Prosty chlebek bananowy

Wilgotny, delikatny chlebek pachnący słodko bananami i cynamonem, z chrupiącymi orzechami dla kontrastu i czekoladą, która długo rozpuszcza się w ustach.

Przepis na jedną rękę, bez miksera. Wystarczy widelcem rozgnieść przejrzałe banany*, dodać jajka, masło, śmietanę, mąkę i trochę cukru. Jedno za drugim, niechlujnie mieszając, ledwo do połączenia. Bam do keksówki i już w piecu. W sumie najtrudniejsza jest końcówka pieczenia, kiedy zapach bananów unosi się w całym mieszkaniu, drażniąc nozdrza każdego domownika.

Na blogu jest już jeden przepis na chlebek bananowy, dopracowany pod każdym względem. Ale jednak częściej mam ochotę na coś ekspresowego, zrobionego w jednej misce i wymieszanego jednym widelcem. Taki właśnie jest ten przepis.

Moim trikiem jest kwaśna śmietana (lub jogurt albo najlepiej mascarpone, jak w przepisie  z linku wyże), która nadaje wyjątkowej puszystości. Reszta już należy do waszej wyobraźni. Mniej lub więcej cukru? Jak lubisz. Z orzechami i gorzką czekoladą? Na pewno warto. Masło w wersji palonej, pachnącej orzechami? Dlaczego nie. Z cynamonem? Ten bardzo lubi banana. I tak dalej, możliwości jest wiele. Przepis składam w Wasze ręce i mam nadzieję, że dobrze go wykorzystacie.

PS Zgrillowany chlebek bananowy z odrobiną masła potrafi zdziałać cuda. Tak tylko mówię.

Prosty chlebek bananowy 3

Prosty chlebek bananowy
keksówka 10 cm x 20 cm
1 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
½ szklanki (100 g) cukru brązowego
⅓ szklanki (80 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu
100 g masła, roztopionego i przestudzonego choć trochę
2 jajka od szczęśliwej kury
3 – 4 banany, bardzo dojrzałe*

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub/i gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
1 banan na wierzch (opcjonalnie)

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a klasyczną keksówkę 10 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem we większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej masło, śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia. Jeśli dodajesz czekoladę lub orzechy (co bardzo rekomenduję), to na to moment jest teraz.

3. Ciasto przełóż do keksówki. Jeśli masz jeszcze jednego banana, przekrój go wpół i wciśnij w ciasto, obsyp brązowym cukrem i kawałkami czekolady. Będzie wyglądać zjawiskowo, bynajmniej nie jak po prostu “chlebek”. Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i studź w formie jeszcze przez 10 – 15 minut. Zjedz póki ciepły albo zgrillowany z kawałkiem masła i kubkiem zimnego mleka.

*Nie masz dojrzałych bananów? Włóż je na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i wystudź. Zyskają pożądaną słodycz.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Prosty chlebek bananowy 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

235 komentarzy

Sylwia 28 października, 2018 - 7:50 pm

Może byc orkiszowa?

Reply
rozkoszny 28 października, 2018 - 7:51 pm

tak, ale jasna – na pełnoziarnistej będzie za ciężki

Reply
Krystian 29 października, 2022 - 8:16 pm

Ile powinien się piec ten chlebek.

Reply
Koran 17 marca, 2024 - 10:13 pm

Około 19 minut

Reply
Angelika 20 kwietnia, 2024 - 4:02 pm

Na pszennej pełnoziarnistej też relacja!!

Reply
Monika 9 listopada, 2021 - 6:59 pm

Można kakao zamiast czekolady?
Ile go wsypać?

Reply
Anna 8 września, 2023 - 4:28 pm

Ja piekę na orkiszowej typ 1700 lub 2000 i z erytrolem zamiast cukru i wychodzi obłędne 🫶🏻

Reply
Agata 29 października, 2018 - 11:31 am

uwielbiam przepisy, które uwzględniają składniki których nie muszę szukać w dwudziestu sklepach, bo mam wszystko w domu <3 a chlebek będzie robił się w środę ;D

Reply
rozkoszny 29 października, 2018 - 7:14 pm

trochę takich przepisów tutaj jest 😀

Reply
Aneta 6 grudnia, 2022 - 10:53 pm

Czy uda się na jogurcie wegańskim ?🙈 Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Reply
Patrycja 23 maja, 2023 - 11:54 am

ja piekłam z kokosowym i był pyszny

Reply
Mag 4 listopada, 2018 - 7:07 pm

Chyba lepszy od pierwszego. Dzisiejszy już jest wspomnieniem. Mnie tradycyjnie najlepiej smakuje z dżemem, no ale w końcu to chlebek😉

Reply
rozkoszny 4 listopada, 2018 - 7:51 pm

Ja też lubię z dżemem… i masłem!

Reply
Edyta 8 marca, 2023 - 7:22 pm

Mój mąż pobił wszystkich bo je go z nutellą 🙈

Reply
Julek 17 kwietnia, 2023 - 3:14 pm

tak! może dowolny jogurt wegański, ja robiłem z kokosowym i wszystko się udało

Reply
Zuzia 4 lutego, 2019 - 4:37 pm

Koniec wymówek, w najbliższym czasie upiekę chlebek dla siebie i bliskich, jako że moja wiedza jest ograniczona wolę dopytać jakiego jogurtu najlepiej użyć? i czy chlebek jest mokry?

Reply
rozkoszny 4 lutego, 2019 - 4:54 pm

Koniec wymówek, chlebek jest wilgotny! Najlepiej kwaśnej śmietany 18% ale jogurt grecki lub inny pełnotłusty też się nada 🍴

Reply
Zoja 13 października, 2022 - 5:31 pm

Czy bez jogurtu/śmietany też się obejdzie? czy wtedy dodać czegoś innego więcej? Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 14 października, 2022 - 12:28 pm

To jest ten składnik, który nadaje wyjątkowości temu przepisowi

Reply
Magdalena 1 listopada, 2022 - 7:05 pm

Użyłam jogurtu wegańskiego z Lidla. I zamiast masła eko olej kokosowy. Chlebek wyszedł mega ROZKOSZNY!

Ali 4 listopada, 2022 - 3:43 pm

Ja klasycznie zapomnialam kupic jogurt i przyznam ze byłam za leniwa żeby skoczyć do sklepu raz jeszcze, wiec użyłam co miałam: mleko owsiane z odrobina soku z cytryny. Chlebek wyszedł bez problemu, ale robiłam wcześniej z jogurtem i jednak było w nim to właśnie coś specjalnego, wiec jednak warto skoczyć raz jeszcze do sklepu, nawet w deszczu w listopadzie!

