Pizza Margherita – przepis na sos i ciasto idealne

Pizza Margherita - przepis na sos i ciasto idealne 5

Perfekcyjna pizza to nie tylko osiągnięcie techniczne, to forma sztuki. Do nie tak dawna uważałem, że nie można uzyskać idealnej pizzy w domowych warunkach. Dobre ciasto i kilka sztuczek, takich jak pieczenie na żeliwnej patelni, sprawiło, że zmieniłem zdanie. Smakuje dokładnie tak, jak lubię. Moim ulubionym momentem w przygotowaniu pizzy jest wyjmowanie jej z piekarnika. Wyłania się jeszcze parująca, z niekształtną, chrupiącą skórką przypaloną miejscami, i ze słodkim pomidorowym sosem bulgoczącym pod stopioną mozzarellą i liśćmi bazylii. Chcę wtedy krzyczeć tak głośno, jak tylko potrafię: Molto bene!

Rozgrzewajcie piekarniki i zasiądźcie do lektury.

Odpowiednia mąka
Wyjdzie na klasycznej mące luksusowej typ 550, ale jesteśmy spragnieni ideału. Mąka 00 zmienia placek w najprawdziwszą pizze. Może kiedyś faktycznie była produktem niedostępnym, ale obecnie można ją kupić w większych hipermarketach, nawet pod szyldem polskich marek. Jeślli nie mąka 00, to najlepiej inna o jak największej zawartości białka.

Duża zawartość wody
Tak samo jak w przypadku focacci, hydracja to podstawa delikatnej pizzy z puszystymi brzegami pełnymi bąbelków. Może się wydawać, że wody jest za dużo, ale wraz z wyrabianiem wszystko się ułoży.

Długie wyrabianie
Robot kuchenny z odpowiednią przystawką dużo tutaj ułatwia. Ciasto musi być idealnie wyrobione, dzięki temu będzie elastyczne i dobrze się rozciągnie na cienki placek. 10-15 minut ręcznie lub 8 minut robotem.

Wyrastanie
Podaje przepis na ciasto ekspresowe, ale jak to z ciastem drożdżowym bywa – długie wyrastanie w niskiej temperaturze sprawia, że łatwiej się z nim pracuje, jest po prostu smaczniejsze i zdrowsze. Zależy, jak się śpieszysz, Twój wybór.

Rozciąganie ciasta
Rozciąganie, właśnie, rozciąganie, a nie wałkowanie! Wałek to zabójca dobrej pizzy, rozgniecie bąbelki powietrza w cieście i pozbawi go lekkości. Włosi ponoć słysząc o wałkowaniu pizzy, wpadają w złość. Lepiej, więc go dobrze schować.

Nie trzeba być też pizzaiolo i podrzucać pizzy pod sufit (choć taka umiejętność przydałaby się na niejedną randkę). Wystarczy za pomocą dłoni rozciągać pizzę od wewnątrz, zachowując brzegi (w przeciwnym razie nie wyrosną). Gdy placek będzie już większy, można go podnieść za jeden bok – tym samym rozciągając w powietrzu – i przesuwać palce po całej linii jego brzegów.

Sos pomidorowy
To nie może być przecier. Albo prawdziwe letnie, słodkie pomidory, albo dobrej jakości pomidory z puszki. Sos trzeba dobrze odparować, żeby soki zgęstniały i skumulowały swój smak. Zresztą od zbyt płynnego sosu namoknie pizza.

Mozzarella
Może Was zaszokuje, ale w domowych warunkach nie używam tylko mozzarelli z zalewy wysokiej jakości (najwyżej, że tylko taka jest w domu…). Ta często lubi puszczać wodę (serwatkę), od której pizza namoknie i co może skutkować nawet zakalcem. Tutaj lepiej sprawdza się mozzarella o niższej zawartości wody – taka z bloku sprzedawana na wagę. Mieszamy oba rodzaje pół na pół.

Kamień do pizzy/patelnia żaroodporna
Kamień uważałem za niepotrzebną fanaberię używaną kilka razy do roku (zresztą dalej go nie mam), ale jeśli często robicie pizzę w domu, to warto zainwestować te kilkadziesiąt złotych. Ja używam patelni żaroodpornej, która sprawdza się świetnie – pizza piecze się w 6-7 minut. Kamień, jak i patelnię (albo blachę w przypadku braku powyższych) trzeba nagrzewać wraz z piekarnikiem – minimum 30 minut.

