To lepkie od karmelu rabarbarowe ciacho tylko z pozoru jest zwyczajne. Z jednej strony słodkie i kuszące, z drugiej – zadziorne i odważne pełnią imbirowego smaku.
Niki Segnit, autorka “Leksykonu smaków” powiedziała mi kiedyś, że nie znosi połączenie rabarbaru z imbirem, bo to tak jakby zamknąć dwóch niegrzecznych chłopców w jednym pomieszczeniu. Moim zdaniem to świetne zestawienie. Imbir podbija kwaskowatość rabarbaru, rabarbar zadziorność imbiru, a to wszystko łagodzi maślane ciasto i lepki karmel. Koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie
Lepkie ciasto rabarbarowe z imbirem
tortownica 23 cm
Spód
5 – 6 lasek (400 g) rabarbaru
⅔ szklanki (130 g) cukru drobnego
Ciasto
½ szklanki (100 g) cukru drobnego
5 łyżek startego imbiru
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
200 g masła, roztopionego i przestudzonego
¾ szklanki (180 g) jogurtu, kwaśnej śmietany lub skyru, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli nie jesteś pewny, co do szczelności tortownicy, owiń ją folia aluminiową. Przytnij laski rabarbaru tak, aby pasowały do wymiarów tortownicy.
2. Do dużego rondla przesyp ⅔ szklanki (130 g) cukru Skrop go 2 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Ewentualnie dodaj 3 łyżki wody. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na jasnobursztynowy kolor, około 8 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.
3. Przelej karmel do tortownicy, równomiernie go rozprowadzając. Od razu wyłóż rabarbar płaską stroną ku dołu. Karmel szybko zastygnie, przyklejając do siebie rabarbar.
4. Przesyp resztę cukru do dużej miski. Dodaj imbir i rozetrzyj go między palcami, aromatyzując cukier. Dodaj jajka, wymieszaj. Następnie wlej masło, połącz. Dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy, jeszcze raz połącz.
5. Połącz mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól morską. Wysp ją do mokrych składników, wymieszaj do połączenia. Przełóż masę do tortownicy z rabarbarem.
6. Piecz, aż ciasto będzie wyrośnięte i mocno zrumienione, około 60 minut. Zdejmij delikatnie obręcz tortownicy. Studź ciasto, aż karmel lekko przestygnie, 15 – 20 minut, a następnie odwróć ciasto do góry nogami, używając talerza. Podawaj i ciesz się latem!
Rady/porady
Imbir w cieście można zastąpić na 2 ½ łyżeczki mielonego.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
10 komentarzy
Niestety wyszedł mi zakalec życia i nie wiem gdzie popełniłam błąd 😅. Czy to może być wina soku z imbiru? Dodałam świeży imbir i sporo było w nim wody. I musiałam trzy razu otworzyć piekarnik bo karmel przeciekał…
Myślę, że winą było otwieranie piekarnika niestety. Następnym razem dobrze owiń tortownicę folią aluminiową
Od kilku miesięcy jestem uzalezniona od Twoich przepisów 😊 Po poprzednim rodzinnym cukcesie ciemnego ciasta z truskawkami, dzisiaj wybrałam rabarbar… I mi również wyszedł zakalec ☹️ Ale nie mam pojęcia dlaczego, wszystko robione zgodnie z przepisem, stabilny piekarnik… I ostatni raz zdarzyło mi się to chyba z 6 lat temu 🤔 Karmel mi nie przeciekł, ale wcześniej zgodnie z Twoją radą z innego komentarza owinęłam tortownicę folią i teraz się zastanawiam, czy to nie było powodem – owinęłam matową stroną do tortownicy. Bardzo mnie to zastanawia…
Hej, czy odmierzyłaś składniki wagą kuchenną? Przy odmierzaniu miarkami jest doza niedokłądności
Tak, wszystko dokładnie odmierzane na wadze, łyżeczka standardowa, masło przestudzone, skyr i jaja temperatura pokojowa, drobne cukier i sól…
Ze zwykłego cukru wyszedł mi zakalec, z brązowego wyszło idealnie.
Hej, od jakiegoś czasu jestem fanką Twoich przepisów, szczególnie tych słodkich. Kruche ciasto ma palonym maśle z masą z mleka skondensowanego to po prostu org…. Dziś zdecydowałam się ulec rabarbarowe ciasto na karmelu, wyszło w smaku znakomicie ale wyjęcie go z foremki teflonowej nie powiodło się do końca. Karmel z częścią rabarbaru mocno przywarł do dna, co robić by tak nie było?. Pozdrawiam. I jeszcze prosiłabym o przepis na chlebki pita , które połączyłeś w piękny duet z haloumi.
Trzeba szybciej wyjąć z tortownicy – zanim karmel całkowicie zastygnie
Czy wyjdzie z mrożonego rabarbaru? Powinnam go rozmrozić wcześniej czy układać zamrożony?
Nie polecam