Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady

Jest to prawdopodobnie najdelikatniejsza babka w rozkosznej kolekcji. Niesamowicie wilgotna, o subtelnie pomarańczowym smaku. Oblana jest słodziutkim ganache z białej czekolady, które najchętniej wylizałbym z garnuszka jeszcze przed dekorowaniem. Czekam jednak cierpliwie. Babka nasączana jest ponczem, który nadaje jej wilgotności i jeszcze więcej smaku.

Palec mimochodem ląduje w masie. Jest zbyt dobra. Może by zjeść ją już na surowo? Wielkanoc musi jednak się odbyć. Babka musi pojawić się na wielkanocnym stole. Zamarzyłem sobie, aby do mojej kolekcji bab – drożdżowej z maślaną koroną i marmurkowej z kawową glazurą – dołączyła trzecia. Cytrusowa. Masę konkretnie podlewam likierem Cointreau ze skórek słodkich i gorzkich pomarańczy. Podczas pieczenia alkohol się ulatnia, pozostawiając jedynie szczątki jego krystalicznego smaku. Nie można tego powiedzieć o ponczu, w którym Cointreau gra pierwsze skrzypce. Nie będziecie żałować sobie drugiego kawałka.

Jeśli macie już likier, to przy pieczeniu babki zróbcie sobie dobrze, zróbcie sobie koktajl Cointreau Fizz. Wrzućcie do kieliszka kostki lodu, wlejcie 50 ml likieru Cointreau, dopełnijcie 100 ml wody gazowanej oraz sokiem z połowy limonki. Jest to przepis z etykietki! Najlepszy.

Film instruktażowy z przygotowania babki pomarańczowej na moim IGTV!

Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady 1

Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady
forma do babki o średnicy 23 cm
Babka
2 ¼ szklanki (290 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki kurkumy (dla koloru)
1 łyżeczka soli
250 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
2 łyżki skórki z pomarańczy
2 jajka
200 ml kwaśnej śmietany
100 ml likieru pomarańczowego Cointreau

Poncz
½ szklanki (120 ml) likieru pomarańczowego Cointreau
½ szklanki (120 ml) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Polewa
60 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
200 g białej czekolady
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do baby o średnicy 23 cm dobrze wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą i solą. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę; około 2 minuty. Wmieszaj skórę z pomarańczy. Dodaj jajka, jedno po drugim. Przygotowaną mąkę dodawaj na przemian z kwaśną śmietaną (dzięki temu masa się nie zważy). Wlej likier Cointreau, połącz. Finalna masa będzie puszysta i kremowa. Przełóż do formy. Piecz około 50 minut, do suchego patyczka.

3. W międzyczasie przygotuj poncz, wymieszając likier z sokiem pomarańczowym. Jeśli babkę będą jeść dzieci, zagotuj go, aby wygotować alkohol.

4. Upieczoną babkę studź 15 minut w formie. Następnie obróć delikatnie i wyjmij, a następnie ponownie przełóż do formy Ponakłuwaj delikatnie długim, cienkim patyczkiem. Powoli nasącz babkę przygotowanym ponczem. Wystudź całkowicie, a następnie wyjmij z formy i przełóż na talerz.

5. Przygotuj polewę. W garnuszku umieścić kremówkę z likierem Cointreau; zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę połamaną w kostki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wystudź, aby polewa osiągnęła zawiesistą konsystencję. Polej babkę glazurą z białej czekolady.

Rady/porady
Babka zachowuje świeżość do 5 dni. Przechowuj ją w temperaturze pokojowej owiniętą folią spożywczą.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady 2
Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

32 komentarze

Marta 8 kwietnia, 2020 - 9:23 pm

Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję! Wygląda oszałamiająco.
Czy możnaby zamiast formy do baby użyć keksówki (mam taka o długości 28-30 cm)?

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2020 - 10:04 pm

dziękuję pięknie!
Tak, jak najbardziej 🙂

Reply
Honorata 9 kwietnia, 2020 - 5:35 am

Piękna! Mam wszystko poza likierem, a w obecnych czasach wyjazdy na zakupy po jedną rzecz są, powiedzmy, dość lekkomyślne. Czy zastąpienie go sokiem z pomarańczy będzie uznane za kompletną profanację i nie da ani odrobiny pożądanego smaku? Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 10:37 am

Dziękuję! Faktycznie są to niekorzystne czasy. Babkę projektowałem wokół Cointreau (to mój ulubiony likier), ale proszę spróbować z sokiem. Smak będzie na pewno inny, ale mam nadzieję, że też rozkosznie pyszny 🙂
Daj znać, jak wyszło!

