Wilgotny, delikatny chlebek pachnący słodko bananami i cynamonem, z chrupiącymi orzechami dla kontrastu i czekoladą, która długo rozpuszcza się w ustach.
Przepis na jedną rękę, bez miksera. Wystarczy widelcem rozgnieść przejrzałe banany*, dodać jajka, masło, śmietanę, mąkę i trochę cukru. Jedno za drugim, niechlujnie mieszając, ledwo do połączenia. Bam do keksówki i już w piecu. W sumie najtrudniejsza jest końcówka pieczenia, kiedy zapach bananów unosi się w całym mieszkaniu, drażniąc nozdrza każdego domownika.
Na blogu jest już jeden przepis na chlebek bananowy, dopracowany pod każdym względem. Ale jednak częściej mam ochotę na coś ekspresowego, zrobionego w jednej misce i wymieszanego jednym widelcem. Taki właśnie jest ten przepis.
Moim trikiem jest kwaśna śmietana (lub jogurt albo najlepiej mascarpone, jak w przepisie z linku wyże), która nadaje wyjątkowej puszystości. Reszta już należy do waszej wyobraźni. Mniej lub więcej cukru? Jak lubisz. Z orzechami i gorzką czekoladą? Na pewno warto. Masło w wersji palonej, pachnącej orzechami? Dlaczego nie. Z cynamonem? Ten bardzo lubi banana. I tak dalej, możliwości jest wiele. Przepis składam w Wasze ręce i mam nadzieję, że dobrze go wykorzystacie.
PS Zgrillowany chlebek bananowy z odrobiną masła potrafi zdziałać cuda. Tak tylko mówię.
Prosty chlebek bananowy
keksówka 10 cm x 20 cm
1 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
½ szklanki (100 g) cukru brązowego
⅓ szklanki (80 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu
100 g masła, roztopionego i przestudzonego choć trochę
2 jajka od szczęśliwej kury
3 – 4 banany, bardzo dojrzałe*
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub/i gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
1 banan na wierzch (opcjonalnie)
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a klasyczną keksówkę 10 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem we większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej masło, śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia. Jeśli dodajesz czekoladę lub orzechy (co bardzo rekomenduję), to na to moment jest teraz.
3. Ciasto przełóż do keksówki. Jeśli masz jeszcze jednego banana, przekrój go wpół i wciśnij w ciasto, obsyp brązowym cukrem i kawałkami czekolady. Będzie wyglądać zjawiskowo, bynajmniej nie jak po prostu “chlebek”. Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i studź w formie jeszcze przez 10 – 15 minut. Zjedz póki ciepły albo zgrillowany z kawałkiem masła i kubkiem zimnego mleka.
*Nie masz dojrzałych bananów? Włóż je na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i wystudź. Zyskają pożądaną słodycz.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
253 komentarze
Może byc orkiszowa?
tak, ale jasna – na pełnoziarnistej będzie za ciężki
Ile powinien się piec ten chlebek.
Około 19 minut
Na pszennej pełnoziarnistej też relacja!!
Można kakao zamiast czekolady?
Ile go wsypać?
Ja piekę na orkiszowej typ 1700 lub 2000 i z erytrolem zamiast cukru i wychodzi obłędne 🫶🏻
Miało być w 1 misce… a już na pocztę przepisu są 2 ..;o))
Już na początku
uwielbiam przepisy, które uwzględniają składniki których nie muszę szukać w dwudziestu sklepach, bo mam wszystko w domu <3 a chlebek będzie robił się w środę ;D
trochę takich przepisów tutaj jest 😀
Czy uda się na jogurcie wegańskim ?🙈 Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
ja piekłam z kokosowym i był pyszny
Chyba lepszy od pierwszego. Dzisiejszy już jest wspomnieniem. Mnie tradycyjnie najlepiej smakuje z dżemem, no ale w końcu to chlebek😉
Ja też lubię z dżemem… i masłem!
Mój mąż pobił wszystkich bo je go z nutellą 🙈
tak! może dowolny jogurt wegański, ja robiłem z kokosowym i wszystko się udało
Koniec wymówek, w najbliższym czasie upiekę chlebek dla siebie i bliskich, jako że moja wiedza jest ograniczona wolę dopytać jakiego jogurtu najlepiej użyć? i czy chlebek jest mokry?
Koniec wymówek, chlebek jest wilgotny! Najlepiej kwaśnej śmietany 18% ale jogurt grecki lub inny pełnotłusty też się nada 🍴
Czy bez jogurtu/śmietany też się obejdzie? czy wtedy dodać czegoś innego więcej? Pozdrawiam!
To jest ten składnik, który nadaje wyjątkowości temu przepisowi
Użyłam jogurtu wegańskiego z Lidla. I zamiast masła eko olej kokosowy. Chlebek wyszedł mega ROZKOSZNY!
Ja klasycznie zapomnialam kupic jogurt i przyznam ze byłam za leniwa żeby skoczyć do sklepu raz jeszcze, wiec użyłam co miałam: mleko owsiane z odrobina soku z cytryny. Chlebek wyszedł bez problemu, ale robiłam wcześniej z jogurtem i jednak było w nim to właśnie coś specjalnego, wiec jednak warto skoczyć raz jeszcze do sklepu, nawet w deszczu w listopadzie!
Piekarnik góra dół czy termoobieg ?
