Prosty chlebek bananowy

Wilgotny, delikatny chlebek pachnący słodko bananami i cynamonem, z chrupiącymi orzechami dla kontrastu i czekoladą, która długo rozpuszcza się w ustach.

Przepis na jedną rękę, bez miksera. Wystarczy widelcem rozgnieść przejrzałe banany*, dodać jajka, masło, śmietanę, mąkę i trochę cukru. Jedno za drugim, niechlujnie mieszając, ledwo do połączenia. Bam do keksówki i już w piecu. W sumie najtrudniejsza jest końcówka pieczenia, kiedy zapach bananów unosi się w całym mieszkaniu, drażniąc nozdrza każdego domownika.

Na blogu jest już jeden przepis na chlebek bananowy, dopracowany pod każdym względem. Ale jednak częściej mam ochotę na coś ekspresowego, zrobionego w jednej misce i wymieszanego jednym widelcem. Taki właśnie jest ten przepis.

Moim trikiem jest kwaśna śmietana (lub jogurt albo najlepiej mascarpone, jak w przepisie  z linku wyże), która nadaje wyjątkowej puszystości. Reszta już należy do waszej wyobraźni. Mniej lub więcej cukru? Jak lubisz. Z orzechami i gorzką czekoladą? Na pewno warto. Masło w wersji palonej, pachnącej orzechami? Dlaczego nie. Z cynamonem? Ten bardzo lubi banana. I tak dalej, możliwości jest wiele. Przepis składam w Wasze ręce i mam nadzieję, że dobrze go wykorzystacie.

PS Zgrillowany chlebek bananowy z odrobiną masła potrafi zdziałać cuda. Tak tylko mówię.

Prosty chlebek bananowy 3

Prosty chlebek bananowy
keksówka 10 cm x 20 cm
1 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
½ szklanki (100 g) cukru brązowego
⅓ szklanki (80 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu
100 g masła, roztopionego i przestudzonego choć trochę
2 jajka od szczęśliwej kury
3 – 4 banany, bardzo dojrzałe*

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub/i gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
1 banan na wierzch (opcjonalnie)

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a klasyczną keksówkę 10 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem we większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej masło, śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia. Jeśli dodajesz czekoladę lub orzechy (co bardzo rekomenduję), to na to moment jest teraz.

3. Ciasto przełóż do keksówki. Jeśli masz jeszcze jednego banana, przekrój go wpół i wciśnij w ciasto, obsyp brązowym cukrem i kawałkami czekolady. Będzie wyglądać zjawiskowo, bynajmniej nie jak po prostu “chlebek”. Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i studź w formie jeszcze przez 10 – 15 minut. Zjedz póki ciepły albo zgrillowany z kawałkiem masła i kubkiem zimnego mleka.

*Nie masz dojrzałych bananów? Włóż je na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i wystudź. Zyskają pożądaną słodycz.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Prosty chlebek bananowy 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

104 komentarze

Sylwia 28 października, 2018 - 7:50 pm

Może byc orkiszowa?

Reply
rozkoszny 28 października, 2018 - 7:51 pm

tak, ale jasna – na pełnoziarnistej będzie za ciężki

Reply
Agata 29 października, 2018 - 11:31 am

uwielbiam przepisy, które uwzględniają składniki których nie muszę szukać w dwudziestu sklepach, bo mam wszystko w domu <3 a chlebek będzie robił się w środę ;D

Reply
rozkoszny 29 października, 2018 - 7:14 pm

trochę takich przepisów tutaj jest 😀

Reply
Mag 4 listopada, 2018 - 7:07 pm

Chyba lepszy od pierwszego. Dzisiejszy już jest wspomnieniem. Mnie tradycyjnie najlepiej smakuje z dżemem, no ale w końcu to chlebek😉

Reply
rozkoszny 4 listopada, 2018 - 7:51 pm

Ja też lubię z dżemem… i masłem!

