Jest trochę sernikiem, trochę tartą – czyli wszystkim co kochamy najbardziej. To kompromis pomiędzy chrupiącym ciasteczkowym spodem a bogatym, kremowym nadzieniem z domowego serka labneh i mascarpone. Tak skuteczny, że od razu ma się ochotę na więcej.
Myślą przewodnią jest sól, która sprawia, że wszystko smakuje bardziej jako ono samo – także sernik. Kwiaty soli morskiej, którymi posypany jest deser, rozpuszczają się na języku przy każdym kęsie, potęgując doznania. Nie można jednak przesadzić, bo kilka kryształków soli więcej, a tarta straci swój urok.
Kolejną myślą jest grejpfrut. Cytrus raczej traktowany po macoszemu ze względu na swój gorzki smak. Tutaj poprzeplatany ze słodyczą i solą, łagodzącą cierpkie nuty, odnajduje się wybornie. Jeśli nie jesteście fanami, to będzie to idealny początek, aby się rozkochać.
Inspiracja pochodzi z książki „Nothing Fancy” Alison Roman. Pokombinowałem ze spodem, zrezygnowałem z jogurtu i cream cheese na rzecz mascarpone i labneh, a także postawiłem na smak w rytm grejpfruta. To skuteczne zaklinanie zimy!
Solona tarta sernikowa z grejpfrutem
forma do tarty z wyjmowanym dnem 22–23 cm
500 g jogurtu greckiego
190 g zbożowych ciasteczek
100 g masła, roztopionego
½ łyżeczki soli
250 g mascarpone
½ szklanki (100 g) cukru
2 jajka
2 łyżki soku z grejpfruta
1 łyżeczka skórki z grejpfruta
około 1 łyżka kwiatów soli morskiej/sól morska gruboziarnista, do posypania
1. Zacznij od przygotowania domowego labneh. Umieść jogurt grecki na drobnym sitku i odstaw do lodówki, do odsączenia z serwatki i zgęstnienia. Najlepiej dać mu całą noc albo nawet trochę więcej, ale 3 godziny są totalnym minimum. Przygotowany labneh będzie gęsty i kremowy, jak serek. Odmierz 250 g, ewentualny nadmiar zużyj do innych celów (zjedz prosto z miski z odrobiną miodu, oliwy i soli).
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka zmiel w malakserze lub za pomocą tłuczka na bardzo drobne okruszki. Wymieszaj z roztopionym masłem i ¼ łyżeczki soli. Przełóż do formy, dokładnie dociskając masę w spód i boki. Trzeba to zrobić sumiennie, w przeciwnym razie ciasteczka będą się kruszyć podczas krojenia. Podpiecz 10 – 15 minut, aż ciasteczka się “wysuszą”. Wystudź całkowicie. Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni Celsjusza.
2. Połącz wszystkie składnik masy serowej: mascarpone, labneh, cukier, pozostałe ¼ łyżeczki soli, jajka, sok i skórkę z grejpfruta. Można zrobić to mikserem, robotem kuchennym, blenderem lub solidnie trzepaczką. Ważne, aby masę miksować krótko, by zbytnio jej nie napowietrzyć.
2. Przełóż masę serową na całkowicie wystudzony spód – to ważne, dzięki temu pozostanie chrupiący i nie nasiąknie od masy. Piecz około 35 minut, aż do ścięcia z zewnątrz (nic nie ma się tutaj zarumieniać!). Masa wciąż będzie się dygotać jak galaretka po dotknięciu. Otwórz drzwiczki piekarnika i studź w nim tartę 15 minut. Następnie przełóż na kratkę i wystudź całkowicie. Przełóż do lodówki, do schłodzenia, na minimum 2 godziny.
3. Przed podaniem sernik posyp kwiatem soli morskiej. Przy każdym kęsie będą rozpuszały się na języku, potęgując smak masy serowej, ale nie przesadź z ich ilością, aby nie skończyć z zbyt słonym deserem. Tarta sernikowa wybornie smakuje w towarzystwie świeżego grejpfruta.
Rady/porady
Jeśli nie masz czasu albo chcesz pójść na skróty, labneh może podmienić na 250 g mielonego twarogu sernikowego.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
76 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie! Z pewnością wypróbuje przy najbliższej okazji. Pozdrawiam 🙂
daj znać, jak Ci smakowało! 🙂
Jestem w trakcie pieczenia! Dam znać ❤️
życzę zawczasu: smacznego <3
Twarogu zamiast labneh 500g czy 250g ?
