Uwielbiam moment, kiedy gorąca owsianka lub jaglanka osiądzie mi na brzuchu. Nieważne mróz, słońce, czy deszcz za oknem, śniadanie na ciepło stawia na nogi i daje energetycznego kopa. Parująca misa z kaszą jest szczególnie kojąca, jednak nie zawsze mam ochotę na zastrzyk cukru o poranku. Podsmażony jarmuż z suszonymi pomidorami, karmelizowaną szalotką i łososiem na kaszy jaglanej ugotowanej w bulionie, czy to nie brzmi kojąco? Co prawda ja tu o śniadaniu, ale danie jest na tyle sycące, że sprawdzi się jako lunch lub kolacja. Jest to coś wspaniałego.
Jaglanka ze smażonym jarmużem i łososiem:
2 porcje
Kasza:
⅔ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego + ½ szklanki
sól
Kaszę przelej wrzątkiem i dodaj do gotujących się 2 szklanek bulionu (posolonych jeśli trzeba). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj pozostały bulion (gorący) i kontynuuj jeszcze przez 5 – 10 minut, aż kasza stanie się bardzo kleista.
Jarmuż z łososiem, suszonymi pomidorami i karmelizowaną szalotką:
1 łyżka oleju
150 g filetu z łososia + sól i pieprz
3 łyżki oliwa ziołowa ze słoika po suszonych pomidorach
3 szalotki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki brązowego cukru
2 ząbki czosnku
100 g jarmużu
4 suszone pomidory
sól, pieprz, prażone pestki dyni i słonecznika, oliwa ziołowa po suszonych pomidorach
Rozgrzej olej na patelni. Ułóż na nim łososia skórą do dołu i smaż przez 5 minut. Odwróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez 3 minuty. Łososia odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Olej wylej i przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem. Rozgrzej oliwę z suszonych pomidorów. Dodaj pokrojoną w półtalarki szalotkę i dodaj łyżeczką soli oraz brązowy cukier.
Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula lekko się skarmelizuje i będzie miękka.
Zwiększ ogień i dodaj czosnek pokrojony na plasterki, smaż 30 sekund. Dodaj jarmuż i przemieszaj, smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz łososia pozbawionego skóry i rozdrobnionego w rękach. Smaż przez minutę, dopraw solą, pieprzem i oliwą z suszonych pomidorów.
Do miseczek przełóż kaszę, ułóż na niej jarmuż z dodatkami i obsyp ziarnami. Jedz póki ciepłe. Jarmużu trochę zostanie, ale nada się także jako dodatek do kanapki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
2 komentarze
Czym mogę zastąpić jarmuż? Szpinak? Pozdrawiam
Tak, będzie ok