Perfekcyjna pizza to nie tylko osiągnięcie techniczne, to forma sztuki. Do nie tak dawna uważałem, że nie można uzyskać idealnej pizzy w domowych warunkach. Dobre ciasto i kilka sztuczek, takich jak pieczenie na żeliwnej patelni, sprawiło, że zmieniłem zdanie. Smakuje dokładnie tak, jak lubię. Moim ulubionym momentem w przygotowaniu pizzy jest wyjmowanie jej z piekarnika. Wyłania się jeszcze parująca, z niekształtną, chrupiącą skórką przypaloną miejscami, i ze słodkim pomidorowym sosem bulgoczącym pod stopioną mozzarellą i liśćmi bazylii. Chcę wtedy krzyczeć tak głośno, jak tylko potrafię: Molto bene!
Rozgrzewajcie piekarniki i zasiądźcie do lektury.
Odpowiednia mąka
Wyjdzie na klasycznej mące luksusowej typ 550, ale jesteśmy spragnieni ideału. Mąka 00 zmienia placek w najprawdziwszą pizze. Może kiedyś faktycznie była produktem niedostępnym, ale obecnie można ją kupić w większych hipermarketach, nawet pod szyldem polskich marek. Jeślli nie mąka 00, to najlepiej inna o jak największej zawartości białka.
Duża zawartość wody
Tak samo jak w przypadku focacci, hydracja to podstawa delikatnej pizzy z puszystymi brzegami pełnymi bąbelków. Może się wydawać, że wody jest za dużo, ale wraz z wyrabianiem wszystko się ułoży.
Długie wyrabianie
Robot kuchenny z odpowiednią przystawką dużo tutaj ułatwia. Ciasto musi być idealnie wyrobione, dzięki temu będzie elastyczne i dobrze się rozciągnie na cienki placek. 10-15 minut ręcznie lub 8 minut robotem.
Wyrastanie
Podaje przepis na ciasto ekspresowe, ale jak to z ciastem drożdżowym bywa – długie wyrastanie w niskiej temperaturze sprawia, że łatwiej się z nim pracuje, jest po prostu smaczniejsze i zdrowsze. Zależy, jak się śpieszysz, Twój wybór.
Rozciąganie ciasta
Rozciąganie, właśnie, rozciąganie, a nie wałkowanie! Wałek to zabójca dobrej pizzy, rozgniecie bąbelki powietrza w cieście i pozbawi go lekkości. Włosi ponoć słysząc o wałkowaniu pizzy, wpadają w złość. Lepiej, więc go dobrze schować.
Nie trzeba być też pizzaiolo i podrzucać pizzy pod sufit (choć taka umiejętność przydałaby się na niejedną randkę). Wystarczy za pomocą dłoni rozciągać pizzę od wewnątrz, zachowując brzegi (w przeciwnym razie nie wyrosną). Gdy placek będzie już większy, można go podnieść za jeden bok – tym samym rozciągając w powietrzu – i przesuwać palce po całej linii jego brzegów.
Sos pomidorowy
To nie może być przecier. Albo prawdziwe letnie, słodkie pomidory, albo dobrej jakości pomidory z puszki. Sos trzeba dobrze odparować, żeby soki zgęstniały i skumulowały swój smak. Zresztą od zbyt płynnego sosu namoknie pizza.
Mozzarella
Może Was zaszokuje, ale w domowych warunkach nie używam tylko mozzarelli z zalewy wysokiej jakości (najwyżej, że tylko taka jest w domu…). Ta często lubi puszczać wodę (serwatkę), od której pizza namoknie i co może skutkować nawet zakalcem. Tutaj lepiej sprawdza się mozzarella o niższej zawartości wody – taka z bloku sprzedawana na wagę. Mieszamy oba rodzaje pół na pół.
