Tacos z pieczonym kalafiorem w miso i złocistym sosem orzechowym

Wegańskie tacos. Nie znaczy, że gorsze! Główną rolę odgrywają tu smakowite kąski pieczonego kalafiora w miso i złocisty sos orzechowy doładowany zieloną papryczką chili.

Ale nie tylko. Jest jeszcze awokado, rzodkiewka, kolendra i czerwona cebula. Jednym słowem – na bogato. Oczywiście taco night nie może obejść się bez sączenia margarity na likierze pomarańczowym Cointreau, która zabiera swym smakiem do słonecznego Meksyku. Wszystko co trzeba zrobić, to połączyć w szejkerze (sprawdzi się też bidon na wodę) 50 ml tequili, 30 ml Cointreau i 20 ml soku z limonki (połówka) i kilkoma kostkami lodu. Wstrząsnąć mocno i przelać do kieliszka, którego brzegi wcześniej zostały zwilżone limonką i obtoczone w soli. Margarita gotowa. Bawcie się rozkosznie!

PS. Film z przygotowania tacos i margarity u mnie na Instagramie.

Tacos z pieczonym kalafiorem w miso i złocistym sosem orzechowym 1

Tacos z pieczonym kalafiorem w miso i sosem orzechowym
2 – 4 porcje
Pieczony kalafior
1 główka (1 kg) kalafiora, podzielona na mniejsze główki
1 łyżka pasty miso
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka wędzonej papryki
5 łyżki oleju

Sos
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka sosu sojowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki kurkumy
5 – 6 łyżek zimnej wody
1 zielone chili, starte na tarce o drobnych oczkach

A także
placki tacos, czerwona cebula, kolendra, awokado, rzodkiewka, limonka

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. W miseczce wymieszaj pastę miso z przyprawami, a następnie wlej olej, łyżka po łyżce. Główki kalafiora wyłóż na blachę. Polej i dokładnie wetrzyj w nie rękami marynatę. Piecz około 30 minut, aż kalafior będzie miękki i lekko poczerniały.

3. W międzyczasie przygotuj sos. Masło orzechowe wymieszaj z sokiem z limonki. Dodaj sos sojowy, czosnek i kurkumę. Wlej wodę, łyżka po łyżce, mieszając dokładnie po każdej, aż do osiągnięcia kremowego, płynnego sosu.

4. Na suchej, rozgrzanej patelni podgrzej placki do tacos. Na każdym rozsmaruj sos orzechowy, ułóż pieczonego kalafiora, czerwoną cebulę, plastry rzodkiewki, awokado i kolendrę. A najlepiej zrób to wraz ze znajomymi, popijając margaritę!

Rady/porady
Sos orzechowy można przygotować też z nerkowców lub migdałów. Zielone chili można podmienić na czerwone.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tacos z pieczonym kalafiorem w miso i złocistym sosem orzechowym 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Agata 29 października, 2021 - 5:07 pm

Czemu zawsze jak polacze maslo orzechowe i sos sojowy to calosc robi sie gorzka? :c

Reply
rozkoszny 29 października, 2021 - 7:13 pm

hmm, nie powinna! aczkolwiek sos sojowy wzmacnia smak orzechów, więc jeśli są nieświeże…

Reply
Magdalena 1 grudnia, 2021 - 8:37 pm

To jest niebiańskie!

Reply
rozkoszny 2 grudnia, 2021 - 2:35 pm

<3

Reply
Ala 23 lutego, 2022 - 5:02 pm

gdzie kupić zdrowe tacosy, czyli takie bez miliona eeeeeee w składzie? 🙁

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2022 - 6:56 pm

W sklepie z żywnością meksykańską

Reply
Daria 8 kwietnia, 2022 - 10:01 am

Czy miso ciemne (mam pastę sojową z ryżem) nada się? W tym innym przepisie pamiętam, że było jasne miso.

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2022 - 12:15 pm

Używałem jasnego, ale można też dać ciemne tutaj

Reply
Anna 5 września, 2022 - 8:21 pm

Czy sos i kalafiora można przygotować dzień wcześniej?

Reply
rozkoszny 6 września, 2022 - 12:02 am

Sos jak najbardziej i kalafiora teoretycznie też, ale moim zdaniem najlepiej smakuje tuż po upieczeniu

Reply

Leave a Comment