Może niezbyt ambitne pytanie, ale jakiej wielkości jest szklanka, wg której odmierzasz składniki? Coś typu nutellówka czy wyższa typu IKEA z tych wysokich 🙈
Aktualnie nie mam wagi kuchennej więc zważę dokładnie składników, ale jakbym mniej więcej znała wymiary Szklanki to jest większa szansa że podołam temu cudnemu chlebkowi 😍
Szklanka to nie jest szklanka do picia, a miarka (ang, cup) o pojemności 250 ml
Czy muszę zmienić proporcje jak nie mam jogurtu?
Sam tutaj piszesz, ze szklanka to 250g a w przepisie jest 1 i 3/4 szkl podane jako 220g… wyjaśnij proszę lub popraw bo się gubię ..
Nie 250 g, a 250 ml – to objętość, a produkty mają różną wagę. Nawet niektóre mąki są lżejsze lub cięższe
Jaka mąka pszenna (typ/ rodzaj mąki) będzie tutaj najlepsza? Pozdrawiam
Polecam kwaśną śmietanę z targu i mnóstwo różnych orzechów!
Latwo sie go przygotowuje i bardzo szybko zjada 😉 Wspolpracownicy zachwyceni 🙂
Pozdrawiam
miód na moje serce 😀
Co robię nie tak, że zawsze wychodzi mi zakalec ? 🙈
Zamieniłam sodę na proszek, bo nie mogę i masło na olej. Może dlatego? Albo nie ma dla mojego pieczenia nadziei 🤣 Ale smak obłędny ❤️
To nie powinny być powody zakalca. Ile dodałaś oleju?
Jak odmierzałaś składniki?
Czy można użyć mniej cukru ? Np. 50 g. ?
Tak, można użyć mniej cukru jeśli banany są bardzo dojrzałe
Piekarnik góra dol czy termoobieg? Dzieki 🙂
Góra-dół
pyszny! rozkoszny! 🙂 50g cukru., ale dla mnie i tak słodki wystarczająco 🙂
Jak go przechowywać?
Pozdrawiam! 🙂
Najlepiej owinąć folią przechowywać w temperaturze pokojowej 🙂
Pozdrawiam!
Czy banany mają być na idealnie gladką masę? np blenderem? czy zostawić kawałeczki banana? 😀 i czy moge zrobić mase, pójść do pracy i zostawić ją na kilka godzin w lodowce i dopiero po powrocie upiec? 🙂
To ciasto dla leniuchów – nierozgniecione kawałki bananów mile widziane!
Proszę przygotować suchą i mokrą masę, ale trzymać ją w temperaturze pokojowej (max. 8 h). Po powrocie z pracy tylko połączyć i do keksówki. Pozdrawiam!
Dziękuje za szybka odpowiedz !
Bez śmietany i bez mleka, bo nie używam, ale za to z łyżką oleju i mąką żytnią. Nie wiem, czy taki miał byc ale wyszedł juz nie pierwszy raz super
jak pysznie wyszło to najważniejsze!
Osobiście jemy ten chlebek jako ciasto. I jest pysznie!
Dzień dobry!
Czy to ciasto nadaje się na babeczki?
Chlebek jest prze-pysz-ny! 😊 Nie wyobrażam sobie Wielkanocnych babeczek o innym smaku 🙈
Pozdrowienia serdeczne! oraz wielkie podziękowania za mnóstwo pyszności, inspiracji i TAAAKIE wrażenia estetyczne 👏 😊
Dzień dobry, oczywiście można upiec w formie babeczek! 😋
Bardzo dziękuję 🙌
Podpowiem tylko, żeby piec jakieś 25 minut te babeczki. Wychodzi 8 dużych lub 14 małych.
Dzień dobry 🙂 Ile proszku do pieczenia powinnam dać, jeżeli nie mam sody oczyszczonej? Czy ciasto będzie się czymś różniło? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam! 🙂
Proszę po prostu zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Ciasto trochę inaczej wyrośnie, ale będzie okej 🙌
Rzeczywiście ciasto wyrosło 😉 Zaraz wyjmuję z piekarnika, zapach jest przecudowny! Stawiam pierwsze kroki w pieczeniu, zamiast czekolady dosypałam posiekanych drobno migdałów i zwiększyłam ilość bananów. Nie mogę się doczekać efektu 🙂 Bardzo bardzo dziekuję za tak proste przepisy – bez miksera i bez wszelakich kuchennych udogodnień 🙂
Smacznego! Pamiętaj, że nie można też przesadzić z ilością bananów, bo wyjdzie zakalec! Z seri „bez miksera” polecam także ciasto z rabarbarem 🙂 http://rozkoszny.pl/po-prostu-ciasto-z-rabarbarem/
Donoszę, że od pierwszego razu robię co tydzień, z podwójnej ilości składników. Ostatnio nie dosładzam, jedynie posypuję wierzch cukrem brązowym. Ciasto jest fenomenalne, używam pół na pół mąki razowej orkiszowej i razowej żytniej i jest cudowne, ciemne, delikatne i smakuje jak piernik, dzięki Twojej ostatniej kombinacji przypraw imbir-kolendra-pieprz. Z rodzynkami! ❤
niech żyje banan! <3
a próbowałaś placuszków bananowych? nowy przepis
Przepis to cudo. I wyjaśniając wątpliwości – wcale tak szybko nie twardnieje. Kolejnego dnia do pracy był w sam raz (choć nie tak smaczny jak na ciepło) 😀
Ja polecam jeszcze testowanie lub podsmażane na maśle – jest równie dobry jak tuż po upieczeniu 🤭
Genialny w swojej prostocie i w smaku.
Użyłam mąki orkiszowej i erytrytolu zamiast cukru, wyszedł przepyszny!
