Niedobory czasami przynoszą prawdziwie wspaniałe rozwiązania. Alfonso Bialetti wymyślił kawiarkę w latach 30., by espresso jak z kawiarni można było wypić w domu – Włochy trawił wówczas kryzys finansowy. Natomiast w czasie II wojny światowej piekło się ciasto czekoladowe na warunki “okopowe”: bez czekolady, masła, a nawet jajek. Przez przypadek wegańskie. I smakujące jak nadzieja na lepsze jutro. Espresso prosto z kawiarki, ciasto z potrzeby serca – zestawienie tych dwóch smaków tworzy duet idealny. Gdy w cieście tradycyjną wodę zastąpi się esencjonalnym naparem z kawiarki, czekolada zaczyna smakować bardziej jak ona sama. W sezonie ta ciemna niczym smoła masa, aż się prosi, by zatopić w niej truskawkową słodycz.
To prawdopodobnie najprostszy przepis na ciasto, jaki kiedykolwiek opublikowałem. Potrzebne składniki z pewnością macie w zakamarkach swoich kuchni. Chyba, że truskawki zjedliście w drodze ze sklepu, warto wówczas wrócić po dodatkową porcję.
Za pełnią smaku najprostszego ciasta na świecie kryją się dwa sekrety.
Jeśli myślcie, że ciasto czekoladowe nie może wyjść puszyste i mokre bez dodatku jajek, to jesteście w błędzie. Tajemnicą tego wegańskiego wypieku jest ocet, dzięki któremu soda oczyszczona szybko zaczyna działać, nadając lekkości ciastu. Nie pomijajcie tego składnika. W przeciwnym razie skończycie z zakalcem. Może być to dowolny ocet. Najlepiej taki o łagodnym smaku – z białego wina, ryżowy lub jabłkowy – ale jeśli macie mocniejsze, to też się nadadzą.
Drugim zmieniającym wszystko składnikiem jest kawa. Często podkreślam, że kawa sprawia, że smak czekolady staje się bardziej wyrazisty, pełniejszy. Jest to szczególnie istotne w wypiekach na bazie kakao. Wystarczy zanurkować w dzieciństwo i przypomnieć sobie ciasto rodem z PRL-u, którego nazwę niech skryją mroki historii. Wilgotne, kojące i mięciutkie, ale smak czekolady był tylko mrzonką. Porównajmy je z choćby brownies. Niebo a ziemia.
Ze względu na charakter ciasta, aż się prosi, by zaparzyć kawę w kawiarce, która powstała mniej więcej w tym samym czasie, kiedy wojenne przepisy na wegańskie ciasto czekoladowe. Tak zaparzona kawa jest odpowiednikiem tej z ekspresu – a to ważne, by ciasto przygotowywać na tak esencjonalnym naparze. Ważne też, żeby podczas zaparzania kawy w kawiarce sięgnąć po odpowiednio zmielone ziarna. Ciut drobniej niż do dripa, nieco grubiej niż do espresso. Jeśli nie mieliście ich sami w domu, to lepiej zaopatrzyć się w ziarna mielone specjalnie pod kawiarkę.
Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami
tortownica 23 cm
1 ⅓ (170 g) szklanki mąki pszennej
1 szklanka (200 g) cukru
⅓ szklanki (35 g) niesłodzonego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
1 szklanka (220 g) mocno zaparzonej kawy, ostudzonej
⅓ szklanki (80 g) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka octu z białego wina, ryżowego lub jabłkowego
250 g truskawek, przepołowionych
1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza (góra-dół). Natłuść tortownicę o średnicy 23 cm, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj suche składniki w dużej misce: mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu połącz składniki mokre: ostudzoną kawę, olej, ekstrakt waniliowy i ocet.
3. Wlej mokre składniki do suchy. Miksuj – można zrobić to trzepaczką lub nawet widelcem – jedynie do połączenia. Przełóż masę czekoladową do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż truskawki rozcięciem do góry. Piecz około 40 minut, do tzw, suchego patyczka. Ostudź przed podaniem. Podawaj w towarzystwie kawy!
Rady/porady
Zamiast truskawek sprawdzą się także maliny, rabarbar i wiśnie. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych. Czas pieczenia może być dłuższy o kilka minut.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
94 komentarze
No to pieczemyyyyyy!
będzie rozkosznie!
Zrobione i zjedzone – wspaniałe! Mega szybkie do zrobienia i pyszne 🙂 Jesteś niezawodny!
polecam się! haha
Wspaniałe ciasto na weekend! Szybkie do zrobienia i tasak rozkosznie pyszne 😋 problem, że na dłużej nie wystarczyło 🙈😂
Kryminalnie pyszne 😎🤩
a ja chcę ten rabat!!!!!!
przy zakupie na stronie Coffeedesk proszę wpisać „rozkosznakawa”
Idealny prezent dla siebie na dzień dziecka ❤️
a przy okazji można uszczęśliwić inne bardziej i mniej dorosłe dzieci dookoła <3
Czy można dać inne owoce
tak!