Reply
Alicja 14 października, 2022 - 11:25 am

Może niezbyt ambitne pytanie, ale jakiej wielkości jest szklanka, wg której odmierzasz składniki? Coś typu nutellówka czy wyższa typu IKEA z tych wysokich 🙈

Aktualnie nie mam wagi kuchennej więc zważę dokładnie składników, ale jakbym mniej więcej znała wymiary Szklanki to jest większa szansa że podołam temu cudnemu chlebkowi 😍

Reply
rozkoszny 14 października, 2022 - 12:30 pm

Szklanka to nie jest szklanka do picia, a miarka (ang, cup) o pojemności 250 ml

Reply
Patrycja 4 listopada, 2022 - 9:27 pm

Czy muszę zmienić proporcje jak nie mam jogurtu?

Reply
Natalia 18 kwietnia, 2023 - 10:40 am

Sam tutaj piszesz, ze szklanka to 250g a w przepisie jest 1 i 3/4 szkl podane jako 220g… wyjaśnij proszę lub popraw bo się gubię ..

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2023 - 11:04 am

Nie 250 g, a 250 ml – to objętość, a produkty mają różną wagę. Nawet niektóre mąki są lżejsze lub cięższe

asia 18 kwietnia, 2023 - 1:45 pm

Jaka mąka pszenna (typ/ rodzaj mąki) będzie tutaj najlepsza? Pozdrawiam

Noemi 27 listopada, 2023 - 8:29 pm

Polecam kwaśną śmietanę z targu i mnóstwo różnych orzechów!

apsikk 28 lutego, 2019 - 11:22 am

Latwo sie go przygotowuje i bardzo szybko zjada 😉 Wspolpracownicy zachwyceni 🙂
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2019 - 1:36 pm

miód na moje serce 😀

Reply
Magda 13 października, 2022 - 4:11 pm

Co robię nie tak, że zawsze wychodzi mi zakalec ? 🙈
Zamieniłam sodę na proszek, bo nie mogę i masło na olej. Może dlatego? Albo nie ma dla mojego pieczenia nadziei 🤣 Ale smak obłędny ❤️

Reply
rozkoszny 14 października, 2022 - 12:27 pm

To nie powinny być powody zakalca. Ile dodałaś oleju?
Jak odmierzałaś składniki?

Reply
Paula 8 kwietnia, 2020 - 10:51 pm

Czy można użyć mniej cukru ? Np. 50 g. ?

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2020 - 11:22 pm

Tak, można użyć mniej cukru jeśli banany są bardzo dojrzałe

Reply
Zanet 19 października, 2022 - 10:03 am

Piekarnik góra dol czy termoobieg? Dzieki 🙂

Reply
rozkoszny 19 października, 2022 - 7:03 pm

Góra-dół

Reply
daga 20 marca, 2019 - 6:53 pm

pyszny! rozkoszny! 🙂 50g cukru., ale dla mnie i tak słodki wystarczająco 🙂
Jak go przechowywać?
Pozdrawiam! 🙂

Reply
rozkoszny 20 marca, 2019 - 6:55 pm

Najlepiej owinąć folią przechowywać w temperaturze pokojowej 🙂
Pozdrawiam!

Reply
patrycja 26 marca, 2019 - 8:58 am

Czy banany mają być na idealnie gladką masę? np blenderem? czy zostawić kawałeczki banana? 😀 i czy moge zrobić mase, pójść do pracy i zostawić ją na kilka godzin w lodowce i dopiero po powrocie upiec? 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2019 - 9:03 am

To ciasto dla leniuchów – nierozgniecione kawałki bananów mile widziane!
Proszę przygotować suchą i mokrą masę, ale trzymać ją w temperaturze pokojowej (max. 8 h). Po powrocie z pracy tylko połączyć i do keksówki. Pozdrawiam!

Reply
Patrycja 26 marca, 2019 - 10:19 am

Dziękuje za szybka odpowiedz !

Reply
Kasia 4 kwietnia, 2019 - 3:25 pm

Bez śmietany i bez mleka, bo nie używam, ale za to z łyżką oleju i mąką żytnią. Nie wiem, czy taki miał byc ale wyszedł juz nie pierwszy raz super

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2019 - 2:52 pm

jak pysznie wyszło to najważniejsze!

Reply
Magda 30 grudnia, 2023 - 11:15 am

Osobiście jemy ten chlebek jako ciasto. I jest pysznie!

Reply
rzeszowianka:) 14 kwietnia, 2019 - 11:15 pm

Dzień dobry!
Czy to ciasto nadaje się na babeczki?
Chlebek jest prze-pysz-ny! 😊 Nie wyobrażam sobie Wielkanocnych babeczek o innym smaku 🙈
Pozdrowienia serdeczne! oraz wielkie podziękowania za mnóstwo pyszności, inspiracji i TAAAKIE wrażenia estetyczne 👏 😊

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2019 - 6:24 am

Dzień dobry, oczywiście można upiec w formie babeczek! 😋
Bardzo dziękuję 🙌

Reply
Magda 5 listopada, 2022 - 8:35 pm

Podpowiem tylko, żeby piec jakieś 25 minut te babeczki. Wychodzi 8 dużych lub 14 małych.

Reply
Maria 20 maja, 2019 - 2:12 pm

Dzień dobry 🙂 Ile proszku do pieczenia powinnam dać, jeżeli nie mam sody oczyszczonej? Czy ciasto będzie się czymś różniło? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam! 🙂

Reply
rozkoszny 20 maja, 2019 - 2:43 pm

Proszę po prostu zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Ciasto trochę inaczej wyrośnie, ale będzie okej 🙌

Reply
Maria 23 maja, 2019 - 6:16 pm

Rzeczywiście ciasto wyrosło 😉 Zaraz wyjmuję z piekarnika, zapach jest przecudowny! Stawiam pierwsze kroki w pieczeniu, zamiast czekolady dosypałam posiekanych drobno migdałów i zwiększyłam ilość bananów. Nie mogę się doczekać efektu 🙂 Bardzo bardzo dziekuję za tak proste przepisy – bez miksera i bez wszelakich kuchennych udogodnień 🙂

Reply
rozkoszny 23 maja, 2019 - 6:22 pm

Smacznego! Pamiętaj, że nie można też przesadzić z ilością bananów, bo wyjdzie zakalec! Z seri „bez miksera” polecam także ciasto z rabarbarem 🙂 http://rozkoszny.pl/po-prostu-ciasto-z-rabarbarem/

Reply
Maria 2 marca, 2020 - 3:40 pm

Donoszę, że od pierwszego razu robię co tydzień, z podwójnej ilości składników. Ostatnio nie dosładzam, jedynie posypuję wierzch cukrem brązowym. Ciasto jest fenomenalne, używam pół na pół mąki razowej orkiszowej i razowej żytniej i jest cudowne, ciemne, delikatne i smakuje jak piernik, dzięki Twojej ostatniej kombinacji przypraw imbir-kolendra-pieprz. Z rodzynkami! ❤

rozkoszny 2 marca, 2020 - 6:07 pm

niech żyje banan! <3
a próbowałaś placuszków bananowych? nowy przepis

Tomek 8 września, 2019 - 8:42 am

Przepis to cudo. I wyjaśniając wątpliwości – wcale tak szybko nie twardnieje. Kolejnego dnia do pracy był w sam raz (choć nie tak smaczny jak na ciepło) 😀

Reply
rozkoszny 8 września, 2019 - 8:48 am

Ja polecam jeszcze testowanie lub podsmażane na maśle – jest równie dobry jak tuż po upieczeniu 🤭

Reply
Małgosia P. 18 listopada, 2019 - 12:26 am

Genialny w swojej prostocie i w smaku.
Użyłam mąki orkiszowej i erytrytolu zamiast cukru, wyszedł przepyszny!
Dziękuję za wspaniały przepis.
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia P.

