Solona tarta sernikowa z grejpfrutem

Jest trochę sernikiem, trochę tartą – czyli wszystkim co kochamy najbardziej. To kompromis pomiędzy chrupiącym ciasteczkowym spodem a bogatym, kremowym nadzieniem z domowego serka labneh i mascarpone. Tak skuteczny, że od razu ma się ochotę na więcej.

Myślą przewodnią jest sól, która sprawia, że wszystko smakuje bardziej jako ono samo – także sernik. Kwiaty soli morskiej, którymi posypany jest deser, rozpuszczają się na języku przy każdym kęsie, potęgując doznania. Nie można jednak przesadzić, bo kilka kryształków soli więcej, a tarta straci swój urok.

Kolejną myślą jest grejpfrut. Cytrus raczej traktowany po macoszemu ze względu na swój gorzki smak. Tutaj poprzeplatany ze słodyczą i solą, łagodzącą cierpkie nuty, odnajduje się wybornie. Jeśli nie jesteście fanami, to będzie to idealny początek, aby się rozkochać.

Inspiracja pochodzi z książki „Nothing Fancy” Alison Roman. Pokombinowałem ze spodem, zrezygnowałem z jogurtu i cream cheese na rzecz mascarpone i labneh, a także postawiłem na smak w rytm grejpfruta. To skuteczne zaklinanie zimy!

Solona tarta sernikowa z grejpfrutem 1

Solona tarta sernikowa z grejpfrutem
forma do tarty z wyjmowanym dnem 22–23 cm
500 g jogurtu greckiego
190 g zbożowych ciasteczek
100 g masła, roztopionego
½ łyżeczki soli
250 g mascarpone
½ szklanki (100 g) cukru
2 jajka
2 łyżki soku z grejpfruta
1 łyżeczka skórki z grejpfruta
około 1 łyżka kwiatów soli morskiej/sól morska gruboziarnista, do posypania

1. Zacznij od przygotowania domowego labneh. Umieść jogurt grecki na drobnym sitku i odstaw do lodówki, do odsączenia z serwatki i zgęstnienia. Najlepiej dać mu całą noc albo nawet trochę więcej, ale 3 godziny są totalnym minimum. Przygotowany labneh będzie gęsty i kremowy, jak serek. Odmierz 250 g, ewentualny nadmiar zużyj do innych celów (zjedz prosto z miski z odrobiną miodu, oliwy i soli).

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka zmiel w malakserze lub za pomocą tłuczka na bardzo drobne okruszki. Wymieszaj z roztopionym masłem i ¼ łyżeczki soli. Przełóż do formy, dokładnie dociskając masę w spód i boki. Trzeba to zrobić sumiennie, w przeciwnym razie ciasteczka będą się kruszyć podczas krojenia. Podpiecz 10 – 15 minut, aż ciasteczka się “wysuszą”. Wystudź całkowicie. Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni Celsjusza.

2. Połącz wszystkie składnik masy serowej: mascarpone, labneh, cukier, pozostałe ¼ łyżeczki soli, jajka, sok i skórkę z grejpfruta. Można zrobić to mikserem, robotem kuchennym, blenderem lub solidnie trzepaczką. Ważne, aby masę miksować krótko, by zbytnio jej nie napowietrzyć.

2. Przełóż masę serową na całkowicie wystudzony spód – to ważne, dzięki temu pozostanie chrupiący i nie nasiąknie od masy. Piecz około 35 minut, aż do ścięcia z zewnątrz (nic nie ma się tutaj zarumieniać!). Masa wciąż będzie się dygotać jak galaretka po dotknięciu. Otwórz drzwiczki piekarnika i studź w nim tartę 15 minut. Następnie przełóż na kratkę i wystudź całkowicie. Przełóż do lodówki, do schłodzenia, na minimum 2 godziny.

3. Przed podaniem sernik posyp kwiatem soli morskiej. Przy każdym kęsie będą rozpuszały się na języku, potęgując smak masy serowej, ale nie przesadź z ich ilością, aby nie skończyć z zbyt słonym deserem. Tarta sernikowa wybornie smakuje w towarzystwie świeżego grejpfruta.

Rady/porady
Jeśli nie masz czasu albo chcesz pójść na skróty, labneh może podmienić na 250 g mielonego twarogu sernikowego.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

76 komentarzy

Natalia 27 lutego, 2021 - 10:07 am

Wygląda bardzo apetycznie! Z pewnością wypróbuje przy najbliższej okazji. Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 27 lutego, 2021 - 10:44 am

daj znać, jak Ci smakowało! 🙂

Reply
Sylwia 27 lutego, 2021 - 1:31 pm

Jestem w trakcie pieczenia! Dam znać ❤️

Reply
rozkoszny 27 lutego, 2021 - 1:47 pm

życzę zawczasu: smacznego <3

Reply
Daria 27 lutego, 2021 - 4:30 pm

Twarogu zamiast labneh 500g czy 250g ?

