Szakszuka: najlepszy przepis pod słońcem

Śniadanie mistrzów. Szakszuka syci, zaspokaja, a co najważniejsze zabiera kubki smakowe w podróż na Bliski Wschód. Sekretem tej idealnej jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.

Może szakszuka ma już swoje złote czasy za sobą, ale dla mnie nigdy nie wyjdzie z mody. Połączenie pomidorów, papryki, przypraw i jajek jest po prostu zbyt satysfakcjonujące i uniwersalne. W czasie studiów lubiłem je tak bardzo, że kilka razy w tygodniu raczyłem się szakszuką na obiad w SAMie, który mieści się stosunkowo niedaleko Uniwersytetu Warszawskiego, przy Lipowej. Podają tam szakszukę idealną. Przyprawy perfekcyjnie przeplatają się ze słodyczą pomidorów i papryki, a żółtko zawsze tworzy płynny sos. Ich szakszuka to mój wyznacznik smaku, kiedy gotuję ją w zaciszu własnego mieszkania.

Niech nie przeraża was odrobinę przydługa lista składników – jak na szakszukę. Te kilka przypraw więcej, trzy formy pomidora, szczypta cukru czy dodatkowa papryka sprawiają, że ten przepis jest po prostu najlepszy pod słońcem.

Filmik instruktażowy z przygotowania szakszuki znajdziecie na moim IGTV!

Szakszuka: najlepszy przepis pod słońcem 1

Szakszuka: najlepszy przepis pod słońcem
2 – 4 porcje
1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
¼ łyżeczki wędzonej papryki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
¼ łyżeczki cukru trzcinowego
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
¾ łyżeczki soli
4 duże jajka “zerówki”

ulubione pieczywo, do podania
kolendra, do podania
oliwa, do smażenia

1. Rozgrzej sporo oliwy na dużej patelni. Smaż na umiarkowanym ogniu cebulę ze szczyptą soli, aż będzie szklista, 4 – 5 minut. Dodaj paprykę i smaż jeszcze około 6 minut, aż zmięknie. Dodaj kolendrę, kumin, wędzoną paprykę i czosnek. Przemieszaj, uwalniając wszystkie aromaty. Dodaj koncentrat pomidorowy, harissę i cukier trzcinowy. Smaż jeszcze 2 – 3 minuty, aż powstała pasta nabierze ciemniejszego koloru i zacznie przywierać do dna.

2. Dodaj pomidory w puszce, koktajlowe, bulion lub wodę i sól. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 10 – 15 minuty, aż sos się zredukuje i przejdzie smakiem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą oraz cukrem, jeśli trzeba. Czasami szczypta cukru potrafi wydobyć całe pokłady słodyczy ukryte w pomidorach w puszce.

3. Drewnianą łyżką zrób cztery wgłębienia. Wbij w niej jajka i dopraw solą. Przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 3 minuty. Zdejmij z ognia, nie uchylając pokrywki. Odstaw na 2 minuty, aby wierzch jajek “doszedł”. Skrop chlustem oliwy i posyp hojnie kolendrą, jeśli lubisz. Bazylia lub natka pietruszki też się nada.

Rady/porady
W sezonie można zastąpić pomidory w puszce 4 – 5 świeżymi pomidorami wygrzanymi w słońcu.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Szakszuka: najlepszy przepis pod słońcem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

25 komentarzy

Monika 17 lutego, 2021 - 10:12 am

Zrobiłam pierwszy raz w życiu szakszukę. Skorzystałam z Twojego przepisu. Oczekiwania męża były ogromne jako, że w krajach arabskich spędził wiele lat swojego życia i z niejednego baru dania tego kosztował:) Na szczęście mąż był zachwycony:) Chętnie zjadł a potem opowiadał mi o tym w jakich formach podawana jest szakszuka w krajach arabskich:) To był fajny poranek 🙂 Dziękuję Ci za to, że inspirujesz;)

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:35 am

mam nadzieję, że pojawi się u was jeszcze nie raz! 🙂

Reply
Marta 17 lutego, 2021 - 9:55 pm

Ale się cieszę na ten przepis! Zawsze coś mi w przepisach na szakszukę nie pasowało i jadałam tylko na mieście, teraz nareszcie zaufany 🙂 Tylko jedno pytanie: czy chodzi o harissę-pastę, czy w proszku? Pozdrawiam serdecznie!

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:31 pm

harissa pasta, smacznego!