Dziękuję za wspaniały przepis.
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia P.
Polecam się 😊
A u mnie w środku zakalec 🙁 Ale boki i góra upieczone i zjedzone, smak – nieziemski. Mimo porażki podejmę kolejną próbę a jak trzeba będzie to jeszcze kolejną aż w końcu wyjdzie!
Pozdrawiam!
Następnym razem przypilnuj, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i dobrze odmierzone 🙌
I tu mnie masz! Masło było gorące a jajka zimne (oczywiście nie miałam cierpliwości czekać). Następnym razem będę tego pilnować 🙂
z braku śmietany i masła dodałam jogurt i olej – wyszedł najlepszy chlebek bananowy jaki kiedykolwiek zrobiłam 🙂 kolejny przepis, którego efekt zaskoczył pozytywnie 🙂 super <3
A co jeśli nie mam śmietany? Piszecie ze olej, a jeśli olej to w jakich ilościach?
Z masłem jest znacznie smaczniejszy
Czy jajka z maslem, smietana i cukrem ubijamy mikserem czy wszystko mieszamy widelcem?
Bardzo dziekuje!
Widelcem 🙂
Czy jest szansa że wyjdzie z mąki kukurydziaej ? Pozdrawiam mam ryżową, kukurydzianą i gryczaną
Z samej nie, jest zbyt skrobiowa. Proszę wymieszać wszystkie trzy w proporcjach równych
A mix mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej też będzie ok? Czy przy wersji bezglutenowej coś jeszcze w procesie przygotowania bądź pieczenia należałoby zmienić? Pozdrawiam ☺️
Piekarnik na 180 stopni i góra/dół czy termo?
Pozdrawiam 🙂
cześć, zawsze góra-dół!
Absolutnie pyszny! Zamiast cukru dałam 4 łyżki miodu gryczanego, zrezygnowałam ze śmietany, a mąkę pszenną dałam pół na pół z jaglaną. Mąka jaglana to moje ostatnie odkrycie, świetnie pasuje do wypieków.
super taka wariacja 🙂
świetny przepis!:)
dziękuję! 🙂
To juz kolejny przepis który umila mi kwarantanne. Bardzo dziękuję ! Zgadzam się ze wcześniejszym komentarzem. Uwielbiam Twoje przepisy, bo mimo,że mieszkam we Włoszech znajduje bez problemu wszystkie składniki. Pozdrawiam serdecznie !
Bardzo dziękuję, trzymaj się ciepło i zdrowo!
Mam pytanie odnośnie niedojrzałych bananów, czy należy je włożyć do piekarnika obrane, czy ze skórką ?
ze skórką 🙂
Właśnie zrobiłam. Z kefirem, bo stał otwarty w lodówce. Kawałek masła i łyżkę oleju. Piekłam najpierw 45 min, ale był luźny na środku więc dopiekłam jeszcze ok. 10 min. Cudownie wilgotny chlebek! Pychota. Następnym razem dam mniej cukru. Cieszę się, że tu trafiłam :).
Najlepszy ! Najcudowniejszy ! Zarówno chlebek bananowy jak i sernik baskijski mistrzostwo. Dziękuje Rozkoszny.
Witam , zrobiłam wszytsko zgodnie z przepisem wyszlo super ale żeby było cudnie i zdrowo czy mogę mąkę pszenną zastąpić pszenna pełnoziarnista ?? pozdrawiam serdecznie
Cześć, można do 1/3 całości mąki
Właśnie jest w piekarniku 😍pachnie cudnie❤️ zrobiłam podwójną porcję dałam mascarpone zamiast śmietany i 100 gram masła orzechowego 😜 które zastąpi orzechy!dam znać foto wyszło
Super chlebek 😍 czy można zastąpić mąkę pszenną np kokosową albo ryżową? Pozdrawiam ☺️
Myślę, że można zastąpić ryżową
Pyszny! Robię już po raz (co najmniej) czwarty. Mąkę za każdym razem zastępuję kukurydzianą i wychodzi wilgotny . Jak zawsze, Twój przepis jest niezawodny 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂
Znalazłam ten przepis niecaly miesiąc temu, dziś robię go po raz 3:)
Dobrego chlebka bananowego nigdy dość! 🙂
Mam pytanie: Chlebek siedzi już w piekarniku godzinę (180°C, grzanie góra-dół) i po sprawdzeniu środka patyczkiem, ten cały czas jest mokry. Widzę, że zostaje na nim surowe ciasto. Niestety mój piekarnik nie ma funkcji termoobiegu. Czy powinnam zwiększyć temperaturę lub czas pieczenia? Z góry dzięki za radę!
Proszę przykryć folią aluminiową i piec dalej
Czym można zastąpić masło i jogurt/śmietanę w przepisie? Niestety ale kilka osób w mojej rodzinie ma nietolerancję laktozy:(
Można, ale te składniki sprawiają, że ten chlebek wychodzi taki pyszny
Czym można zastąpić masło i jogurt/śmietanę? Siostrzeńcy mają nietolerancję laktozy a myślałam żeby upiec dla nich ten chlebek w formie babeczek:)
Ah pardon, myślałam że nie wstawiłam wcześniejszego zapytania a jednak! Nic, dla dzieci wymyślę coś innego a chlebek upiekę tak czy siak, ale w niezmienionej formie – jest wyborny!! 🙂
To był najlepszy chlebek bananowy jaki jadłam. 🙂 majstersztyk 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂
Chlebek był w piekarniku kiedy przypomniałam sobie o maśle studzącym się na kuchence.