Reply
rozkoszny 18 listopada, 2019 - 8:07 am

Polecam się 😊

Reply
Magdalena 24 listopada, 2019 - 12:56 pm

A u mnie w środku zakalec 🙁 Ale boki i góra upieczone i zjedzone, smak – nieziemski. Mimo porażki podejmę kolejną próbę a jak trzeba będzie to jeszcze kolejną aż w końcu wyjdzie!
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2019 - 1:46 pm

Następnym razem przypilnuj, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i dobrze odmierzone 🙌

Reply
Magdalena 26 listopada, 2019 - 5:08 pm

I tu mnie masz! Masło było gorące a jajka zimne (oczywiście nie miałam cierpliwości czekać). Następnym razem będę tego pilnować 🙂

Reply
Justyna 15 marca, 2020 - 11:09 am

z braku śmietany i masła dodałam jogurt i olej – wyszedł najlepszy chlebek bananowy jaki kiedykolwiek zrobiłam 🙂 kolejny przepis, którego efekt zaskoczył pozytywnie 🙂 super <3

Reply
Moncia 15 marca, 2020 - 7:42 pm

A co jeśli nie mam śmietany? Piszecie ze olej, a jeśli olej to w jakich ilościach?

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:18 pm

Z masłem jest znacznie smaczniejszy

Reply
Ola 13 września, 2021 - 11:45 pm

Czy jajka z maslem, smietana i cukrem ubijamy mikserem czy wszystko mieszamy widelcem?
Bardzo dziekuje!

Reply
Gabriela 20 listopada, 2022 - 9:18 am

Widelcem 🙂

Reply
Joanna 22 marca, 2020 - 3:01 pm

Czy jest szansa że wyjdzie z mąki kukurydziaej ? Pozdrawiam mam ryżową, kukurydzianą i gryczaną

Reply
rozkoszny 22 marca, 2020 - 3:40 pm

Z samej nie, jest zbyt skrobiowa. Proszę wymieszać wszystkie trzy w proporcjach równych

Reply
Edyta 3 lipca, 2022 - 12:50 pm

A mix mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej też będzie ok? Czy przy wersji bezglutenowej coś jeszcze w procesie przygotowania bądź pieczenia należałoby zmienić? Pozdrawiam ☺️

Reply
Dominika 26 marca, 2020 - 9:58 am

Piekarnik na 180 stopni i góra/dół czy termo?

Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2020 - 11:12 am

cześć, zawsze góra-dół!

Reply
Asia 28 marca, 2020 - 5:25 pm

Absolutnie pyszny! Zamiast cukru dałam 4 łyżki miodu gryczanego, zrezygnowałam ze śmietany, a mąkę pszenną dałam pół na pół z jaglaną. Mąka jaglana to moje ostatnie odkrycie, świetnie pasuje do wypieków.

Reply
rozkoszny 28 marca, 2020 - 8:36 pm

super taka wariacja 🙂

Reply
Laura Maria 30 marca, 2020 - 4:52 pm

świetny przepis!:)

Reply
rozkoszny 30 marca, 2020 - 8:09 pm

dziękuję! 🙂

Reply
Paulina 3 kwietnia, 2020 - 8:58 pm

To juz kolejny przepis który umila mi kwarantanne. Bardzo dziękuję ! Zgadzam się ze wcześniejszym komentarzem. Uwielbiam Twoje przepisy, bo mimo,że mieszkam we Włoszech znajduje bez problemu wszystkie składniki. Pozdrawiam serdecznie !

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2020 - 9:02 pm

Bardzo dziękuję, trzymaj się ciepło i zdrowo!

Reply
Agata 4 kwietnia, 2020 - 1:58 pm

Mam pytanie odnośnie niedojrzałych bananów, czy należy je włożyć do piekarnika obrane, czy ze skórką ?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2020 - 7:10 pm

ze skórką 🙂

Reply
Agata 15 kwietnia, 2020 - 8:04 pm

Właśnie zrobiłam. Z kefirem, bo stał otwarty w lodówce. Kawałek masła i łyżkę oleju. Piekłam najpierw 45 min, ale był luźny na środku więc dopiekłam jeszcze ok. 10 min. Cudownie wilgotny chlebek! Pychota. Następnym razem dam mniej cukru. Cieszę się, że tu trafiłam :).

Reply
Justyna 18 kwietnia, 2020 - 7:05 pm

Najlepszy ! Najcudowniejszy ! Zarówno chlebek bananowy jak i sernik baskijski mistrzostwo. Dziękuje Rozkoszny.

Reply
AGNIESZKA 20 kwietnia, 2020 - 9:13 am

Witam , zrobiłam wszytsko zgodnie z przepisem wyszlo super ale żeby było cudnie i zdrowo czy mogę mąkę pszenną zastąpić pszenna pełnoziarnista ?? pozdrawiam serdecznie

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2020 - 10:19 am

Cześć, można do 1/3 całości mąki

Reply
Aleksandra 20 kwietnia, 2020 - 3:41 pm

Właśnie jest w piekarniku 😍pachnie cudnie❤️ zrobiłam podwójną porcję dałam mascarpone zamiast śmietany i 100 gram masła orzechowego 😜 które zastąpi orzechy!dam znać foto wyszło

Reply
Emilia 24 kwietnia, 2020 - 1:14 pm

Super chlebek 😍 czy można zastąpić mąkę pszenną np kokosową albo ryżową? Pozdrawiam ☺️

Reply
rozkoszny 24 kwietnia, 2020 - 3:04 pm

Myślę, że można zastąpić ryżową

Reply
Agata 12 maja, 2020 - 5:32 pm

Pyszny! Robię już po raz (co najmniej) czwarty. Mąkę za każdym razem zastępuję kukurydzianą i wychodzi wilgotny . Jak zawsze, Twój przepis jest niezawodny 🙂

Reply
rozkoszny 12 maja, 2020 - 7:53 pm

Bardzo się cieszę! 🙂

Reply
paulina 14 maja, 2020 - 2:28 pm

Znalazłam ten przepis niecaly miesiąc temu, dziś robię go po raz 3:)

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 3:09 pm

Dobrego chlebka bananowego nigdy dość! 🙂

Reply
Kinga 15 października, 2022 - 5:20 pm

Mam pytanie: Chlebek siedzi już w piekarniku godzinę (180°C, grzanie góra-dół) i po sprawdzeniu środka patyczkiem, ten cały czas jest mokry. Widzę, że zostaje na nim surowe ciasto. Niestety mój piekarnik nie ma funkcji termoobiegu. Czy powinnam zwiększyć temperaturę lub czas pieczenia? Z góry dzięki za radę!

