Blog w 2019 urósł o 71% w porównaniu do roku ubiegłego. Gotujecie jak szaleni. Z miesiąca na miesiąc coraz namiętniej klikacie w nowe wpisy, wyczekując namiętnie kolejnych receptur. Niektóre z nich cieszył się ponadprzeciętną popularnością.
Zaczynając od najprostszego przepisu pod słońcem, a kończąc na najlepszym serniku pod słońcem. Waszym rozkosznym numerem uno jest – bez zaskoczeń po ilości postów na Instagramie – prosty chlebek bananowy. Nie ma co się dziwić, to tylko 3 banany, 15 minut i kilka ruchów widelcem (prawie). Lato 2019 było zdominowane przez absolutnie-najlepsze-jagodzianki-wszechczasów i mój stały hit w repertuarze: proste listujące galette z toną owoców.
To nie tak, że piekliście tylko ciasta. Bilans słodkich do słonych został zachowany. W top 10 mamy 5 rozkosznych ciast, jak i 5 pozycji wytrwanych. Na czele z makaronem z sosem pomidorowym z puszki (ratuje wiele zimowych kolacji) i perfekcyjnym pad thaiem, a kończąc na zupie z kiszonej kapusty. Nie próbowaliście? Żałujcie.
Prosty chlebek bananowy
Wilgotny, delikatny chlebek pachnący słodko bananami i cynamonem, z chrupiącymi orzechami dla kontrastu i czekoladą, która długo rozpuszcza się w ustach. Przepis
Owsianka idealna
Kremowa, puszysta, o bardzo delikatnej strukturze, ale jednocześnie stawiających opór płatkach. Do tego gotująca się 10 minut, podczas których można skończyć makijaż lub wiązanie krawata. Brzmi to jak przepis perfekcyjny? Przepis
Jagodzianki Lux
Jagodzianka luksusowa. Z cieniutkim, maślanym ciastem, które skrywa hojną porcję słodko-kwaśnych jagód, oraz nieprzyzwoitą ilością maślanej kruszonki, której jak wiadomo, zawsze jest za mało. Prawdopodobnie najbardziej rozpustna jagodzianka w internecie. Przepis
Makaron z sosem pomidorowym z puszki
Taki słodki, że smakuje jak letnie słońce. Pachnie aromatycznym czosnkiem, oliwą oraz bazylią. Jest kremowy i przyjemnie oblepiający makaron, a to za sprawą dodatku łyżki masła i garści parmezanu – sekretnych składników prawdziwej włoskiej mamy. Rozkoszny obiad w 20 minut. Przepis
Pad Thai
Największym wyzwaniem Pad Thaia jest równowaga smaków, czterech smaków – kwaśnego, słonego, ostrego i słodkiego. To taki rollercoaster kubków smakowych. Przepis
Winegret z musztardy francuskiej
Ten winegret stoi u mnie w lodówce zawsze, jest zdecydowanie moim faworytem, gdyż pasuje praktycznie do wszystkiego. Ostry, słodki, trochę kwaśny – dokładnie taki jaki powinien być dobry sos do sałatki. Przepis
Proste listkujące galette
Dodałem do ciasta kruchego serek kremowy. Prócz tego, że było wilgotne, elastyczne i łatwo się z nim pracowało, to po wyjęciu z piekarnika okazało się, że niczym nie przypomina znaną klasykę, bowiem listkuje się na dziesiątki warstw, niemalże jak ciasto francuskie. Przepis
Idealne frytki z batatów
Jeśli robić frytki z batatów to tylko tak, aby były lekko chrupiące i rozpływające się w ustach. Przepis
Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy)
Jeśli zapytasz jakąkolwiek osobę z branży kulinarnej o najlepszy sernik pod słońcem, prawie zawsze usłyszysz, że to ten z San Sebastian – baskijski antysernik. Przypalony na karmelowo, o konsystencji bardziej przypominającej jadalne chmury niż ser. Ja usadziłem go na chrupiącym, maślanym spodzie, aby smakował jeszcze lepiej. Przepis
Krem z kiszonej kapusty
Zupa krem. Ale z kiszonej kapusty?!” – pewnie pomyśleliście, że zwariowałem, ale usiądźcie spokojnie i się zastanówcie, czy czasem nie mielibyście ochoty na kapustę kiszoną w wersji delikatnej, kremowej, rozpływającej się w ustach, dalekiej od tej wykrzywiającej mordę, subtelnej, ale wciąż pamiętającej, że jest ona kiszona? Taka właśnie jest ta zupa. Przepis
A jaki był Wasz ulubiony przepis 2019?
Wasz,
Rozkoszny
6 komentarzy
Och, moim absolutnym zwycięzcą tego roku jest krem z dyni z sokiem pomarańczy. Cóż za odmiana klasycznego kremu z mlekiem kokosowym… Dziękuję za rozkosznie wyśmienity rok! <3
Miał swoje 3 minuty, ale mam nadzieję, że w następnym sezonie zyska ich więcej, bo zasługuje. Dziękuję za komentarz!
Tyle tego było, że aż ciężko się zdecydować! Oprócz wspomnianej już owsianki, jagodzianek i pad thaia z pewnością trzeba oddać pokłon kilku potrawom. Na naszym rodzinnym stole przy każdej możliwej okazji króluje uwielbiana sałatka z jabłkiem, burakiem i dressingiem orzechowym. W wakacje pokochaliśmy także tartę malinową na palonym maśle, a pistacjowa tarta z awokado i limonką nie przestaje zaskakiwać! Pyszne śniadanie kojarzy się już tylko z tostami francuskimi z krwistych pomarańczy oraz omletem na maślance, który oprócz karmelizowanej gruszki dobrze czuje się także w towarzystwie malin lub ulubionej konfitury. Za to szczególnie zaskoczyły mnie nowe smaki w postaci jednogarnkowego biryani z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i batatem oraz makaron z bakłażanem, pomidorami i harissą.
Mam nadzieję, że kolejny rok będzie równie rozkoszny 🙂
Aż ciepło na sercu się robi <3
Do rankingu trafiły same świetne przepisy, ale na Twoim blogu jest takich znacznie, znacznie więcej. To prawdziwa przyjemność odwiedzać to miejsce, by zerkać na nowe pomysły i zdjęcia, od których każdy właściwie natychmiast robi się głodny. Życzymy w 2020 roku mnóstwa inspiracji i samych pysznych zdarzeń! 🙂
Dziękuję pięknie!