Wyszło tak samo dobre jak zawsze 😀
A nawet jeszcze lepsze, bo mogłam ciepły chlebek maczać w rozpuszczonym maśle… :)))))
Ogólnie kocham ten chlebek ale potrzebuje jakiejś rady żeby nie wychodził zakalec. Pierwsze kilka razy jak go robiłam wychodził idealny a teraz któryś już raz z rzędu mam zakalca 🙁 a nie mogę dojść czy coś robię inaczej i wszystko mam zawsze w temperaturze pokojowej, pozdrawiam!
Może za długo mieszasz lub za krótko pieczesz? Może banany są bardzo duże?
No ostrzegałeś, że najtrudniejsza jest końcówka pieczenia… pomyślałam sobie, przecież mnóstwo ciast pięknie pachnie podczas pieczenia, żaden problem… jakże się myliłam… to ciasto pachnie obłędnie, nie da się tak po prostu spokojnie na nie poczekać… istne tortury… 😀 a potem jest jeszcze lepiej… to jest najlpsze ciasto bananowe jakie piekłam i jakie jadłam… love, love, love… dziękuję bardzo, bardzo <3
❤️❤️❤️
Wyszedł boski! Smakuje jak pyszne ciasto :). Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast cukru użyłam erytrolu, dodałam grube płatki kokosowe, brakującą część masła uzupełniłam oliwą, dodałam odżywki białkowej . Dziękuję za przepis <3.
Upiekłam na mące pszennej pełnoziarnistej, bo nie miałam innej i w formie 20 na 20 – urosło przepięknie, zjadane jest jeszcze ciepłe. Jak się uda, to kawałek zostawię na jutro, żeby sprawdzić stan po ochłodzeniu. Banany były już czarne i na granicy życia;) Jestem zachwycona, chlebek wchodzi na stałe do repertuaru. Dodam jeszcze, że ten sukces kulinarny przywrócił moją wiarę w siebie – wracam do pieczenia!
cieszę się, że wróciła wiara w siebie!
Nie no, chlebek opór. W całym domu pachniało, aż stary wybudził się z drzemki xD Dodałam cukier kokosowy i 3 wielkie banany-to chyba było powodem dlaczego ciasto wyszło lekko zakalcowate na spodzie 😐
Hmmm tylko czy tej masy nie jest za dużo na foremke 20×10? Musiałam rozlać do dwóch żeby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie 😡
Robię dzisiaj drugi raz. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko według przepisu, ale w środku się nie upiekł – wsadziłam z powrotem jeszcze na 20 minut, tym razem z termoobiegiem i się udało 🙂 Dzisiaj testuję z niższym piętrem w piekarniku. Co do twardnienia – nie zauważyłam poprzednim razem, żeby robił się twardszy. Był pyszniutki! 🙂
może użyłaś extra dużych bananów? zawsze lepiej odmierzać wagą, aby być pewnym, że wszystko wyjdzie idealnie
Myślę, że jednak piętro w piekarniku 🙂 Teraz za drugim razem wyszło idealne. Mam pięć poziomów, piekłam na drugim od dołu i super wyszło 🤩
Nie wiem czy dobrze będzie o mnie świadczył kometarz, że bardzo często wracam do tego przepisu „dla leniuchów” 🙂 w zasadzie jest to jedyny przepis, z którego piekę chlebek bananowy 🙂
Odkąd odkryłam ten przepis, piekę ten chlebek minimum raz w tygodniu. Niezawodny prosty przepis, chlebek wychodzi przepyszny. Zwykle trzymam się przepisu, ale czasami zdarza mi się dodać czegoś na oko. Raz wyszedł mi niezwykle wilgotny i bardzo skarmelizowany po bokach, był tak niesamowicie pyszny, że zjedliśmy cały w jeden wieczór. Już więcej nie udało mi się takiego powtórzyć, a próbowałam wiele razy. Masz pomysł Rozkoszny od czego to może zależeć?
podejrzewam, że od tego „dodawania na oko” 🙂 jeśli dodasz mniej cukru, to na pewno mniej się skarmelizuje itd.
Cześć! Jakie mogą być powody zakalca? robiłam trzy razy i aż 2 razy wyszedł mi zakalec, jest pyszny mimo wszystko, ale chciałabym posmakować perfekcji
źle odmierzone składniki? wprost z lodówki? albo extra duże banany?
Pyszny chlebek, choć raczej w sposób normalny, robiłam już z innego przepisu i też zawsze był udany i pyszny. Chociaż ten banan na górze to doskonały pomysł, o którym dowiedziałam się właśnie od ciebie 😉
Interesuje mnie jednak jak wysoką masz tą formę? Moja dokładnie o wymiarach 10×20 jest za mała na taką ilość ciasta, zostało mi go jeszcze na 2 spore babeczki w kokilkach (!)
Pozdrawiam!
wymiary krawędzi górnej 25 x 12 cm, wysokość około 7 cm, klasyczna!
No i muszę lecieć do sklepu po banany, żeby upiec drugi chlebek. Ten pierwszy nie zdążył wystygnąć i został pożarty. Rodzina domaga się repety. Prostota przepisu mnie zachwyciła! Znakomity efekt smakowy i bez zakalca!
cieszę się!