Reply
rozkoszny 16 października, 2022 - 11:23 am

Proszę przykryć folią aluminiową i piec dalej

Reply
Kasia 17 maja, 2020 - 11:24 am

Czym można zastąpić masło i jogurt/śmietanę w przepisie? Niestety ale kilka osób w mojej rodzinie ma nietolerancję laktozy:(

Reply
rozkoszny 17 maja, 2020 - 1:01 pm

Można, ale te składniki sprawiają, że ten chlebek wychodzi taki pyszny

Reply
Kasia 17 maja, 2020 - 5:03 pm

Czym można zastąpić masło i jogurt/śmietanę? Siostrzeńcy mają nietolerancję laktozy a myślałam żeby upiec dla nich ten chlebek w formie babeczek:)

Reply
Kasia 17 maja, 2020 - 5:05 pm

Ah pardon, myślałam że nie wstawiłam wcześniejszego zapytania a jednak! Nic, dla dzieci wymyślę coś innego a chlebek upiekę tak czy siak, ale w niezmienionej formie – jest wyborny!! 🙂

Reply
Justyna Szewczyk 5 czerwca, 2020 - 6:01 pm

To był najlepszy chlebek bananowy jaki jadłam. 🙂 majstersztyk 🙂

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2020 - 6:06 pm

Bardzo się cieszę! 🙂

Reply
Ania 23 sierpnia, 2020 - 10:35 am

Chlebek był w piekarniku kiedy przypomniałam sobie o maśle studzącym się na kuchence.
Wyszło tak samo dobre jak zawsze 😀
A nawet jeszcze lepsze, bo mogłam ciepły chlebek maczać w rozpuszczonym maśle… :)))))

Reply
Maja 24 sierpnia, 2020 - 10:48 am

Ogólnie kocham ten chlebek ale potrzebuje jakiejś rady żeby nie wychodził zakalec. Pierwsze kilka razy jak go robiłam wychodził idealny a teraz któryś już raz z rzędu mam zakalca 🙁 a nie mogę dojść czy coś robię inaczej i wszystko mam zawsze w temperaturze pokojowej, pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:14 am

Może za długo mieszasz lub za krótko pieczesz? Może banany są bardzo duże?

Reply
Kasia 26 sierpnia, 2020 - 6:14 pm

No ostrzegałeś, że najtrudniejsza jest końcówka pieczenia… pomyślałam sobie, przecież mnóstwo ciast pięknie pachnie podczas pieczenia, żaden problem… jakże się myliłam… to ciasto pachnie obłędnie, nie da się tak po prostu spokojnie na nie poczekać… istne tortury… 😀 a potem jest jeszcze lepiej… to jest najlpsze ciasto bananowe jakie piekłam i jakie jadłam… love, love, love… dziękuję bardzo, bardzo <3

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:19 am

❤️❤️❤️

Reply
magda 12 listopada, 2020 - 1:24 pm

Wyszedł boski! Smakuje jak pyszne ciasto :). Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast cukru użyłam erytrolu, dodałam grube płatki kokosowe, brakującą część masła uzupełniłam oliwą, dodałam odżywki białkowej . Dziękuję za przepis <3.

Reply
Enka 2 stycznia, 2021 - 8:12 pm

Upiekłam na mące pszennej pełnoziarnistej, bo nie miałam innej i w formie 20 na 20 – urosło przepięknie, zjadane jest jeszcze ciepłe. Jak się uda, to kawałek zostawię na jutro, żeby sprawdzić stan po ochłodzeniu. Banany były już czarne i na granicy życia;) Jestem zachwycona, chlebek wchodzi na stałe do repertuaru. Dodam jeszcze, że ten sukces kulinarny przywrócił moją wiarę w siebie – wracam do pieczenia!

Reply
rozkoszny 3 stycznia, 2021 - 3:43 pm

cieszę się, że wróciła wiara w siebie!

Reply
Jagoda 9 stycznia, 2021 - 7:13 pm

Nie no, chlebek opór. W całym domu pachniało, aż stary wybudził się z drzemki xD Dodałam cukier kokosowy i 3 wielkie banany-to chyba było powodem dlaczego ciasto wyszło lekko zakalcowate na spodzie 😐
Hmmm tylko czy tej masy nie jest za dużo na foremke 20×10? Musiałam rozlać do dwóch żeby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie 😡

Reply
Magda 17 stycznia, 2021 - 11:29 am

Robię dzisiaj drugi raz. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko według przepisu, ale w środku się nie upiekł – wsadziłam z powrotem jeszcze na 20 minut, tym razem z termoobiegiem i się udało 🙂 Dzisiaj testuję z niższym piętrem w piekarniku. Co do twardnienia – nie zauważyłam poprzednim razem, żeby robił się twardszy. Był pyszniutki! 🙂

Reply
rozkoszny 17 stycznia, 2021 - 12:06 pm

może użyłaś extra dużych bananów? zawsze lepiej odmierzać wagą, aby być pewnym, że wszystko wyjdzie idealnie

Reply
Magda 18 stycznia, 2021 - 3:27 pm

Myślę, że jednak piętro w piekarniku 🙂 Teraz za drugim razem wyszło idealne. Mam pięć poziomów, piekłam na drugim od dołu i super wyszło 🤩

Reply
Maja 22 stycznia, 2021 - 1:01 pm

Nie wiem czy dobrze będzie o mnie świadczył kometarz, że bardzo często wracam do tego przepisu „dla leniuchów” 🙂 w zasadzie jest to jedyny przepis, z którego piekę chlebek bananowy 🙂

Reply
Anna 25 stycznia, 2021 - 11:27 am

Odkąd odkryłam ten przepis, piekę ten chlebek minimum raz w tygodniu. Niezawodny prosty przepis, chlebek wychodzi przepyszny. Zwykle trzymam się przepisu, ale czasami zdarza mi się dodać czegoś na oko. Raz wyszedł mi niezwykle wilgotny i bardzo skarmelizowany po bokach, był tak niesamowicie pyszny, że zjedliśmy cały w jeden wieczór. Już więcej nie udało mi się takiego powtórzyć, a próbowałam wiele razy. Masz pomysł Rozkoszny od czego to może zależeć?

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2021 - 11:59 am

podejrzewam, że od tego „dodawania na oko” 🙂 jeśli dodasz mniej cukru, to na pewno mniej się skarmelizuje itd.

Reply
Zuzia 29 stycznia, 2021 - 7:38 pm

Cześć! Jakie mogą być powody zakalca? robiłam trzy razy i aż 2 razy wyszedł mi zakalec, jest pyszny mimo wszystko, ale chciałabym posmakować perfekcji

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2021 - 12:20 pm

źle odmierzone składniki? wprost z lodówki? albo extra duże banany?

