Pasta z korzenia pietruszki, orzechów włoskich i rozmarynu

Pasta z korzenia pietruszki, orzechów włoskich i rozmarynu 1

Korzeń pietruszki jest prawdopodobnie najbardziej niedocenionym polskim warzywem. Drugoplanowo ląduje w rosole (nadając mu mnóstwo umami!), ewentualnie pieczony jest z innymi warzywami korzeniowymi (do boskiego skarmelizowania!). Jego wachlarz możliwości jest jednak znacznie większy.

Może być nawet jedzony na surowo jako chrupiąca przekąska lub sałatka w sosie musztardowo-chrzanowym. Na dobre doceniłem pietruszkę dopiero wtedy, kiedy mi jej zabrakło. Mieszkając kilka miesięcy w Madrycie, gdzie zakup korzenia pietruszki graniczy z cudem, nie było dnia, gdy nie myślałem o tej pietruszkowej paście, której słodycz przeplata się z leśnym smakiem rozmarynu i orzechów. Jej kremowa konsystencja jest wynikiem krótkiej kuracji, w której korzeń poddawany jest kąpieli w mleku aromatyzowanym rozmarynowym pędem. To prawdziwa Kleopatra wśród pietruszek.

Przepis pochodzi z mojej książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, którą możecie zamówić o tutaj!

Filmik instruktażowy z przygotowania pasty znajdziecie na moim IGTV!

Pasta z korzenia pietruszki, orzechów włoskich i rozmarynu
500 g korzenia pietruszki (lub pasternaku), obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki
3 szklanki (720 ml) mleka lub napoju roślinnego niesłodzonego
1 gałązka rozmarynu
¼ łyżeczki soli
1 szklanka (100 g) orzechów włoskich, grubo posiekanych
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka rozmarynu, drobno posiekanego, oraz więcej do podania
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy extra virgin oraz więcej do podania
1 łyżeczka skórki z cytryny
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1. W średnim rondlu umieść korzeń pietruszki, mleko, gałązkę rozmarynu i sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka będzie miękka. Odcedź, zachowując ¼ szklanki mleka.

2. W robocie kuchennym umieść ugotowany korzeń pietruszki, orzechy włoskie, czosnek, posiekany rozmaryn, olej i skórkę z cytryny. Blenduj pulsacyjnie, aż pasta będzie gładka, dodając zachowane mleko do uzyskania kremowej konsystencji.

3. Przed podaniem przełóż pastę do płytkiej miski, udekoruj rozmarynem, skrop olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i sokiem z cytryny. Jedz z ulubionym pieczywem!

Rady/porady
Pastę można przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce do czterech dni.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pasta z korzenia pietruszki, orzechów włoskich i rozmarynu 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

34 komentarze

kiki 30 listopada, 2020 - 11:00 pm

Książkę już mam (anglojęzyczne wydanie) i będę robić pastę jak tylko upoluję pietruche! Niestety w USA pietrucha też jakaś niepopularna..

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2020 - 1:01 pm

a tyle w niej umami!

Reply
Ania 1 grudnia, 2020 - 3:28 pm

Czym zastąpić mleko? Można roślinnym?

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2020 - 4:18 pm

tak, jak najbardziej

Reply
Mium 1 grudnia, 2020 - 4:24 pm

Pierwszy przepis, który wypróbowałam z książki – r e w e l a c j a!

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2020 - 4:49 pm

<3

Reply
Aleksandra 2 grudnia, 2020 - 7:22 pm

Czy orzechy laskowe/nerkowce/migdały się sprawdzą🤔?

Reply
rozkoszny 2 grudnia, 2020 - 7:30 pm

Fajne byłyby też uprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe!

Reply
Ania 6 grudnia, 2020 - 12:56 am

Hej Rozkoszny! Czy możesz dać znać proszę, czy świeży rozmaryn mogę zastąpić suszonym? Albo świeżym tymiankiem? Chciałbym zrobić dzisiaj tą pastę, ale nigdzie nie mogłam dostać świeżego rozmarynu 🙁 PS OBSESYJNIE KOCHAM TWOJE PRZEPISY

Reply
rozkoszny 6 grudnia, 2020 - 12:11 pm

Cześć, tak , jasne!

