Banany zdecydowanie nie należą do moich ulubionych owoców. Jeśli miałbym tworzyć listę, z pewnością znalazłby się gdzieś za połową. Jeśli jem już to takie lekko zielone, co nie znaczy, że dojrzałe nie mają u mnie swojego kulinarnego przeznaczenia. Lubię je chować na dnie koszyka owocowego i trzymać kciuki, żeby nie zostały odkryte, aż do momentu, kiedy normalny człowiek powie, że są już zepsute – ciemne jak smoła, miękkie i trochę popękane, że aż strach dotykać. Czym bardziej czarne, tym słodsze i tym ciasto bananowe będzie lepsze, bo to właśnie jest clou dobrego bananowca.
Jeśli miałbym wybrać najprostsze ciasto, które nie ma prawa się nie udać, to mój wybór padłby na bananowe. Ale czy to fair? Przecież to chlebek, przynajmniej według nazwy. Lubię dla niepoznaki i zachowania pozorów pieczywa, dodać trochę płatków owsianych. Nie wpływają na puszystość chlebka, a za to jest on bardziej wartościowy i można sobie pozwolić na takie śniadanie, bez wyrzutów. Kolejnym moim odkryciem są chipsy bananowe, przyjemnie chrupią na wierzchu ciasta i pięknie wyglądają. Jednak muszę się przyznać, że kupując paczkę na chlebek, biorę od razu drugą, do podjadania. Świetnie sprawdzają się także orzechy i gorzkie groszki czekoladowe, które jeszcze w ciepłych (lub stostowanych) kawałkach ciasta rozpływają się, by następnie pozostawać długo na języku. Jednak najważniejsza (oprócz dojrzałych bananów) jest odrobina mascarpone, które sprawi, że chlebek będzie lekki jak piórko i mniej tłusty.
Teraz tylko ukroić sobie kawałek lub dwa. Do tego kubek mocnej kawy lub zimnego mleka, niektórzy lubią dodatkowy kawałeczek masła, bo przecież to chlebek!
Idealny chlebek bananowy:
keksówka 22×9 cm
1 ½ szklanki mąki pszennej
⅓ szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
60 g masła, miękkiego
¾ szklanki cukru brązowego
2 jajka “zerówki”
⅓ szklanki mascarpone
4 przejrzałe banany średniej wielkości, już czarne
½ szklanki orzechów włoskich, poszatkowanych
½ szklanki gorzkich groszków czekoladowych lub pociętej na kawałeczki czekolady deserowej
chipsy bananowe do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę natłuść masłem i oprósz mąką. Mąkę przesiej do miski wraz solą, proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj płatki owsiane.
Za pomocą miksera ubij masło, cukier i mascarpone, aż staną się puszyste i kremowe, zajmie to około 4 minuty. Dodawaj po jednym jajku, zeskrobując masę, która osiadła na bokach miski. Banany obierz i w miseczce za pomocą widelca rozgnieć na puree.
Puree bananowe dodaj do masy jajecznej i wymieszaj do połączenia. Dodaj suche składniki i połącz, nie mieszaj za długo – na tym etapie mogą być jeszcze widoczne grudki mąki. Dodaj czekoladę i orzechy, przemieszaj do rozprowadzenia. Masę przelej do keksówki i posyp posiekanymi chipsami bananowymi (jeśli zostawisz całe plasterki – jak ja – ciasto trudniej będzie się kroić) oraz jeśli masz ochotę, dodatkowymi groszkami czekoladowymi. Piecz 65 – 70 minut, do tzw. “suchego patyczka”. Studź ciasto przez 30 minut w formie, a następnie za pomocą noża podważ brzegi i wyjmij z formy. Ostudź całkowicie przed jedzeniem, mi się to nigdy nie udaje.
Chlebek owinięty w ściereczkę w chlebaku zachowuje świeżość kilka dni, świetnie się grilluje w tosterze.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
43 komentarze
Jeśli idealny, to biorę w ciemno!
🙂
Oj tak, zdecydowanie idealny 😊
ZAKOCHAŁAM SIĘ! z pewnością spróbuję zrobić. 🙂
w końcu dla chcącego nic trudnego, a jeszcze z takim łatwym ciastem <3
Prosty, a jaki dobry. dzięki za przepis 🙂
nie ma za co!