Kamień do pizzy/patelnia żaroodporna
Kamień uważałem za niepotrzebną fanaberię używaną kilka razy do roku (zresztą dalej go nie mam), ale jeśli często robicie pizzę w domu, to warto zainwestować te kilkadziesiąt złotych. Ja używam patelni żaroodpornej, która sprawdza się świetnie – pizza piecze się w 6-7 minut. Kamień, jak i patelnię (albo blachę w przypadku braku powyższych) trzeba nagrzewać wraz z piekarnikiem – minimum 30 minut.
Pieczenie
Prawdopodobnie najważniejsza część. Piekarnik musi być rozgrzany do granic swoich możliwości (u mnie 275 stopni Celsjusza – czas pieczenia 7 minut). Dzięki temu pizza będzie się piekła maksymalnie 10 minut, a pamiętajmy, że oryginalna neapolitańska siedzi w piecu nagrzanym do ponad 400 stopni tylko 60-90 sekund.
Ze względu na tak wysoką temperaturę i chęć uzyskania chrupiącego placka z ciągnącym serem, najpierw piekę ją posmarowaną lekko sosem 5 minut, a następnie dodaje więcej sosu i resztę dodatków, dopiekając jeszcze 2 minuty.
Brzegi pizzy
Praktycznie niemożliwym jest uzyskanie pięknych, zarumienionych brzegów podczas tak krótkiego czasu pieczenia (głównym nośnikiem temperatury jest tu blacha/kamień/patelnia piekąca spód). Najlepiej posmarować je oliwą, wtedy przynajmniej ładnie się zrumienią.
Oliwa i parmezan
Dwa składniki, które podbijają smak. Tak tylko mówię.
Pizza Margherita – przepis na sos i ciasto idealne
Ciasto na 2 pizze
300 g mąki pszennej typ 450, 550, 00
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
190 ml wody
1 łyżka oliwy
Sos pomidorowy
3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
3 łyżki oliwy
3-4 pomidory malinowe lub odsączona puszka pomidorów (400 ml)
bazylia
sól, pieprz, cukier trzcinowy
1 łyżeczka sosu sojowego
Margherita
Sos pomidorowy
100 g mozzarelli w kulce z zalewy
100 g mozzarelli w kostce
bazylia
parmezan
1. Drożdże zalej 20 ml ciepłej (nie gorącej!) wody, rozpuść je w niej. Dodaj szczyptę cukru i 20 g mąki, wymieszaj. Przykryj i zostaw zaczyn pod przykryciem na 15 minut, aż napuszy się i wyrośnie.
2. Wymieszaj pozostałe 280 g mąki, sól, 170 ml wody, łyżkę oliwy i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj przez 8 minut robotem lub 10 – 15 minut ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i pozostaw na 1 ½ – 2h do potrojenia objętości.
3. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Rozgrzej w garnku oliwę, dodaj czosnek wraz z kilkoma gałązkami bazylii, przesmaż do zezłocenia się czosnku. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wymieszaj wszystko i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez minimum 40 minut, aż sos się zredukuje, a pomidory rozpadną (w przypadku pomidorów z puszki: odsącz je na sitku i gotuj 15 minut). Dopraw łyżeczką sosu sojowego, solą, świeżo mielonym pieprzem i garścią listków bazylii. Wszystko zblenduj na aksamitny sos i zostaw do wystudzenia.
4. Rozgrzej piekarnik wraz z blaszką do pieczenia do maksimum jego możliwości (u mnie 275 stopni Celsjusza) minimum 30 minut przed pieczeniem. Jeśli używasz kamienia do pizzy lub patelni żaroodpornej to muszą one rozgrzewać się wraz z piekarnikiem.
5. Ciasto podziel na pół. Na stolnicy posypanej mąką rozciągnij je, zaczynając od środka. Można sobie ułatwić zadanie, podnosząc ciasto do góry, trzymając tylko za jedną krawędź i w ten sposób obracając je. Głodni wrażeń mogą bawić się w podrzucanie.