Reply
Monika 16 grudnia, 2020 - 11:15 am

Hej! Kiedy mam tylko suszony rozmaryn, to zalewam go na chwilę wrzątkiem. Odcedzam na sitku. Aromat podkręcony, a igiełki miękkie 🙂 Pozdrawiam

Reply
Małgosia 7 grudnia, 2020 - 11:54 pm

Przygotowałam pastę używając właśnie suszonego rozmarynu i również była przepyszna c: Ogromne dzięki za kolejny fantastyczny przepis !

Reply
rozkoszny 8 grudnia, 2020 - 5:38 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Marlena 29 grudnia, 2020 - 4:28 pm

Hej, książkę już mam jest cudowna! A ta pastę chciałam zrobić jako pierwsza, mam tylko pytanie, orzechy włoskie obrane czy mogą być ze skórka?

Reply
rozkoszny 29 grudnia, 2020 - 11:00 pm

ja używam ze skórką

Reply
Martyna 10 marca, 2021 - 9:34 am

Wyszła przepyszna, nie spodziewałam się takiego smaku! ❤️

rozkoszny 29 grudnia, 2020 - 11:08 pm

ja używam ze skórką!

Reply
Delektujemy 8 stycznia, 2021 - 2:45 pm

Jak to się mówi – niebo w gębie:) Super pasta. Wprawdzie nie miałam pod ręką orzechów włoskich, ale nerkowce się bardzo dobrze sprawdziły jako zamiennik:)

Reply
rozkoszny 8 stycznia, 2021 - 10:34 pm

cieszę się!

Reply
Kasia 12 stycznia, 2021 - 8:48 pm

Jutro robię !!! Kocham Twoje przepisy, zwłaszcza jagodzianki i fetę z figami ❤️❤️

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2021 - 11:11 pm

mam nadzieję, że ta pasta będzie kolejnym ulubionym Twoim moim przepisem 😀

Reply
Monika 12 stycznia, 2021 - 11:51 pm

Niesamowita ta pasta, dziękuję za przepis. Pachnie trochę jak karczochy i ten słodko-orzechowy smak – ciężko nie podjadać 🙂

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2021 - 12:41 am

do usług! ^^

Reply
Karolina 15 stycznia, 2021 - 7:32 pm

Hej Rozkoszny! Czy mógbyś proszę powiedzieć, co zrobić, gdy pasta wychodzi gorzka? Za krótko/za długo gotowana, kiepska pietrzuszka? Daj znać!

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2021 - 8:31 pm

brzmi jak kiepska pietruszka 🙁

Reply
Karo 3 maja, 2021 - 9:33 pm

Hej, hej! Mieszkam w Niemczech, trudno dostać tutaj korzeń pietruszki, natomiast pasternak jest dostępny. Jaka jest różnica smakowa między tymi korzeniami? Pozdrawiam!

Reply
Andzelika Kowal 17 maja, 2021 - 10:41 am

Jakie to jest obłędne <3 Dziekuje!

Reply
rozkoszny 17 maja, 2021 - 11:09 am

cieszę się <3

Reply
Karolina 18 maja, 2021 - 7:28 am

Nigdy bym nie powiedziała, ze pietruszka może tak smakować i rozpływać się w ustach. Chciałabym więcej takich przepisów 😉 oryginalne dzieło 👌🏼
Czy można wiedzieć ile ta pasta ma kalorii ?

Reply
rozkoszny 19 maja, 2021 - 7:06 pm

nie mam pojęcia, szkoda życia na liczenie kalorii!

Reply
Kinga 27 maja, 2021 - 7:46 pm

MASAKRA! właśnie zrobiłam ten krem i miałam zjeść tylko jedną kanapkę a zjadłam 3! Obłędny, wspaniałe połączenie smaków. Dałam więcej czosnku, bo uwielbiam. Super przepis, dzięki wielkie, nie myślałam nigdy aby połączyć pietruszkę z orzechami. Wyborne! Jutro próbuje więcej Twoich przepisów! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
rozkoszny 28 maja, 2021 - 9:59 am

haha, już mi serce stanęło po pierwszym słowie

Reply
Karo 23 czerwca, 2021 - 8:05 pm

Rany, zrobiłam ją dziś po raz pierwszy i nie wierzę! Że pietruszka jest tak niedoceniana – i tak słodka! Nie mogę odgonić od siebie myśli o pietruszkowych wypiekach 😀

Reply
Martyna 5 lipca, 2021 - 7:28 pm

Hej chciałam zapytać czy można czymś zastąpić orzechy, niestety mam alergię

Reply

Leave a Comment