Jest to prawdopodobnie najdelikatniejsza babka w rozkosznej kolekcji. Niesamowicie wilgotna, o subtelnie pomarańczowym smaku. Oblana jest słodziutkim ganache z białej czekolady, które najchętniej wylizałbym z garnuszka jeszcze przed dekorowaniem. Czekam jednak cierpliwie. Babka nasączana jest ponczem, który nadaje jej wilgotności i jeszcze więcej smaku.
Palec mimochodem ląduje w masie. Jest zbyt dobra. Może by zjeść ją już na surowo? Wielkanoc musi jednak się odbyć. Babka musi pojawić się na wielkanocnym stole. Zamarzyłem sobie, aby do mojej kolekcji bab – drożdżowej z maślaną koroną i marmurkowej z kawową glazurą – dołączyła trzecia. Cytrusowa. Masę konkretnie podlewam likierem Cointreau ze skórek słodkich i gorzkich pomarańczy. Podczas pieczenia alkohol się ulatnia, pozostawiając jedynie szczątki jego krystalicznego smaku. Nie można tego powiedzieć o ponczu, w którym Cointreau gra pierwsze skrzypce. Nie będziecie żałować sobie drugiego kawałka.
Jeśli macie już likier, to przy pieczeniu babki zróbcie sobie dobrze, zróbcie sobie koktajl Cointreau Fizz. Wrzućcie do kieliszka kostki lodu, wlejcie 50 ml likieru Cointreau, dopełnijcie 100 ml wody gazowanej oraz sokiem z połowy limonki. Jest to przepis z etykietki! Najlepszy.
Film instruktażowy z przygotowania babki pomarańczowej na moim IGTV!
Pomarańczowa babka na likierze Cointreau z polewą z białej czekolady
forma do babki o średnicy 23 cm
Babka
2 ¼ szklanki (290 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki kurkumy (dla koloru)
1 łyżeczka soli
250 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
2 łyżki skórki z pomarańczy
2 jajka
200 ml kwaśnej śmietany
100 ml likieru pomarańczowego Cointreau
Poncz
½ szklanki (120 ml) likieru pomarańczowego Cointreau
½ szklanki (120 ml) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Polewa
60 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
200 g białej czekolady
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do baby o średnicy 23 cm dobrze wysmaruj masłem i obsyp mąką.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą i solą. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę; około 2 minuty. Wmieszaj skórę z pomarańczy. Dodaj jajka, jedno po drugim. Przygotowaną mąkę dodawaj na przemian z kwaśną śmietaną (dzięki temu masa się nie zważy). Wlej likier Cointreau, połącz. Finalna masa będzie puszysta i kremowa. Przełóż do formy. Piecz około 50 minut, do suchego patyczka.
3. W międzyczasie przygotuj poncz, wymieszając likier z sokiem pomarańczowym. Jeśli babkę będą jeść dzieci, zagotuj go, aby wygotować alkohol.
4. Upieczoną babkę studź 15 minut w formie. Następnie obróć delikatnie i wyjmij, a następnie ponownie przełóż do formy Ponakłuwaj delikatnie długim, cienkim patyczkiem. Powoli nasącz babkę przygotowanym ponczem. Wystudź całkowicie, a następnie wyjmij z formy i przełóż na talerz.
5. Przygotuj polewę. W garnuszku umieścić kremówkę z likierem Cointreau; zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę połamaną w kostki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wystudź, aby polewa osiągnęła zawiesistą konsystencję. Polej babkę glazurą z białej czekolady.
Rady/porady
Babka zachowuje świeżość do 5 dni. Przechowuj ją w temperaturze pokojowej owiniętą folią spożywczą.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
64 komentarze
Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję! Wygląda oszałamiająco.
Czy możnaby zamiast formy do baby użyć keksówki (mam taka o długości 28-30 cm)?
dziękuję pięknie!
Tak, jak najbardziej 🙂
Jak robiłeś tę babkę, to wykorzystałeś cały poncz?
Czy mogę upiec jako babeczki?
Piękna! Mam wszystko poza likierem, a w obecnych czasach wyjazdy na zakupy po jedną rzecz są, powiedzmy, dość lekkomyślne. Czy zastąpienie go sokiem z pomarańczy będzie uznane za kompletną profanację i nie da ani odrobiny pożądanego smaku? Pozdrawiam 🙂
Dziękuję! Faktycznie są to niekorzystne czasy. Babkę projektowałem wokół Cointreau (to mój ulubiony likier), ale proszę spróbować z sokiem. Smak będzie na pewno inny, ale mam nadzieję, że też rozkosznie pyszny 🙂
Daj znać, jak wyszło!
