Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami

Niedobory czasami przynoszą prawdziwie wspaniałe rozwiązania. Alfonso Bialetti wymyślił kawiarkę w latach 30., by espresso jak z kawiarni można było wypić w domu – Włochy trawił wówczas kryzys finansowy. Natomiast w czasie II wojny światowej piekło się ciasto czekoladowe na warunki “okopowe”: bez czekolady, masła, a nawet jajek. Przez przypadek wegańskie. I smakujące jak nadzieja na lepsze jutro. Espresso prosto z kawiarki, ciasto z potrzeby serca – zestawienie tych dwóch smaków tworzy duet idealny. Gdy w cieście tradycyjną wodę zastąpi się esencjonalnym naparem z kawiarki, czekolada zaczyna smakować bardziej jak ona sama. W sezonie ta ciemna niczym smoła masa, aż się prosi, by zatopić w niej truskawkową słodycz. 

To prawdopodobnie najprostszy przepis na ciasto, jaki kiedykolwiek opublikowałem. Potrzebne składniki z pewnością macie w zakamarkach swoich kuchni. Chyba, że truskawki zjedliście w drodze ze sklepu, warto wówczas wrócić po dodatkową porcję.

Za pełnią smaku najprostszego ciasta na świecie kryją się dwa sekrety.

Jeśli myślcie, że ciasto czekoladowe nie może wyjść puszyste i mokre bez dodatku jajek, to jesteście w błędzie. Tajemnicą tego wegańskiego wypieku jest ocet, dzięki któremu soda oczyszczona szybko zaczyna działać, nadając lekkości ciastu. Nie pomijajcie tego składnika. W przeciwnym razie skończycie z zakalcem. Może być to dowolny ocet. Najlepiej taki o łagodnym smaku – z białego wina, ryżowy lub jabłkowy – ale jeśli macie mocniejsze, to też się nadadzą.

Drugim zmieniającym wszystko składnikiem jest kawa. Często podkreślam, że kawa sprawia, że smak czekolady staje się bardziej wyrazisty, pełniejszy. Jest to szczególnie istotne w wypiekach na bazie kakao. Wystarczy zanurkować w dzieciństwo i przypomnieć sobie ciasto rodem z PRL-u, którego nazwę niech skryją mroki historii. Wilgotne, kojące i mięciutkie, ale smak czekolady był tylko mrzonką. Porównajmy je z choćby brownies. Niebo a ziemia.

Ze względu na charakter ciasta, aż się prosi, by zaparzyć kawę w kawiarce, która powstała mniej więcej w tym samym czasie, kiedy wojenne przepisy na wegańskie ciasto czekoladowe. Tak zaparzona kawa jest odpowiednikiem tej z ekspresu – a to ważne, by ciasto przygotowywać na tak esencjonalnym naparze. Ważne też, żeby podczas zaparzania kawy w kawiarce (ja używam Bialetti New Moka Induction 4tz) sięgnąć po odpowiednio zmielone ziarna. Ciut drobniej niż do dripa, nieco grubiej niż do espresso. Jeśli nie mieliście ich sami w domu, to lepiej zaopatrzyć się w ziarna mielone specjalnie pod kawiarkę.

Wpis powstał we współpracy z Coffeedesk – oficjalnym dystrybutorem marki Bialetti, której zawdzięczamy powstanie kawiarki. Z kodem rabatowym rozkosznakawa otrzymacie 20% zniżki na nieprzecenione akcesoria i kawy marki Bialetti – kod jest ważny do 30 czerwca 2021 roku i nie łączy się z innymi promocjami. Korzystajcie – zyskacie nie tylko więcej okazji do upieczenia najprostszego wegańskiego ciasta, ale też perspektywę porannego rytuału parzenia kawy jak we Włoszech.

Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami 1

Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami
tortownica 23 cm
1 ⅓ (170 g) mąki pszennej
1 szklanka (200 g) cukru
⅓ szklanki (35 g) niesłodzonego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
1 szklanka (220 g) mocno zaparzonej kawy (najlepiej w kawiarce), ostudzonej
⅓ szklanki (80 g) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka octu z białego wina, ryżowego lub jabłkowego
250 g truskawek, przepołowionych

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza (góra-dół). Natłuść tortownicę o średnicy 23 cm, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia.

2. Wymieszaj suche składniki w dużej misce: mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu połącz składniki mokre: ostudzoną kawę, olej, ekstrakt waniliowy i ocet.

3. Wlej mokre składniki do suchy. Miksuj – można zrobić to trzepaczką lub nawet widelcem – jedynie do połączenia. Przełóż masę czekoladową do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż truskawki rozcięciem do góry. Piecz około 40 minut, do tzw, suchego patyczka. Ostudź przed podaniem. Podawaj w towarzystwie kawy!

