Churros con chocolate

Na obtoczone w cynamonowym cukrze, złociście chrupiące, ale lekkie jak piórko churros con chocolate zawsze jest pora. Hiszpanie coś o tym wiedzą, bo najlepsze churrerie w kraju działają 24/7.

Churros con chocolate, por favor! To było pierwsze zdanie, które wypowiedziałem po hiszpańsku, gdy kilka lat temu przeprowadziłem się do Madrytu. I wypowiadałem je bardzo często, bo moje okna mojego mieszkania wychodziły na churrerie, gdzie hiszpańska staszyzna jadła śniadanie. Z kolei nocą – zachodziło się tam po złocistą przekąskę tuż przed snem.

Mieszkam znowu w Polsce, ale na szczęście churros łatwo można zrobić w domu. Trzeba być jedynie pozycyjnym: rękaw cukierniczy, termometr do mierzenia temperatury i skrupulatne odmierzenie składników na ciasto. Z tego przepisu churros wychodzą bardzo lekkie i chrupiące. Zachowują też całkiem długo świeżość. Spróbujcie i poczucie co to znaczy “życie jak w Madrycie”.

Churros con chocolate

Churros con chocolate
4 – 6 porcji
½ szklanki (125 ml) mleka
½ szklanki (125 ml) wody
100 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
3 duże jajka
1 l oleju rzepakowego, do smażenia
½ szklanki (100 g) cukru
1 łyżeczka cynamonu
Gorąca czekolada

1. W średnim rondelku doprowadź do wrzenia na średnio-wysokim ogniu mleko, wodę masło, sól, i cukier waniliowy.

2. Dodaj mąkę na raz, energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto się połączy (około 30 sekund). Przełóż do miski miksera planetarnego lub dużej miski. Pozwól lekko ostygnąć, 1 – 2 minuty.

3. Używając miksera z końcówką łopatkową na średnio-niskiej prędkości, dodawaj po jednym jajku do ciasta, upewniając się, że każde jest dobrze wymieszane przed dodaniem kolejnego. Ewentualnie możesz energicznie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto początkowo będzie wyglądać na zważone, ale kontynuuj mieszanie, aż ciasto będzie gładkie, błyszczące i elastyczne.

4. Przygotuj rękaw cukierniczy z dużą końcówką w kształcie gwiazdy o średnicy 1 cm. Przełóż do niego ciasto.

5. Wlej olej do dużego garnka lub patelni o wysokich brzegach. Podgrzewaj na średnio-wysokim ogniu, aż termometr zanurzony w oleju wskaże 180°C.

6. Trzymając rękaw cukierniczy pod kątem tak, aby końcówka znajdowała się kilka centymetrów nad powierzchnią oleju, wyciskaj ciasto, przesuwając rękaw podczas wyciskania, aby uzyskać paski o długości około 10 cm. Używając nożyczek, odcinaj ciasto przy końcówce, aby wpadło do oleju. Powtórz ten proces, smażąc jednocześnie 4-5 pasków ciasta.

7. Smaż churros, obracając raz i dostosowując moc palnika w razie potrzeby, aby utrzymać temperaturę oleju, aż będą złotobrązowe z każdej strony, około 3 minuty na stronę. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Powtórz z pozostałym ciastem.

8. W średniej misce wymieszaj cynamon z ½ szklanką (100 g) cukru. Ciepłe churros obtocz w przygotowanej mieszance cynamonowo-cukrowej. Podawaj z gorącą czekoladą i poczuj, co to znaczy życie jak w Madrycie!

Rady/porady
Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, nie martw się – coś z tego będzie! Możesz użyć mocnego woreczka strunowego, odcinając róg, aby wyciskać ciasto. Alternatywnie, możesz formować churros łyżką, nakładając porcje ciasta bezpośrednio na gorący olej – będą miały mniej regularny kształt, ale smak pozostanie równie pyszny.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Churros con chocolate
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

14 komentarzy

Nat 20 lutego, 2025 - 7:46 pm

czy mozesz dopisac pjakiej srednicy? (punkt 4)

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:37 pm

Tak, dzięki!

Reply
Zofia 21 lutego, 2025 - 11:28 am

Jak można je przechowywać? I czy można zrobić 1 dzień przed podaniem?

Reply
Aga 23 lutego, 2025 - 2:44 pm

Rosły jak szalone ,pękały i wsiąkły dużo oleju. Co zrobiłam źle?Niby trzymałam się proporcji i temperatury,nie wiem w czym problem?

Reply
Katarzyna 21 lutego, 2025 - 12:11 pm

Jaką średnicę powinna mieć końcówka od rękawa cukierniczego?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:38 pm

1 cm

Reply
Kinga 21 lutego, 2025 - 10:13 pm

Cudo! A czy można użyć mąki bezglutenowej?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:48 pm

Tak, churros można zrobić z mąki bezglutenowej! Najlepiej mieszanki do wypieków

Reply
Riiiikolaa 21 lutego, 2025 - 10:35 pm

Czy można zamienić mleko na napój roślinny?

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:40 pm

Przy cieście parzonym raczej nie polecam

Reply
Katarzyna 22 lutego, 2025 - 6:38 pm

Pycha! Zrobione w wersji madryckiej, znikały szybciej niż produkcja 🙂

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:46 pm

<3

Reply
Alicja 23 lutego, 2025 - 7:44 pm

Cudowne 🤤 zawsze wydawały mi się trudne do zrobienia, ale tym razem skusiłam się i nie żałuję! Dla mnie smak Barcelony.

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2025 - 4:42 pm

cieszę się!

Reply

Leave a Comment