Kurde, mam wszystkie składniki (nawet rabarbar się ostał z weekendowego pieczenia ciasta, nie miałam pomysłu co zrobić z resztą) – ale… serio? mówisz, że dobre to ciasto jest? 😁 warto się za nie zabrać? 😉
jest przerozkoszne! innym przepisem nie dzieliłbym się 🙂
Brzmi rozkosznie! 🙂 Ale co zamiast cukru?
można pewnie użyć ksylitolu, ale nie wiem dokładnie, bo niż używam
Piecze się… Jestem ciekawa jak wyjdzie🤔
daj znać!
Czy można pominąć lub czym zastąpić kawę? Mam nieletnich domowników:( tym dorosłym podam espresso w filiżance 👌
kawa jest praktycznie niewyczuwalna w cieście, jest zadaniem jest jedynie podkreślać smak czekolady 🙂
ale można zastąpić mlekiem / wodą
Obłędne do tego stopnia, że jakąś 1/3 ciasta zeżarłam już na surowo.
Absolutnie przewspaniałe ❤
miód na moje uszy <3
Pierwsze upiekłam przed godziną, ale ….. wzięło i się już skończyło 🙈Właśnie piekę drugie ciasto.
Mam nadzieję, że to zostanie chociaż do przyjazdu męża z pracy. Pierwsze pochłonęłam całkiem sama 🤭
Ciacho pyszne, szybkie i idealne do kawy.
Dziękuję serdecznie za nie i czekam na więcej całkiem zaskakujących przepisów na ciacha 🙂
najlepszy komplement dla ciasta – zjeść je zanim zdąży wystygnąć <3
zrobiłam! dobre! przypomina trochę brownie. szkoda ze nie ma opcji dodania zdjęcia 🙂
pozdrawiam!
zawsze można zostawić na Facebooku w komentarzu lub na Instagramie!
Istnie rozkoszne!
Rozpływa się w ustach ❤️
cieszę się <3
Czy ocet jest niezbędnym elementem nie mam w domu żadnego z tego rodzaju 😞
tak, jest niezbędny – inaczej ciasto nie wyrośnie tak ładnie
A można zastąpić go sokiem z cytryny?
Czy myślisz, że w formie babeczek da radę? Albo w malutkiej formie do pieczenia? (Jak niedobory, to już na całego 😉 ) Jak wtedy najlepiej dopasowac czas?
jasne! myślę, że około 20 – 30 min
Super, dzięki ogromne za odpowiedź! 🙂
Już w piekarniku 🙃 U mnie z rabarbarem 🙃
smacznego!
a śliwki mrożone mogą być? o
Będzie trzeba piec kilka minut dłużej. Śliwki rozcięciem ku górze
Hejka! Czy mogłabym upiec ciasto w keksówce 10/20? Czy czas pieczenia taki sam ? :0
ej, ciasto można upiec w każdej formie, ale przy keksówce 10 x 20 byłoby to połowa składników z przepisu bazowego
J 'ADORE ♥️♥️♥️
<333
Czy można sodę oczyszczoną zastąpić w całości proszkiem do pieczenia?
można, ale ciasto trochę mniej wyrośnie
Przepyszne! Melduję, że udało się doskonale bez grama cukru, za to z daktylami w takiej samej ilości, namoczonymi przez kilkanaście minut w kawie i zblendowanymi na mus przed połączeniem z resztą mokrych składników. Z innych modyfikacji: dodatek kardamonu, którego sypnęłam dobrze ponad łyżeczkę, wspaniale podkreślił czekoladowy aromat 🙂
super, dzięki za info o udanych modyfikacjach!
Dzisiaj koniecznie upiekę! Czy można użyć innej mąki niż pszennej?
tak, można użyć mieszanki mąk bezglutenowych
Świetne piękę go 7 raz w przeciągu 2 tygodni bo jestem zakocha. Zakochana w smaku oraz w latwosci jego wykonania!
Użyłam ksylitol i cukier w proporcji 50/50 i też wychodzi 🙂
dzięki za info o zamienniku cukru, ktoś na pewno skorzysta!
Czy wiadomo jak zmieni się czas pieczenia, gdy użyje formy do babeczek zamiast tortownicy?
Czy mogę to ciasto dopasować do osoby niemogącej jeść glutenu? Czym zastąpić mąkę?
mieszanką mąk bezglutenowych
Ile gram kawy trzeba wsypać? Czy 3.5 łyżeczek wystarczy? 🙂
kawiarkę uzupełniamy do pełna kawą – ma być intensywna!
Wczoraj zrobiłam pierwszy raz zamiast cukru daktyle, dziś zrobiłam drugi raz zamiast białej maki maka pełnoziarnista no i daktyle zamiast cukru. Rewelacja. Zdjęcie dodane na IG.
super, będę patrzyć!