Reply
Zuzia 4 lutego, 2019 - 4:37 pm

Koniec wymówek, w najbliższym czasie upiekę chlebek dla siebie i bliskich, jako że moja wiedza jest ograniczona wolę dopytać jakiego jogurtu najlepiej użyć? i czy chlebek jest mokry?

Reply
rozkoszny 4 lutego, 2019 - 4:54 pm

Koniec wymówek, chlebek jest wilgotny! Najlepiej kwaśnej śmietany 18% ale jogurt grecki lub inny pełnotłusty też się nada 🍴

Reply
apsikk 28 lutego, 2019 - 11:22 am

Latwo sie go przygotowuje i bardzo szybko zjada 😉 Wspolpracownicy zachwyceni 🙂
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2019 - 1:36 pm

miód na moje serce 😀

Reply
Paula 8 kwietnia, 2020 - 10:51 pm

Czy można użyć mniej cukru ? Np. 50 g. ?

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2020 - 11:22 pm

Tak, można użyć mniej cukru jeśli banany są bardzo dojrzałe

Reply
daga 20 marca, 2019 - 6:53 pm

pyszny! rozkoszny! 🙂 50g cukru., ale dla mnie i tak słodki wystarczająco 🙂
Jak go przechowywać?
Pozdrawiam! 🙂

Reply
rozkoszny 20 marca, 2019 - 6:55 pm

Najlepiej owinąć folią przechowywać w temperaturze pokojowej 🙂
Pozdrawiam!

Reply
patrycja 26 marca, 2019 - 8:58 am

Czy banany mają być na idealnie gladką masę? np blenderem? czy zostawić kawałeczki banana? 😀 i czy moge zrobić mase, pójść do pracy i zostawić ją na kilka godzin w lodowce i dopiero po powrocie upiec? 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2019 - 9:03 am

To ciasto dla leniuchów – nierozgniecione kawałki bananów mile widziane!
Proszę przygotować suchą i mokrą masę, ale trzymać ją w temperaturze pokojowej (max. 8 h). Po powrocie z pracy tylko połączyć i do keksówki. Pozdrawiam!

Reply
Patrycja 26 marca, 2019 - 10:19 am

Dziękuje za szybka odpowiedz !

Reply
Kasia 4 kwietnia, 2019 - 3:25 pm

Bez śmietany i bez mleka, bo nie używam, ale za to z łyżką oleju i mąką żytnią. Nie wiem, czy taki miał byc ale wyszedł juz nie pierwszy raz super

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2019 - 2:52 pm

jak pysznie wyszło to najważniejsze!

Reply
rzeszowianka:) 14 kwietnia, 2019 - 11:15 pm

Dzień dobry!
Czy to ciasto nadaje się na babeczki?
Chlebek jest prze-pysz-ny! 😊 Nie wyobrażam sobie Wielkanocnych babeczek o innym smaku 🙈
Pozdrowienia serdeczne! oraz wielkie podziękowania za mnóstwo pyszności, inspiracji i TAAAKIE wrażenia estetyczne 👏 😊

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2019 - 6:24 am

Dzień dobry, oczywiście można upiec w formie babeczek! 😋
Bardzo dziękuję 🙌

Reply
Maria 20 maja, 2019 - 2:12 pm

Dzień dobry 🙂 Ile proszku do pieczenia powinnam dać, jeżeli nie mam sody oczyszczonej? Czy ciasto będzie się czymś różniło? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam! 🙂

Reply
rozkoszny 20 maja, 2019 - 2:43 pm

Proszę po prostu zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Ciasto trochę inaczej wyrośnie, ale będzie okej 🙌

Reply
Maria 23 maja, 2019 - 6:16 pm

Rzeczywiście ciasto wyrosło 😉 Zaraz wyjmuję z piekarnika, zapach jest przecudowny! Stawiam pierwsze kroki w pieczeniu, zamiast czekolady dosypałam posiekanych drobno migdałów i zwiększyłam ilość bananów. Nie mogę się doczekać efektu 🙂 Bardzo bardzo dziekuję za tak proste przepisy – bez miksera i bez wszelakich kuchennych udogodnień 🙂