Reply
rozkoszny 27 lutego, 2021 - 4:55 pm

250g, dzięki za pytanie, uściślę notkę!

Reply
Because 27 lutego, 2021 - 8:27 pm

W piekarniku. Zamiast grejpfruta użyłam soku z czarnej porzeczki. Czekam z niecierpliwością:)

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2021 - 12:30 pm

brzmi pysznie, daj znać, jak Ci smakowało!

Reply
Tulla 27 lutego, 2021 - 8:45 pm

O, a ja z racji tego gdzie chwilowo mieszkam, mam w lodowce labneh -miejscowy specjał – nb. uwielbiam 🙂 Tak, że z wielka chęcią wypróbuję przepis!

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2021 - 12:31 pm

super, przygotowanie pójdzie jeszcze szybciej!

Reply
Gosia 27 lutego, 2021 - 11:48 pm

Hej, czy płatki soli morskiej to to samo co kwiaty? 🤔

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2021 - 12:31 pm

nie, kwiaty mają bardziej nieregularne kształty (przypominając kwiaty ofc), ale można ich tu użyć wymiennie

Reply
Cynamonwanilia 28 lutego, 2021 - 12:15 am

Zrobiłam i jest genialne! Na dniach znowu robie ❤

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2021 - 12:32 pm

powtórka po udanej pierwszej próbie to najpiękniejszy komplement dla przepisu <3

Reply
Gosia 28 lutego, 2021 - 1:14 pm

A polecisz jakieś kwiaty soli morskiej?

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2021 - 5:27 pm

teraz używam portugalskich Salmarin

Reply
Kasia 1 marca, 2021 - 9:28 pm

czy spód tarty można wyłożyć bezpośrednio na formę czy lepiej użyć papieru do pieczenia ?

Reply
rozkoszny 2 marca, 2021 - 11:35 am

papier jest niepotrzebny

Reply
Bogusia 2 marca, 2021 - 1:40 pm

Wspaniała, wyśmienita , nie za słodka a sól dodaje niespotykanego smaku .

Reply
rozkoszny 2 marca, 2021 - 4:33 pm

cieszę się, że moja solona fascynacja uznaje uznanie <3

Reply
Kasia 15 marca, 2021 - 5:03 pm

Hej, czy kwiaty soli morskiej można czymś zastąpić? Nie mogę ich nigdzie znaleźć stacjonarnie 🙁

Reply
rozkoszny 15 marca, 2021 - 5:04 pm

hmm, a płatki soli morskiej? niestety niczym innym. proponuję pominąć i dodać o 1/4 łyżeczki soli więcej do masy serowej

Reply
Piotr 3 marca, 2021 - 8:03 am

Rozumiem, że drugi raz pieczemy w 160°?

Reply
rozkoszny 3 marca, 2021 - 12:51 pm

tak

Reply
waldi 6 marca, 2021 - 7:40 am

Witam ,czy zamiast grapefruita pomelo będzie równie dobre ?

Reply
rozkoszny 6 marca, 2021 - 11:36 am

tak!

Reply
waldi 8 marca, 2021 - 7:18 pm

jest pyszne , Dzięki 🙂

Reply
rozkoszny 8 marca, 2021 - 10:43 pm

<3

Reply
Basia 11 marca, 2021 - 4:41 pm

Dzień dobry mam formę 25 cm i 21cm. Której użyć? Dziękuję

Reply
rozkoszny 11 marca, 2021 - 5:32 pm

myślę, że lepiej 21 cm i zrobić mini wersję jeśli masz jakąś mała formę

Reply
Ania 13 marca, 2021 - 6:48 am

Witam, właśnie robię sernik, bo 6 rano w sobotę to idealna pora;)
Mam problemy ze spodem ciasteczkowym, gdyż nie twardnieje. Masło w ciasteczkach się rozpuszcza i jest klapa. W serniku baskijskim działało ale proporcje ciasteczek do masła były inne. Co zle robię?

