Ciąg dalszy brukselkowej inkwizycji! Pieczona z wędzonym tofu i obtoczona w glazurze z zredukowanego octu balsamicznego zmienia swoje oblicze, stając się tak kusząca, że niejeden heretyk przekona się do tej mini kapustki.
Zmiana narracji: brukselka to dobro jesieni. Kto raz odkryje jej atuty, nie może przestać jej jeść. Na blogu już sporo przepisów, które przekonały brukselkowych-sceptyków. Od tej z brokułem, parmezanem i cytryną, przez przypaloną z dressingiem cytrusowym, do brukselki wartej cezara! Dziś propozycja na brukselkę, którą spróbowałem u znajomej na kolacji. Na stole tak lśniła ciemną, gęstą glazurą ze słodko-kwaśnego octu balsamicznego, że nie nikt nie mógł jej się oprzeć. Od siebie w domu dodałem drobno pokrojone wędzone tofu, nadające dodatkową warstwę smaku.
Pieczona brukselka z wędzonym tofu w glazurze z octu balsamicznego
2 porcje jako danie główne lub 4 jako dodatek
500 g brukselki
150 g wędzonego tofu
¾ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
½ szklanki (120 ml) octu balsamicznego
sól morska drobnoziarnista, świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dól). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Brukselki przekrój na pół. Tofu dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego, wręcz dociskając je. Pokrój tofu na małą kostkę o bokach około ½ cm. Przełóż je na blachę i obrocz w soli morskiej, oliwie i sporej ilości pieprzu. Piecz aż brukselka się zarumieni i zmięknie (nie powinna być bardzo miękka), 20 – 25 minut.
3. W międzyczasie, przełóż ocet balsamiczny do małego rondla. Zagotuj go na dużej mocy i gotuj, często mieszając, aż zredukuje się o połowę, do konsystencji syropu, 4 – 5 minut. Natychmiast zdejmij z ognia. Nie spuszczaj go z oczu, bo jeśli się przypali, zyska nieznośnie gorzki smak.
4. Obtocz pieczoną brukselkę w glazurze z octu balsamicznego. Podawaj na ciepło lub zimno!
Rady/porady
Wędzone tofu można zastąpić wędzonym twarogiem – posypywanym brukselkę po upieczeniu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
14 komentarzy
Czy można użyć po prostu glazury balsamicznej dobrej jakości, kupionej w Italii?
Tak, można
Dzięki Tobie odkrywam nowe smaki, przepis jest prosty i super smaczny 🙂
cieszę się!
Pyszne, najlepszy przepis Rozkosznego, który robiłam. Ale..
warto byłoby dodać info jaki piekarnik ma być w użyciu? Z termoobiigiem czy nie? Bo jedna z blach (robiłam dwie) spaliła mi brukselki.(mimo że robiłam 15 min , nie 20-25, ale termoobieg). Taka podstawa informacji powinna się znaleść
Zawsze bez bez termoobiegu – wtedy temperatura jest odczuwalnie 20 C wyższa
Uwielbiam Taoje przepisy ale zastanawiam sie dlaczego kucharze i blogerzy ignorują fakt ze oliwa i olej w temperaturze 220 stopni stają sie bardzo niezdrowe. 220 stopni to tylko maslo klarowane i smalec.
220 to temperatura piekarnika, a nie dania.
Też ciągle się nad tym zastanawiam, ale wydaje mi się, że to brak świadomości i wiedzy w tym zakresie 🙁
Co myślisz o zastąpieniu brukselki pak choi?
Pak choia lepiej smażyć
Czy można użyć mrożonej brukselki? Wcześniej ją rozmrozić ?
tak, można
Czy brukselkę też obtoczyć w oliwie, soli i pieprzu? Czy samo tofu?