Kiedy się pieką, w domu unosi się tajemniczy zapach karmelizowanych śliwek i masła wymieszanego z anyżem. Potem już tylko rozpływają się w ustach.
Po sukcesie maślanych ciasteczek z czekoladą i solą, przyszedł czas na ich następne wydanie, tym razem bardziej świąteczne. Bo pachnąco anyżem, goździkami i kardamonem, które swym zapachem łączą się z miodem i masłem. To jedne z tych ciastek, które jemy wylegując się leniwe w łóżku do południa z książką, zakruszając tym samym pościel maślanymi okruszkami. Można też je schować do pudełka, robiąc konkurencję dla pierniczków i wyciągnąć, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Będą zachwyceni, zobaczycie.
Maślano-miodowe ciasteczka z suszonymi śliwkami:
około 24 ciasteczka
250 g masła, miękkiego
100 g miodu
100 g białego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
380 g mąki pszennej
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki mielonego anyżu
½ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki soli
100 g suszonych śliwek albo/i moreli, posiekanych
50 g orzechów włoskich, posiekanych
białko, zmiksowane blendrem na pianę
cukier
Utrzyj masło z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodaj wanilię. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kardamon, mielony anyż i goździki. Dodaj suche składniki do masła i wymiesza, w połowie mieszania dodaj posiekane śliwki.
Masę podziel na dwie części i każdą połóż na kawałku foli spożywczej. Za pomocą foli zroluj ciasto w rulon o długości około 30 cm. Włóż go do zamrażarki na 20 minut lub do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Każdy rulon ciasta posmaruj zblendowanym na pianę białkiem, obtocz/posyp cukrem. Ciasto pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Rozłóż je na blaszce lub dwóch (nie urosną za bardzo, więc mogą być dość blisko siebie). Piecz przez około 12 minut, aż delikatne się zarumienią (środek ma być wciąż miękki i dość blady). Wystudź na blaszce.
Porady:
Nie masz mielonych goździków i anyżu? Zmiel je sam w młynku do kawy! Ewentualnie można zastąpić przyprawą korzenną.
Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki, smacznego i do zobaczenia!
Wasz,
Rozkoszny
20 komentarzy
z mąką pszenna pełnoziarnistą i brązowym cukrem też wyjdą?
też wyjdą! będą bardziej orzechowo-karmelowe 🙂
Piekarnik ustawić na termoobieg?
Nie, nigdy nie piekę na termoobiegu
To jak najlepiej? Bo szczerze jestem trochę nowicjuszem 🙂
Zawsze bez 😊
Absolutne…Tak jak sernik czekoladowy już jest przytulny, tak i te ciasteczka..na zawsze. Jestem wdzięczna za te przepisy,za Twoją pracę !!!
W skrócie. Są przepyszne. Tak niesamowicie maślane i kruche! Chyba nie mogą się nie udać. A ich jedyną wadą jest to, że tak szybko się kończą… 🙂 Jeśli ktoś się zastanawia czy piec, odpowiedź jest tylko jedna… piec!
Bardzo mi miło <3
Mam pytanie czy można czymś zastąpić orzechy, np. migdałami? Niestety, mam alergię na orzechy 🙁
jak najbardziej!
Hej, czy można już teraz zrobić te ciacha z myślą o Bożym Narodzeniu? Czy lepiej tuż przed?
Cześć, można!
Ostatnio sie zastanawialam nad tym, co moge zrobic w tym okresie przedswiatecznym zamiast piernikow, ktorych nigdy nie lubilam.
A tu takie cudo! Uwielbiam ciasteczka maslane. Musze je zrobic!
koniecznie!
Dzień dobry!
Maka uniwersala czy krupczatka?
uniwersalna
Dzień dobry! Mąka uniwersalna czy krupczatka?
uniwersala
Czy jeśli pominę etap smarowania białkiem, to będę w stanie to ciasto rozwałkować tak aby młodociani mogli z niego wycinać ciasteczka?