Przypalona brukselka z orzechami laskowymi i dressingiem cytrusowym na labneh

Nie ma tu co dużo mówić. Brukselce w takim wydaniu nie odmówią nawet jej najwięksi sceptycy. Smażona na czosnkowej oliwie do momentu, aż się przypali – nabierze dymnych aromatów oraz chrupiących ciapek. A następnie obtoczona w cytrusowym dressingu i ułożona na aksamitnym labneh z orzechami laskowymi. Vive le brukselka.

To jest krucjata. Przekonywania do brukselki. Też przez długi czas jej nie lubiłem: zawsze była rozgotowana, z kapuścianym smrodkiem. Wszystko się zmieniło, jak odkryłem, że może mieć całkiem seksowna. Chrupiąca, pełna smaku i bez tych nieprzyjemnych aromatów, które można zlikwidować za pomocą cytrusów. Pieczonym brokułem z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem przekonałem niejedną duszę. Teraz czas na kolejne.

A oto wierszyk na cześć tego przepisu od czytelniczki Oli Beń:

Kiedy byłam mała,
Babcia brukselkę mi wciskała!
Zachęcała, że jest zdrowa,
Pachnąca i kolorowa.
Mnie jednak odrzucała,
Bo gorzki smak miała : (
Obrażała się rodzina cała,
Że pół obiadu babcia wyrzucała.
Na lata zapomniałam o tym warzywie
I na co dzień innymi się żywię.
Jednak pewnego dnia pięknego
Ujrzałam przepis od Rozkosznego!
Niechęć swoją w kieszeń schowałam
i do kuchni poleciałam,
Wszystkie składniki przygotowałam
I… Nie pozałowałam!
Brukselkę Wam przedstawiam tym przepisem nowym,
Jest on niecodzienny, bo z sosem cytrusowym.
Także bierz się za przepis, bo zegar już tyka.
Ten przepis przekona największego brukselkosceptyka!

Przypalona brukselka z orzechami laskowymi i dressingiem cytrusowym na labneh 1

Przypalona brukselka z orzechami laskowymi i dressingiem cytrusowym na labneh
2 – 4 porcje
1 ½ szklanki (360 g) jogurtu greckiego
3 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki
500 g brukselki, przekrojonej na połówki
⅓ szklanki (50 g) prażonych i obranych orzechów laskowych, posiekanych niedbale
⅓ szklanki dressingu cytrusowego
sól morska, świeżo mielony pieprz

1. Przygotuj labneh. Umieść jogurt grecki na drobnym sitku i odstaw go na 8 – 24 godzin do odsączenia. Jeśli posiadasz jedynie sitko o grubych oczkach, wyłóż je wcześniej kilkakrotnie złożoną gazą. Po odsączeniu z serwatki jogurt będzie gęsty i aksamitny, będzie to labneh.

2. Labneh wymieszaj z 3 łyżkami (⅛ szklanki) dressingu cytrusowego. Dopraw solą oraz pieprzem.

3. Na zimną patelnię wyłóż oliwę i czosnek. Włącz ogień na umiarkowany i aromatyzuj oliwę, aż czosnek zacznie zarumieniać na brzegach. Zdejmij go z patelni, drobno posiekaj i odłóż.

4. Wrzuć na patelnię brukselki. Smaż, 6 – 8 minut, aż miejscami poczernieją i zmiękną, wciąż będąc al dente. Dopraw je solą oraz pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj posiekane orzechy, czosnek i 3 łyżki (⅛ szklanki) dressingu cytrusowego. Dokładnie wymieszaj.

5. Labneh rozsmaruj na talerzach lub półmisku. Wyłóż brukselkę i orzechy. Skrop pozostałym dressingiem cytrusowym. Vive le brukselka!

Rady/porady
Jeśli nie masz czasu na odsączanie można użyć zwykłego, gęstego jogurtu greckiego, ale efekt będzie trochę mniej rozkoszny.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Przypalona brukselka z orzechami laskowymi i dressingiem cytrusowym na labneh 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Monka 13 marca, 2021 - 3:59 pm

Cudowny przepis zawsze jadłam brukselkę z wody i nigdy nie lubiłam. Nie pomyślałam, że mi tak zasmakuje, choć zamiast orzechów laskowych użyłam orzechów nerkowca.
Mniam :). Dziękuję

Reply
rozkoszny 13 marca, 2021 - 4:05 pm

cieszę się, że przypadła do gustu <3

Reply
Olakendziora 18 marca, 2021 - 6:36 pm

W końcu dorwałam tą świeżą brukselkę w marcu i gdyby nie to że zapomniałam o czasie odsączania to już bym pałaszowała!

Reply
rozkoszny 18 marca, 2021 - 7:22 pm

jutro będzie rozkosznie!

Reply
Edyta 19 marca, 2021 - 9:33 pm

Nie lubię brukselki, ale ten przepis postanowiłam wypróbować – jest rewelacyjna i w tej formie brukselka jest smaczna a dresing cytrusowy to poezja 🙂

Reply
rozkoszny 19 marca, 2021 - 9:36 pm

cieszę się <3

Reply
Anna 22 marca, 2021 - 8:33 pm

Czy brukselka może być mrożona?

Reply
rozkoszny 22 marca, 2021 - 9:51 pm

niestety nie

Reply
Kasiia 6 kwietnia, 2021 - 7:00 pm

Jak długo trzeba gotować brukselkę?:D

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2021 - 8:19 pm

nie gotujemy, smażymy!

Reply
Paulina 26 listopada, 2021 - 10:36 am

Jogurt odstawiamy w chłodne miejsce-do lodówki czy trzymamy w temp. pokojowej?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2021 - 5:23 pm

Do lodówki

Reply
Paulina 26 października, 2022 - 7:56 pm

Niestety moja brukselka wyszła gorzka 🙁 dressing i labneh bardzo dobre..

Reply
rozkoszny 27 października, 2022 - 10:54 am

Może coś nie tak z brukselką?

Reply
ej ty 28 października, 2022 - 1:58 pm

Czym najlepiej zastąpić jogurt w wersji dla osób nie tolerujących laktozy?

Reply
Azul Celeste 8 lutego, 2024 - 8:25 pm

Czy w tych brukselkowych przepisach można użyć mrożonej brukselki?

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2024 - 11:15 pm

Tutaj nie

Reply
Piotr 27 października, 2024 - 5:00 pm

Nieznacznie zmodyfikowałem przepis pod moje zapasy, zamiast orzechów pestki dyni a oliwę zaromatyzowałem, oprócz czosnku, papryczką chili, nie dodawałem już pieprzu, wyszło bardzo smacznie, dobry przepis i jest pole do zmian.

Reply

Leave a Comment