Reply
Beata 3 lutego, 2021 - 1:53 pm

Pyszny chlebek, choć raczej w sposób normalny, robiłam już z innego przepisu i też zawsze był udany i pyszny. Chociaż ten banan na górze to doskonały pomysł, o którym dowiedziałam się właśnie od ciebie 😉
Interesuje mnie jednak jak wysoką masz tą formę? Moja dokładnie o wymiarach 10×20 jest za mała na taką ilość ciasta, zostało mi go jeszcze na 2 spore babeczki w kokilkach (!)
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 3 lutego, 2021 - 11:05 pm

wymiary krawędzi górnej 25 x 12 cm, wysokość około 7 cm, klasyczna!

Reply
Joanna 9 lutego, 2021 - 7:28 pm

No i muszę lecieć do sklepu po banany, żeby upiec drugi chlebek. Ten pierwszy nie zdążył wystygnąć i został pożarty. Rodzina domaga się repety. Prostota przepisu mnie zachwyciła! Znakomity efekt smakowy i bez zakalca!

Reply
rozkoszny 9 lutego, 2021 - 9:01 pm

cieszę się!

Reply
Martyn.a 16 lutego, 2021 - 1:15 pm

Dlaczego wszystko jest na szklanki a nie na gramy? Rany Julek w Europie mamy gramy, to takie uciążliwe wszystko przeliczać.

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 12:08 am

przecież jest i na szklanki, i na gramy…

Reply
Aleksandra 18 lutego, 2021 - 12:31 am

Hej! Przepis już raz przerobiony, znajomi zachwyceni do tego stopnia, że od 4 osób usłyszałam, że nigdy nie jedli lepszego chlebka bananowego <3

Zastanawiam się, jak najlepiej ten przepis zweganizować – wyjątkowo muszę przygotować coś wegańskiego na weekend. Jogurt chcę zastąpić zwyczajnie jogurtem roślinnym, ale trochę się martwię co zrobić z masłem (olej roślinny?) i jajkami, no i czy – i jak – takie zmiany wpłyną na proporcje. Może jesteś w stanie coś doradzić? 🙂

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2021 - 2:55 pm

masło możesz zastąpić olejem, ale z jajkami nie pomogę 🙁

Reply
Natalia 19 lutego, 2021 - 2:39 pm

ja musze tu troche nauki dodac, bo niestety to dojrzewanie bananow w piekarniku to naukowa bzdruka 😛

zeby banany byly slodkie to skrobia musi sie zhydrolizwoac, a do tego potrzebny jest etylen. Np takie jablka wydzielaja etylen, wiec mozna banany spakowac do foliowki z jablkiem, szczelnie zamknac i po kilku dniach banany dobrze dojrzeja. W ten sam sposob mozna jablikem dojrzewac awokado.
Dodam, ze wlozylam niedojrzale banany do pierkanika na 20 min i owszem, sczernialy, ale w smaku nie byly ani troche slodsze.
Polecam sposob z jablkiem i szczelnie zamknieta torebka 🙂

Poza tym ten przepis na chlebek jest wspanialy, tak jak i wszystkie inne przepisy Rozkosznego <3

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2021 - 4:55 pm

oczywiście „dojrzewanie” to skrót myślowy, ale mojej banany z piekarnika wychodzą słodsze – jak to się więc dzieje?

Reply
Angelika Soja 17 marca, 2021 - 10:01 pm

A czy gdyby go upiec w go formie maffinek, chyba nic nie szkodzi na przeszkodzie ??? Jakość tak Wielkanocna babeczkowa wersja mi sie marzy 😁🧁🧁🧁

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 11:02 pm

będzie przepis na całą babkę bananową!

Reply
Anna S 19 marca, 2021 - 3:48 pm

Jestem wielbicielką palonego masła, czy wystarczy 100 g? Czy możesz napisać ile ma być wagowo bananów?

Reply
rozkoszny 19 marca, 2021 - 5:35 pm

około 320 g bez skórki

Reply
Kasia 30 marca, 2021 - 7:04 pm

Hej
Zalegające banany w lodówce wykorzystane, chlebek upieczony. Mięciutki, pachnący i pyszny. Bajecznie prosty w wykonaniu. Dziękuję 😁

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 8:18 pm

prawidłowo!

Reply
Monika 17 maja, 2021 - 2:50 pm

Robiłam już wiele chlebków bananowych z wielu przepisów, ale ten uważam, jest strzałem w 10tkę. Zrobiłam w wersji z czekoladą, która z bananem komponuje się idealnie wręcz, a do tego ta mięsista struktura ciasta. BAJKA!

Reply
Jakub 4 września, 2021 - 10:00 pm

Niestety chlebek mi nie wyszedł, wszystko w tych samych proporcjach, składniki ważone, 4 banany bardzo dojrzałe, mimo spędzenia prawie 100 minut w piekarniku (bo po 50 był surowy) zrobił się zakalec. 🙁
Jedynie zamiast jogurtu dałem jogurt kokosowy, czy to mogło być winowajcą?

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:35 pm

Może banany był bardzo duże? następnym razem dodaj 3 sztuki lub 4 małe

Reply
Ola 13 września, 2021 - 11:47 pm

czy jajka mieszamy z maslem, smietana I cukrem mikserem czy wszystko widelcem?
Bardzo dziekuje!

Reply
rozkoszny 16 września, 2021 - 7:40 pm

jak chcesz!

Reply
Maria 11 października, 2021 - 10:32 pm

Hej, chcialam zrobić chlebek bananowy z pasta miso, jak i w którym momencie dodać do twojego przepisu ?

Reply
rozkoszny 12 października, 2021 - 11:24 pm

Roztrzep ją z jajkami i cukrem

Reply
Marta 3 listopada, 2021 - 10:58 am

Przepis jest genialny w swojej prostocie! Nie zliczę ile razy już piekłam ten chlebek i ilu osobom go poleciałam. Wychodzi super nawet w wersji bezglutenowej (używałam gotowej mieszanki mąk).
Ostatnio pojawiła się ochota na wersję czekoladową – czy wystarczy zamienić część mąki kakao?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Reply
rozkoszny 3 listopada, 2021 - 6:43 pm

dodałbym po prostu 3 łyżki kakao ekstra 🙂

Reply
joanna 23 listopada, 2021 - 12:02 pm

Hej, czy przepis bedzie dobry rozwniez w formie muffinek? Czy zmienic wtedy czas pieczenia ?

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2021 - 3:13 pm

Tak, czas pieczenia będzie wtedy na pewno krótszy

Reply
Anna 26 listopada, 2021 - 2:31 pm

Co lepiej dodać jogurt naturalny czy grecki? 🙂

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2021 - 5:24 pm

grecki

Reply
Paulina 27 grudnia, 2021 - 1:52 am

Zrobiony, PRZEPYSZNY, co prawda za nic w swiecie spod nie chce sie w pelni dopiec (nawet odwracalam) i jest luźny ale pycha!❤️ Bede dopracowywac, jest to mój dzisiejszy tort urodzinowy😅

Reply
rozkoszny 28 grudnia, 2021 - 11:30 am

mmmm, może jakieś problemy z piekarnikiem?

