Tarta z konfiturą pomarańczową i czekoladowym ganache

Konfitura pomarańczowa i czekolada to nierozerwalne połączenie. Idealnie odnajduje się na tarcie, która może robić też za wyjątkowo elegancki wielkanocny mazurek przyozdobiony jadalnym złotem. Nie ma ono żadnego smaku, ale nie od dziś wiadomo, że jemy oczami i lubimy wszystko, co się błyszczy, co się świeci.

Jeśli nie lubicie przesłodzonych deserów, to ten zdecydowanie do nich nie należy. Smak tej tarty z konfiturą pomarańczową i czekoladowym ganache jest bardziej wytrawny, słodko-gorzki, wręcz elegancki. To całkiem niebezpieczne, bo spokojnie można wysunąć kilka kawałków takiego deseru na raz.

Jadalne złoto brzmi dość ekstrawagancko, ale nie jest to rzecz absolutnie droga. W internecie można znaleźć oferty od kilku do kilkudziesięciu złotych za fiolkę lekkich jak piórko, cieńszych niż papier płatów jadalnego złota. Te najtańsze opcje prawdopodobnie zawierają jakieś barwniki i nie są czystym złotem. Lepiej używać ich jedynie do dekoracji, nie spożycia. Czyste jadalne złoto można spokojnie serwować i połykać niczym Midas.

Tarta z konfiturą pomarańczową i czekoladowym ganache

Tarta z konfiturą pomarańczową i czekoladowym ganache
forma 23 cm
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
120 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
¾ szklanki (220 g) konfitury pomarańczowej
⅔ szklanki (160 g) śmietanki kremówki 30%
1 ½ tabliczki (150 g) czekolady 50 – 64% zawartości kakao, pokrojoną na małe kawałki
2 łyżka (30 g) masła, w małych kawałkach
jadalne złoto (opcjonalnie)

1. Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj zimne masło. Za pomocą dłoni rozetrzyj je w mące, aż powstaną drobne maślane okruchy. Można ewentualnie zrobić to robotem kuchennym. Dodaj 1 łyżkę lodowatej wody, wymieszaj do połączenia. Uformuj kulę, a następnie dysk. Jeśli ciasto się klei lub jest ciepłe, przełóż je do lodówki na 1 godzinę.

2. Podziel ciasto na dwie części. Jedną część pokrój na 6 pasków. Zroluj na tak, by miały około 2.5 cm grubości, a następnie wyłóż nimi boki formy. Za pomocą miarki dociśnij je do krawędzi formy, wyrównując je. Powinny lekko wystawać ponad formę – podczas pieczenia odrobinę się skurczą. Drugą połowę ciasta rozwałkuj na omączonej stolnicy, a następnie przełóż do formy, dociskając ją do brzegów za pomocą palców. Używając miarki, wyrównaj spód. Ciasto przełóż do zamrażarki, do całkowitego zastygnięcia, na 15 – 20 minut.

3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz tartę, aż ciasto się zarumieni, około 17 minut. Jeśli ciasto będzie się zbytnio podnosiło podczas pieczenia, nakłuj je widelcem. Wystudź całkowicie.

4. Na wystudzony spód do tarty wyłóż konfiturę z gorzkich pomarańczy.

5. Przygotuj ganache: w małym rondlu zagotuj śmietankę kremówkę. Zdejmij z ognia, dodaj kawałki czekolady. Mieszaj cały czas, aż czekolada się rozpuści i połączy z kremówką. Dodaj masło, wymieszaj do połączenia.

6. Od razu wyłóż czekoladowy ganache na tartę z konfiturą z gorzkich pomarańczy. Lekko uderz tartą o stół, by ganache się wyrównało. Odstaw do całkowitego wystygnięcia i zastygnięcia, na minimum 3h. W mniej więcej połowie, posyp tartę płatkami jadalnego złota.

Rady/porady
Jadalne złoto to krok opcjonalny. Złoto nie ma one walorów smakowych, ale tarta będzie wyglądać zjawiskowo. Można je kupić przez internet za niewielkie pieniądze.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tarta z konfiturą pomarańczową i czekoladowym ganache
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

36 komentarzy

Żaneta 3 kwietnia, 2023 - 8:07 pm

Jakiej marki konfiturę pomarańczową polecasz ? :))

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2023 - 8:43 pm

Lubię St. Dalfour. Nie jest słodzona cukrem, a zagęszczonym owocowym sokiem

Reply
Żaneta 6 kwietnia, 2023 - 11:52 pm

Dzięki! 🙂 Przechowujesz tartę w lodówce?

Reply
Gosia 3 kwietnia, 2023 - 9:31 pm

Na Instagramie korzysta z St Dalfour:)

Reply
Anka 4 kwietnia, 2023 - 10:38 am

Czy zamiast śmietany można użyć gęstej części mleka kokosowego? Nie mogę jeść nabiału 🙁

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2023 - 1:36 pm

Hej, można!