Truskawki mi się zapadły, jakaś rada na przyszłość? 🙂
odmierzać wagą! 🙂
Ciasto było absolutnie boskie. Chociaz wcale tak nie wyglądało 😛 Pycha! Jeśli mogę mieć uwagę – podawaj w przepisach jakiej mąki używasz, bo rodzajów pszennych jest mnóstwo 🙂 czy tortowej, czy 500/550, 650, a może i na pełnoziarnistej będzie fajne? Tak czy siak – dziękuję za wspaniały przepis!
cześć, używam pszennej tortowej typ 450
do kawy ciasto z kawą? za dużo
Wojtek, przeczytaj wpis najpierw. Piszę w nim, że ciasto nie ma smaku kawowego – potęguje ona jedynie smak czekolady 🙂
Czy figi będą tutaj okej czy jednak wypadną zbyt mało wyraziście w porównaniu do polecanych owoców? 🙂
Można użyć fig, jeśli lubi się konkretną słodycz
Hej. A czy z mrożonymi owocami się uda?
Nie miałam truskawek, więc posypałam z wierzchu orzechami włoskimi i łamanym ziarnem kakaowca. Miałam w lodówce pół puszki masy kajmakowej, więc łyżeczką rozłożyłam na górze robiąc takie mazy. Kajmak miejscami się pozapadał tworząc super nadzienie-niespodzianki. Różne tekstury w tym wspaniałym cieśnie dały ciekawe i pyszne doświadczenie. Dziękuję za cudowny przepis i odpowiadam, że nie trzeba się bać zabaw z dodatkami 🙂
Super wariacja!
Drogi Rozkoszny! Mam tylko mrożone wiśnie, czy to zbyt ryzykowne?
Działaj!
Jutro rano wege goście a w lodówce tylko gruszki 🙈
Zobaczymy co z tego wyjdzie!
Dlaczego smaruje się blaszkę masłem, a później wykłada się papierem?
Kiedyś wzięłam do ręki Twoja książkę bo poprostu jest pięknie wydana i tak się zaczęło. Już ze 30 lat gotuję a ciągle to dla mnie przygoda i totalna frajda, nauka, odstresowywacz i tacy jak Ty są dla mnie ogromną inspiracją. Dzięki, a to ciasto piekłam w nocy kiedy zelżał upał, żeby siedzieć w niedzielę o 8 rano z nim i kawa w ogrodzie, delektować się i zwyczajnie cieszyć się życiem. Jest rozkosznie, jest pysznie
Cieszę się przeogromnie!
Witam
Mam.problem , ciasto po upływie 40min nadal jest zbyt wilgotne w wielu miejscach ale jak potrzymam.dluzej to przypala się girl z truskawkami 😬👆co robię źle?🤔🤓?
Proszę o pomoc gdyż smak ciasta jest boski ale nie mogę go dopiec…🤯🥺
Hmm, spróbuj przykryć je folią aluminiową i piec trochę dłużej
Czy zamiast truskawek pieczonych można na ciasto po upieczeniu wyłożyć krem (śmietanka+mascarpone) i posypać świeżymi truskawkami czy to będzie za ciężkie na takie ciasto?
Można
Czy jeśli nie zależy mi na weganskim cieście mogę użyć masła zamiast oleju? I soku z cytryny zamiast octu?
Smaczne, ale mogło by być bardziej czekoladowe.
Można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady
Czy można zrezygnować z kakao (alergia)? Jeśli tak, masz pomysł, czym je zastąpić? Oczywiście wiem, ze to nie będzie to samo, ale może masz jakiś pomysl… ❤️
Hej, spróbuj z karobem
Kryminalnie pyszne. 😎🤩Zamiast truskawek u mnie daktyle. Niebo w gębie!
Przegenialne wyszlo! A tak z ciekawosci, czy moglabym zastapic kawe? Sok pomaranczowy dalby rade?
Tradycyjnie używa się wody
Dałam mrożone śliwki (kończymy zapasy z zeszłego roku :D) i wyszło pyszne!
Tak, można
Hey! Ciasto pyszne – robię po raz trzeci! Jest aż tak dobre, że zastanawiam się czy wyjdzie, jeśli je zrobię z podwójnych składników? Jak długo powinnam wtedy piec? Czy po prostu improwizować? 🙂 Pozdrawiam rozkosznie!
A czy mąka do pizzy się nada? Trochę mi jej szkoda, ale się wyprowadzany i dobrze byłoby zużyć.
Myślę, że tak
Wspaniałe… ale i bardzo uzależniające! 😉 Aż żałuję, że pod postami nie można wrzucać zdjęć (nie mam insta). Dziękuję za kolejny super przepis.
Serio takie smaczne? Z tą ilością cukru?
Wyszło naprawdę przepyszne! Szybkie, nieskomplikowane cudo 🙂