Lepkie ciasto rabarbarowe z imbirem

To lepkie od karmelu rabarbarowe ciacho tylko z pozoru jest zwyczajne. Z jednej strony słodkie i kuszące, z drugiej – zadziorne i odważne pełnią imbirowego smaku.

Niki Segnit, autorka “Leksykonu smaków” powiedziała mi kiedyś, że nie znosi połączenie rabarbaru z imbirem, bo to tak jakby zamknąć dwóch niegrzecznych chłopców w jednym pomieszczeniu. Moim zdaniem to świetne zestawienie. Imbir podbija kwaskowatość rabarbaru, rabarbar zadziorność imbiru, a to wszystko łagodzi maślane ciasto i lepki karmel. Koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie

Lepkie ciasto rabarbarowe z imbirem

Lepkie ciasto rabarbarowe z imbirem
tortownica 23 cm
Spód
5 – 6 lasek (400 g) rabarbaru
⅔ szklanki (130 g) cukru drobnego
Ciasto
½ szklanki (100 g) cukru drobnego
5 łyżek startego imbiru
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
200 g masła, roztopionego i przestudzonego
¾ szklanki (180 g) jogurtu, kwaśnej śmietany lub skyru, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli nie jesteś pewny, co do szczelności tortownicy, owiń ją folia aluminiową. Przytnij laski rabarbaru tak, aby pasowały do wymiarów tortownicy.

2. Do dużego rondla przesyp ⅔ szklanki (130 g) cukru Skrop go 2 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Ewentualnie dodaj 3 łyżki wody. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na jasnobursztynowy kolor, około 8 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.

3. Przelej karmel do tortownicy, równomiernie go rozprowadzając. Od razu wyłóż rabarbar płaską stroną ku dołu. Karmel szybko zastygnie, przyklejając do siebie rabarbar.

4. Przesyp resztę cukru do dużej miski. Dodaj imbir i rozetrzyj go między palcami, aromatyzując cukier. Dodaj jajka, wymieszaj. Następnie wlej masło, połącz. Dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy, jeszcze raz połącz.

5. Połącz mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól morską. Wysp ją do mokrych składników, wymieszaj do połączenia. Przełóż masę do tortownicy z rabarbarem.

6. Piecz, aż ciasto będzie wyrośnięte i mocno zrumienione, około 60 minut. Zdejmij delikatnie obręcz tortownicy. Studź ciasto, aż karmel lekko przestygnie, 15 – 20 minut, a następnie odwróć ciasto do góry nogami, używając talerza. Podawaj i ciesz się latem!

Rady/porady
Imbir w cieście można zastąpić na 2 ½ łyżeczki mielonego.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lepkie ciasto rabarbarowe z imbirem
Lepkie ciasto rabarbarowe z imbirem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Ania 26 maja, 2024 - 11:34 am

Niestety wyszedł mi zakalec życia i nie wiem gdzie popełniłam błąd 😅. Czy to może być wina soku z imbiru? Dodałam świeży imbir i sporo było w nim wody. I musiałam trzy razu otworzyć piekarnik bo karmel przeciekał…

Reply
rozkoszny 30 maja, 2024 - 9:58 am

Myślę, że winą było otwieranie piekarnika niestety. Następnym razem dobrze owiń tortownicę folią aluminiową

Reply

Leave a Comment