Reply
rozkoszny 23 maja, 2019 - 6:22 pm

Smacznego! Pamiętaj, że nie można też przesadzić z ilością bananów, bo wyjdzie zakalec! Z seri „bez miksera” polecam także ciasto z rabarbarem 🙂 http://rozkoszny.pl/po-prostu-ciasto-z-rabarbarem/

Reply
Maria 2 marca, 2020 - 3:40 pm

Donoszę, że od pierwszego razu robię co tydzień, z podwójnej ilości składników. Ostatnio nie dosładzam, jedynie posypuję wierzch cukrem brązowym. Ciasto jest fenomenalne, używam pół na pół mąki razowej orkiszowej i razowej żytniej i jest cudowne, ciemne, delikatne i smakuje jak piernik, dzięki Twojej ostatniej kombinacji przypraw imbir-kolendra-pieprz. Z rodzynkami! ❤

rozkoszny 2 marca, 2020 - 6:07 pm

niech żyje banan! <3
a próbowałaś placuszków bananowych? nowy przepis

Tomek 8 września, 2019 - 8:42 am

Przepis to cudo. I wyjaśniając wątpliwości – wcale tak szybko nie twardnieje. Kolejnego dnia do pracy był w sam raz (choć nie tak smaczny jak na ciepło) 😀

Reply
rozkoszny 8 września, 2019 - 8:48 am

Ja polecam jeszcze testowanie lub podsmażane na maśle – jest równie dobry jak tuż po upieczeniu 🤭

Reply
Małgosia P. 18 listopada, 2019 - 12:26 am

Genialny w swojej prostocie i w smaku.
Użyłam mąki orkiszowej i erytrytolu zamiast cukru, wyszedł przepyszny!
Dziękuję za wspaniały przepis.
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia P.

Reply
rozkoszny 18 listopada, 2019 - 8:07 am

Polecam się 😊

Reply
Magdalena 24 listopada, 2019 - 12:56 pm

A u mnie w środku zakalec 🙁 Ale boki i góra upieczone i zjedzone, smak – nieziemski. Mimo porażki podejmę kolejną próbę a jak trzeba będzie to jeszcze kolejną aż w końcu wyjdzie!
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2019 - 1:46 pm

Następnym razem przypilnuj, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i dobrze odmierzone 🙌

Reply
Magdalena 26 listopada, 2019 - 5:08 pm

I tu mnie masz! Masło było gorące a jajka zimne (oczywiście nie miałam cierpliwości czekać). Następnym razem będę tego pilnować 🙂

Reply
Justyna 15 marca, 2020 - 11:09 am

z braku śmietany i masła dodałam jogurt i olej – wyszedł najlepszy chlebek bananowy jaki kiedykolwiek zrobiłam 🙂 kolejny przepis, którego efekt zaskoczył pozytywnie 🙂 super <3

Reply
Moncia 15 marca, 2020 - 7:42 pm

A co jeśli nie mam śmietany? Piszecie ze olej, a jeśli olej to w jakich ilościach?

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:18 pm

Z masłem jest znacznie smaczniejszy

Reply
Ola 13 września, 2021 - 11:45 pm

Czy jajka z maslem, smietana i cukrem ubijamy mikserem czy wszystko mieszamy widelcem?
Bardzo dziekuje!

Reply
Joanna 22 marca, 2020 - 3:01 pm

Czy jest szansa że wyjdzie z mąki kukurydziaej ? Pozdrawiam mam ryżową, kukurydzianą i gryczaną

Reply
rozkoszny 22 marca, 2020 - 3:40 pm

Z samej nie, jest zbyt skrobiowa. Proszę wymieszać wszystkie trzy w proporcjach równych

Reply
Dominika 26 marca, 2020 - 9:58 am

Piekarnik na 180 stopni i góra/dół czy termo?

Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2020 - 11:12 am

cześć, zawsze góra-dół!

Reply
Asia 28 marca, 2020 - 5:25 pm

Absolutnie pyszny! Zamiast cukru dałam 4 łyżki miodu gryczanego, zrezygnowałam ze śmietany, a mąkę pszenną dałam pół na pół z jaglaną. Mąka jaglana to moje ostatnie odkrycie, świetnie pasuje do wypieków.

Reply
rozkoszny 28 marca, 2020 - 8:36 pm

super taka wariacja 🙂

Reply
Laura Maria 30 marca, 2020 - 4:52 pm

świetny przepis!:)

Reply
rozkoszny 30 marca, 2020 - 8:09 pm

dziękuję! 🙂

Reply
Paulina 3 kwietnia, 2020 - 8:58 pm

To juz kolejny przepis który umila mi kwarantanne. Bardzo dziękuję ! Zgadzam się ze wcześniejszym komentarzem. Uwielbiam Twoje przepisy, bo mimo,że mieszkam we Włoszech znajduje bez problemu wszystkie składniki. Pozdrawiam serdecznie !

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2020 - 9:02 pm

Bardzo dziękuję, trzymaj się ciepło i zdrowo!

Reply
Agata 4 kwietnia, 2020 - 1:58 pm

Mam pytanie odnośnie niedojrzałych bananów, czy należy je włożyć do piekarnika obrane, czy ze skórką ?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2020 - 7:10 pm

ze skórką 🙂

Reply
Agata 15 kwietnia, 2020 - 8:04 pm

Właśnie zrobiłam. Z kefirem, bo stał otwarty w lodówce. Kawałek masła i łyżkę oleju. Piekłam najpierw 45 min, ale był luźny na środku więc dopiekłam jeszcze ok. 10 min. Cudownie wilgotny chlebek! Pychota. Następnym razem dam mniej cukru. Cieszę się, że tu trafiłam :).

Reply
Justyna 18 kwietnia, 2020 - 7:05 pm

Najlepszy ! Najcudowniejszy ! Zarówno chlebek bananowy jak i sernik baskijski mistrzostwo. Dziękuje Rozkoszny.

Reply
AGNIESZKA 20 kwietnia, 2020 - 9:13 am

Witam , zrobiłam wszytsko zgodnie z przepisem wyszlo super ale żeby było cudnie i zdrowo czy mogę mąkę pszenną zastąpić pszenna pełnoziarnista ?? pozdrawiam serdecznie

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2020 - 10:19 am

Cześć, można do 1/3 całości mąki

Reply
Aleksandra 20 kwietnia, 2020 - 3:41 pm

Właśnie jest w piekarniku 😍pachnie cudnie❤️ zrobiłam podwójną porcję dałam mascarpone zamiast śmietany i 100 gram masła orzechowego 😜 które zastąpi orzechy!dam znać foto wyszło

Reply
Emilia 24 kwietnia, 2020 - 1:14 pm

Super chlebek 😍 czy można zastąpić mąkę pszenną np kokosową albo ryżową? Pozdrawiam ☺️

Reply
rozkoszny 24 kwietnia, 2020 - 3:04 pm

Myślę, że można zastąpić ryżową

Reply
Agata 12 maja, 2020 - 5:32 pm

Pyszny! Robię już po raz (co najmniej) czwarty. Mąkę za każdym razem zastępuję kukurydzianą i wychodzi wilgotny . Jak zawsze, Twój przepis jest niezawodny 🙂

Reply
rozkoszny 12 maja, 2020 - 7:53 pm

Bardzo się cieszę! 🙂

Reply
paulina 14 maja, 2020 - 2:28 pm

Znalazłam ten przepis niecaly miesiąc temu, dziś robię go po raz 3:)

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 3:09 pm

Dobrego chlebka bananowego nigdy dość! 🙂

Reply
Kasia 17 maja, 2020 - 11:24 am

Czym można zastąpić masło i jogurt/śmietanę w przepisie? Niestety ale kilka osób w mojej rodzinie ma nietolerancję laktozy:(

