Jest to prawdopodobnie najdelikatniejsza babka w rozkosznej kolekcji. Niesamowicie wilgotna, o subtelnie pomarańczowym smaku. Oblana jest słodziutkim ganache z białej czekolady, które najchętniej wylizałbym z garnuszka jeszcze przed dekorowaniem. Czekam jednak cierpliwie. Babka nasączana jest ponczem, który nadaje jej wilgotności i jeszcze więcej smaku.
Palec mimochodem ląduje w masie. Jest zbyt dobra. Może by zjeść ją już na surowo? Wielkanoc musi jednak się odbyć. Babka musi pojawić się na wielkanocnym stole. Zamarzyłem sobie, aby do mojej kolekcji bab – drożdżowej z maślaną koroną i marmurkowej z kawową glazurą – dołączyła trzecia. Cytrusowa. Masę konkretnie podlewam likierem Cointreau ze skórek słodkich i gorzkich pomarańczy. Podczas pieczenia alkohol się ulatnia, pozostawiając jedynie szczątki jego krystalicznego smaku. Nie można tego powiedzieć o ponczu, w którym Cointreau gra pierwsze skrzypce. Nie będziecie żałować sobie drugiego kawałka.
Jeśli macie już likier, to przy pieczeniu babki zróbcie sobie dobrze, zróbcie sobie koktajl Cointreau Fizz. Wrzućcie do kieliszka kostki lodu, wlejcie 50 ml likieru Cointreau, dopełnijcie 100 ml wody gazowanej oraz sokiem z połowy limonki. Jest to przepis z etykietki! Najlepszy.

Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady
forma do babki o średnicy 23 cm
Babka
2 ¼ szklanki (290 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki kurkumy (dla koloru)
1 łyżeczka soli
250 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
2 łyżki skórki z pomarańczy
2 jajka
200 ml kwaśnej śmietany
100 ml likieru pomarańczowego Cointreau
Poncz
½ szklanki (120 ml) likieru pomarańczowego Cointreau
½ szklanki (120 ml) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Polewa
60 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
200 g białej czekolady
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do baby o średnicy 23 cm dobrze wysmaruj masłem i obsyp mąką.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą i solą. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę; około 2 minuty. Wmieszaj skórę z pomarańczy. Dodaj jajka, jedno po drugim. Przygotowaną mąkę dodawaj na przemian z kwaśną śmietaną (dzięki temu masa się nie zważy). Wlej likier Cointreau, połącz. Finalna masa będzie puszysta i kremowa. Przełóż do formy. Piecz około 50 minut, do suchego patyczka.
3. W międzyczasie przygotuj poncz, wymieszając likier z sokiem pomarańczowym. Jeśli babkę będą jeść dzieci, zagotuj go, aby wygotować alkohol.
4. Upieczoną babkę studź 15 minut w formie. Następnie obróć delikatnie i wyjmij, a następnie ponownie przełóż do formy Ponakłuwaj delikatnie długim, cienkim patyczkiem. Powoli nasącz babkę przygotowanym ponczem. Wystudź całkowicie, a następnie wyjmij z formy i przełóż na talerz.
5. Przygotuj polewę. W garnuszku umieścić kremówkę z likierem Cointreau; zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę połamaną w kostki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wystudź, aby polewa osiągnęła zawiesistą konsystencję. Polej babkę glazurą z białej czekolady.
Rady/porady
Babka zachowuje świeżość do 5 dni. Przechowuj ją w temperaturze pokojowej owiniętą folią spożywczą.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


15 komentarzy
Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję! Wygląda oszałamiająco.
Czy możnaby zamiast formy do baby użyć keksówki (mam taka o długości 28-30 cm)?
dziękuję pięknie!
Tak, jak najbardziej 🙂
Piękna! Mam wszystko poza likierem, a w obecnych czasach wyjazdy na zakupy po jedną rzecz są, powiedzmy, dość lekkomyślne. Czy zastąpienie go sokiem z pomarańczy będzie uznane za kompletną profanację i nie da ani odrobiny pożądanego smaku? Pozdrawiam 🙂
Dziękuję! Faktycznie są to niekorzystne czasy. Babkę projektowałem wokół Cointreau (to mój ulubiony likier), ale proszę spróbować z sokiem. Smak będzie na pewno inny, ale mam nadzieję, że też rozkosznie pyszny 🙂
Daj znać, jak wyszło!
Głupie pytanie pewnie, ale co to jest kwaśna śmietana? W sklepie na półce nie znalazlam żadnej z takim dopiskiem 😅
Śmietana homogenizowana np. https://tiny.pl/7qjgt
Wyszła pyszna (żeby nie powiedzieć – rozkoszna), chociaż pomarańczowy aromat zawdzięczam głównie otartej skórce i karmelizowanej pomarańczy, dlatego kusi sprawdzenie jak będzie smakowała z likierem. Kolejny raz do polewy spróbuję dodać gorzką czekoladę zamiast białej, bo to jedno z moich ulubionych połączeń. Pozdrawiam świątecznie! 🙂
Czy zamiast likieru Cointreau można użyć innego likieru/alkoholu? Myslalam np. o limoncello
Można użyć innego cytrusowego likieru. Smak oczywiście będzie inny
Likier pomarańczowy z pewnością tu najodpowiedniejszy, ale nie mam i nie mam możliwości kupić, czy amaretto lub sok z pomarańczy da radę? Nie lubię takich zamianek, bo z pewnością efekt będzie nie taki, ale w dzisiejszej rzeczywistości niestety… Tylko czy wtedy nie lepiej wogole z niej zrezygnować?
Niestety czasy niekorzystne. Spróbowałbym zastąpić sokiem z pomarańczy i amaretto w stosunku 1:1. Samo amaretto mogłoby być zbyt intensywne
Przepisie jest chyba blad iloscpodana ilosc maki nie odpowiada wadze, 2 1/4 szklanki mski to duuuzo wiscej niz 290 g maki.
Jedna szklanka to 130 g.
Czy będzie Ok jeżeli użyję aperol ?? Mam wielką chęć na tą babkę ale nie mam możliwości zakupu Cointreau☹️
Myślę, że warto próbować 🙂