Reply
Paulina 11 stycznia, 2022 - 12:25 am

Chyba w tym tkwił problem, powtarzałam jeszcze z 5 razy i wychodzi ideał!! Rodzinka co dwa dni się domaga, lepsze niż jakikolwiek lunchbox do pracy. (pieke teraz 65 minut)

Reply
Aneta 28 stycznia, 2022 - 1:23 am

Piekę już kolejny raz tylko w formie babeczek/muffin posypane odrobina brązowego cukru wymieszanego że szczyptą cynamonu co daje im chrupiąca skorupkę. Przepis prosty przyjemny i pyszny, dziękuję 🙂
P.S. w tej opcji wystarczy 30 minut w piekarniku gdyby ktoś chciał spróbować.

Reply
Gosia 13 marca, 2022 - 3:26 pm

Pyszny, idealny!!! Zrobiony z okazji urodzin – no zrobiłam sobie najlepszy prezent 😀 Nie mam w domu masła orzechowego, ale coś czuję, że to będzie boskie połączenie <3

Reply
Ola 3 kwietnia, 2022 - 10:58 pm

Niesamowity! Chlebków banananowych upiekłam niemało, był to hit pandemii – ale ten jest wyjątkowy, delikatny, puszysty, z odpowiednią ilością soli podbijającą słodycz – ideał. Zastanawia mnie tylko jedno – na spodzie chlebka mam wąski pasek zakalca, co może być przyczyną? Może za szybko go rozkroiłam (na ciepło)?

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 12:45 pm

Hmm, może ciut za krótko piekłaś?

Reply
Katarzyna 4 stycznia, 2023 - 5:02 pm

Czy mąki jest 1 i 3/4 szklanki czy 3/4? 🙂

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2023 - 1:00 pm

1 i 3/4 szklanki

Reply
Agnieszka Paliga 9 kwietnia, 2022 - 1:51 pm

Najlepszy przepis na chlebek bananowy. Ja zrobiłam z maki z samopszy, rewelacja. Smak obłędny ❤️

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2022 - 1:56 pm

<3

Reply
Natalia Żelazowska 21 kwietnia, 2022 - 10:49 am

Czy można na coś zamienić jajka?

Reply
Ania 5 maja, 2022 - 4:41 pm

Przepis jest rewelacyjny. Najsmaczniejszy chlebek jaki dotąd jadłam!💝 a orzechy włoskie są bardzo dobrym dodatkiem

Reply
Ewelina 4 lipca, 2022 - 11:53 pm

Myslalam, ze mam wspanialy przepis na chlebek bananowy. Niestety sie mylilam bo to Twoj przepis jest rewelacyjny! Jedynie co zmienilam to, to ze do orzechow wloskich dodalam jeszcze orzechy pecan.
Dziekuje za kolejny wspanialy przepis.Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Ala 22 września, 2022 - 6:12 pm

Chlebek jest przepyszny!!! Chciałabym spróbować go zrobić w zdrowszej wersji – czy mogę zamienić mąkę pszenną na mąkę owsianą? 😉 Pozdrawiam i dziękuję!

Reply
rozkoszny 23 września, 2022 - 11:16 am

W 1/3 ilości całości gramatury mąki

Reply
motorsheep 3 października, 2022 - 9:45 pm

zrobiłam pół na pół z mąką migdałową, bo pszenna się skończyła i wyszedł jak zwykle pyszny, polecam eksperymentować 🙂

Reply
Kamila 13 października, 2022 - 10:12 am

A co się wydarzy gdy pominę jajka? Chlebek wyjdzie?

Reply
Katarzyna Stefańska 13 października, 2022 - 10:36 am

Cześć Rozkoszny
Wyglada to cudownie , ale czy znasz kaloryczność tego chlebka 😉

Reply
Monika 13 października, 2022 - 2:52 pm

Czy jest jakiś sposób żeby pominąć jajka w tym przepisie ze względu na alergie dziecka?

Reply
koza domowa 13 października, 2022 - 9:39 pm

Zrobiłam w wersji bezglutenowej (celiakia) mieszając mąkę ryżową i ziemniaczaną, wyszedł prze-pysz-ny! Zazwyczaj robiłam ze swojego przepisu bez śmietany i z dużo mniejszą ilością mąki, ale ten skradł nasze serca. Kasia

Reply
rozkoszny 14 października, 2022 - 12:29 pm

Cieszę się!

Reply
Ania 14 października, 2022 - 7:05 pm

Zrobiłam 3x, krok po kroku wszystko dokładnie odmierzone, w temp pokojowej… I za każdym razem zakalec ;( już nie mam pomysłu co robię źle :/

Reply
rozkoszny 15 października, 2022 - 2:06 pm

Jak odmierzasz składniki? Pamiętaj, że szklanka to nie taka do picia, a miarka (ang. cup) o pojemności 250 ml

Reply
Ewa 16 października, 2022 - 8:19 am

Jeśli nie mam piekarnika,czy mogę upiec w prodiżu okrągłym,te proporcje wystarczą?

Reply
Agnieszka Bibliotekarka 16 października, 2022 - 10:19 am

Mój debiut chlebkowy – niedzielne pieczenie od razu z 2 porcji: duża i mała keksówka. Rewelacja!!! Cudownie puszysty, przepyszny i piękny oraz intrygujący!

Reply
rozkoszny 16 października, 2022 - 11:24 am

<3

Reply
Magda 19 października, 2022 - 9:17 pm

Piekłam dziś, a mistrzem pieczenia nie jestem, wyszedł cudowny! Dzięki za ten przepis – mogę się popisywać przed bliskimi 😀
Na jesienne śniadanko wchodzi jak złoto <3

Reply
Sylwia 21 października, 2022 - 7:16 pm

Dzień dobry a czy nada się też śmietanka 30% zamiast 18%? 😁

Reply
rozkoszny 22 października, 2022 - 7:11 pm

tak, ale kwaśna

Reply
Iza 23 października, 2022 - 3:03 pm

Dzisiaj robiłam pierwszy raz i jest naprawdę cudowny!
Z dużą ilością gorzkiej czekolady smakuje idealnie.
Najlepszy na ciepło❤

Reply
Ewelina 24 października, 2022 - 9:50 pm

Moja 6 letnia córka została ostatnio poczęstowana w szkole takim chlebkiem i od tamtej pory prosi o jego zrobienie. Nie jadamy na codzień bananów więc realizacja jej pomysłu odbiegała w czasie do dzisiaj! Po obejrzeniu Twojego filmu jutro na podwieczorek będzie chlebek bananowy. Wygląda cudownie!!! U nas na pewno w wersji z czekolada i orzechami. Pozdrawiam serdecznie:)

Reply
rozkoszny 25 października, 2022 - 10:32 am

Smacznego dla was!

