Maślano-miodowe ciasteczka z suszonymi śliwkami

Kiedy się pieką, w domu unosi się tajemniczy zapach karmelizowanych śliwek i masła wymieszanego z anyżem. Potem już tylko rozpływają się w ustach swoją kruchością.

Po sukcesie maślanych ciasteczek z czekoladą i solą, przyszedł czas na ich następne wydanie, tym razem bardziej świąteczne. Bo pachnąco anyżem, goździkami i kardamonem, które swym zapachem łączą się z miodem i masłem. To jedne z tych ciastek, które jemy wylegując się leniwe w łóżku do południa z książką, zakruszając tym samym pościel maślanymi okruszkami. Można też je schować do pudełka, robiąc konkurencję dla pierniczków i wyciągnąć, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Będą zachwyceni, zobaczycie.

Maślano-miodowe ciasteczka z suszonymi śliwkami 3

Maślano-miodowe ciasteczka z suszonymi śliwkami:
około 24 ciasteczka
250 g masła, miękkiego
100 g miodu
100 g białego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
380 g mąki pszennej
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki mielonego anyżu
½ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki soli
100 g suszonych śliwek albo/i moreli, posiekanych
50 g orzechów włoskich, posiekanych
białko, zmiksowane blendrem na pianę
cukier

Utrzyj masło z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodaj wanilię. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kardamon, mielony anyż i goździki. Dodaj suche składniki do masła i wymiesza, w połowie mieszania dodaj posiekane śliwki.

Masę podziel na dwie części i każdą połóż na kawałku foli spożywczej. Za pomocą foli zroluj ciasto w rulon o długości około 30 cm. Włóż go do zamrażarki na 20 minut lub do lodówki na 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Każdy rulon ciasta posmaruj zblendowanym na pianę białkiem, obtocz/posyp cukrem. Ciasto pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Rozłóż je na blaszce lub dwóch (nie urosną za bardzo, więc mogą być dość blisko siebie). Piecz przez około 12 minut, aż delikatne się zarumienią (środek ma być wciąż miękki i dość blady). Wystudź na blaszce.

Porady:
Nie masz mielonych goździków i anyżu? Zmiel je sam w młynku do kawy! Ewentualnie można zastąpić przyprawą korzenną.

Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki, smacznego i do zobaczenia!

Wasz,
Rozkoszny

Maślano-miodowe ciasteczka z suszonymi śliwkami 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

9 komentarzy

Sylwia 12 grudnia, 2018 - 7:24 pm

z mąką pszenna pełnoziarnistą i brązowym cukrem też wyjdą?

Reply
rozkoszny 13 grudnia, 2018 - 1:18 pm

też wyjdą! będą bardziej orzechowo-karmelowe 🙂

Reply
Agnieszka 20 grudnia, 2018 - 10:06 pm

Piekarnik ustawić na termoobieg?

Reply
rozkoszny 20 grudnia, 2018 - 10:15 pm

Nie, nigdy nie piekę na termoobiegu

Reply
Agnieszka 21 grudnia, 2018 - 1:17 pm

To jak najlepiej? Bo szczerze jestem trochę nowicjuszem 🙂

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2018 - 2:03 pm

Zawsze bez 😊

Reply
Ada 26 marca, 2020 - 11:15 am

Absolutne…Tak jak sernik czekoladowy już jest przytulny, tak i te ciasteczka..na zawsze. Jestem wdzięczna za te przepisy,za Twoją pracę !!!

Reply
Magdalena 7 kwietnia, 2020 - 10:36 am

W skrócie. Są przepyszne. Tak niesamowicie maślane i kruche! Chyba nie mogą się nie udać. A ich jedyną wadą jest to, że tak szybko się kończą… 🙂 Jeśli ktoś się zastanawia czy piec, odpowiedź jest tylko jedna… piec!

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2020 - 2:30 pm

Bardzo mi miło <3

Reply

Leave a Comment