Reply
Wiktoria 19 lutego, 2021 - 9:04 am

Teraz szakszuka jest jeszcze bardziej rozkoszna, dzięki słodkości pomidorków koktajlowych i papryki. Wcześniejsze przepisy na to danie nigdy nie były tak satysfakcjonujące. We

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2021 - 10:15 am

bardzo się cieszę <3

Reply
Jola 19 lutego, 2021 - 11:28 am

1 łyżeczka przecieru pomidorowego, czy koncentratu pomidorowego?

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2021 - 2:01 pm

koncentratu pomidorowego

Reply
Karolajna 22 lutego, 2021 - 2:29 pm

Rzeczywiscie przepyszna! Zachowuje przepis i bede do niego wracac 🙂

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2021 - 4:00 pm

bardzo się cieszę ^^

Reply
Gosia 22 lutego, 2021 - 7:35 pm

Pyszne, przepyszne! Najpierw szakszuke jajeczna zrobilam wczoraj na sniadanie, a resztka pasty szakszukowej ozywilam obiadowego pieczonego dorsza. Dzis juz na patelni proza sie pomidorki – na jutro, zeby wyrobic sie z nieniedzielnym sniadaniem😉 ..czyli wpadlam po uszy☺ dzieki!

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2021 - 8:42 pm

super <3

Reply
Małgorzata Obrzud 25 lutego, 2021 - 8:55 pm

Szakszuka to moje prawie codzienne śniadanie, palone masełko, papryka i reszta. Cudo

Reply
Krzysztof 12 marca, 2021 - 6:36 pm

Robię to danie pierwszy raz. Doszedłem do etapu przed dodaniem jajek. Danie już jest genialne. Dzięki.

Reply
rozkoszny 13 marca, 2021 - 10:23 am

smacznego!

Reply
Anna 17 marca, 2021 - 6:05 am

Zdecydowanie nie ma to jak szakszuka! Uwielbiam, co jest o tyle zabawne, że nie przepadam za papryką, jajkami sadzonymi, ani kminkiem 😀
W mojej ulubionej wersji zwykłą paprykę zastępuję słodką szpiczastą (kapia, ramiro), podsmażam na oliwie, do tego pół białej cebuli, ząbek czosnku i kawałek posiekanej papryczki chilli, potem pół puszki pomidorów i jeszcze chwilę smażę. Potem wbijam dwa jajka i wstawiam patelnię na 3-4 minuty do maksymalnie rozgrzanego (z termoobiegiem) piekarnika – moim zdaniem jajka ścięte w piekarniku smakują zdecydowanie lepiej niż takie robione pod przykryciem na gazie. Po wyjęciu oprószam świeżo zmielonym pieprzem i posypuję hojnie szczypiorkiem i pokruszonym serem feta. Z oryginalną szakszuką pewnie niewiele ma wspólnego, ale wychodzi naprawdę dobra 🙂

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 10:41 am

brzmi świetnie!

Reply
Kasia 22 marca, 2021 - 8:53 pm

Właśnie szperam po Twoim blogu bo tarta sernikowa to pierwszy sernik który mnie zadowolił! Ta kremowość – nie wiedziałam jak osiągnąć, dzięki!! Szakszukę robię podobnie (czasem wymieniam paprykę na marchew lib cukinię) ale ja szczerze szczerze polecam dodanie do szakszuki cynamonu, pomidorki smakują wtedy wyśmienicie! Jak pierwszy raz spróbowałam już nie ma szakszuki bez hojnej porcji cynamonu

Reply
rozkoszny 22 marca, 2021 - 9:52 pm

pomidory bardzo lubią cynamon, więc to na pewno udana wersja szakszuki!

Reply
marta 25 marca, 2021 - 8:56 pm

O, dzięki! Cudo!

Reply
rozkoszny 26 marca, 2021 - 10:29 am

<33

Reply
Wojtek 3 kwietnia, 2021 - 9:37 am

To trochę nie fair, że tworzysz najlepsze przepisy pod słońcem, zadne moje zdjęcie gotowej potrawy nie jest tak cudowne jak Twoje, a do tego co by się nie napisało w komentarzu, nie przebije przepełnionych pasją opisów z I części wpisu 😁 szakszuka w wersji deluxe, nie miałem pojęcia, że można osiągnąć taką perfekcję na patelni i że po tylu latach jej robienia jeszcze mogę na nowo zaskoczyć się jej smakiem, dziękuję Ci Rozkoszny 🥰

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 12:28 pm

ja też dziękuję, za takich wspaniałych czytelników!

Reply
Dominika 18 kwietnia, 2021 - 11:55 am

Jaki to jest sztos ! Idealna, wspaniała, wyborna !
Będę ten przepis przekazywać dzieciom, wnukom i prawnukom 😅

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2021 - 12:12 pm

hahaha <3

Reply

Leave a Comment