6. Rozciągnięte ciasto przełóż na nagrzaną patelnię żaroodporną (lub blaszkę wyłożoną papierem i podsypaną mąką). Rozsmaruj na placku cienką warstwę sosu, posmaruj ranty oliwą i piecz przez około 4 – 6 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników: kolejną warstwę sosu pomidorowego, sery i kilka listków bazylii. Dopiekaj jeszcze około 2 – 3 minuty. Brzegi powinny być puszyste, spód chrupiący, a ser topiący się — w twoich ustach. Powtórz z drugą częścią ciasta. Smacznego!
Rady/porady
Jeśli nie masz drożdży świeżych, możesz użyć drożdży suszonych — 7 g, czyli paczkę. Niepotrzebne jest robienie zaczynu wcześniej. Wszystkie składniki na ciasto mieszane są w jednej misce jednocześnie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
82 komentarze
Zrobiłam i bardzo się z tego cieszę. Jednak myślę, że moi domownicy jeszcze bardziej 😉😉😉😉
cieszą się na pewno też z Ciebie!
Czy można użyć drożdży instant? W aktualnych czasach ciężko zdobyć świeże drożdże ;))
Tak, 2x mniej i bez zaczynu
Czy ciasto można zrobić z wyprzedzeniem (np. rano), i przechować do wieczora w lodówce?
raczej nie, bo ciasto w lodówce cały czas rośnie :/
A ja tak zawsze robię i wychodzi wtedy najlepsza (bez wyrastania w cieple, tylko noc w lodówce).
Rozkoszny.. .przepraszam, no przepraszam, bo nie wierzyłam, że w domu można samemu zrobić taką pizzę!
Mistrzu ! 😀
Też nie wierzyłem, a twarz robię nałogowo 😁☺️
Na kamieniu wychodzi elegancko. Każdy maniak pizzy powinien się w niego zaopatrzyć, warto zdecydowanie! 🙂
Zdaje sobie sprawę, ale nie każdy robi maniakalnie pizzę, więc potrzebna jest alternatywa! Ale zachęcam do przetestowania ciasta na kamieniu w takim razie! 🍕
Mi niestety nie wyszedł rozczyn ponieważ z podanych proporcji wyszedł mi zbity kawałek a nie płynny. Czy proporcje są dobrze podane?
Proporcje na pewno podane są prawidłowo, ale prosze dać więcej wody – może używana mąką jest bardziej absorpcyjna
Dziś zrobiLem, na kamieniu. Super.
🙌🙌🙌
Hej! Jeśli chciała bym dać jakieś dodatki, np szynkę parmeńską, to w którym momencie najlepiej to zrobić ?
szynkę parmeńską (i sałaty, anchois id.) tuż przed podaniem; inne dodatki, które mają być ciepłe, wraz z mozzarellą (niektóre wymagałyby wcześniejszej obróbki, jak np. grzyby)
a czy mogę użyć suchy drożdży, a jeśli tak to ile? podzielić przez 2?
Tak, proszę dać 2x mniej. Nie trzeba wtedy robić zaczynu
Można zamrozić ciasto na pizze?
tak, proszę rozmrażać przez noc w lodówce
Ciasto najlepsze jakie dotąd udało mi się zrobić w domowych warunkach 🙂 Tylko chyba za długo trzymałam pizzę w piekarniku bo brzegi wyszły dość twarde…
Następnym razem będzie już perfekcyjna 🙂
hey mode uzyc drozdzy suchych ??
Tak, proszę dać 2x mniej. Nie trzeba wtedy robić zaczynu
Czy w takim razie jak nie robi się zaczynu z suchych drożdży to czy od razu połączyć wszystkie składniki bez zalewania drożdży wodą?
Tak! 🙂
Czy jeśli już po urośnieciu ciasto wydaje mi się zbyt twarde to mogę dodać wody, ugniesc i znowu odczekać aż urośnie?