Najlepszy chlebek bananowy jaki jadłam w życiu!
bardzo się cieszę <3
Michaś chciałam dodać gdzieś zdjęcie (chociażby na instastory), ale padł mi telefon, a zanim go podłączyłam po chlebku już nie było śladu 😋😋
Zrobiłam, dzieci zachwycone, dla mnie ciut za słodki więc smaruje kwaśnym dzemem😉 ciasto godne polecenia każdemu leniwcowi kuchennemu😊👍
bardzo się cieszę, a że ciasto jest chlebkiem, dżem dozwolony 😀
Czy można pominąć mascarpone?
Rozkoszny Ty jesteś bardzo uzależniający. Niemal każdego dnia zaglądam na Twój blog i codziennie gotuję coś Twojego przepisu. Dziś była fasolka po bretońsku, oczywiście z książki ROZKOSZNE oraz chlebek bananowy z bloga. Wszystko przepyszne. Chlebek bananowy po prostu wspaniały. Warto było na niego czekać. Nie zdążył do końca wystygnąć, a jakże:) Każdy przepis, z którego korzystam zawsze wychodzi i zawsze pozytywnie zaskakuje:) Bardzo Ci dziękuję 🙂
Bardzo się cieszę <3
Chlebek smakuje wyśmienicie! Ja uwielbiam ciemną czekoladę, ale moja rodzina już nie. Dzisiaj piekę go z mleczną czekoladą zamiast gorzkiej żeby zadowolić wszystkich, ale tak się zastanawiam czy zamiast czekolady można dodać rodzynki lub jakieś inne suszone owoce? Pozdrawiam!
tak, jak najbardziej!
Idealny! 🙂
Jak spisałyby się olej kokosowy zamiast masła, żeby był trochę lżejszy? Albo mąka pełnoziarnista?
olej kokosowy będzie ok, zwykły olej też; mąką pełnoziarnista jedynie e 1/3 ilości
A czym mogłabym zastąpić mascarpone?:)
Jeśli nie masz mascarpone, sięgnij po ten przepis
Najlepszy chlebek bananowy jaki zrobiłam, a jestem fanem bananowców i już wiele ich przerobiłam, nie dałam czekolady ale i tak był pyszny. Następnym razem zmniejszę tylo trochę ilość cukru.
cieszę się! spróbuj jeszcze „prostego chlebka bananowego” z bloga 🙂
świetny! piekł się trochę krócej, ale zgodnie z zasadą suchego patyczka wszystko zagrało.. Dzięki!
Boski 😍❣️
<3
Robiłam dwa razy, wszystko było w temp. Pokojowej i się zawrzało. Poddałam się
Mam pytanie – Panie Rozkoszny czy chlebek uda się bez miksera tylko z ręczną ruzga? Pozdrawiam;)
Hej, proszę zrobić prostszą wersję
Szklanka, ille gram?
250 ml, czyli 130 g mąki
Wlasnie zrobione- wyszlo super. Do ostygniecia nie doczekalo 😅
<3
Hej, można poprosić przepis w gramach?
OMG OSZALALAM!!! pycha🩷
Zrobiłam bez czekolady i chipsów bananowych i dla mnie pycha. Powtórzę przepis z pewnością i podeśle Rodzinie 😅
Obłędny 🫠🫠
Czy można chlebek mrozić?
Czy jest jakiś myk na pominięcie cukru w tym przepisie? 🕵️ Plis.
Osobiście zamiast cukru używam do ciast erytrytolu (poza biszkoptami). A do tego ciasta to można np. dodać trochę posiekanych daktyli. Razem ze słodkimi bananami dadzą wystarczającą słodycz. Szczegolnie dla kogoś, kto – tak, jak ja – lubi mało słodkie słodycze 😉
Dzień dobry, czy jeśli pojawiły mi się grudki w masie z mascarpone, cukrem, masłem i jajkiem, to chlebek się nie uda? Pozdrawiam
tak, bez obaw
Zrobiłam combo z Twoich przepisów. Dodałam palone masło zamiast zwykłego, miso zamiast soli ( genialny patent btw) na spód ananasy zalane karmelem. Niebo w gębie. Pozdrawiam 😘
superb!