Pieczenie
Prawdopodobnie najważniejsza część. Piekarnik musi być rozgrzany do granic swoich możliwości (u mnie 275 stopni Celsjusza – czas pieczenia 7 minut). Dzięki temu pizza będzie się piekła maksymalnie 10 minut, a pamiętajmy, że oryginalna neapolitańska siedzi w piecu nagrzanym do ponad 400 stopni tylko 60-90 sekund.

Ze względu na tak wysoką temperaturę i chęć uzyskania chrupiącego placka z ciągnącym serem, najpierw piekę ją posmarowaną lekko sosem 5 minut, a następnie dodaje więcej sosu i resztę dodatków, dopiekając jeszcze 2 minuty.

Brzegi pizzy
Praktycznie niemożliwym jest uzyskanie pięknych, zarumienionych brzegów podczas tak krótkiego czasu pieczenia (głównym nośnikiem temperatury jest tu blacha/kamień/patelnia piekąca spód). Najlepiej posmarować je oliwą, wtedy przynajmniej ładnie się zrumienią.

Oliwa i parmezan
Dwa składniki, które podbijają smak. Tak tylko mówię.

Pizza Margherita - przepis na sos i ciasto idealne 6

Pizza Margherita – przepis na sos i ciasto idealne:
Ciasto na 2 pizze
300 g mąki 00
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
190 ml wody
1 łyżka oliwy

Sos pomidorowy
3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
3 łyżki oliwy
3-4 pomidory malinowe lub odsączona puszka pomidorów (400 ml)
bazylia
sól, pieprz, cukier trzcinowy
1 łyżeczka sosu sojowego

Margherita
Sos pomidorowy
100 g mozzarelli w kulce z zalewy
100 g mozzarelli w kostce
bazylia
parmezan

1. Drożdże zalej 20 ml ciepłej (nie gorącej!) wody, rozpuść je w niej. Dodaj szczyptę cukru i 20 g mąki, wymieszaj. Przykryj i zostaw zaczyn pod przykryciem na 15 minut, aż napuszy się i wyrośnie.

2. Wymieszaj pozostałe 280 g mąki, sól, 170 ml wody, łyżkę oliwy i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj przez 8 minut robotem lub 10 – 15 minut ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i pozostaw na 1 ½ – 2h do potrojenia objętości.

3. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Rozgrzej w garnku oliwę, dodaj czosnek wraz z kilkoma gałązkami bazylii, przesmaż do zezłocenia się czosnku. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wymieszaj wszystko i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez minimum 40 minut, aż sos się zredukuje, a pomidory rozpadną (w przypadku pomidorów z puszki: odsącz je na sitku i gotuj 15 minut). Dopraw łyżeczką sosu sojowego, solą, świeżo mielonym pieprzem i garścią listków bazylii. Wszystko zblenduj na aksamitny sos i zostaw do wystudzenia.

4. Rozgrzej piekarnik wraz z blaszką do pieczenia do maksimum jego możliwości (u mnie 275 stopni Celsjusza) minimum 30 minut przed pieczeniem. Jeśli używasz kamienia do pizzy lub patelni żaroodpornej to muszą one rozgrzewać się wraz z piekarnikiem.

5. Ciasto podziel na pół. Na stolnicy posypanej mąką rozciągnij je, zaczynając od środka. Można sobie ułatwić zadanie, podnosząc ciasto do góry, trzymając tylko za jedną krawędź i w ten sposób obracając je. Głodni wrażeń mogą bawić się w podrzucanie.

6. Rozciągnięte ciasto przełóż na nagrzaną patelnię żaroodporną (lub blaszkę wyłożoną papierem i podsypaną mąką). Rozsmaruj na placku cienką warstwę sosu, posmaruj ranty oliwą i piecz przez około 4 – 6 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników: kolejną warstwę sosu pomidorowego, sery i kilka listków bazylii. Dopiekaj jeszcze około 2 – 3  minuty. Brzegi powinny być puszyste, spód chrupiący, a ser topiący się — w twoich ustach. Powtórz z drugą częścią ciasta. Smacznego!

Rady/porady
Jeśli nie masz drożdży świeżych, możesz użyć drożdży suszonych — 7 g, czyli paczkę. Niepotrzebne jest robienie zaczynu wcześniej. Wszystkie składniki na ciasto mieszane są w jednej misce jednocześnie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pizza Margherita - przepis na sos i ciasto idealne 7 Pizza Margherita - przepis na sos i ciasto idealne 8

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

51 komentarzy

Mag 31 października, 2018 - 7:23 pm

Zrobiłam i bardzo się z tego cieszę. Jednak myślę, że moi domownicy jeszcze bardziej 😉😉😉😉

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2018 - 10:26 pm

cieszą się na pewno też z Ciebie!