Rady/porady
Zamiast truskawek sprawdzą się także maliny, rabarbar i wiśnie. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych. Czas pieczenia może być dłuższy o kilka minut.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami 4
Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami 5
wegańskie ciasto czekoladowe
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

60 komentarzy

Beata 1 czerwca, 2021 - 10:47 am

No to pieczemyyyyyy!

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 11:06 am

będzie rozkosznie!

Reply
MMW 2 czerwca, 2021 - 1:14 pm

Zrobione i zjedzone – wspaniałe! Mega szybkie do zrobienia i pyszne 🙂 Jesteś niezawodny!

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2021 - 7:21 pm

polecam się! haha

Reply
Bea 5 lipca, 2021 - 5:21 pm

Wspaniałe ciasto na weekend! Szybkie do zrobienia i tasak rozkosznie pyszne 😋 problem, że na dłużej nie wystarczyło 🙈😂

Reply
iwona 1 czerwca, 2021 - 10:56 am

a ja chcę ten rabat!!!!!!

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 11:06 am

przy zakupie na stronie Coffeedesk proszę wpisać „rozkosznakawa”

Reply
Julia 1 czerwca, 2021 - 10:56 am

Idealny prezent dla siebie na dzień dziecka ❤️

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 11:06 am

a przy okazji można uszczęśliwić inne bardziej i mniej dorosłe dzieci dookoła <3

Reply
Sylwia 1 czerwca, 2021 - 11:21 am

Kurde, mam wszystkie składniki (nawet rabarbar się ostał z weekendowego pieczenia ciasta, nie miałam pomysłu co zrobić z resztą) – ale… serio? mówisz, że dobre to ciasto jest? 😁 warto się za nie zabrać? 😉

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 11:30 am

jest przerozkoszne! innym przepisem nie dzieliłbym się 🙂

Reply
Klaudia 1 czerwca, 2021 - 1:43 pm

Brzmi rozkosznie! 🙂 Ale co zamiast cukru?

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 7:50 pm

można pewnie użyć ksylitolu, ale nie wiem dokładnie, bo niż używam

Reply
Daria 1 czerwca, 2021 - 4:29 pm

Piecze się… Jestem ciekawa jak wyjdzie🤔

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 7:49 pm

daj znać!

Reply
Ania 1 czerwca, 2021 - 9:23 pm

Czy można pominąć lub czym zastąpić kawę? Mam nieletnich domowników:( tym dorosłym podam espresso w filiżance 👌

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 11:57 pm

kawa jest praktycznie niewyczuwalna w cieście, jest zadaniem jest jedynie podkreślać smak czekolady 🙂
ale można zastąpić mlekiem / wodą

Reply
Dominika 1 czerwca, 2021 - 11:01 pm

Obłędne do tego stopnia, że jakąś 1/3 ciasta zeżarłam już na surowo.
Absolutnie przewspaniałe ❤

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2021 - 11:57 pm

miód na moje uszy <3

Reply
Beniaczek 2 czerwca, 2021 - 11:01 am

Pierwsze upiekłam przed godziną, ale ….. wzięło i się już skończyło 🙈Właśnie piekę drugie ciasto.
Mam nadzieję, że to zostanie chociaż do przyjazdu męża z pracy. Pierwsze pochłonęłam całkiem sama 🤭
Ciacho pyszne, szybkie i idealne do kawy.
Dziękuję serdecznie za nie i czekam na więcej całkiem zaskakujących przepisów na ciacha 🙂

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2021 - 12:41 pm

najlepszy komplement dla ciasta – zjeść je zanim zdąży wystygnąć <3

Reply
Aleksandra 2 czerwca, 2021 - 4:34 pm

zrobiłam! dobre! przypomina trochę brownie. szkoda ze nie ma opcji dodania zdjęcia 🙂
pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2021 - 7:23 pm

zawsze można zostawić na Facebooku w komentarzu lub na Instagramie!

Reply
Natalia 2 czerwca, 2021 - 4:57 pm

Istnie rozkoszne!
Rozpływa się w ustach ❤️

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2021 - 7:24 pm

cieszę się <3

Reply
Monika 2 czerwca, 2021 - 5:36 pm

Czy ocet jest niezbędnym elementem nie mam w domu żadnego z tego rodzaju 😞

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2021 - 7:21 pm

tak, jest niezbędny – inaczej ciasto nie wyrośnie tak ładnie

Reply
Paulina 19 czerwca, 2021 - 10:34 pm

A można zastąpić go sokiem z cytryny?

Reply
Kaja 2 czerwca, 2021 - 6:46 pm

Czy myślisz, że w formie babeczek da radę? Albo w malutkiej formie do pieczenia? (Jak niedobory, to już na całego 😉 ) Jak wtedy najlepiej dopasowac czas?

Reply
rozkoszny 2 czerwca, 2021 - 7:24 pm

jasne! myślę, że około 20 – 30 min

Reply
Kaja 2 czerwca, 2021 - 8:46 pm

Super, dzięki ogromne za odpowiedź! 🙂

Reply
Martyna 3 czerwca, 2021 - 8:55 am

Już w piekarniku 🙃 U mnie z rabarbarem 🙃

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2021 - 11:25 am

smacznego!

