Zupa ogórkowa z maślanymi ziemniakami

Zupa ogórkowa z maślanymi ziemniakami, a dokładnie takimi, które zostały ugotowane w wodzie z dodatkiem masełka. O cudownym aksamitnym smaku, który przełamuje kwasowość ogórków kiszonych.

Zastanawia mnie, czy to ja byłem dziwnym dzieckiem, czy to norma dla naszego kręgu kulturowego, ale od dzieciństwa uwielbiam kwaśny smak ogórkowej – on wręcz płynie w moich żyłach. Podejrzewam, że gdyby podstawić pod nos, dajmy na to, dziecku znad Sekwany polską ogórkową, mocno by się skrzywiło. Chyba że zabielona byłaby chlustem kremówki, a ziemniaki w niej pływające ugotowane byłyby z dodatkiem masełka, nadającego delikatnego, mlecznego smaku i rozpływające się w ustach kremowości.

Przepis pochodzi z mojej książki “Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”.

Zupa ogórkowa z maślanymi ziemniakami

Zupa ogórkowa z maślanymi ziemniakami
4 porcje
3 – 4 ziemniaki (razem około 300 g)
4 łyżki (60 g) masła, roztopionego
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
3 liście laurowe
1½ szklanki (około 230 g) ogórków kiszonych, najlepiej małosolnych, posiekanych lub startych na tarce
4 szklanki (1 l) bulionu warzywnego
3 łyżki posiekanego świeżego koperku oraz więcej do podania
4 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1. Ziemniaki zagotuj w osolonej wodzie z 2 łyżkami masła. Gotuj do miękkości, przez około 20 minut. Odcedź, zachowując 1 szklankę (250 ml) wody z gotowania.

2. W dużym garnku na ogniu nieco większym niż średni rozgrzej pozostałe 2 łyżki masła. Dodaj czosnek i liście laurowe, smaż, aż uwolni się aromat – około 30 sekund. Dodaj ogórki. Przykryj garnek i smaż przez około 15 minut, aż ogórki nieco zmiękną.

3.Dodaj bulion, ugotowane ziemniaki, zachowaną wodę z gotowania ziemniaków i koperek. Zagotuj, by wszystko podgrzać. Dopraw pieprzem (zupa powinna być już wystarczająco słona). Przed podaniem rozlej zupę do misek i udekoruj dodatkowo koperkiem. Dodaj po kleksie śmietany. Smacznego!

Rady/porady
Moje ogórki najbardziej lubię częściowo ścierać na tarce o grubych oczkach, a częściowo pokroić na cienkie plastry. W dywersyfikacji tekstur klucz do sukcesu!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Zupa ogórkowa z maślanymi ziemniakami 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Julia 30 stycznia, 2025 - 10:59 am

Smażenie ogórków zanim trafią do zupy – też tak robię i zawsze zupa jest pyszna!

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2025 - 5:43 pm

Najlepiej!

Reply

Leave a Comment