250g, dzięki za pytanie, uściślę notkę!
W piekarniku. Zamiast grejpfruta użyłam soku z czarnej porzeczki. Czekam z niecierpliwością:)
brzmi pysznie, daj znać, jak Ci smakowało!
O, a ja z racji tego gdzie chwilowo mieszkam, mam w lodowce labneh -miejscowy specjał – nb. uwielbiam 🙂 Tak, że z wielka chęcią wypróbuję przepis!
super, przygotowanie pójdzie jeszcze szybciej!
Hej, czy płatki soli morskiej to to samo co kwiaty? 🤔
nie, kwiaty mają bardziej nieregularne kształty (przypominając kwiaty ofc), ale można ich tu użyć wymiennie
Zrobiłam i jest genialne! Na dniach znowu robie ❤
powtórka po udanej pierwszej próbie to najpiękniejszy komplement dla przepisu <3
A polecisz jakieś kwiaty soli morskiej?
teraz używam portugalskich Salmarin
czy spód tarty można wyłożyć bezpośrednio na formę czy lepiej użyć papieru do pieczenia ?
papier jest niepotrzebny
Wspaniała, wyśmienita , nie za słodka a sól dodaje niespotykanego smaku .
cieszę się, że moja solona fascynacja uznaje uznanie <3
Hej, czy kwiaty soli morskiej można czymś zastąpić? Nie mogę ich nigdzie znaleźć stacjonarnie 🙁
hmm, a płatki soli morskiej? niestety niczym innym. proponuję pominąć i dodać o 1/4 łyżeczki soli więcej do masy serowej
Rozumiem, że drugi raz pieczemy w 160°?
tak
Witam ,czy zamiast grapefruita pomelo będzie równie dobre ?
tak!
jest pyszne , Dzięki 🙂
<3
Dzień dobry mam formę 25 cm i 21cm. Której użyć? Dziękuję
myślę, że lepiej 21 cm i zrobić mini wersję jeśli masz jakąś mała formę
Witam, właśnie robię sernik, bo 6 rano w sobotę to idealna pora;)
Mam problemy ze spodem ciasteczkowym, gdyż nie twardnieje. Masło w ciasteczkach się rozpuszcza i jest klapa. W serniku baskijskim działało ale proporcje ciasteczek do masła były inne. Co zle robię?
masa ciasteczkowa stwardnieje dopiero po podpieczeniu, ona już jest taka grymaśno-krusząca
Hej!
Dzisiaj robiłam tartę w wersji biednej (z twarogiem zamiast labneh i dodatkiem soli na etapie miksowania składników ciasta). Wyszło pysznie! Wszyscy chwalili więc przepis na pewno do powtórzenia 😉
następnym razem koniecznie z labneh <3
Hej!
Jeżeli po upieczeniu i wystudzeniu w piekarniku, tarta zostanie w ceramicznej formie (nie na kratce) nadal będzie tak zachwycająca?
Pozdrawiam 🙂
hej, nadal będzie zachwycająca!
Hej! Czy do formy 28 cm zwiększenie proporcji razy 1,5 będzie ok?
myślę, że tak!
Tarta wyszła przecudowna, pomimo ciut zbyt długiego pobytu w piekarniku. Nie mając też soli morskiej gruboziarnistej stwierdziłam, że użyję… himalajskiej, bo tę akurat miałam w kryształkach właśnie. Nie był to najlepszy pomysł świata, połączenie delikatnego smaku tarty z intensywnym siarkowo-jajecznym aromatem soli himalajskiej było oryginalnym połączeniem nie tragicznym, ale morska na pewno by smakowała lepiej. To tak pisze, ,gdyby ktoś wpadł na podobny pomysł. 😛
dzięki, że dajesz znać! mam nadzieję, że mimo soli himalajskiej, tarta smakowała!
Zrobilam ostatnio , ten smak jest obledny 🤩
super <3
Kolejny wspaniały przepis. Słodko-słony smak, aksamitna tekstura i chrupkość spodu z ciasteczek. Zniknęła w godzinę😋
<3
labneh nie jest wymieniony na liscie skladnikow, przez co zrobilam niekompletne zakupy 😀
jest wymieniony jogurt, z którego robimy labneh ^^
Dzień dobry Michale! Tak dla ciekawości, mniej więcej ile cm ona jest wysoka? Będę ją robić jutro, a mam łakomych domowników i nie chciałabym aby mnie wygonili z domy za za małe ciasto 🙂
Także w razie czego, gdy składniki zwiększę o połowę (zawsze w takixh wypadkach przeliczam składniki na proporcje jajek), a forma zostanie mniej więcej ta sama, lepiej przedłużyć troszkę czas pieczenia?