Reply
Julia 23 marca, 2020 - 12:47 pm

Czy można użyć drożdży instant? W aktualnych czasach ciężko zdobyć świeże drożdże ;))

Reply
rozkoszny 23 marca, 2020 - 1:35 pm

Tak, 2x mniej i bez zaczynu

Reply
Alex 31 grudnia, 2018 - 8:17 am

Czy ciasto można zrobić z wyprzedzeniem (np. rano), i przechować do wieczora w lodówce?

Reply
rozkoszny 31 grudnia, 2018 - 4:38 pm

raczej nie, bo ciasto w lodówce cały czas rośnie :/

Reply
Ilona 16 marca, 2019 - 7:01 pm

Rozkoszny.. .przepraszam, no przepraszam, bo nie wierzyłam, że w domu można samemu zrobić taką pizzę!
Mistrzu ! 😀

Reply
rozkoszny 16 marca, 2019 - 7:03 pm

Też nie wierzyłem, a twarz robię nałogowo 😁☺️

Reply
Łukasz 27 maja, 2019 - 11:50 am

Na kamieniu wychodzi elegancko. Każdy maniak pizzy powinien się w niego zaopatrzyć, warto zdecydowanie! 🙂

Reply
rozkoszny 27 maja, 2019 - 11:52 am

Zdaje sobie sprawę, ale nie każdy robi maniakalnie pizzę, więc potrzebna jest alternatywa! Ale zachęcam do przetestowania ciasta na kamieniu w takim razie! 🍕

Reply
Magda 4 sierpnia, 2019 - 10:48 am

Mi niestety nie wyszedł rozczyn ponieważ z podanych proporcji wyszedł mi zbity kawałek a nie płynny. Czy proporcje są dobrze podane?

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2019 - 2:34 pm

Proporcje na pewno podane są prawidłowo, ale prosze dać więcej wody – może używana mąką jest bardziej absorpcyjna

Reply
Remek 15 września, 2019 - 6:21 pm

Dziś zrobiLem, na kamieniu. Super.

Reply
rozkoszny 15 września, 2019 - 6:26 pm

🙌🙌🙌

Reply
Monia 7 grudnia, 2019 - 10:40 am

Hej! Jeśli chciała bym dać jakieś dodatki, np szynkę parmeńską, to w którym momencie najlepiej to zrobić ?

Reply
rozkoszny 9 grudnia, 2019 - 10:22 am

szynkę parmeńską (i sałaty, anchois id.) tuż przed podaniem; inne dodatki, które mają być ciepłe, wraz z mozzarellą (niektóre wymagałyby wcześniejszej obróbki, jak np. grzyby)

Reply
Aneta 16 marca, 2020 - 7:54 pm

a czy mogę użyć suchy drożdży, a jeśli tak to ile? podzielić przez 2?

Reply
rozkoszny 16 marca, 2020 - 8:02 pm

Tak, proszę dać 2x mniej. Nie trzeba wtedy robić zaczynu

Reply
Iwona 27 marca, 2020 - 2:13 pm

Można zamrozić ciasto na pizze?

Reply
rozkoszny 27 marca, 2020 - 2:37 pm

tak, proszę rozmrażać przez noc w lodówce

Reply
Magdalena 29 marca, 2020 - 2:51 pm

Ciasto najlepsze jakie dotąd udało mi się zrobić w domowych warunkach 🙂 Tylko chyba za długo trzymałam pizzę w piekarniku bo brzegi wyszły dość twarde…

Reply
rozkoszny 29 marca, 2020 - 5:24 pm

Następnym razem będzie już perfekcyjna 🙂

Reply
Klaudyna 1 kwietnia, 2020 - 6:12 pm

hey mode uzyc drozdzy suchych ??

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2020 - 8:32 pm

Tak, proszę dać 2x mniej. Nie trzeba wtedy robić zaczynu

Reply
Ania 2 kwietnia, 2020 - 7:40 pm

Czy w takim razie jak nie robi się zaczynu z suchych drożdży to czy od razu połączyć wszystkie składniki bez zalewania drożdży wodą?

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2020 - 9:00 pm

Tak! 🙂

Reply
Ania 2 kwietnia, 2020 - 10:49 pm

Czy jeśli już po urośnieciu ciasto wydaje mi się zbyt twarde to mogę dodać wody, ugniesc i znowu odczekać aż urośnie?