Reply
rozkoszny 17 maja, 2020 - 1:01 pm

Można, ale te składniki sprawiają, że ten chlebek wychodzi taki pyszny

Reply
Kasia 17 maja, 2020 - 5:03 pm

Czym można zastąpić masło i jogurt/śmietanę? Siostrzeńcy mają nietolerancję laktozy a myślałam żeby upiec dla nich ten chlebek w formie babeczek:)

Reply
Kasia 17 maja, 2020 - 5:05 pm

Ah pardon, myślałam że nie wstawiłam wcześniejszego zapytania a jednak! Nic, dla dzieci wymyślę coś innego a chlebek upiekę tak czy siak, ale w niezmienionej formie – jest wyborny!! 🙂

Reply
Justyna Szewczyk 5 czerwca, 2020 - 6:01 pm

To był najlepszy chlebek bananowy jaki jadłam. 🙂 majstersztyk 🙂

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2020 - 6:06 pm

Bardzo się cieszę! 🙂

Reply
Ania 23 sierpnia, 2020 - 10:35 am

Chlebek był w piekarniku kiedy przypomniałam sobie o maśle studzącym się na kuchence.
Wyszło tak samo dobre jak zawsze 😀
A nawet jeszcze lepsze, bo mogłam ciepły chlebek maczać w rozpuszczonym maśle… :)))))

Reply
Maja 24 sierpnia, 2020 - 10:48 am

Ogólnie kocham ten chlebek ale potrzebuje jakiejś rady żeby nie wychodził zakalec. Pierwsze kilka razy jak go robiłam wychodził idealny a teraz któryś już raz z rzędu mam zakalca 🙁 a nie mogę dojść czy coś robię inaczej i wszystko mam zawsze w temperaturze pokojowej, pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:14 am

Może za długo mieszasz lub za krótko pieczesz? Może banany są bardzo duże?

Reply
Kasia 26 sierpnia, 2020 - 6:14 pm

No ostrzegałeś, że najtrudniejsza jest końcówka pieczenia… pomyślałam sobie, przecież mnóstwo ciast pięknie pachnie podczas pieczenia, żaden problem… jakże się myliłam… to ciasto pachnie obłędnie, nie da się tak po prostu spokojnie na nie poczekać… istne tortury… 😀 a potem jest jeszcze lepiej… to jest najlpsze ciasto bananowe jakie piekłam i jakie jadłam… love, love, love… dziękuję bardzo, bardzo <3

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:19 am

❤️❤️❤️

Reply
magda 12 listopada, 2020 - 1:24 pm

Wyszedł boski! Smakuje jak pyszne ciasto :). Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast cukru użyłam erytrolu, dodałam grube płatki kokosowe, brakującą część masła uzupełniłam oliwą, dodałam odżywki białkowej . Dziękuję za przepis <3.

Reply
Enka 2 stycznia, 2021 - 8:12 pm

Upiekłam na mące pszennej pełnoziarnistej, bo nie miałam innej i w formie 20 na 20 – urosło przepięknie, zjadane jest jeszcze ciepłe. Jak się uda, to kawałek zostawię na jutro, żeby sprawdzić stan po ochłodzeniu. Banany były już czarne i na granicy życia;) Jestem zachwycona, chlebek wchodzi na stałe do repertuaru. Dodam jeszcze, że ten sukces kulinarny przywrócił moją wiarę w siebie – wracam do pieczenia!

Reply
rozkoszny 3 stycznia, 2021 - 3:43 pm

cieszę się, że wróciła wiara w siebie!

