Małe ogłoszenie — moja debiutancka książka “Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country” ujrzy światło dzienne 17 marca 2020. Zostanie opublikowana w USA i Kanadzie, i będzie dostępna na całym świecie, w tym w Polsce!
W 2017 zostałem nominowany do nagród magazynu Saveur. Ku mojemu niedowierzaniu wygrałem, aż dwie statuetki co było niesamowitym wyróżnieniem (chyba wciąż w to nie wierzę). Niedługo później, 5 grudnia 2017, dostałem maila z propozycją napisania książki. Propozycja pojawiła się nagle i niespodziewanie, wcześniej nawet o tym nie myślałem. Pozostawało to jedynie w sferze marzeń.
Od razu wiedziałem, jak chcę wykorzystać tę szansę. Chciałem opowiedzieć światu o najlepszej rzeczy, jaką Polska ma do zaoferowania — o jedzeniu. Chciałem podkreślić najbardziej rozkoszną części polskiej kuchni, która tak się składa jest wegetariańska.
Polska kuchnia ma wiele do zaoferowania, a mam wrażenie, że świat, ba, sami my Polacy nie jesteśmy tego świadomi. Kasza gryczana, jaglana, buraki, pietruszka (bomba umami!), produkty fermentowane, twaróg! Mógłbym tak długo wymieniać. Na ich podstawie powstało “Fresh from Poland”.
Pisanie jej nauczyło mnie wiele. W pełni odkryłem kim jestem i jak głęboko sięgają moje korzenie. To swego rodzaju list miłosny pełen nostalgicznych wspomnień do tego, co w naszym kraju najpiękniejsze.
Do kupienia, gdzie tylko chcecie m.in.
Libristo (Polska)
Świat książki (Polska)
Yestersen (Polska)
Wasz,
Rozkoszny
25 komentarzy
Będzie jeszcze jakiś nakład dla Świata Książki ?
chyba się nie zapowiada na razie… Proszę pisać do Świata Książki. Może wezmą pod uwagę zainteresowanie
Zakupiona na Amazonie 🙂 , dam znac jak dotrze , pozdrawiam serdecznie z Chicago
Jola
bardzo się cieszę, nie mogę się już doczekać! 🙂
Kupilam na Amazon I właśnie przeglądam.
Piękne zdjęcia i super przepisy. Dziekuje.
Bardzo się cieszę! 🙂
zamówiona 🙂 czekam niecierpliwie na dostawę!
Bardzo się cieszę! Daj znać, jak Ci się podoba
Jest rewelacyjna 🙂 Bardzo się cieszę, że nasza tradycyjna polska kuchnia została tak fajnie pokazana i odświeżona 🙂 Mója ulubiona część to ta o pierogach. Pierogi uwielbiam jeść, ale jeszcze nie miałam odwagi lepić ich w domu. Tutaj tyle fajnych przepisów, że biorę się do roboty! 🙂
Wczoraj ja przez przypadek znalazlem na Amazon, a przed chwila wyciagnalem ze skrzynki. Wyglada obiecujaco. No i te fotki! Wspaniale!
Bardzo miło mi słyszeć!
Witam, czy wydał pan tą książkę po polsku czy jest tylko po angielsku?
dzień dobry, tylko po angielsku na razie 🙂
a jest szansa na po polsku?
proszę cierpliwie czekać! 🙂
❤️❤️❤️ The book!
<3
A ilości składników podane są w naszych europejskich jednostkach? 😉 a może coś po polsku? 😉
tak, są podane w miarach amerykańskich i europejskich!
może na pewno 🙂
kupiłam na prezent bratowej, która jest Amerykanką i mieszka w Colorado; recenzje super
mam nadzieję, że książka się spodoba!
[…] młodsza siostra „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”, w której opowiadam światu, o tym, co w Polsce najpiękniejsze, o jej smaku. Książka została […]
[…] kopytka, gdy dostałem maila od mojego amerykańskiego wydawcy, że magazyn Booklist nazwał “Fresh from Poland” jedną z NAJLEPSZYCH KSIĄŻEK KULINARNYCH ROKU 2020. Wypiłem szklankę lodowatej wody, […]
Dzien dobry i wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Czy wszystke przepisy z Fresh from Poland sa w polskiej ksiazce? Zastanawiam sie, ktora kupic:)
w Rozkoszne jest kilka nowych! wszystkiego dobrego w Nowym Roku!