Reply
Helena 5 kwietnia, 2020 - 10:38 am

Dzień dobry !:) szukam patelni żeliwnej , która będzie odpowiednia na kuchenkę indukcyjną, gazową oraz nie będzie bała się ognia z ogniska. 😉
Czy mógłbyś polecić jakiś konkretny model ?:) Kusi mnie cena patelni biol, niestety kompletnie nie wiem jak z jakością. 🙂 https://naczynia.olkusz.pl/pl/p/Patelnia-zeliwna-28-cm-z-odpinana-raczka-BIOL/7579

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2020 - 2:34 pm

dzień dobry, wygląda bardzo dobrze, ale czy ta rączka jest zdejmowalna? wygląda na drewnianą

Reply
Paulina 5 kwietnia, 2020 - 8:35 pm

Przepis wspaniały, a pizza rozkoszna 🙂 ! Jednak ciasto wyszło trochę twarde i zbyt chrupkie, jaka może być tego przyczyna?

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2020 - 8:57 pm

Zbyt długie pieczenie – następnym razem podpiekaj spód krócej

Reply
Sylwia 8 kwietnia, 2020 - 2:47 pm

Wyszła mega! Najlepsza domowa pizza, jaką udało mi się zrobić <3

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2020 - 4:00 pm

Bardzo mi miło to słyszeć! <3

Reply
Anna 14 kwietnia, 2020 - 9:08 pm

Hejka, czy mogę do ciasta użyć mąki orkiszowej zamiast 00′, bo w obecnej sytuacji to nie za bardzo mam jak ją zdobyć xd?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2020 - 10:14 pm

Hej, orkiszowej jasnej?

Reply
Ela 14 maja, 2020 - 7:09 pm

Niestety nie udało mi się zdobyć mąki 00 ale mam typ 550 i 650. Który będzie bardziej odpowiedni ?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2020 - 11:58 pm

Proszę robić śmiało! Mąka 00 jest to forma „poszukiwania perfekcji”

Reply
Wrembel 24 maja, 2020 - 8:46 pm

Świetna pizza,tylko sos pomidorowy i sery,a tyle smakowej frajdy.Dzięki za przepis,zrobiłem zachęcony przez córkę,która wcześniej z niego korzystała.
Polecam wszystkim . Andrzej

Reply
Maja 29 maja, 2020 - 9:18 am

Przepyszna pizza!! Wypróbowana na począku kwarantanny, ale wracam podziękować 🙂 Następnym razem również chwilę krócej w piekarniku, żeby odjąć trochę chrupkości ciastu, ale chrupiąca czy nie, z takim sosem i najprostszymi dodatkami niebo w gębie 🙂

Reply
Kasia 1 czerwca, 2020 - 12:49 am

Cześć 🙂 robiłam na 650 i na świeżych drożdżach i ciasto przy rozciąganiu tak ki się rwało, że nie było szans, żeby się nie wspomóc wałkiem 🙁 jaka może być tego przyczyna?

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2020 - 10:15 am

Cześć, jeśli się rwie znaczy to, że jest niewystarczająco wyrobione

Reply
Kasia 8 czerwca, 2020 - 11:16 am

Dzięki, choć to dziwne bo wyrabiałam hakiem w kenwoodzie przez 8 minut, sprobuję teraz 10.

Reply
Ania 14 lipca, 2020 - 12:09 am

Najlepszy przepis na pizzę! Re-we-la-cja! Dziękuję 🙂

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2020 - 11:14 am

bardzo się cieszę <3

Reply
Ania 10 sierpnia, 2020 - 5:35 pm

Zrobiłam wszystko wg przepisu, ale ciasto ciagle było bardzo rzadkie, mimo dosypania mąki ciagle bardzo się kleiło. Co mogło pójść nie tak? Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 10 sierpnia, 2020 - 10:01 pm

czy wszystkie składniki byłby dokładnie odmierzone?

Reply
Darek 4 września, 2020 - 5:14 pm

Hehe mam to samo

Reply
rozkoszny 4 września, 2020 - 6:38 pm

odmierzanie! 🙂

Reply
Bluebell 27 sierpnia, 2020 - 6:31 pm

Witam serdecznie,
Jestem w trakcie robienia pizzy 😊 nie mogę się doczekać skosztowania – tylko żeby wyszla🤞🏻
Czy z tego przepisu na ciasto mogę również zrobić bułeczki na śniadanie?
Pozdrawiam

Reply
Darek 4 września, 2020 - 5:11 pm

Czy ktoś wyrabiał ciasto w termomixie? Według receptury ciasto jest mega płynne …

Reply
rozkoszny 4 września, 2020 - 6:37 pm

Ciasto jest trochę klejące, ale na pewno nie płynne jak na focaccie

Reply

Leave a Comment