Reply
Beata 31 października, 2022 - 7:34 am

Czy można zastąpić śmietanę ricotta?

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2022 - 1:09 pm

Nie polecam

Reply
Diana Dyndor 28 stycznia, 2023 - 6:46 pm

Hej, czy mogę zastąpic jajka łyżką lnu mielonego? Czy po prostu pominąć? Nie możemy niestety jajek 🙁

Reply
Magda 1 listopada, 2022 - 7:34 pm

No i znowu muszę zostawić komentarz: WYSZEDŁ! Kolejny raz, kolejna pychotka! W mojej kuchni gościło już wiele Twoich przepisów i wszystkie to mocne 11/10. A wypieki i w ogóle zrobienie czegokolwiek innego niż tradycyjny polski kotlet z ziemniakami to dla mnie wyżyny.

Z okazji kolejnego kulinarnego sukcesu pozwól, że urządzę sobie tutaj mini koncert życzeń (z nadzieją, że to przeczytasz i nie odbierzesz tego źle):
Marzy mi się tak bardzo, bardzo, bardzo, sticky toffee banana pudding w Twoim wykonaniu. Taki polany dużą ilością toffee i gałką lodów waniliowych. Nie chce robić tego deseru z randomowych przepisów z internetu. Albo przepis od rozkosznego, albo stary będzie siedział o suchym pysku.

Jesteś super,
amen.

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2022 - 11:04 am Reply
Magda 8 listopada, 2022 - 2:11 pm

Dziękuję! Będzie robione 🙂

Reply
Patrycja 4 listopada, 2022 - 9:32 pm

Czy muszę zmienić proporcje jak nie mam jogurtu?

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2022 - 11:14 am

Nie, ale chlebek nie będzie aż tak dobry bez jogurtu

Reply
Magdalena 7 listopada, 2022 - 8:30 pm

Chlebek jest obłędnie pyszny 🙂! Mój 3 letni syn zamawia go średnio 3 razy w tygodniu,także dzisiaj robię już 6 raz, a pierwszy zrobiliśmy koło 2 tygodni temu, mocno uzaleznia! 😅

Reply
Magda 7 listopada, 2022 - 8:30 pm

Chlebek jest obłędnie pyszny 🙂! Mój 3 letni syn zamawia go średnio 3 razy w tygodniu,także dzisiaj robię już 6 raz, a pierwszy zrobiliśmy koło 2 tygodni temu, mocno uzaleznia! 😅

Reply
Kejt 8 listopada, 2022 - 8:00 am

Na śniadanie zgrillowany z masłem orzechowym to jest złoto sztos i 10/10 …. <3

Reply
Kamila 8 listopada, 2022 - 11:12 pm

Robiłam już 3 razy, ale w wersji bez połówek bananów na górze i zawsze wychodził mi piękny, pyszny chlebek. Dzisiaj pokusiłam się na wersję z połówkami – chciałam żeby trochę bardziej zachwycał wizualnie i wyszedł mi zakalec… ;(
Co mogło pójść nie tak? Za dużo bananów? Za szybko mieszane składniki?

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2022 - 11:17 am

Banan na wierzchu na pewno nie jest powodem zakalca. Raczej zbyt długie mieszanie lub źle odmierzone składniki

Reply
Aneta 11 listopada, 2022 - 4:15 pm

Zrobilam w życiu chyba z milion chlebków bananowych, ale ten przepis bije na łeb wszystkie.
Mąż w ciągu 30 minut pół blach zjadł :)))
Przepis już dodany do ulubionych.

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2022 - 5:08 pm

<3

Reply
Ilona 18 listopada, 2022 - 2:07 pm

Hej😁 kiedy zobaczyłam ten przepis stwierdziłam że muszę go zrobić. Oczywiście w domu pustka… miałam pół szklanki mąki… Ale już się uparłam i kombinowałam. Dodałam resztę porcji zmielonych płatków owsianych i pół szkl. mielonych płatków orkiszowych i… Wyszedł!!! Pyszny delikatny, puszysty. Coś cudownego. Dzięki ❤️

Reply
Maciek 21 listopada, 2022 - 8:58 am

Swietnie wychodzi. Zrobiłem już chyba 5 razy ten chlebek, a rodzina ciągle się domaga. I ten zapach na cały dom…:) Dzięki.

Reply
Pyrczka 4 grudnia, 2022 - 5:20 pm

Czy mogę zamiast brązowego cukru dodać miodu ? 🤫

Reply
Anna 11 grudnia, 2022 - 12:25 pm

Niestety przyłączam się do niektórych komentarzy… chlebek siedzi w piekarniku już grubo ponad godzinę i cały czas nie chce się dopiec. Piekarnik mam dobry, składniki idealnie odmierzone… nie wiem co poszło nie tak. Przykryłam folią i dalej pieke, może sie uda.

Reply
kamil 17 grudnia, 2022 - 12:27 am

To u mnie problem wręcz odwrotny. Może i jestem debilem, ale jak ustawić piekarnik, żeby go nie przypalić? Ustawiłem 175 na górę i dół, ustawiłem chlebek ma samym środku piekarnika i po 10 minutach góra była już „bardzo dobrze” upieczona. Ustawiłem wtedy tylko na dół z termoobiegiem i do czasu aż się upiekło spod był spalony

Reply
Monika 22 grudnia, 2022 - 1:10 pm

Genialny przepis! Zostawiłam masło do ostudzenia i ostatecznie zapomniałam go dodać a chlebek wyszedł rewelacyjny. Teraz już zawsze robie bez masła 😁

Reply
Paulina Rymsza 29 grudnia, 2022 - 5:02 pm

Czy mozna zamiast cukru użyć ksylitol lub erytrytolu?

Reply
Weronika 21 stycznia, 2023 - 5:41 pm

Czy te same proporcje mogą być użyte dla keksówki 8.5 x 22 cm ??

Reply
Paulina 23 stycznia, 2023 - 7:02 pm

Wszystko super ale ciasto wypłynęło z formy . Zrobiłam wszystko jak z przepisu i niestety ciasta wyszło za dużo jak na wymiary podane w przepisie .

Reply
Diana Dyndor 28 stycznia, 2023 - 6:46 pm

Hej, czy mogę zastąpic jajka łyżką lnu mielonego? Czy po prostu pominąć? Nie możemy niestety jajek 🙁

Reply
Magda 29 stycznia, 2023 - 6:28 pm

Uwielbiam przepisy na 1 rękę/ miskę 😃
Chlebek właśnie siedzi w piecu 😃Zamiast klasycznego cukru brązowego użyłam Muscavado (Muscovado- czy jak to tam się pisze), bo taki akurat miałam w domu. Cała czekolada poszła do środka, ale nie szkodzi. Zobaczymy co z tego wyjdzie😉

Reply
Karola 5 lutego, 2023 - 11:24 am

A czy można na wierzch położyć śliwki? 🙂

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2023 - 10:31 am

Można! Ale czy będzie to smaczne, to nie wiem 🙂

Reply
Joanna 13 lutego, 2023 - 10:22 am

Zawsze wychodzi zakalec. Zawsze. Miejszy lub wiekszy ale zakalec. Wlasnie wyciagnelam I piekny wyrosniety. Po 5 minutach opadl. Rece opadaja. Dokladnie wszystko robie jak przepis mowi.