Reply
Jagoda 9 stycznia, 2021 - 7:13 pm

Nie no, chlebek opór. W całym domu pachniało, aż stary wybudził się z drzemki xD Dodałam cukier kokosowy i 3 wielkie banany-to chyba było powodem dlaczego ciasto wyszło lekko zakalcowate na spodzie 😐
Hmmm tylko czy tej masy nie jest za dużo na foremke 20×10? Musiałam rozlać do dwóch żeby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie 😡

Reply
Magda 17 stycznia, 2021 - 11:29 am

Robię dzisiaj drugi raz. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko według przepisu, ale w środku się nie upiekł – wsadziłam z powrotem jeszcze na 20 minut, tym razem z termoobiegiem i się udało 🙂 Dzisiaj testuję z niższym piętrem w piekarniku. Co do twardnienia – nie zauważyłam poprzednim razem, żeby robił się twardszy. Był pyszniutki! 🙂

Reply
rozkoszny 17 stycznia, 2021 - 12:06 pm

może użyłaś extra dużych bananów? zawsze lepiej odmierzać wagą, aby być pewnym, że wszystko wyjdzie idealnie

Reply
Magda 18 stycznia, 2021 - 3:27 pm

Myślę, że jednak piętro w piekarniku 🙂 Teraz za drugim razem wyszło idealne. Mam pięć poziomów, piekłam na drugim od dołu i super wyszło 🤩

Reply
Maja 22 stycznia, 2021 - 1:01 pm

Nie wiem czy dobrze będzie o mnie świadczył kometarz, że bardzo często wracam do tego przepisu „dla leniuchów” 🙂 w zasadzie jest to jedyny przepis, z którego piekę chlebek bananowy 🙂

Reply
Anna 25 stycznia, 2021 - 11:27 am

Odkąd odkryłam ten przepis, piekę ten chlebek minimum raz w tygodniu. Niezawodny prosty przepis, chlebek wychodzi przepyszny. Zwykle trzymam się przepisu, ale czasami zdarza mi się dodać czegoś na oko. Raz wyszedł mi niezwykle wilgotny i bardzo skarmelizowany po bokach, był tak niesamowicie pyszny, że zjedliśmy cały w jeden wieczór. Już więcej nie udało mi się takiego powtórzyć, a próbowałam wiele razy. Masz pomysł Rozkoszny od czego to może zależeć?

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2021 - 11:59 am

podejrzewam, że od tego „dodawania na oko” 🙂 jeśli dodasz mniej cukru, to na pewno mniej się skarmelizuje itd.

Reply
Zuzia 29 stycznia, 2021 - 7:38 pm

Cześć! Jakie mogą być powody zakalca? robiłam trzy razy i aż 2 razy wyszedł mi zakalec, jest pyszny mimo wszystko, ale chciałabym posmakować perfekcji

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2021 - 12:20 pm

źle odmierzone składniki? wprost z lodówki? albo extra duże banany?

Reply
Beata 3 lutego, 2021 - 1:53 pm

Pyszny chlebek, choć raczej w sposób normalny, robiłam już z innego przepisu i też zawsze był udany i pyszny. Chociaż ten banan na górze to doskonały pomysł, o którym dowiedziałam się właśnie od ciebie 😉
Interesuje mnie jednak jak wysoką masz tą formę? Moja dokładnie o wymiarach 10×20 jest za mała na taką ilość ciasta, zostało mi go jeszcze na 2 spore babeczki w kokilkach (!)
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2021 - 11:05 pm

wymiary krawędzi górnej 25 x 12 cm, wysokość około 7 cm, klasyczna!

Reply
Joanna 9 lutego, 2021 - 7:28 pm

No i muszę lecieć do sklepu po banany, żeby upiec drugi chlebek. Ten pierwszy nie zdążył wystygnąć i został pożarty. Rodzina domaga się repety. Prostota przepisu mnie zachwyciła! Znakomity efekt smakowy i bez zakalca!

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2021 - 9:01 pm

cieszę się!

Reply
Martyn.a 16 lutego, 2021 - 1:15 pm

Dlaczego wszystko jest na szklanki a nie na gramy? Rany Julek w Europie mamy gramy, to takie uciążliwe wszystko przeliczać.