Reply
rozkoszny 13 marca, 2021 - 10:33 am

masa ciasteczkowa stwardnieje dopiero po podpieczeniu, ona już jest taka grymaśno-krusząca

Reply
Maria 19 marca, 2021 - 6:25 pm

Hej!
Dzisiaj robiłam tartę w wersji biednej (z twarogiem zamiast labneh i dodatkiem soli na etapie miksowania składników ciasta). Wyszło pysznie! Wszyscy chwalili więc przepis na pewno do powtórzenia 😉

Reply
rozkoszny 19 marca, 2021 - 6:44 pm

następnym razem koniecznie z labneh <3

Reply
Patrycja 20 marca, 2021 - 6:59 pm

Hej!
Jeżeli po upieczeniu i wystudzeniu w piekarniku, tarta zostanie w ceramicznej formie (nie na kratce) nadal będzie tak zachwycająca?
Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 20 marca, 2021 - 8:35 pm

hej, nadal będzie zachwycająca!

Reply
Ola 24 marca, 2021 - 6:26 pm

Hej! Czy do formy 28 cm zwiększenie proporcji razy 1,5 będzie ok?

Reply
rozkoszny 24 marca, 2021 - 10:57 pm

myślę, że tak!

Reply
Amaroq 28 marca, 2021 - 10:00 pm

Tarta wyszła przecudowna, pomimo ciut zbyt długiego pobytu w piekarniku. Nie mając też soli morskiej gruboziarnistej stwierdziłam, że użyję… himalajskiej, bo tę akurat miałam w kryształkach właśnie. Nie był to najlepszy pomysł świata, połączenie delikatnego smaku tarty z intensywnym siarkowo-jajecznym aromatem soli himalajskiej było oryginalnym połączeniem nie tragicznym, ale morska na pewno by smakowała lepiej. To tak pisze, ,gdyby ktoś wpadł na podobny pomysł. 😛

Reply
rozkoszny 29 marca, 2021 - 10:32 am

dzięki, że dajesz znać! mam nadzieję, że mimo soli himalajskiej, tarta smakowała!

Reply
Kasia 28 marca, 2021 - 10:16 pm

Zrobilam ostatnio , ten smak jest obledny 🤩

Reply
rozkoszny 29 marca, 2021 - 10:32 am

super <3

Reply
Maria Lewandowska 29 marca, 2021 - 10:07 pm

Kolejny wspaniały przepis. Słodko-słony smak, aksamitna tekstura i chrupkość spodu z ciasteczek. Zniknęła w godzinę😋

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 10:40 am

<3

Reply
iza 1 kwietnia, 2021 - 11:59 am

labneh nie jest wymieniony na liscie skladnikow, przez co zrobilam niekompletne zakupy 😀

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2021 - 5:07 pm

jest wymieniony jogurt, z którego robimy labneh ^^

Reply
Agata 2 kwietnia, 2021 - 5:12 pm

Dzień dobry Michale! Tak dla ciekawości, mniej więcej ile cm ona jest wysoka? Będę ją robić jutro, a mam łakomych domowników i nie chciałabym aby mnie wygonili z domy za za małe ciasto 🙂
Także w razie czego, gdy składniki zwiększę o połowę (zawsze w takixh wypadkach przeliczam składniki na proporcje jajek), a forma zostanie mniej więcej ta sama, lepiej przedłużyć troszkę czas pieczenia?
Pozdrawiam z krainy mascarpone i życzę miłych świąt!

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 5:36 pm

Cześć, wysokości tarty, więc jest to bardzo niski sernik!
Tak sernik na pewno będzie trzeba piec dłużej

Reply
Agata 4 kwietnia, 2021 - 7:56 pm

Dziękuję z całego serca, tarta zrobiona, super szybka w wykonaniu i niebiansko smaczna! Składniki zwiększyłam o połowę bo wygrzebałam blachę o średnicy 25, i potrzymałam w piekarniku 6/7 minut dłużej.
Moc życzeń na lany poniedziałek!

Reply
AG 6 kwietnia, 2021 - 9:36 pm

Staram się nie kupować gotowych ciastek. Czy masz może przepis na jakieś zbożowe?

Reply
waldi 14 kwietnia, 2021 - 8:22 pm

Jestem pełen podziwu dla smaków ,które preferujesz. Zrobiłem kilka wypieków; tarta grapefruitowa ,odwrócone migdałowe w pomarańczach ,sernik baskijski ,tarta cytrynowa i pomarańczowa wszystkie są Boskie . Pozdrawiam gorąco 🙂

Reply
Jess 22 kwietnia, 2021 - 2:09 pm

ta tarta jest tak lekka i wciągajaca.. cudowny spód a „góra” jeszcze lepsza!