Głupie pytanie pewnie, ale co to jest kwaśna śmietana? W sklepie na półce nie znalazlam żadnej z takim dopiskiem 😅
Śmietana homogenizowana np. https://tiny.pl/7qjgt
Babka stygnie:)nasaczona.Pachnie cudnie.Pozniej polewa,ja uzylam12%smietany…jest kwasna
Czy jogurtem mozna zastapic?
Przyjemnych Swiat przy babie zycze:)
można bardzo gęstym jogurtem greckim, ale szczerze to z kwaśną śmietaną sernik będzie smaczniejszy
Czy mogę upiec jako babeczki?
Tak, można
Wyszła pyszna (żeby nie powiedzieć – rozkoszna), chociaż pomarańczowy aromat zawdzięczam głównie otartej skórce i karmelizowanej pomarańczy, dlatego kusi sprawdzenie jak będzie smakowała z likierem. Kolejny raz do polewy spróbuję dodać gorzką czekoladę zamiast białej, bo to jedno z moich ulubionych połączeń. Pozdrawiam świątecznie! 🙂
Czy zamiast likieru Cointreau można użyć innego likieru/alkoholu? Myslalam np. o limoncello
Można użyć innego cytrusowego likieru. Smak oczywiście będzie inny
Czy można zrobić ciasto na oleju zamiast maśle? (Uczulenie na nabiał)
Likier pomarańczowy z pewnością tu najodpowiedniejszy, ale nie mam i nie mam możliwości kupić, czy amaretto lub sok z pomarańczy da radę? Nie lubię takich zamianek, bo z pewnością efekt będzie nie taki, ale w dzisiejszej rzeczywistości niestety… Tylko czy wtedy nie lepiej wogole z niej zrezygnować?
Niestety czasy niekorzystne. Spróbowałbym zastąpić sokiem z pomarańczy i amaretto w stosunku 1:1. Samo amaretto mogłoby być zbyt intensywne
Przepisie jest chyba blad iloscpodana ilosc maki nie odpowiada wadze, 2 1/4 szklanki mski to duuuzo wiscej niz 290 g maki.
Jedna szklanka to 130 g.
Gdziekolwiek szukałam to wskazują, że to szklanka mąki to 160g. Ciasto przy zastosowaniu 290g mąki nie wyszło i rozpadło się przy wyjmowaniu z formy z uwagi za swoją wilgotność. Wydaje mi się, że przy 250g masła 290g mąki to za mało.
Czy będzie Ok jeżeli użyję aperol ?? Mam wielką chęć na tą babkę ale nie mam możliwości zakupu Cointreau☹️
Myślę, że warto próbować 🙂
Chyba zbyt dużo dałem likieru do ciasta… efekt – bardzo ciężka i wilgotna. Może jak wystygnie, trochę podeschnie. Wszystko okaże się w niedzielę 🙂
Jak uniknąć bardzo mokrego spodu po nasączaniu baby? Czy to możliwe ze zrobilam za malo wkłuć? Zrobil mi sie brzydko mówiąc glut 🙁 ale po odcięciu bylo ok
trzeba to robić bardzo powoli, możliwe też, że więcej nakłuć potrzeba
Czy zamiast mąki pszennej mogłabym użyć jakiejś bezglutenowej? Jaka będzie najlepszym zamiennikiem?:)
mieszanka mąk bezglutenowych do pieczenia
Ta babka jest wspaniała. Czuję, że likier Cointreau już zawsze będzie w mojej kuchni, kolejny rewelacyjny przepis z jego użyciem.
cieszę się <3
Nie ma w przepisie informacji, ile masła użyć. Czy mogę prosić o info?
patrzę i jest 250 gramów 🙂
Robiłem kiedyś tę babkę i wyszła genialna, ale nie było mowy wówczas o ponczu. W tym miejscu przepisu były karmelizowane pomarańcze. Ciekawa zmiana, mam nadzieję, że uda mi się taka jak wtedy.. 😉
jest jeszcze lepsza!
