z białek na bezę. Jeśli twoja aquafaba potrzebuje więcej czasu, aby stać się sztywna – ubijaj tyle ile trzeba. Nie ma ryzyka “przebicia” piany.
2. W międzyczasie czekoladę roztop w kąpieli wodnej na małej mocy palnika. Jeśli zrobisz to na dużym ogniu, czekolada zacznie się zbrylać. Ostudź całkowicie.
3. Pianę z aquababy wymieszaj z ostudzoną czekolada w trzech turach, robiąc to bardzo delikatnie – najlepiej silikonową szpatułką. Jeśli chcesz podkręcić smak musu, to jest ten moment. Wraz z pianą dodaj chili, wodę różaną lub sól morską. W przypadku orzechów laskowych wmieszaj je jednym, dwoma ruchami uż po dodaniu całej piany.
4. Mus czekoladowy przełóż do pucharków. Schładzaj w lodówce przez 1 – 2 godziny. Podawaj z owocami i dodatkami, jeśli masz ochotę: solą morską, płatkami chili lub różanymi.
Rady/porady
Jeśli mus ma być wegański, trzeba dopilnować, żeby użyta czekolada nie zawierała mleka.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
29 komentarzy
Dzień dobry!
Czy nada się woda po gotowaniu ciecierzycy? Jeśli tak, to o czym trzeba pamiętać? Czy może w tej wodzie być trochę sody po gotowaniu ciecierzycy (ciecierzyca do past, hummusu)? Czy musi mieć odpowiednią „gęstość”, nie być „rozwodniona” poprzez zbyt duży stosunek wody do ilości ciecierzycy?
Musisz taką wodę po ugotowaniu strączków zredukować na małym ogniu. Z sodą bym uważała. Nie jestem pewna czy dobrze się później ubije.
Co do redukcji to w internecie spokojnie znajdziesz odpowiednie wskazówki i proporcje dla domowej aquafaby :)))
Dziękuję Paulina!!!
Czy cytryna/ocet są niezbędne? Trochę irytuje mnie lekko kwaśny smak.
Tutaj smak kwaśny nie jest odczuwalny. Stabilizują one jedynie mus
Dziękuję Paulina!!!
Też nie byłam pewna tego składnika, ale dodałam sok z cytryny i zdecydowanie zrobił robotę 😉
Spróbowałam „na surowo” i wyszło mi strasznie słone, mimo proporcji z przepisu. Jakieś podejrzenia, dlaczego tak się stało?
Później dodaniem czekolady piana będzie słona. Późnej smak się wyrówna
Cześć Rozkoszny 🙂 zrobiłam mus i muszę przyznać że jest obłędny! Jednak dla mnie odrobinę za słodki. Czy można zmniejszyć ilość cukru np. do jednej łyżki, czy wtedy piana będzie mniej sztywna?
Cześć! Cukier stabilizuje pianę, więc raczej sięgnąłbym po czekoladę o wyżej zawartości kakao, by zrównoważyć słodycz czekoladową goryczką
Gdzie w internecie mogę kupić dobrą wodę różaną ? Macie jakieś przetestowane sklepy ?
np. Kuchnie Świata
Ile mniej więcej można taki mus przechowywać w lodówce? Zrobiłam wieczorem z połowy porcji, ale jestem w domu jedyną amatorką czekolady, więc jak zjem jutro wszystko na raz to moje biodra się nie pozbierają 😅
Z mojego doświadczenia wynika, że nie dłużej niż 12h, bo później traci na konsystencji
Ja nie wiem, ale u mnie ten mus stał spokojnie tydzień i wręcz miałam wrażenie, że z dnia na dzień robił się tylko lepszy i lepszy (konsystencja się nie zmieniała, był pięknie ubity, ale nadal puszysty) 🙂
Czy zamiast czekolady można dodać karob mielony? Jestem uczulona na kakao 🙄
myślę, że można próbować
Robiłam dwa razy. Za pierwszym razem idealnie (na pralinach znanej firmy chyba 80% plus trochę mlecznej, bo nie miałam gorzkiej 70%), za drugim inna czekolada 70% firmy Wa… i klops. Po dodaniu roztopionej czekolady, rozwarstwiła się jak straciatella i wybiło tłuszcz. Dlaczego?
raczej nie winiłbym marki, wolniej topiłbym czekoladę następnym razem
Wyszedł idealnie, u mnie w wersji ze szczyptą cynamonu i rozgniecionymi malinami na górze.
Robiłam podejścia do musów z aguafaby i zwykle coś mi nie pasowało, ale cieszę się, że spróbowałam Twojego przepisu, bo jest świetny!
Jak zawsze rozkosznie (:
cieszę się <3
Czy mozna uzyc aquafabe w proszku? Jesli tak, to czy mam dodac wode?
nigdy nie używałem
Robiłam wiele razy, wg tego przepisu lub zmodyfikowane dodatkiem gęstej części mleka kokosowego. Problem w tym, że zawsze robię tak samo, wiele razy wychodziło wspaniałe a ostatnio dwa razy zc rzędu mus opadł i zrobił się rzadki. W czasie mieszania widać wręcz było, jak powietrze z piany ucieka. Jaka może być przyczyna?
Szczerze powiedziawszy, trudno mi powiedzieć, bo nigdy tak mi się nie zdarzyło. Dodajesz ocet?
Czy jest możliwość użycia wody po czerwonej fasoli zamiast po ciecierzycy?
Jaka minimalna temperatura czekolady ma być?
Mój mus niestety za każdym razem przy dodawaniu czekolady opada i robi się mocno płynny. Wręcz słyszę strzelające i uciekające bąbelki powietrza… W dodatku czekolada nie chce się dobrze wmieszać. Już nie wiem jak połączyć pianę z czekoladą aby było ok 🙁