Łosoś w zielonej herbacie z chipsem ze skóry i ryżem kokosowo-limonkowym

Brzmi jakby trzeba było pobrudzić kilkanaście garnków, nadszarpnąć nerwy i wycisnąć siódme poty. Okazuje się jednak, że to całkiem proste, a przygotowanie całego posiłku zajmuje 20 minut.

Klimaty będę azjatyckie; łosoś pachnie wytrawnie zieloną herbatą, a śnieżnobiały ryż smakuje kokosem i kwaśną limonką. Kropką nad “i” jest chrupiący chips ze skóry łososiowej. Skóra smażonej ryby zazwyczaj nabiera chrupkości tylko z jednej strony, jednak od środka dalej jest miękka i niezbyt smaczna. Po ściągnięciu oraz przysmażeniu i z drugiej strony, wychodzi całkowicie chrupiący chips, który będzie najprzyjemniejszą częścią posiłku. Ten cudowny pomysł podpatrzyłem kątem oka w telewizji od Jamiego Oliviera.

Łosoś w zielonej herbacie z chipsem ze skóry i ryżem kokosowo-limonkowym 4

Łosoś w zielonej herbacie z chipsem ze skóry i ryżem kokosowo-limonkowym:
3 porcje
400 g łososia
2 torebki zielonej herbaty
sól morska, świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia

1 szklanka ryżu basmati
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wody
½ limonki
sól

do podania: fasolka szparagowa, kolendra, cząstki limonki

Łososia pokrój na 3 równe części. Na drewnianej desce wysp zawartość torebek zielonej herbaty, sól i pieprz, wymieszaj. Obtocz w mieszance kawałki ryby.

Rozgrzej patelnię z nieprzywieralną powłoką, dodaj kilka łyżek oleju i jeszcze chwilę nagrzewaj. Olej powinien być bardzo gorący. Połóż łososia na patelnię skórą do dołu. Smaż przez około 4 minut, skórka powinna być ciemno złota i chrupiąca, obsmaż boki jeszcze po pół minuty, a górę przez 1 minutę. Zdejmij z ognia nie wyłączając ognia.

Podważ skórkę z łososia i ją zdejmij. Połóż chrupiącą stroną do góry na patelni, na której uprzednio smażył się łosoś. Smaż jeszcze przez około 1 minutę. Zdejmij z ognia, odsącz z nadmiaru tłuszczu. Po chwili skórka stanie się chrupiąca.

Międzyczasie zagotuj po 1 szklance wody i mleka kokosowego w garnku, dodaj sól. Wsyp ryż i włóż połówkę limonki. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 13 minut. Wyciśnij sok z ugotowanej limonki do ryżu, wymieszaj.

Ułóż na talerzu ryż kokosowo-limonkowy, na nim fasolkę szparagową, jeśli używasz, kawałek łososia, który lekko nadszarpnij z kilku stron oraz chips ze skóry. Posyp kolendrą, jeśli lubisz.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Łosoś w zielonej herbacie z chipsem ze skóry i ryżem kokosowo-limonkowym 5 Łosoś w zielonej herbacie z chipsem ze skóry i ryżem kokosowo-limonkowym 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Julia 18 kwietnia, 2020 - 5:48 pm

Zrobiłam dzisiaj, było rozkosznie 😅 Użyłam zielonej herbaty z opuncją, bo tylko taką miałam i smak wyszedł bardzo ciekawy, idealnie pasował do ryżu. Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 18 kwietnia, 2020 - 6:05 pm

Bardzo się ciszę!

Reply

Leave a Comment