Reply
aneta 3 czerwca, 2021 - 11:11 am

a śliwki mrożone mogą być? o

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2021 - 11:26 am

Będzie trzeba piec kilka minut dłużej. Śliwki rozcięciem ku górze

Reply
Ada 4 czerwca, 2021 - 11:00 am

Hejka! Czy mogłabym upiec ciasto w keksówce 10/20? Czy czas pieczenia taki sam ? :0

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2021 - 11:11 am

ej, ciasto można upiec w każdej formie, ale przy keksówce 10 x 20 byłoby to połowa składników z przepisu bazowego

Reply
Muras-Boczek 5 czerwca, 2021 - 10:53 pm

J 'ADORE ♥️♥️♥️

Reply
rozkoszny 6 czerwca, 2021 - 10:00 am

<333

Reply
Ula 7 czerwca, 2021 - 12:31 pm

Czy można sodę oczyszczoną zastąpić w całości proszkiem do pieczenia?

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2021 - 10:46 pm

można, ale ciasto trochę mniej wyrośnie

Reply
Nat 7 czerwca, 2021 - 7:27 pm

Przepyszne! Melduję, że udało się doskonale bez grama cukru, za to z daktylami w takiej samej ilości, namoczonymi przez kilkanaście minut w kawie i zblendowanymi na mus przed połączeniem z resztą mokrych składników. Z innych modyfikacji: dodatek kardamonu, którego sypnęłam dobrze ponad łyżeczkę, wspaniale podkreślił czekoladowy aromat 🙂

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2021 - 10:47 pm

super, dzięki za info o udanych modyfikacjach!

Reply
Wiktoria 14 czerwca, 2021 - 7:46 am

Dzisiaj koniecznie upiekę! Czy można użyć innej mąki niż pszennej?

Reply
rozkoszny 14 czerwca, 2021 - 12:25 pm

tak, można użyć mieszanki mąk bezglutenowych

Reply
Ola 15 czerwca, 2021 - 9:48 am

Świetne piękę go 7 raz w przeciągu 2 tygodni bo jestem zakocha. Zakochana w smaku oraz w latwosci jego wykonania!
Użyłam ksylitol i cukier w proporcji 50/50 i też wychodzi 🙂

Reply
rozkoszny 15 czerwca, 2021 - 10:09 am

dzięki za info o zamienniku cukru, ktoś na pewno skorzysta!

Reply
Ola 15 czerwca, 2021 - 7:26 pm

Czy wiadomo jak zmieni się czas pieczenia, gdy użyje formy do babeczek zamiast tortownicy?

Reply
Karolina 19 czerwca, 2021 - 12:05 am

Czy mogę to ciasto dopasować do osoby niemogącej jeść glutenu? Czym zastąpić mąkę?

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2021 - 12:30 am

mieszanką mąk bezglutenowych

Reply
Anna 23 czerwca, 2021 - 11:41 am

Ile gram kawy trzeba wsypać? Czy 3.5 łyżeczek wystarczy? 🙂

Reply
rozkoszny 23 czerwca, 2021 - 7:34 pm

kawiarkę uzupełniamy do pełna kawą – ma być intensywna!

Reply
Edyta 27 czerwca, 2021 - 2:31 pm

Wczoraj zrobiłam pierwszy raz zamiast cukru daktyle, dziś zrobiłam drugi raz zamiast białej maki maka pełnoziarnista no i daktyle zamiast cukru. Rewelacja. Zdjęcie dodane na IG.

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2021 - 10:25 am

super, będę patrzyć!

Reply
Dominia 6 lipca, 2021 - 3:32 pm

Truskawki mi się zapadły, jakaś rada na przyszłość? 🙂

Reply
rozkoszny 6 lipca, 2021 - 5:00 pm

odmierzać wagą! 🙂

Reply
Ania 7 lipca, 2021 - 12:29 pm

Ciasto było absolutnie boskie. Chociaz wcale tak nie wyglądało 😛 Pycha! Jeśli mogę mieć uwagę – podawaj w przepisach jakiej mąki używasz, bo rodzajów pszennych jest mnóstwo 🙂 czy tortowej, czy 500/550, 650, a może i na pełnoziarnistej będzie fajne? Tak czy siak – dziękuję za wspaniały przepis!

Reply
rozkoszny 7 lipca, 2021 - 4:13 pm

cześć, używam pszennej tortowej typ 450

Reply
Wojtek 14 lipca, 2021 - 8:55 am

do kawy ciasto z kawą? za dużo

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2021 - 2:04 pm

Wojtek, przeczytaj wpis najpierw. Piszę w nim, że ciasto nie ma smaku kawowego – potęguje ona jedynie smak czekolady 🙂

Reply

Leave a Comment