W wielkanocnym freworze dopiero po zrobieniu babki zorientowałam się, że jakimś cudem złapałam z szafki, zamiast Cointreau, Grand Marnier, który też jest przepysznym pomarańczowym likierem, ale opiera się głównie na koniaku. Tak więc babka wyszła tylko dla dorosłych, którzy nie muszą potem prowadzić samochodu, bo dość mocno trzepie. 😀 A jak próbowałam ponczu to miałam moment „ojej, Rozkoszny chyba lubi mocne trunki…”, powinnam była już wtedy zorientować się, że coś jest nie tak. Na pewno powtórzę przepis, trzymając się tym razem oryginału! Mimo wszystko babka wyszła przepyszna, wilgotna, ale nie za ciężka.
Zrobiłaś mi dzień tym komentarzem! Cieszę się, że babka smakuje mimo (a może dzięki?) większej ilości procentów 🙂
Babka pomarańczowa wyszła doskonale, bardzo wykwintny smak, można rozum stracić 😋
taki był cel <3
Smaki Wysokie lubią degustować i dobre przepisy 💛
Dziękujemy bardzo
Pieczesz bez termoobiegu?
Nie
WSPANIAŁA!!!!!!! NAJBLIŻSI ZACHWYCENI, JA TEŻ. CUDOWNY AROMAT, SMAK… IDEALNA BABA 😍 będzie królować na wielkanocnym stole i nie tylko..
super, cieszę się!
Piekarnik z termoobiegiem czy góra-dól?
Góra-dół
witam , właśnie chce upiec ta babeczkę i mam pytanko – jaki cukier – krysztal czy puder – to wazne
Kryształ. Gdyby był to puder byłoby zaznaczone 🙂
Babka wyszła rozzzkosznie mięciutka i pyszna!!! Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Testuje różne przepisy i jeszcze żaden mnie nie zawiódł. Oby tak dalej! 😍😍😍😍
<3
Wczoraj zrobiłam tą pijaną babę 😉 bardzo dobra, wilgotna, kremowo-puszysta. Zrobiłam ją w tortownicy 26cm w tych samych proporcjach co w przepisie, pięknie wyrosła. Jak dla mnie za dużo pączu i alko w pączu oraz za dużo polewy – myślę że wykorzystalam po jakies 30 moze 40% tego co w przepisie, ale to juz osobiste preferencje smakowe, napewno będę wracać do tego przepisu a no i jeszcze zrobię trzeźwą babę 😉 dla dzieciaków
Masz jakąś sprawdzoną formę dla tego typu babek? Lepsza silikonowa czy metalowa? Może podeślesz link do swojej? 🙂
Już nie mogę się doczekać aż ją zrobię na święta ❤️
Koniecznie metalowa. Ja mam od BerHOFF – jest świetna
A mi nie wyszła, jest ciężka i mokra, ciasto jest zbite zamiast puszyste, i piekła się bardzo długo. Co mogłam zrobić nie tak?
Może składniki były źle odmierzone?
Deeeejm, nie wiedzieć czemu zakalec wyszedł 🙁 wciąż pyszna, ale byłam nakręcona na te babę jak dzik na żołędzie, w końcu wszystkie twoje przepisy są sztos i biorę je w ciemno
Nie wiem 🙁 składniki były w temperaturze pokojowej, dokłądnie odmierzone?
Zrobiłam wczoraj tę babkę, wiele przepisów już testowałam, ale ten mnie zawiódł totalnie. Babka jest strasznie tłusta, ta ilość masła jest przerażająca, ale myślałam, że nie będzie tego tak czuć, tymczasem czuć jakby była tym masłem nasączona. Niestety, nawet nie podejmę próby powtórzenia przepisu :/
Tutaj bardzo cenimy sobie maślany smak 🙂
Dzisiaj jadłam pierwszy raz taką babkę . Mniam , mniam.FANTASTIKO !!!!! Koniecznie muszę zrobić ale czy nie zmarnuję jej użyjąc likieru kokosowego,który mam na zbyciu? Spróbuję,
najwyżej powtórzę w oryginalnym składzie.
Mój mąż da się pokroić za tą babkę! Przepis znam już prawie na pamięć. Zawsze wychodzi i znika po chwili 🥰.
Co myślisz o zastąpieniu białej czekolady gorzką?
Niestety porażka. Takiego zakalca świat nie widział. Składniki w temperaturze pokojowej, odmierzone dobrze. Co mogło pójść nie tak?
może zbyt długie mieszanie lub otwieranie piekarnika podczas pieczenia?
Mama pełna podziwu jaka smaczna (bez ponczu i polewy bo nie lubimy). 🙂 Tyle, że kolor w środku lekko różowy – i moje pytanie dlaczego? Kurkuma, likier, proszek do pieczenia? Z czego taka reakcja? :thinking