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2021 - 9:24 pm

Nie wciąga i nie odpuszcza haha

Reply
Ewa 30 kwietnia, 2021 - 9:38 pm

Ciasto obłędnie pyszne, dzieci wyjadają zanim wyłożę nim formę. Po upieczeniu, czysta rozkosz z ferią smaków.

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 9:44 pm

<3

Reply
Sylwia 9 kwietnia, 2023 - 9:02 pm

Ja chciałam tylko powiedzieć, że zrobiłam tę rozkoszną tartę na Wielkanoc i O BOŻE JAKIE TO DOBRE, WCHODZI TO NA STAŁE DO MOJEGO REPERTUARU, DZIĘKUJĘ

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2023 - 11:45 am

<3

Reply
magda 9 września, 2021 - 1:42 pm

czy ser typu Philadelphia tez sie nada?

Reply
rozkoszny 9 września, 2021 - 6:09 pm

tak!

Reply
Eva 11 września, 2021 - 11:39 pm

Tartę należy posypać „kwiatem” soli morskiej , nie „kwiatami”! Język polski naprawdę nie jest trudny 😉

Reply
rozkoszny 12 września, 2021 - 11:54 am

Już poprawiam. Głupi ja 😉

Reply
Kinga 19 grudnia, 2021 - 8:05 pm

Witam,
Cukier zwykły czy puder? Napisałeś żeby miksować krótko, bo masa się napowietrzy, więc miksować do czasu rozpuszczenia cukry zwykłego, czy tylko do wymieszania składników?

Reply
rozkoszny 19 grudnia, 2021 - 9:14 pm

zwykły, tylko wymieszania skłądników

Reply
Weronika 20 stycznia, 2022 - 12:39 am

Cześć! Czy sprawdzi się zwykła tortownica o takiej srednicy czy nie bardzo?

Reply
Marta 26 stycznia, 2022 - 8:06 pm

Zrobiłam z tarta na maśle palonym z przepisu tarty cytrynowej. Mąż stwierdził że teraz jest to numer 1 na liście wypieków❤️
Na wierzch „posypałam” grejpfrutem, a do ciasta i sernika dodałam troszkę mniej cukru. Wyszło nieziemsko! Tak naprawdę każdy owoc będzie do tego pasować😍

Reply
Marta 26 stycznia, 2022 - 8:06 pm

Zrobiłam z tarta na maśle palonym z przepisu tarty cytrynowej. Mąż stwierdził że teraz jest to numer 1 na liście wypieków❤️
Na wierzch „posypałam” grejpfrutem, a do ciasta i sernika dodałam troszkę mniej cukru. Wyszło wspaniałe! Tak naprawdę każdy owoc będzie do tego pasować😍

Reply
Zuza 13 kwietnia, 2022 - 7:25 pm

Jakie ciasteczka polecasz na spód?

Reply
Beata 31 lipca, 2022 - 9:30 am

A jaki tryb piekarnika sugerujesz? I na pierwszą i na drugą turę 🙂

Reply
rozkoszny 31 lipca, 2022 - 12:25 pm

Zawsze góra-dół

Reply
Ewelina 26 lutego, 2023 - 8:17 am

Czy do zrobienia labneh nie potrzebujemy soli? Wystarczy tylko wyjąć jogurt grecki na sitko i zostawić? Polecasz jakiś konkretny jogurt czy wystarczy taki marketowy? 🙂

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2023 - 11:07 am

Nie, nie potrzeba soli!

Reply
Małgorzata 5 kwietnia, 2023 - 1:23 pm

Cześć Michale, czy do ciasteczkowego spodu, można dodać zmielone orzechy/migdały?

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2023 - 12:04 pm

Hej, można!

Reply
Malgorzata 6 kwietnia, 2023 - 3:56 pm

Dzięki, rozumiem, że zwiększamy o trochę masło, tak, żeby się kleiło. Bosko. Bo uwielbiam orzechowo-migdałowe spody

Reply
Ananas 22 czerwca, 2023 - 9:25 am

Z tą solą to mam taki patent że jeśli nie mam tej w płatkach lub kwiatach to bawię się w kuchni w Caramague… I w filiżance wrzątku rozpuszczam 2-3 łyżki soli, ile się przyjmie. Wylewam roztwór na blachę do pieczenia. Wstawiam do pekarnika na 190° i czekam 5-10min. Aż pojawią się porządane kryształki. Studzę i łopatką ściągam ten biały nalot. 🙃

Reply
Kuba 25 października, 2023 - 10:27 am

Czy mogę zamiast soku i skórki z grejpfruta wsypać wiórki kokosowe?

Reply

Leave a Comment