Reply
Monika 4 kwietnia, 2023 - 8:32 pm

Witam,
Jakiej marki czekoladę polecasz ? 🙂

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2023 - 12:40 pm

Z ogólnie dostępnych najbardziej lubię lindt, ale tutaj akurat użyłem wedla

Reply
Olga 5 kwietnia, 2023 - 12:24 pm

na co mogłabym podmienić konfiturę z pomarańczy? nie przepadam za nimi a chce zrobić na święta taką tartę 😉 chciałabym żeby to było coś w stylu kremu co znajduje się w tradycyjnym mazurku

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2023 - 12:41 pm

To sobie proszę dobrać konfiturę wedle własnych preferencji 🙂

Reply
Monia 6 kwietnia, 2023 - 8:35 am

Rozkoszny, czym zastąpić to zdobienie – jadalne złoto, czy mogą to być jakieś orzechy? Laskowe, pistacje, nerkowca? Czy co innego proponujesz? 🙂 Tak aby jednocześnie grało to smakowo 🙂

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2023 - 12:16 pm

Pistacje i orzechy laskowe chyba najbardziej!

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2023 - 7:40 pm

Pistacje, laskowe najlepiej będą pasować!

Reply
jagoda 6 kwietnia, 2023 - 12:29 pm

Hej! Czy pokruszone pistacje sprawdza się w połączeniu smakowym z konfitura pomarańczowa zamiast jadalnego złotka?

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2023 - 11:40 am

Hej, tak!

Reply
Agnieszka 7 kwietnia, 2023 - 7:21 am

Na pewno będę robiła ją na te święta 😁 Moja rodzina nie przepada za konfiturą pomarańczową wiec planuje zrobić z porzeczkowo wiśniową. Plus migdały do posypania. Myślę że będzie kozacko 😁 Wesołych świąt życzę .

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2023 - 12:34 pm

Wesołych!

Reply
Paula 7 kwietnia, 2023 - 12:16 pm

Hej! Gdzie stacjonarnie można znaleźć konfiturę, w jakim sklepie ? A także o ile większych proporcji użyłbyś przy tarcie o średnicy 28 cm ? dzięki za pomoc 🙂

Reply
Andzia 7 kwietnia, 2023 - 12:26 pm

Hej, czy orzechy pekan to dobra kombinacja z konfiturą i ganache?

Reply
Basia 8 kwietnia, 2023 - 11:51 am

O ja! Ale to jest pyszne! Zrobiłam wczoraj i już zjedliśmy 🤭. Robię drugą 😋

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2023 - 1:26 pm

Cieszę się <3

Reply
Paulina 9 kwietnia, 2023 - 5:26 pm

Wyszło strasznie gorzkie 😔 Robiłam według przepisu ale niestety nikomu nie posmakowało a szkoda

Reply
Lidka 9 kwietnia, 2023 - 9:29 am

Zrobiłam z drobymi zmianami. Zamiast złota płatki migdałowe , zamiast pomarańczy marmolada z cytryn z imbirem. Smakuje obłędnie, jest fantastyczna 🙂 dziękuję w imieniu rodziny za pomysł na innego mazurka.

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2023 - 11:43 am

Super!

Reply
Justyna 9 kwietnia, 2023 - 4:04 pm

Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Krem jak aksamit 🙂

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2023 - 11:44 am

<3

Reply
Marta 12 kwietnia, 2023 - 6:38 pm

Pytanie z innej sekcji: gdzie mozna znalezc taki piekny stolik lastryko?

Reply
Lamotek.pl 12 kwietnia, 2023 - 9:35 pm

Jedna z lepszych tart, jakie jadłam. Dosłownie rozpływa się w ustach. Na pewno będę wracać do tego przepisu!

Reply
Sylwia 23 kwietnia, 2023 - 12:56 pm

Przepyszna! A konsystencja kremu obłędna 🤩
I szybko się robi 😆
Gratuluję talentu.

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2023 - 4:46 pm

<3

Reply
Ania 14 maja, 2023 - 2:45 pm

Najlepsza tarta czekoladowa jaką jadłam! Przepyszna 🙂 Konfitura z gorzchich porańczy wspaniale komponuje się z polewą czekoladową ☺️

Reply
pan_i_władca 15 maja, 2023 - 12:24 pm

cieszę się, że tak smakuje!

Reply
Lamotek.pl 30 maja, 2023 - 1:45 pm

Użyłam dobrej jakości czekolady z Lidla i wyszła obłędna!

Reply
Milena 27 czerwca, 2023 - 4:33 pm

Piekłam tartę w weekend…przepyszna, elegancja, wytworna. Super ciasto dla znudzonych zwykłym słodkim wypiekiem.

Reply
patrycja 11 sierpnia, 2023 - 4:17 pm

Mam małe foremki o średnicy 10cm. Czy też dadzą redę?

Reply
Adrianna 25 stycznia, 2024 - 10:04 pm

Mozna prosic o proporcje na 28cm?

Reply

Leave a Comment