Dzień dobry !:) szukam patelni żeliwnej , która będzie odpowiednia na kuchenkę indukcyjną, gazową oraz nie będzie bała się ognia z ogniska. 😉
Czy mógłbyś polecić jakiś konkretny model ?:) Kusi mnie cena patelni biol, niestety kompletnie nie wiem jak z jakością. 🙂 https://naczynia.olkusz.pl/pl/p/Patelnia-zeliwna-28-cm-z-odpinana-raczka-BIOL/7579
dzień dobry, wygląda bardzo dobrze, ale czy ta rączka jest zdejmowalna? wygląda na drewnianą
Przepis wspaniały, a pizza rozkoszna 🙂 ! Jednak ciasto wyszło trochę twarde i zbyt chrupkie, jaka może być tego przyczyna?
Zbyt długie pieczenie – następnym razem podpiekaj spód krócej
Wyszła mega! Najlepsza domowa pizza, jaką udało mi się zrobić <3
Bardzo mi miło to słyszeć! <3
Hejka, czy mogę do ciasta użyć mąki orkiszowej zamiast 00′, bo w obecnej sytuacji to nie za bardzo mam jak ją zdobyć xd?
Hej, orkiszowej jasnej?
Niestety nie udało mi się zdobyć mąki 00 ale mam typ 550 i 650. Który będzie bardziej odpowiedni ?
Proszę robić śmiało! Mąka 00 jest to forma „poszukiwania perfekcji”
Świetna pizza,tylko sos pomidorowy i sery,a tyle smakowej frajdy.Dzięki za przepis,zrobiłem zachęcony przez córkę,która wcześniej z niego korzystała.
Polecam wszystkim . Andrzej
Przepyszna pizza!! Wypróbowana na począku kwarantanny, ale wracam podziękować 🙂 Następnym razem również chwilę krócej w piekarniku, żeby odjąć trochę chrupkości ciastu, ale chrupiąca czy nie, z takim sosem i najprostszymi dodatkami niebo w gębie 🙂
Cześć 🙂 robiłam na 650 i na świeżych drożdżach i ciasto przy rozciąganiu tak ki się rwało, że nie było szans, żeby się nie wspomóc wałkiem 🙁 jaka może być tego przyczyna?
Cześć, jeśli się rwie znaczy to, że jest niewystarczająco wyrobione
Dzięki, choć to dziwne bo wyrabiałam hakiem w kenwoodzie przez 8 minut, sprobuję teraz 10.
Najlepszy przepis na pizzę! Re-we-la-cja! Dziękuję 🙂
bardzo się cieszę <3
Zrobiłam wszystko wg przepisu, ale ciasto ciagle było bardzo rzadkie, mimo dosypania mąki ciagle bardzo się kleiło. Co mogło pójść nie tak? Pozdrawiam 🙂
czy wszystkie składniki byłby dokładnie odmierzone?
Hehe mam to samo
odmierzanie! 🙂
U mnie to samo, a robię tę pizzę chyba 5 raz. Składniki odmierzone perfekcyjnie co do g i ml. Ciasto jest dosyć rzadkie. Nie ma szans na wyrobienie go rękoma bez dodania sporej ilości mąki. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje? Następnym razem spróbuje dać mniej wody, może moja mąka 00 potrzebuje jej mniej
hmm, jakiej firmy mąki używasz? robiłem tę pizzę ostatnio (drożdże instant, mąka typ 450) ciasto wyrabiało się idealnie
Cześć, mam dokładnie ten sam problem. Po wyrabianiu w robocie ciasto jest bardzo klejące, lepi się do dłoni 🙁 składniki odmierzone co do grama, mąka 00, drożdże z kostki.
Witam serdecznie,
Jestem w trakcie robienia pizzy 😊 nie mogę się doczekać skosztowania – tylko żeby wyszla🤞🏻
Czy z tego przepisu na ciasto mogę również zrobić bułeczki na śniadanie?