Reply
Anonim 9 kwietnia, 2020 - 5:09 pm

Głupie pytanie pewnie, ale co to jest kwaśna śmietana? W sklepie na półce nie znalazlam żadnej z takim dopiskiem 😅

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 8:46 pm

Śmietana homogenizowana np. https://tiny.pl/7qjgt

Reply
Yola 1 kwietnia, 2021 - 1:07 pm

Babka stygnie:)nasaczona.Pachnie cudnie.Pozniej polewa,ja uzylam12%smietany…jest kwasna
Czy jogurtem mozna zastapic?
Przyjemnych Swiat przy babie zycze:)

rozkoszny 1 kwietnia, 2021 - 5:10 pm

można bardzo gęstym jogurtem greckim, ale szczerze to z kwaśną śmietaną sernik będzie smaczniejszy

Honorata 13 kwietnia, 2020 - 12:49 pm

Wyszła pyszna (żeby nie powiedzieć – rozkoszna), chociaż pomarańczowy aromat zawdzięczam głównie otartej skórce i karmelizowanej pomarańczy, dlatego kusi sprawdzenie jak będzie smakowała z likierem. Kolejny raz do polewy spróbuję dodać gorzką czekoladę zamiast białej, bo to jedno z moich ulubionych połączeń. Pozdrawiam świątecznie! 🙂

Reply
Martyna 9 kwietnia, 2020 - 10:27 am

Czy zamiast likieru Cointreau można użyć innego likieru/alkoholu? Myslalam np. o limoncello

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 10:44 am

Można użyć innego cytrusowego likieru. Smak oczywiście będzie inny

Reply
Olamari 9 kwietnia, 2020 - 10:38 am

Likier pomarańczowy z pewnością tu najodpowiedniejszy, ale nie mam i nie mam możliwości kupić, czy amaretto lub sok z pomarańczy da radę? Nie lubię takich zamianek, bo z pewnością efekt będzie nie taki, ale w dzisiejszej rzeczywistości niestety… Tylko czy wtedy nie lepiej wogole z niej zrezygnować?

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 10:47 am

Niestety czasy niekorzystne. Spróbowałbym zastąpić sokiem z pomarańczy i amaretto w stosunku 1:1. Samo amaretto mogłoby być zbyt intensywne

Reply
Ela 11 kwietnia, 2020 - 6:22 pm

Przepisie jest chyba blad iloscpodana ilosc maki nie odpowiada wadze, 2 1/4 szklanki mski to duuuzo wiscej niz 290 g maki.

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 9:07 pm

Jedna szklanka to 130 g.

Reply
Joasia 11 maja, 2020 - 10:28 pm

Czy będzie Ok jeżeli użyję aperol ?? Mam wielką chęć na tą babkę ale nie mam możliwości zakupu Cointreau☹️

Reply
rozkoszny 11 maja, 2020 - 11:15 pm

Myślę, że warto próbować 🙂

Reply
Bartek 2 kwietnia, 2021 - 6:59 pm

Chyba zbyt dużo dałem likieru do ciasta… efekt – bardzo ciężka i wilgotna. Może jak wystygnie, trochę podeschnie. Wszystko okaże się w niedzielę 🙂

Reply
Asia 27 marca, 2021 - 11:30 am

Jak uniknąć bardzo mokrego spodu po nasączaniu baby? Czy to możliwe ze zrobilam za malo wkłuć? Zrobil mi sie brzydko mówiąc glut 🙁 ale po odcięciu bylo ok

Reply
rozkoszny 27 marca, 2021 - 11:39 am

trzeba to robić bardzo powoli, możliwe też, że więcej nakłuć potrzeba

Reply
Maria 27 marca, 2021 - 6:52 pm

Czy zamiast mąki pszennej mogłabym użyć jakiejś bezglutenowej? Jaka będzie najlepszym zamiennikiem?:)

Reply
rozkoszny 28 marca, 2021 - 11:54 am

mieszanka mąk bezglutenowych do pieczenia

Reply
Agnieszka 30 marca, 2021 - 4:19 pm

Ta babka jest wspaniała. Czuję, że likier Cointreau już zawsze będzie w mojej kuchni, kolejny rewelacyjny przepis z jego użyciem.

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 6:23 pm

cieszę się <3

Reply
Kasia 3 kwietnia, 2021 - 5:08 pm

Nie ma w przepisie informacji, ile masła użyć. Czy mogę prosić o info?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 5:10 pm

patrzę i jest 250 gramów 🙂

Reply
Szymon 3 kwietnia, 2021 - 9:04 pm

Robiłem kiedyś tę babkę i wyszła genialna, ale nie było mowy wówczas o ponczu. W tym miejscu przepisu były karmelizowane pomarańcze. Ciekawa zmiana, mam nadzieję, że uda mi się taka jak wtedy.. 😉

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:48 am

jest jeszcze lepsza!

Reply
Marta 3 kwietnia, 2021 - 9:09 pm

W wielkanocnym freworze dopiero po zrobieniu babki zorientowałam się, że jakimś cudem złapałam z szafki, zamiast Cointreau, Grand Marnier, który też jest przepysznym pomarańczowym likierem, ale opiera się głównie na koniaku. Tak więc babka wyszła tylko dla dorosłych, którzy nie muszą potem prowadzić samochodu, bo dość mocno trzepie. 😀 A jak próbowałam ponczu to miałam moment „ojej, Rozkoszny chyba lubi mocne trunki…”, powinnam była już wtedy zorientować się, że coś jest nie tak. Na pewno powtórzę przepis, trzymając się tym razem oryginału! Mimo wszystko babka wyszła przepyszna, wilgotna, ale nie za ciężka.

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:51 am

Zrobiłaś mi dzień tym komentarzem! Cieszę się, że babka smakuje mimo (a może dzięki?) większej ilości procentów 🙂

Reply
Yollanta 6 kwietnia, 2021 - 3:55 pm

Babka pomarańczowa wyszła doskonale, bardzo wykwintny smak, można rozum stracić 😋

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2021 - 8:18 pm

taki był cel <3

Reply

Leave a Comment