Dlaczego wszystko jest na szklanki a nie na gramy? Rany Julek w Europie mamy gramy, to takie uciążliwe wszystko przeliczać.
przecież jest i na szklanki, i na gramy…
Hej! Przepis już raz przerobiony, znajomi zachwyceni do tego stopnia, że od 4 osób usłyszałam, że nigdy nie jedli lepszego chlebka bananowego <3
Zastanawiam się, jak najlepiej ten przepis zweganizować – wyjątkowo muszę przygotować coś wegańskiego na weekend. Jogurt chcę zastąpić zwyczajnie jogurtem roślinnym, ale trochę się martwię co zrobić z masłem (olej roślinny?) i jajkami, no i czy – i jak – takie zmiany wpłyną na proporcje. Może jesteś w stanie coś doradzić? 🙂
masło możesz zastąpić olejem, ale z jajkami nie pomogę 🙁
ja musze tu troche nauki dodac, bo niestety to dojrzewanie bananow w piekarniku to naukowa bzdruka 😛
zeby banany byly slodkie to skrobia musi sie zhydrolizwoac, a do tego potrzebny jest etylen. Np takie jablka wydzielaja etylen, wiec mozna banany spakowac do foliowki z jablkiem, szczelnie zamknac i po kilku dniach banany dobrze dojrzeja. W ten sam sposob mozna jablikem dojrzewac awokado.
Dodam, ze wlozylam niedojrzale banany do pierkanika na 20 min i owszem, sczernialy, ale w smaku nie byly ani troche slodsze.
Polecam sposob z jablkiem i szczelnie zamknieta torebka 🙂
Poza tym ten przepis na chlebek jest wspanialy, tak jak i wszystkie inne przepisy Rozkosznego <3
oczywiście „dojrzewanie” to skrót myślowy, ale mojej banany z piekarnika wychodzą słodsze – jak to się więc dzieje?
A czy gdyby go upiec w go formie maffinek, chyba nic nie szkodzi na przeszkodzie ??? Jakość tak Wielkanocna babeczkowa wersja mi sie marzy 😁🧁🧁🧁
będzie przepis na całą babkę bananową!
Jestem wielbicielką palonego masła, czy wystarczy 100 g? Czy możesz napisać ile ma być wagowo bananów?
około 320 g bez skórki
Hej
Zalegające banany w lodówce wykorzystane, chlebek upieczony. Mięciutki, pachnący i pyszny. Bajecznie prosty w wykonaniu. Dziękuję 😁
prawidłowo!
Robiłam już wiele chlebków bananowych z wielu przepisów, ale ten uważam, jest strzałem w 10tkę. Zrobiłam w wersji z czekoladą, która z bananem komponuje się idealnie wręcz, a do tego ta mięsista struktura ciasta. BAJKA!
Niestety chlebek mi nie wyszedł, wszystko w tych samych proporcjach, składniki ważone, 4 banany bardzo dojrzałe, mimo spędzenia prawie 100 minut w piekarniku (bo po 50 był surowy) zrobił się zakalec. 🙁
Jedynie zamiast jogurtu dałem jogurt kokosowy, czy to mogło być winowajcą?
Może banany był bardzo duże? następnym razem dodaj 3 sztuki lub 4 małe
czy jajka mieszamy z maslem, smietana I cukrem mikserem czy wszystko widelcem?
Bardzo dziekuje!
jak chcesz!
Hej, chcialam zrobić chlebek bananowy z pasta miso, jak i w którym momencie dodać do twojego przepisu ?
Roztrzep ją z jajkami i cukrem
Przepis jest genialny w swojej prostocie! Nie zliczę ile razy już piekłam ten chlebek i ilu osobom go poleciałam. Wychodzi super nawet w wersji bezglutenowej (używałam gotowej mieszanki mąk).
Ostatnio pojawiła się ochota na wersję czekoladową – czy wystarczy zamienić część mąki kakao?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
dodałbym po prostu 3 łyżki kakao ekstra 🙂
Hej, czy przepis bedzie dobry rozwniez w formie muffinek? Czy zmienic wtedy czas pieczenia ?
Tak, czas pieczenia będzie wtedy na pewno krótszy
Co lepiej dodać jogurt naturalny czy grecki? 🙂
grecki
Zrobiony, PRZEPYSZNY, co prawda za nic w swiecie spod nie chce sie w pelni dopiec (nawet odwracalam) i jest luźny ale pycha!❤️ Bede dopracowywac, jest to mój dzisiejszy tort urodzinowy😅
mmmm, może jakieś problemy z piekarnikiem?
Chyba w tym tkwił problem, powtarzałam jeszcze z 5 razy i wychodzi ideał!! Rodzinka co dwa dni się domaga, lepsze niż jakikolwiek lunchbox do pracy. (pieke teraz 65 minut)
Piekę już kolejny raz tylko w formie babeczek/muffin posypane odrobina brązowego cukru wymieszanego że szczyptą cynamonu co daje im chrupiąca skorupkę. Przepis prosty przyjemny i pyszny, dziękuję 🙂
P.S. w tej opcji wystarczy 30 minut w piekarniku gdyby ktoś chciał spróbować.
Pyszny, idealny!!! Zrobiony z okazji urodzin – no zrobiłam sobie najlepszy prezent 😀 Nie mam w domu masła orzechowego, ale coś czuję, że to będzie boskie połączenie <3
Niesamowity! Chlebków banananowych upiekłam niemało, był to hit pandemii – ale ten jest wyjątkowy, delikatny, puszysty, z odpowiednią ilością soli podbijającą słodycz – ideał. Zastanawia mnie tylko jedno – na spodzie chlebka mam wąski pasek zakalca, co może być przyczyną? Może za szybko go rozkroiłam (na ciepło)?
Hmm, może ciut za krótko piekłaś?