Pozdrawiam z krainy mascarpone i życzę miłych świąt!
Cześć, wysokości tarty, więc jest to bardzo niski sernik!
Tak sernik na pewno będzie trzeba piec dłużej
Dziękuję z całego serca, tarta zrobiona, super szybka w wykonaniu i niebiansko smaczna! Składniki zwiększyłam o połowę bo wygrzebałam blachę o średnicy 25, i potrzymałam w piekarniku 6/7 minut dłużej.
Moc życzeń na lany poniedziałek!
Staram się nie kupować gotowych ciastek. Czy masz może przepis na jakieś zbożowe?
Jestem pełen podziwu dla smaków ,które preferujesz. Zrobiłem kilka wypieków; tarta grapefruitowa ,odwrócone migdałowe w pomarańczach ,sernik baskijski ,tarta cytrynowa i pomarańczowa wszystkie są Boskie . Pozdrawiam gorąco 🙂
ta tarta jest tak lekka i wciągajaca.. cudowny spód a „góra” jeszcze lepsza!
Nie wciąga i nie odpuszcza haha
Ciasto obłędnie pyszne, dzieci wyjadają zanim wyłożę nim formę. Po upieczeniu, czysta rozkosz z ferią smaków.
<3
Ja chciałam tylko powiedzieć, że zrobiłam tę rozkoszną tartę na Wielkanoc i O BOŻE JAKIE TO DOBRE, WCHODZI TO NA STAŁE DO MOJEGO REPERTUARU, DZIĘKUJĘ
<3
czy ser typu Philadelphia tez sie nada?
tak!
Tartę należy posypać „kwiatem” soli morskiej , nie „kwiatami”! Język polski naprawdę nie jest trudny 😉
Już poprawiam. Głupi ja 😉
Witam,
Cukier zwykły czy puder? Napisałeś żeby miksować krótko, bo masa się napowietrzy, więc miksować do czasu rozpuszczenia cukry zwykłego, czy tylko do wymieszania składników?
zwykły, tylko wymieszania skłądników
Cześć! Czy sprawdzi się zwykła tortownica o takiej srednicy czy nie bardzo?
Zrobiłam z tarta na maśle palonym z przepisu tarty cytrynowej. Mąż stwierdził że teraz jest to numer 1 na liście wypieków❤️
Na wierzch „posypałam” grejpfrutem, a do ciasta i sernika dodałam troszkę mniej cukru. Wyszło nieziemsko! Tak naprawdę każdy owoc będzie do tego pasować😍
Zrobiłam z tarta na maśle palonym z przepisu tarty cytrynowej. Mąż stwierdził że teraz jest to numer 1 na liście wypieków❤️
Na wierzch „posypałam” grejpfrutem, a do ciasta i sernika dodałam troszkę mniej cukru. Wyszło wspaniałe! Tak naprawdę każdy owoc będzie do tego pasować😍
Jakie ciasteczka polecasz na spód?
A jaki tryb piekarnika sugerujesz? I na pierwszą i na drugą turę 🙂
Zawsze góra-dół
Czy do zrobienia labneh nie potrzebujemy soli? Wystarczy tylko wyjąć jogurt grecki na sitko i zostawić? Polecasz jakiś konkretny jogurt czy wystarczy taki marketowy? 🙂
Nie, nie potrzeba soli!
Cześć Michale, czy do ciasteczkowego spodu, można dodać zmielone orzechy/migdały?
Hej, można!
Dzięki, rozumiem, że zwiększamy o trochę masło, tak, żeby się kleiło. Bosko. Bo uwielbiam orzechowo-migdałowe spody
Z tą solą to mam taki patent że jeśli nie mam tej w płatkach lub kwiatach to bawię się w kuchni w Caramague… I w filiżance wrzątku rozpuszczam 2-3 łyżki soli, ile się przyjmie. Wylewam roztwór na blachę do pieczenia. Wstawiam do pekarnika na 190° i czekam 5-10min. Aż pojawią się porządane kryształki. Studzę i łopatką ściągam ten biały nalot. 🙃
Czy mogę zamiast soku i skórki z grejpfruta wsypać wiórki kokosowe?