Reply
rozkoszny 13 lutego, 2023 - 2:42 pm

Mierzysz wagą?

Reply
Justyna 6 maja, 2023 - 7:47 pm

Dlatego ja dodaję tylko 2 duże banany, reszta składników w proporcjach według przepisu, wtedy wychodzi bez zakalca:)

Reply
Kasia 13 lutego, 2023 - 10:01 pm

Ile powinno być tej mąki? Nie wiem czy nie ma tam pomyłki – 220g tak jak w nawiasie czy 1 i 3/4 szklanki (czyli jakies 440g)?

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2023 - 11:14 am

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej to 220 g

Reply
Natalia 18 kwietnia, 2023 - 10:36 am

Jak to ? Przecież 1 szkl to 250g…

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2023 - 11:08 am

250 ml

Reply
Basia 26 lutego, 2023 - 4:00 pm

Chlebek idealny na zimowe wieczory! Używam mąki owsianej wraz z pszenną i wychodzi znakomicie.

Reply
kasia 4 marca, 2023 - 3:17 pm

Czy chlebek mozna upiec w małej tortownicy? 🙂

Reply
rozkoszny 10 marca, 2023 - 6:02 pm

Tak, można

Reply
Anna 17 marca, 2023 - 6:59 pm

Witam, czy można zastąpic smietane maslanką?

Reply
Róża 30 marca, 2023 - 11:12 am

Właśnie wgryzłam się w jeszcze
ciepły chlebek ! ☺️
Szybkie, proste i przyjemne przygotowanie tylko zachęca do upieczenia. Wypiek jest dobrze wilgotny i pełny bananowego smaku. Często pokuszę się o jego zrobienie, gdy z misy z owocami uśmiechają się do mnie cętkowane i intensywnie pachnące banany.
Dziękuje za przepis ;))

Reply
Martyna 3 kwietnia, 2023 - 3:16 pm

A jakby tu pominąć jajka? Żeby było wegańsko? 🙂 Czym innym „połączyć” składniki? 🙂

Reply
Apaczka 7 maja, 2023 - 8:32 pm

Martyna polecam aquafabe (zalewa z cieciorki). Dziś chyba z 5ty raz piekłam ten chlebek i właśnie zapisuje wszystko wg moich zasad odżywiania, bo wkońcu wyszło obłędnie rozkoszne😋🥧🍌🤤

Reply
Jagoda 16 kwietnia, 2023 - 7:23 pm

Chlebek zrobiły 5cio i 10cio łatka! Wyszedł pyszny! Ponieważ nie miałam ani śmietany ani jogurtu dodałam serek waniliowy. Palce lizać !

Reply
asia 18 kwietnia, 2023 - 1:46 pm

Jaka mąka pszenna (typ/ rodzaj mąki) będzie tutaj najlepsza? Pozdrawiam

Reply
magda 11 maja, 2023 - 7:26 pm

to pierwszy Rozkoszny przepis, jaki robię, a raczej przerabiam na vegan 🙂 dla zainteresowanych, wszystkiego dałam takie same ilości, śmietanę zamieniłam na śmietanę sojową, a zamiast 2 jajek dałam 1 jajko marki veggs. masło wegańskie, jest sporo dostępnych. wyszło obłędnie! chociaż martwiłam się, bo po 50 minutach chlebek był faktycznie surowy. ze strachu włączyłam termoobieg i zostawiłam jeszcze 15 minut – pomogło! następnego dnia był jeszcze lepszy niż świeży, chociaż ledwo doczekał 😀 dzięki!

Reply
Sandra 29 maja, 2023 - 3:37 pm

Jaka jest kaloryka przepisu? ile kcal, białko, węgle, tłuszcze?

Reply
Ada 20 lipca, 2023 - 9:03 am

Robię z tego przepisy babeczki i wychodzą przepyszne. Piekę 30 min

Reply
Jowita 6 września, 2023 - 12:22 pm

Zapomniałam wrzucić jajka i tez wyszedł 😅
Najlepszy chlebek bananowy ❤️

Reply
Agnieszka 25 września, 2023 - 7:26 pm

Moje dzieci uwielbiają to ciasto. Przepis genialny, smak petarda. Znika z prędkością światła

Reply
Natalia 26 września, 2023 - 5:59 pm

Wyszlo pyszne lecz bardzo wilgotne. Czy to juz zakalec?

Reply
Agata 29 października, 2023 - 1:24 pm

Czy jeśli dodam kakao, aby wyszedł czekoladowy, to należy zmienić proporcje mąki? Ile powinno się dać?

Reply
Pati 23 grudnia, 2023 - 6:51 pm

Wyszedł baaardzo wilgotny, trochę jak zakalec, ale ciasto w pełni upieczone, krojąc na drobne „kromki” i grillując robi się fajnie chrupiący, ale z czym podawać oprócz masła lub czekolady?
To już kolejny przepis który robię od Ciebie i na pewno nie ostatni!
Pozdrawiam

Reply
Magda 30 grudnia, 2023 - 10:45 am

Powtórzony więcej razy niż odcinki Mody na Sukces. Niezmiennie Rozkoszny. Dzięki! 🍞 🍌

Reply
Beata 15 stycznia, 2024 - 12:51 pm

Zrobiłam ! Za pierwszym razem jako chlebek z dodatkiem czekolady i orzechów włoskich – popijając mlekiem – rewelacja !
Aktualnie wykonałam w postaci muffinek z dodatkiem gorzkiej czekolady i daktyli – kolejna rewelacja 🙂 Polecam <3

Reply
Berenika 26 stycznia, 2024 - 12:10 pm

Robiłam wielokrotnie – pychota! A czy można zrobić z podwójnej porcji i piec w odpowiednio większej keksówce? O ile wydłużyć wtedy czas pieczenia/zmienić temperaturę?
Serdecznie pozdrawiam!

Reply
Karolina 25 marca, 2024 - 12:31 pm

pyszny chlebek wyszedł za pierwszym razem 🙂 dzięki za przepis!

Reply
Daria 29 marca, 2024 - 2:56 pm

Wyszedł pyszny! Zamiast śmietany użyłam wegańskiego skyru i zamieniłam masło na wegańską opcję i się wszystko pięknie udało! Także polecam każdemu, kto chciałby zrobić ten chlebek bezmlecznie 🙂

Reply
Filip 3 kwietnia, 2024 - 4:34 pm

Czy kura od której mam jaja może być smutna??

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:32 pm

jeśli siedzi cały czas w klatce bez dostępu do wybiegu to pewnie jest smutna 🙁

Reply

Leave a Comment