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 12:08 am

przecież jest i na szklanki, i na gramy…

Reply
Aleksandra 18 lutego, 2021 - 12:31 am

Hej! Przepis już raz przerobiony, znajomi zachwyceni do tego stopnia, że od 4 osób usłyszałam, że nigdy nie jedli lepszego chlebka bananowego <3

Zastanawiam się, jak najlepiej ten przepis zweganizować – wyjątkowo muszę przygotować coś wegańskiego na weekend. Jogurt chcę zastąpić zwyczajnie jogurtem roślinnym, ale trochę się martwię co zrobić z masłem (olej roślinny?) i jajkami, no i czy – i jak – takie zmiany wpłyną na proporcje. Może jesteś w stanie coś doradzić? 🙂

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2021 - 2:55 pm

masło możesz zastąpić olejem, ale z jajkami nie pomogę 🙁

Reply
Natalia 19 lutego, 2021 - 2:39 pm

ja musze tu troche nauki dodac, bo niestety to dojrzewanie bananow w piekarniku to naukowa bzdruka 😛

zeby banany byly slodkie to skrobia musi sie zhydrolizwoac, a do tego potrzebny jest etylen. Np takie jablka wydzielaja etylen, wiec mozna banany spakowac do foliowki z jablkiem, szczelnie zamknac i po kilku dniach banany dobrze dojrzeja. W ten sam sposob mozna jablikem dojrzewac awokado.
Dodam, ze wlozylam niedojrzale banany do pierkanika na 20 min i owszem, sczernialy, ale w smaku nie byly ani troche slodsze.
Polecam sposob z jablkiem i szczelnie zamknieta torebka 🙂

Poza tym ten przepis na chlebek jest wspanialy, tak jak i wszystkie inne przepisy Rozkosznego <3

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2021 - 4:55 pm

oczywiście „dojrzewanie” to skrót myślowy, ale mojej banany z piekarnika wychodzą słodsze – jak to się więc dzieje?

Reply
Angelika Soja 17 marca, 2021 - 10:01 pm

A czy gdyby go upiec w go formie maffinek, chyba nic nie szkodzi na przeszkodzie ??? Jakość tak Wielkanocna babeczkowa wersja mi sie marzy 😁🧁🧁🧁

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 11:02 pm

będzie przepis na całą babkę bananową!

Reply
Anna S 19 marca, 2021 - 3:48 pm

Jestem wielbicielką palonego masła, czy wystarczy 100 g? Czy możesz napisać ile ma być wagowo bananów?

Reply
rozkoszny 19 marca, 2021 - 5:35 pm

około 320 g bez skórki

Reply
Kasia 30 marca, 2021 - 7:04 pm

Hej
Zalegające banany w lodówce wykorzystane, chlebek upieczony. Mięciutki, pachnący i pyszny. Bajecznie prosty w wykonaniu. Dziękuję 😁

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 8:18 pm

prawidłowo!

Reply
Monika 17 maja, 2021 - 2:50 pm

Robiłam już wiele chlebków bananowych z wielu przepisów, ale ten uważam, jest strzałem w 10tkę. Zrobiłam w wersji z czekoladą, która z bananem komponuje się idealnie wręcz, a do tego ta mięsista struktura ciasta. BAJKA!

Reply
Jakub 4 września, 2021 - 10:00 pm

Niestety chlebek mi nie wyszedł, wszystko w tych samych proporcjach, składniki ważone, 4 banany bardzo dojrzałe, mimo spędzenia prawie 100 minut w piekarniku (bo po 50 był surowy) zrobił się zakalec. 🙁
Jedynie zamiast jogurtu dałem jogurt kokosowy, czy to mogło być winowajcą?

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:35 pm

Może banany był bardzo duże? następnym razem dodaj 3 sztuki lub 4 małe

Reply
Ola 13 września, 2021 - 11:47 pm

czy jajka mieszamy z maslem, smietana I cukrem mikserem czy wszystko widelcem?
Bardzo dziekuje!

Reply

Leave a Comment