Czy mąki jest 1 i 3/4 szklanki czy 3/4? 🙂
1 i 3/4 szklanki
Najlepszy przepis na chlebek bananowy. Ja zrobiłam z maki z samopszy, rewelacja. Smak obłędny ❤️
<3
Czy można na coś zamienić jajka?
Przepis jest rewelacyjny. Najsmaczniejszy chlebek jaki dotąd jadłam!💝 a orzechy włoskie są bardzo dobrym dodatkiem
Myslalam, ze mam wspanialy przepis na chlebek bananowy. Niestety sie mylilam bo to Twoj przepis jest rewelacyjny! Jedynie co zmienilam to, to ze do orzechow wloskich dodalam jeszcze orzechy pecan.
Dziekuje za kolejny wspanialy przepis.Pozdrawiam serdecznie.
Chlebek jest przepyszny!!! Chciałabym spróbować go zrobić w zdrowszej wersji – czy mogę zamienić mąkę pszenną na mąkę owsianą? 😉 Pozdrawiam i dziękuję!
W 1/3 ilości całości gramatury mąki
zrobiłam pół na pół z mąką migdałową, bo pszenna się skończyła i wyszedł jak zwykle pyszny, polecam eksperymentować 🙂
A co się wydarzy gdy pominę jajka? Chlebek wyjdzie?
Cześć Rozkoszny
Wyglada to cudownie , ale czy znasz kaloryczność tego chlebka 😉
Czy jest jakiś sposób żeby pominąć jajka w tym przepisie ze względu na alergie dziecka?
Zrobiłam w wersji bezglutenowej (celiakia) mieszając mąkę ryżową i ziemniaczaną, wyszedł prze-pysz-ny! Zazwyczaj robiłam ze swojego przepisu bez śmietany i z dużo mniejszą ilością mąki, ale ten skradł nasze serca. Kasia
Cieszę się!
Zrobiłam 3x, krok po kroku wszystko dokładnie odmierzone, w temp pokojowej… I za każdym razem zakalec ;( już nie mam pomysłu co robię źle :/
Jak odmierzasz składniki? Pamiętaj, że szklanka to nie taka do picia, a miarka (ang. cup) o pojemności 250 ml
Jeśli nie mam piekarnika,czy mogę upiec w prodiżu okrągłym,te proporcje wystarczą?
Mój debiut chlebkowy – niedzielne pieczenie od razu z 2 porcji: duża i mała keksówka. Rewelacja!!! Cudownie puszysty, przepyszny i piękny oraz intrygujący!
<3
Piekłam dziś, a mistrzem pieczenia nie jestem, wyszedł cudowny! Dzięki za ten przepis – mogę się popisywać przed bliskimi 😀
Na jesienne śniadanko wchodzi jak złoto <3
Dzień dobry a czy nada się też śmietanka 30% zamiast 18%? 😁
tak, ale kwaśna
Dzisiaj robiłam pierwszy raz i jest naprawdę cudowny!
Z dużą ilością gorzkiej czekolady smakuje idealnie.
Najlepszy na ciepło❤
Moja 6 letnia córka została ostatnio poczęstowana w szkole takim chlebkiem i od tamtej pory prosi o jego zrobienie. Nie jadamy na codzień bananów więc realizacja jej pomysłu odbiegała w czasie do dzisiaj! Po obejrzeniu Twojego filmu jutro na podwieczorek będzie chlebek bananowy. Wygląda cudownie!!! U nas na pewno w wersji z czekolada i orzechami. Pozdrawiam serdecznie:)
Smacznego dla was!
Czy można zastąpić śmietanę ricotta?
Nie polecam
Hej, czy mogę zastąpic jajka łyżką lnu mielonego? Czy po prostu pominąć? Nie możemy niestety jajek 🙁
No i znowu muszę zostawić komentarz: WYSZEDŁ! Kolejny raz, kolejna pychotka! W mojej kuchni gościło już wiele Twoich przepisów i wszystkie to mocne 11/10. A wypieki i w ogóle zrobienie czegokolwiek innego niż tradycyjny polski kotlet z ziemniakami to dla mnie wyżyny.
Z okazji kolejnego kulinarnego sukcesu pozwól, że urządzę sobie tutaj mini koncert życzeń (z nadzieją, że to przeczytasz i nie odbierzesz tego źle):
Marzy mi się tak bardzo, bardzo, bardzo, sticky toffee banana pudding w Twoim wykonaniu. Taki polany dużą ilością toffee i gałką lodów waniliowych. Nie chce robić tego deseru z randomowych przepisów z internetu. Albo przepis od rozkosznego, albo stary będzie siedział o suchym pysku.
Jesteś super,
amen.
Cześć, dziękuję! Spróbuj https://www.rozkoszny.pl/ciasto-daktylowe-z-sosem-karmelowym-i-kremem-rozanym/
Dziękuję! Będzie robione 🙂
Czy muszę zmienić proporcje jak nie mam jogurtu?
Nie, ale chlebek nie będzie aż tak dobry bez jogurtu
Chlebek jest obłędnie pyszny 🙂! Mój 3 letni syn zamawia go średnio 3 razy w tygodniu,także dzisiaj robię już 6 raz, a pierwszy zrobiliśmy koło 2 tygodni temu, mocno uzaleznia! 😅
Chlebek jest obłędnie pyszny 🙂! Mój 3 letni syn zamawia go średnio 3 razy w tygodniu,także dzisiaj robię już 6 raz, a pierwszy zrobiliśmy koło 2 tygodni temu, mocno uzaleznia! 😅
Na śniadanie zgrillowany z masłem orzechowym to jest złoto sztos i 10/10 …. <3
Robiłam już 3 razy, ale w wersji bez połówek bananów na górze i zawsze wychodził mi piękny, pyszny chlebek. Dzisiaj pokusiłam się na wersję z połówkami – chciałam żeby trochę bardziej zachwycał wizualnie i wyszedł mi zakalec… ;(
Co mogło pójść nie tak? Za dużo bananów? Za szybko mieszane składniki?