Pozdrawiam
Czy ktoś wyrabiał ciasto w termomixie? Według receptury ciasto jest mega płynne …
Ciasto jest trochę klejące, ale na pewno nie płynne jak na focaccie
Właśnie zjedliśmy ją na niedzielny obiad. Nie chcemy, żeby kiedykolwiek się skończyła – a jak się skończy, to mam już przygotowane składniki na kolejną 😃
<3
Hej, jeśli chciałbym żeby ciasto rosło np 24h w lodówce to wtedy jaka ilość drożdży?
Cześć 😀 Ciasto jest genialne, korzystam z przepisu zawsze gdy przyjdzie ochota na pizzę 😍 Zastanawiałam się, czy nadawałoby się ono do zrobienia Calzone? Czy jednak ciasto do tego dania powinno się w jakis sposób różnic?
Na Pierwszy Dzień Świąt chciałam podać wyjątkowe danie, dlatego z tej okazji postanowiłam przygotować pizzę z tego przepisu. Powiem jedno – totalny obłęd! Cały czas myślałam, że nie da się zrobić smacznej pizzy w domowych warunkach, a jednak!
To już kolejny UDANY przepis dzięki Rozkoszny! 🙂
Czy ciasto może odpoczywać w lodówce przez noc i dopiero użyć go na pizzę następnego dnia?
Czy piekarnik ustawić na góra-dół, czy na inna funkcje? 🙂
tak
Pizza wyszła pyszna, ale według mmie bazylię lepiej dodać po upieczeniu, bo potem jest sucha. Mam pytanie jaka jest różnica w smaku/konsystencji jeśli dałbym np mąke 450 zamiast 00? No bo piszesz że można używać zamiennie ale lepiej 00. Tylko z 00 robiłem więc nie wiem, czy wyjdzie gorsza.
Z 00 wyjdzie na pewno wyjdzie trochę lepsze, bardziej elastyczna przez większą zawartość glutenu, ale nie są to szkolne różnice
Przepis na pizzę super! Mąka 00 robi robotę, ale czy można mąkę pszenną zastąpić jakąś inną, aby zrobić fit ciasto? Jaką mąkę polecasz, jakie proporcje i jaka długość wyrabiania?
Niestety w Twoich przepisach nie mogłem znaleźć żadnego na tego typu ciasto.
@Rozkoszny, proszę o pomoc 🙂
Hej, niestety zamieniając mąkę na inną zmienimy strukturę ciasta
Czy na patelni pod przykryciem ?
Czy wcześniej ją rozgrzać czy stopniowo rozgrzewać już z ciastem ?
Bez przykrycia. Wcześniej rozgrzać
Hej, ile użyc wody jezeli robię z suchych droższy – 190ml czy 170ml?
190ml
Bardzo dobry przepis, ciasto wyszło super! Ilość składników idealna, niczego nie za mało/ nie za dużo. Sos też super, wszystko super 😀 Polecam gorąco
Cieszę się!
Mam pytanie Chcę zrobić z potrójnej porcji mąki (goście goście goście) to ile na 900 g maki dodać drożdży ? obstawiam, że raczej nie potrójną porcję ?
Przepis idealny! Regularnie z niego korzystam 🍕🇮🇹
<3
Im bardziej rozciągałam tym bardziej się ciasto zawężało… Co źle zrobiłam? 😅
A jak najwyższą temperaturę pieczenia mam 230 to wyjdzie?
Najlepsza domowa pizza, jaką kiedykolwiek jadłam.
WOW👌🏼
Mąka 0, świeże drożdże, ponad 1,5h ciasto wyrastało, by na koniec potwornie się lepiło, nie dało się go uformować
Fenomenalny przepis – najlepsza domowa pizza, jaką kiedykolwiek jadłam! Od siebie dodałam jeszcze nieco sera z niebieską pleśnią, który podbił smak, ale kawałki bez tego dodatku smakowały równie fantastycznie.