Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady

Jest to prawdopodobnie najdelikatniejsza babka w rozkosznej kolekcji. Niesamowicie wilgotna, o subtelnie pomarańczowym smaku. Oblana jest słodziutkim ganache z białej czekolady, które najchętniej wylizałbym z garnuszka jeszcze przed dekorowaniem. Czekam jednak cierpliwie. Na talerzyku obok nie tak filigranowego kawałka wylądują jeszcze skarmelizowane pomarańcze.

Palec mimochodem ląduje w masie. Jest zbyt dobra. Może by zjeść ją już na surowo? Wielkanoc musi jednak się odbyć. Babka musi pojawić się na wielkanocnym stole. Zamarzyłem sobie, aby do mojej kolekcji bab – drożdżowej z maślaną koroną i marmurkowej z kawową glazurą – dołączyła trzecia. Cytrusowa. Plasterki pomarańczy karmelizuję. Natomiast masę konkretnie podlewam likierem Cointreau ze skórek słodkich i gorzkich pomarańczy. Podczas pieczenia alkohol się ulatnia, pozostawiając jedynie szczątki jego krystalicznego smaku. Ten też pojawia się w samej śnieżnobiałej polewie. Nie będziecie żałować sobie drugiego kawałka.

Jeśli macie już likier, to przy pieczeniu babki zróbcie sobie dobrze, zróbcie sobie koktajl Cointreau Fizz. Wrzućcie do kieliszka kostki lodu, wlejcie 50 ml likieru Cointreau, dopełnijcie 100 ml wody gazowanej oraz sokiem z połowy limonki. Jest to przepis z etykietki! Najlepszy.

Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady 1

Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady
forma do baby o średnicy 23 cm
2 ¼ szklanki (290 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki kurkumy (dla koloru)
½ łyżeczki soli
250 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
2 łyżki skórki z pomarańczy
2 jajka
200 ml kwaśnej śmietany
100 ml likieru Cointreau

Karmelizowane pomarańcze
1 mała pomarańcza, pokrojona na cienkie plasterki
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju

Polewa
60 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
180 g białej czekolady
2 łyżki likieru cointreau

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do baby o średnicy 23 cm dobrze wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą i solą. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę; około 2 minuty. Wmieszaj skórę z pomarańczy. Dodaj jajka, jedno po drugim. Przygotowaną mąkę dodawaj na przemian z kwaśną śmietaną (dzięki temu masa się nie zważy). Wlej likier Cointreau, połącz. Finalna masa będzie puszysta i kremowa. Przełóż do formy. Piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Studź 15 minut w formie, a następnie obróć delikatnie i wyjmij babkę. Wystudź całkowicie.

3. Podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, natłuść go olejem. Ułóż plastry pomarańczy, dość ciasno. Obsyp cukrem, starając się, aby jak najmniej pozostało między owocami. Piecz 20 – 30 minut, aż pomarańcze zaczną brązowieć, a cukier będzie skarmelizowany. Wystudź.

4. Przygotuj polewę. W garnuszku umieścić kremówkę z likierem Cointreau; zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę połamaną w kostki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wystudź.

5. Babkę polej glazurą z białej czekolady. Ozdób ją karmelizowanymi pomarańczami lub podawaj je obok, do zagryzania.

Rady/porady
Babka zachowuje świeżość do 5 dni. Przechowuj ją w temperaturze pokojowej owiniętą folią spożywczą.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady 2
Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

15 komentarzy

Marta 8 kwietnia, 2020 - 9:23 pm

Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję! Wygląda oszałamiająco.
Czy możnaby zamiast formy do baby użyć keksówki (mam taka o długości 28-30 cm)?

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2020 - 10:04 pm

dziękuję pięknie!
Tak, jak najbardziej 🙂

Reply
Honorata 9 kwietnia, 2020 - 5:35 am

Piękna! Mam wszystko poza likierem, a w obecnych czasach wyjazdy na zakupy po jedną rzecz są, powiedzmy, dość lekkomyślne. Czy zastąpienie go sokiem z pomarańczy będzie uznane za kompletną profanację i nie da ani odrobiny pożądanego smaku? Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 10:37 am

Dziękuję! Faktycznie są to niekorzystne czasy. Babkę projektowałem wokół Cointreau (to mój ulubiony likier), ale proszę spróbować z sokiem. Smak będzie na pewno inny, ale mam nadzieję, że też rozkosznie pyszny 🙂
Daj znać, jak wyszło!

Reply
Anonim 9 kwietnia, 2020 - 5:09 pm

Głupie pytanie pewnie, ale co to jest kwaśna śmietana? W sklepie na półce nie znalazlam żadnej z takim dopiskiem 😅

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 8:46 pm

Śmietana homogenizowana np. https://tiny.pl/7qjgt

Reply
Honorata 13 kwietnia, 2020 - 12:49 pm

Wyszła pyszna (żeby nie powiedzieć – rozkoszna), chociaż pomarańczowy aromat zawdzięczam głównie otartej skórce i karmelizowanej pomarańczy, dlatego kusi sprawdzenie jak będzie smakowała z likierem. Kolejny raz do polewy spróbuję dodać gorzką czekoladę zamiast białej, bo to jedno z moich ulubionych połączeń. Pozdrawiam świątecznie! 🙂

Reply
Martyna 9 kwietnia, 2020 - 10:27 am

Czy zamiast likieru Cointreau można użyć innego likieru/alkoholu? Myslalam np. o limoncello

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 10:44 am

Można użyć innego cytrusowego likieru. Smak oczywiście będzie inny

Reply
Olamari 9 kwietnia, 2020 - 10:38 am

Likier pomarańczowy z pewnością tu najodpowiedniejszy, ale nie mam i nie mam możliwości kupić, czy amaretto lub sok z pomarańczy da radę? Nie lubię takich zamianek, bo z pewnością efekt będzie nie taki, ale w dzisiejszej rzeczywistości niestety… Tylko czy wtedy nie lepiej wogole z niej zrezygnować?

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 10:47 am

Niestety czasy niekorzystne. Spróbowałbym zastąpić sokiem z pomarańczy i amaretto w stosunku 1:1. Samo amaretto mogłoby być zbyt intensywne

Reply
Ela 11 kwietnia, 2020 - 6:22 pm

Przepisie jest chyba blad iloscpodana ilosc maki nie odpowiada wadze, 2 1/4 szklanki mski to duuuzo wiscej niz 290 g maki.

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 9:07 pm

Jedna szklanka to 130 g.

Reply
Joasia 11 maja, 2020 - 10:28 pm

Czy będzie Ok jeżeli użyję aperol ?? Mam wielką chęć na tą babkę ale nie mam możliwości zakupu Cointreau☹️

Reply
rozkoszny 11 maja, 2020 - 11:15 pm

Myślę, że warto próbować 🙂

Reply

Leave a Comment