Banan na wierzchu na pewno nie jest powodem zakalca. Raczej zbyt długie mieszanie lub źle odmierzone składniki
Zrobilam w życiu chyba z milion chlebków bananowych, ale ten przepis bije na łeb wszystkie.
Mąż w ciągu 30 minut pół blach zjadł :)))
Przepis już dodany do ulubionych.
<3
Hej😁 kiedy zobaczyłam ten przepis stwierdziłam że muszę go zrobić. Oczywiście w domu pustka… miałam pół szklanki mąki… Ale już się uparłam i kombinowałam. Dodałam resztę porcji zmielonych płatków owsianych i pół szkl. mielonych płatków orkiszowych i… Wyszedł!!! Pyszny delikatny, puszysty. Coś cudownego. Dzięki ❤️
Swietnie wychodzi. Zrobiłem już chyba 5 razy ten chlebek, a rodzina ciągle się domaga. I ten zapach na cały dom…:) Dzięki.
Czy mogę zamiast brązowego cukru dodać miodu ? 🤫
Niestety przyłączam się do niektórych komentarzy… chlebek siedzi w piekarniku już grubo ponad godzinę i cały czas nie chce się dopiec. Piekarnik mam dobry, składniki idealnie odmierzone… nie wiem co poszło nie tak. Przykryłam folią i dalej pieke, może sie uda.
To u mnie problem wręcz odwrotny. Może i jestem debilem, ale jak ustawić piekarnik, żeby go nie przypalić? Ustawiłem 175 na górę i dół, ustawiłem chlebek ma samym środku piekarnika i po 10 minutach góra była już „bardzo dobrze” upieczona. Ustawiłem wtedy tylko na dół z termoobiegiem i do czasu aż się upiekło spod był spalony
Genialny przepis! Zostawiłam masło do ostudzenia i ostatecznie zapomniałam go dodać a chlebek wyszedł rewelacyjny. Teraz już zawsze robie bez masła 😁
Czy mozna zamiast cukru użyć ksylitol lub erytrytolu?
Czy te same proporcje mogą być użyte dla keksówki 8.5 x 22 cm ??
Wszystko super ale ciasto wypłynęło z formy . Zrobiłam wszystko jak z przepisu i niestety ciasta wyszło za dużo jak na wymiary podane w przepisie .
Hej, czy mogę zastąpic jajka łyżką lnu mielonego? Czy po prostu pominąć? Nie możemy niestety jajek 🙁
Uwielbiam przepisy na 1 rękę/ miskę 😃
Chlebek właśnie siedzi w piecu 😃Zamiast klasycznego cukru brązowego użyłam Muscavado (Muscovado- czy jak to tam się pisze), bo taki akurat miałam w domu. Cała czekolada poszła do środka, ale nie szkodzi. Zobaczymy co z tego wyjdzie😉
A czy można na wierzch położyć śliwki? 🙂
Można! Ale czy będzie to smaczne, to nie wiem 🙂
Zawsze wychodzi zakalec. Zawsze. Miejszy lub wiekszy ale zakalec. Wlasnie wyciagnelam I piekny wyrosniety. Po 5 minutach opadl. Rece opadaja. Dokladnie wszystko robie jak przepis mowi.
Mierzysz wagą?
Dlatego ja dodaję tylko 2 duże banany, reszta składników w proporcjach według przepisu, wtedy wychodzi bez zakalca:)
Ile powinno być tej mąki? Nie wiem czy nie ma tam pomyłki – 220g tak jak w nawiasie czy 1 i 3/4 szklanki (czyli jakies 440g)?
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej to 220 g
Jak to ? Przecież 1 szkl to 250g…
250 ml
Chlebek idealny na zimowe wieczory! Używam mąki owsianej wraz z pszenną i wychodzi znakomicie.
Czy chlebek mozna upiec w małej tortownicy? 🙂
Tak, można
Witam, czy można zastąpic smietane maslanką?
Właśnie wgryzłam się w jeszcze
ciepły chlebek ! ☺️
Szybkie, proste i przyjemne przygotowanie tylko zachęca do upieczenia. Wypiek jest dobrze wilgotny i pełny bananowego smaku. Często pokuszę się o jego zrobienie, gdy z misy z owocami uśmiechają się do mnie cętkowane i intensywnie pachnące banany.
Dziękuje za przepis ;))
A jakby tu pominąć jajka? Żeby było wegańsko? 🙂 Czym innym „połączyć” składniki? 🙂
Martyna polecam aquafabe (zalewa z cieciorki). Dziś chyba z 5ty raz piekłam ten chlebek i właśnie zapisuje wszystko wg moich zasad odżywiania, bo wkońcu wyszło obłędnie rozkoszne😋🥧🍌🤤
Chlebek zrobiły 5cio i 10cio łatka! Wyszedł pyszny! Ponieważ nie miałam ani śmietany ani jogurtu dodałam serek waniliowy. Palce lizać !
