Prawdopodobnie to najsmaczniejsze wydanie brokułu i brukselki. W piekarniku, karmelizując się na chrupko, stanowią duet wprost idealny. Wymasowane są płatkami chili i czosnkiem, a co jeszcze ważniejsze, towarzyszą im cienkie jak papier plasterki cytryny, które pod wpływem temperatury miękną i tracą swój wykrzywiający twarz charakter. Warzywa obsypane są parmezanem, który po kilku minutach w piekarniku wysusza się, stając się bosko chrupiący.
Wiem, wiem, wiem: b r u k s e l k a. Ale naprawdę, dajcie jej tutaj szansę. W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu “kapuściany” smak, a urozmaica strukturę całego połączenia. Jeśli Cię nie przekonałem, użyj więcej brokułu, ale wiedząc co tracisz!
Prócz parmezanu (wiadomo) bohaterem jest cytryna. Pokrojona w cienkie plasterki staje się niebywałym kulinarnym artefaktem, który wybije Twoich gości z pionu (ale pozytywnie oczywiście). Jest świeża, lekka, wiosenna, nawet nie odczujesz tego, że właśnie posypałeś warzywa serem zamiast maczać je w jogurcie zero procent tłuszczu (nie będziesz niczego żałować, obiecuję).
Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem
1 brokuł (500 g)
250 g brukselki
1 cytryna
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
⅓ łyżeczki płatków chili
½ szklanki (50 g) startego parmezanu
sól, świeżo mielona pieprz
oliwa
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Odetnij trzon brokułu (wykorzystaj do innych celów); różyczki pokrój na ćwiartki. Brukselkę przekrój na pół. Połowę cytryny pokrój na bardzo cienkie plasterki; pozbądź się pestek.
2. Przełóż warzywa i cytrynę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj czosnek, oliwę, płatki chili i dopraw solą oraz pieprzem. Za pomocą dłoni bardzo dobrze natrzyj warzywa przyprawami. Posyp wszystko parmezanem.
3. Piecz przez 10 – 15 minut, aż warzywa zmiękną, a parmezan się wysuszy i stanie się chrupiący. Skrop wszystko oliwą; dopraw solą i sokiem z pozostałej cytryny, jeśli trzeba.
Rady
1. Cytrynę pokrój naprawdę cienko, aby zdążyła zmiękną w piekarniku i stracić swoją goryczkę. Potrzebny do tego będzie bardzo ostry nóż.
2. Daj szansę brukselce! W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu “kapuściany” smak.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, i oznaczając mnie, abym mógł Cię znaleźć! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!
Wasz,
Rozkoszny
20 komentarzy
Podkradam ten przepis 🙂
Szerz rozkoszną nowinę
Wiedz* a poza tym nienawidzę brokułów, a mimo to czuję się skuszona 🙂
dziękuję za czujne oko, już poprawione!
Czy można użyć mrożonej brukselki?
To dodaj krótko obgotowaneg, pokrojonego w kostkę batata
Przepis wart miliony!
bardzo lubię do niego wracać <3
Czy kalafior też się nada do tego przepisu? 😉
Nada, ale będzie trzeba piec go dłużej – około 30 minut
Czego moglabym uzyc zamiast parmezanu? Niestety nie jest wegetarianski 🙁
Można użyć innego twardego sera, którego produkuje się bez podpuszczki zwierzęcej np. dziugas
Pycha. Na drugi dzień z lodówki też.
u mnie zazwyczaj nie zdąży trafić do lodówki! 🙂
a mogę się zapytać do czego zużywasz łodygę brokułu? 🙂
tutaj ich nie używam, ale można też zapiec, krojąc ją w plasterki
Łodygę brokuła można też ukisić 🙂 ja tak robię z głąbami po sałacie rzymskiej, czy innymi jadalnymi skrawkami 🙂
super smaczny przepis! 🙂
Nie miałam brokuła, to nie dałam.
Nie miałam orzechów laskowych, to dałam te włoskie, mimo iż we Włoszech nazywamy je po prostu orzechami (noci), a te laskowe inaczej się nazywają (nocciole).
Nie lubiłam brukselki.
Teraz lubię 😀
Grazie!!!
A mi niestety wyszła mocno gorzka 🙁 Czy to może być kwestia samej brukselki?