Jaka mąka pszenna (typ/ rodzaj mąki) będzie tutaj najlepsza? Pozdrawiam
to pierwszy Rozkoszny przepis, jaki robię, a raczej przerabiam na vegan 🙂 dla zainteresowanych, wszystkiego dałam takie same ilości, śmietanę zamieniłam na śmietanę sojową, a zamiast 2 jajek dałam 1 jajko marki veggs. masło wegańskie, jest sporo dostępnych. wyszło obłędnie! chociaż martwiłam się, bo po 50 minutach chlebek był faktycznie surowy. ze strachu włączyłam termoobieg i zostawiłam jeszcze 15 minut – pomogło! następnego dnia był jeszcze lepszy niż świeży, chociaż ledwo doczekał 😀 dzięki!
Jaka jest kaloryka przepisu? ile kcal, białko, węgle, tłuszcze?
Robię z tego przepisy babeczki i wychodzą przepyszne. Piekę 30 min
Zapomniałam wrzucić jajka i tez wyszedł 😅
Najlepszy chlebek bananowy ❤️
Moje dzieci uwielbiają to ciasto. Przepis genialny, smak petarda. Znika z prędkością światła
Wyszlo pyszne lecz bardzo wilgotne. Czy to juz zakalec?
Czy jeśli dodam kakao, aby wyszedł czekoladowy, to należy zmienić proporcje mąki? Ile powinno się dać?
Wyszedł baaardzo wilgotny, trochę jak zakalec, ale ciasto w pełni upieczone, krojąc na drobne „kromki” i grillując robi się fajnie chrupiący, ale z czym podawać oprócz masła lub czekolady?
To już kolejny przepis który robię od Ciebie i na pewno nie ostatni!
Pozdrawiam
Powtórzony więcej razy niż odcinki Mody na Sukces. Niezmiennie Rozkoszny. Dzięki! 🍞 🍌
Zrobiłam ! Za pierwszym razem jako chlebek z dodatkiem czekolady i orzechów włoskich – popijając mlekiem – rewelacja !
Aktualnie wykonałam w postaci muffinek z dodatkiem gorzkiej czekolady i daktyli – kolejna rewelacja 🙂 Polecam <3
Robiłam wielokrotnie – pychota! A czy można zrobić z podwójnej porcji i piec w odpowiednio większej keksówce? O ile wydłużyć wtedy czas pieczenia/zmienić temperaturę?
Serdecznie pozdrawiam!
pyszny chlebek wyszedł za pierwszym razem 🙂 dzięki za przepis!
Wyszedł pyszny! Zamiast śmietany użyłam wegańskiego skyru i zamieniłam masło na wegańską opcję i się wszystko pięknie udało! Także polecam każdemu, kto chciałby zrobić ten chlebek bezmlecznie 🙂
Czy kura od której mam jaja może być smutna??
jeśli siedzi cały czas w klatce bez dostępu do wybiegu to pewnie jest smutna 🙁
Pychota. 4 banany do środka, jeden na wierzch + posypka z pistacji i gorzkiej czekolady. Ciacho siedziało chyba 1,5 godziny, grzanie tylko dół, bo piekarnik gazowy się zbuntował, ale wyszło idealne. Lekkie, wilgotne, przyjemnie słodkie. Super przepis, zdecydowanie polecam. 😁
Cudowny, wspaniały, moje top ostatnio. Piekę już drugi raz w ciągu 2 dni. Za pierwszym razem rozszedł się dosłownie w godzinę, ledwie zjadłam jeden kawałeczek! XD Dziś upiekłam kolejny i już zajadam się jeszcze cieplutkim – cudo <3
Uwielbiam twoje przepisy, jestes mistrzem! A cudownie ze podajesz ilosci i objetosciowo i wagowo, wielka dla mnie wygoda
Boże jaki pyszny ten chlebek. Właśnie go upiekłam. Podzieliłam się nim z bliskimi mi osobami. Wszystkim b. smakuje. Ale mnie najbardziej. Jem i za każdym kęsem jestem w niebie. Jesteś super. Super przepis. Najlepsze i ciasto jakie jadłam w ostatnich kilku latach. Dziękuję Ci
Czy jogurt można zastąpić maślanką?
Czy zamiast orzechów włoskich można użyć laskowych ?
Tak, można
Nie wiem jakim cudem 1i 3/4 cup mąki ma 220 g. U mnie juz 1 i1/4 cup to 220gramow nie upychabe w cupsach i na tiwni z brzegiem. Więc czym sie kierować?objetjscia czy wagą? mąkę mam tortowa 450
1 cup to standardowe 130 g mąki, nakładamy mąkę do miarki
Nie zlicze ile razy juz go pieklam z dzieciakami… zamiast masla 3,5 lyzki oleju rowniez daja nieziemski efekt! Tylko ludzie, czytajcie. Szklanka maki moze byc podana jako przelicznik w ml lub g… sa w internecie kalkulatory, wystarczy zapytac wujka google. Dla mnie to nie chlebek a ciasto, no miodzio miodzio!
chlebek… no po prostu ROSSSSSSKOSZNY 😀 mega, cieszę się, że trafiłam na ten przepis, z innego już nie upiekę 🙂
Czy jogurt/kwaśną śmietanę można zastąpić kremówką 30%? Została mi z innego przepisu i nie chcę zeby się zmarnowała 😉
Zostawiam tu info, może komuś się przyda, ze śmietanką 30% wyszło cudnie 😁
Przepyszny! Ładnie wyrasta i jest delikatnie kwaskowaty, co świetnie przełamuje ciężką słodycz bananów. Z czekoladą i orzechami włoskimi – poezja 😀
Świetny przepis, robię regularnie 🙂